Facebook mi-a amintit de poza care însoțește acest articol. Poate părea superficial, dar prăjitura aia savurată într-o după-amiază însorită de vară, într-un orășel cochet din Franța, a reprezentat pentru mine un moment de joie de vivre, cum spun francezii.

Și de aici s-a declanșat avalanșa de gânduri, amintiri și amprente lăsate de fiecare călătorie în Franța și mai ales de anul trăit în această țară.

Din nou, nu spun lucruri nemaiauzite sau niște revelații menite să te zguduie din temelii (deși sper să îți fie cu adevărat de folos acest articol), însă sunt experiențe care pe mine m-au ghidat spre o viață mai conștientă, mai sănătoasă (fizic și psihic), mai fericită.

Prima învătătură pe care am început să o aplic în mod conștient (o știam deja de multă vreme la nivel teoretic, dar știi și tu cum e cu teoria vs practica) se referă la constanță. Pentru orice faci în viața asta trebuie să depui un efort constant. Nu iei o pastilă și ești zen forever! Și e o chestiune pe care am învățat-o, ca pe multe altele, pe calea cea grea.

În anul sabatic trăit în Franța, am reușit să scap de burnout și depresie, și am fost BINE o perioadă de timp. Apoi, ne-am reîntors în România, timpul a trecut și am simțit cum renunț ușor-ușor la niște obiceiuri pe care le deprinsesem acolo și care m-au ajutat efectiv să fiu bine cu mine, deci și cu cei din jurul meu (dacă nu ești bine cu tine, în mod cert nu ai cum să fii bine cu familia, prietenii, etc).

Și, așa cum era de așteptat, stările de anxietate au revenit și, în fine, starea mea generală a fost iar dată peste cap. Așadar, articolul de față nu este despre viața mea perfectă sau despre cum sunt eu cu gura până la urechi în fiecare zi, de dimineață până seara, ci este despre obiceiuri care făcute constant și conștient, te pot ajuta să fii fericită chiar și în zilele mai puțin bune.

1. Obiceiuri banale transformate în momente de bucurie

Povesteam și în alte articole că mă fascinează oamenii care reușesc să se bucure de un obicei aparent banal ca de un adevărat ritual. Nu mă duc nici acum să cumpăr paine cu un coș de răchită, așa cum încă mai procedează mulți francezi, dar am întotdeauna la mine una dintre cele doua sacoșe din material textil aduse din Franța.

Astfel, nu doar că mersul până la Mega prinde un aer chic și că un gest atât de simplu îmi creează o stare de bine, dar mă face și complice la salvarea planetei, care în mod cert nu mai are nevoie de încă o pungă de plastic achiziționată.

2. Alimentația, bate-o vina!

Fiecare călătorie în Franța, indiferent că vorbim despre o vacanță de două săptămâni sau cele 11 luni trăite acolo, a însemnat pentru mine o adevărată revelație culinară. Începusem timid să am mai multă grijă la ce mănânc, doar că erau mult mai dese perioadele zn care mancam mult și prost decât cele în care consumam alimente benefice pentru organismul meu, pentru stilul meu de viață.

Sunt încă un work in progress la acest capitol, dar în mod cert îi datorez Franței această deschidere către preparate mai curate, mai gustoase, savurate mai în tihnă și mai conștient. Chapeau bas!

3. Jogging, între agonie și extaz

Tot de Franța se leagă o altă descoperire: jogging-ul. Desigur, știam deja cât de benefic este pentru minte și corp, vedeam și în parcurile și pe străzile din București destui oameni care alergau, dar s-a întâmplat cumva să am acest declic cât timp am locuit în Cognac. Pur și simplu am decis într-o dimineață să dau o șansă acestui tip de activitate (eu care eram Batman, Batman când mă întreba cineva de ce nu alerg) și atunci a început o relație de prietenie care este în condiții optime și astăzi.

Alerg aproape zilnic, iar dacă sunt într-o perioadă mai grea, marcată de un nivel crescut de anxietate, fac jogging în fiecare zi oricât de greu mi-ar fi să mă mobilizez.

4. Reciclare și cât mai puțină risipă

În Franța, aveam 3 pubele: una pentru plastic și alte materiale reciclabile, una pentru sticlă și una pentru gunoiul menajer. Gunoiul era ridicat separat, în zile diferite. Pentru noi, ăsta a fost un exercițiu de responsabilizare, de conștientizare mai serioasă a efectelor benefice pe care colectarea selectivă a gunoaielor le are asupra mediului înconjurător.

Am continuat și acasă acest obicei. Nu ne iese încă 100%, se mai întâmplă să aruncăm plastic în sacul nepotrivit, dar suntem pe drumul cel bun.

În ceea ce privește mâncarea, reușim în proporție de 90% să cumpărăm fără să aruncăm ulterior.

5. Atenție sporită la detalii

Am avut întotdeauna o atenție sporită la detalii, pentru că sunt genul care crede că ele fac diferența. Doar că eram destul de absentă când venea vorba despre propria persoană. În Franța, am învățat să îmi ascult mai bine corpul și mintea, să le ofer mai mult din ce au nevoie și să le sufoc mai puțin cu mâncare nesănătoasă, gânduri negative, obiceiuri nocive. Mi se întâmpla des să consum carne în cantități mai mari decât îmi permitea organismul, iar apoi mă plângeam că nu mă simt bine. În aceeași notă, mă încăpățănam să rămân blocată în relații și contexte care mă afectau deși știam clar că au acest efect nefast asupra mea.

Acum, o fac mult mai puțin și încerc pe cât posibil să nu mai umblu cu norul negru după mine tot timpul. Viața nimănui nu este perfectă, dar depinde de fiecare să vadă luminița de la capătul tunelului.

Și oricât ar suna a bullshit, nimic, absolut nimic nu are vreo relevanță dacă nu ești fundamental un om bun. Așa că pornește de aici și aplică peste o bază sănătoasă alte principii valoroase pentru tine și pentru ceilalți.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡