Conceptul de creativitate este deseori atribuit (în mod eronat) exclusiv domeniilor artistice și considerat a fi un privilegiu de care puțini dintre noi se pot bucura. În realitate, nu este nevoie să fii pictor, designer, scriitor sau actor pentru a fi creativ, ci este vorba mai degrabă despre un stil de viață pe care îl poți cultiva zi de zi apelând la tot ceea ce este în jur, dar mai ales în interiorul tău.

Am invitat-o pe Anca Ghinea, autoarea cărții Creatori în acțiune, fondatoarea site-ului kreatoria.ro, om de comunicare și creator aplicat, să ne povestească mai multe despre cum putem fi creativi în viața de zi cu zi, cum îi putem încuraja pe copiii noștri să își dezvolte această latură, despre legătura dintre inteligența emoțională și creativitate, despre surse de inspirație și femei demne de admirat.

Este un interviu minunat, îți promit!

R: Care este prima ta amintire legată de conceptul de creativitate?

Anca Ghinea: Prima întâmplare legată de creativitate (așa cum o denumesc astăzi) este cea în care am dictat o scrisoare mamei mele. Eram pe plajă și îmi doream să trimit câteva gânduri acasă, unei prietene. Starea pe care am avut-o a fost uimitoare: să transmit ce gândesc, ce simt, să-mi pun inima și mintea îmbrățișate într-un plic… mi s-a părut ceva dincolo de lumesc.

R: Când vorbim despre creativitate, suntem tentați să asociem acest termen cu domenii precum muzică, dans, cărți, arte. Cum putem fi creativi în viața de zi cu zi, Anca, indiferent de jobul pe care îl avem sau de stilul de viață pe care îl trăim?

Anca Ghinea: Vă invit la un altfel de unghi: să asociem creativitatea cu viața. Cu tot ceea ce trăim și cu toate domeniile ei. De mulți ani de zile, mă străduiesc, alături de alți oameni vizionari din lumea întreagă, să duc mai departe această percepție: a fi creativ este o atitudine care pătrunde în tot ceea ce trăim.

Creativitatea este un întreg:  un stil de viață… viața profesională împreună cu viața personală, interioară. Cum putem fi creativi zi de zi? Raportându-ne altfel  la creativitate. Ca o sevă care hrănește viața. Creativitatea este antonimul plafonării.

‘Să marchez fiecare zi’ este o vorbă de la mama, iar eu o duc mai departe. Această idee stă și la baza cărții și a platformei mele www.kreatoria.ro: Cum pot trăi mai frumos ziua aceasta? Cum pot progresa în activitatea profesională? Ce-ar mai exista de creat aici? Știi, sunt întrebări care ajută și altele care nu.

Totodată, este important să știm că există creativitate de tip Big C – mari invenții, creații, opere și cea zilnică, Little C – creativitatea care se strecoară în momentele zilei și care fac ca viața să fie mai captivantă.

Îmi place să mă chestionez la sfârșitul zilei: Ce mi-a plăcut la ziua care a trecut? Cum aș putea crea ziua de mâine? Ce aș mai putea crea?

R: Creativitatea este un soi de emoție interioară pe care o ai sau nu nativ, fie este o aptitudine care se poate educa în timp?

Anca Ghinea: Și una, și alta pentru că noi NU rămânem încremeniți în timp și în stări. Cu atât mai mult în ultima perioadă când vremurile sunt atât de diferite de manual.

R: Există o legătură între creativitate și bun gust?

Anca Ghinea: Am observat și eu această conexiune. Între creativitate și estetică. De când mă știu, am creat mai bine în spații plăcute privirii, am nevoie de eleganța spațiului pentru a trece printr-un flow/ proces creator reușit. Am nevoie să scriu cu mine – varianta mea cea mai bună și atunci spațiul în care mă aflu nu trebuie să fie oricum.

Lumina mă ajută să creez și apreciez cum intră pe fereastră, cum realizează jocuri pe perete și mă ghidează, cumva, în îmblânzirea ideilor. Fac pauze în reprizele de scris și mă alimentez cu spațiile de visare din casa mea.

R: Dar între creativitate și inteligență emoțională?

Anca Ghinea: Cu siguranță. Și să știi că, prin creativitate, m-am autodisciplinat.

Pentru mine, creativitate a însemnat viață pentru că a fost motivul pentru care am putut merge mai departe prin timpuri personale foarte grele, găsindu-mi drumul cu decență, onestitate, consistență și realizând că ‘drumul meu este drumul meu’.

Aceasta era expresia cu care mă alinam când îmi era greu, când aveam obstacole, când mintea îmi spunea că altora le este mai ușor, ori atunci, cu această expresie anihilam răzvrătirea.

Creativitatea mă conectează cu un ritm diferit, un ritm interior autonom. Drumul meu este drumul meu’ mai însemna că eu am propriile anotimpuri ale creativității și asta înseamnă că radarul meu nu funcționează în funcție de cum pare că lumea funcționează… prea rapid sau prea lent.

Astfel spus, nu invidiez, nu idolatrizez, nu mă compar, nu țin musai să fiu vocală cu orice preț, oricând, oricum, ci iubesc să mă scufund întâi în partea de profunzime, de cântărire a unei idei, partea de documentare, de cercetare. Îmi place să fac lucrurile la modul serios. Mereu am venit cu idei înaintea vremurilor, dar ele au fost lucrate.

Am construit, pas cu pas, din liceu, acest drum și cred că acesta este și motivul pentru care munca mea a fost primită cu bine. Am preferat să muncesc încă de la 14 ani prin redacții, să fac voluntariat, să câștig competiții de creativitate, să învăț mai mult și să trăiesc mai mult și, abia apoi, am făcut share creațiilor mele.

Eu mi-am fost mereu propria pilă și am știut mereu să-mi deschid uși sau să le construiesc. Am avut ani de zile răbdare prin a trece ‘prin’ și ‘peste’ obstacole, am avut decența de a aștepta până când s-au copt ideile.

În plus, procesul creator te trece printr-o serie de emoții/stări, unele pe care trebuie să le procesezi. Frica, de exemplu. Frica te paralizează, te face să nu dai publish articolului, să nu deschizi ușile expoziției sau să nu arăți obiectul inventat. Creativitatea te determină, în fond, să lărgești pereții capacităților tale.

R: Ești autoarea cărții Creatori în acțiune. Ghid de creativitate. Spune-mi câteva cuvinte despre ea și de unde poate fi achiziționată.

Anca Ghinea: ‘Creatori în acțiune. Ghid de creativitate.’ este o invitație adresată cititorului la a explora propria creativitate. O carte care se citește cu creionul colorat în mână și agenda lângă sau pur și simplu pe nerăsuflate, ca și cum ai bea o ceașcă de ceai, lângă sobă, intrând într-o stare de visare în care totul este posibil.

Este o carte care dă aripi. Mulți cititori mi-au mărturisit că această carte le-a deschis drumuri fericite: unii au pornit afaceri, alții au terminat tabloul visat acum mulți ani în urmă ori au început un roman, așadar este o carte care deschide binele din cititor: pe el față în față cu visul său.

Cartea se adresează celor de la 8-90 de ani, spiritelor creative și nu numai, celor care își doresc să se conecteze cu partea creatoare, celor care au uitat-o sau celor care și-au propus câteva proiecte de tipul inedite.

Cartea se citește și în duet părinte-copil. Foarte important: nu se adresează doar persoanelor din industriile creative.

Este o carte care merge foarte bine să o oferi cadou sau să reprezinte un cadou pentru tine, și merge perfect chiar și acum în pregătirea noului an.


Cartea (apărută la Editura Creator) poate fi achiziționată prin: libris, bookzone, carturesti, emag, librariadelfin etc.

R: Ești și fondatoarea platformei www.kreatoria.ro. Povestește-mi mai multe despre acest proiect, te rog.

Anca Ghinea: Platforma www.kreatoria.ro am lansat-o în 2015, în ianuarie, din dorința de a aduce într-un loc viziunea mea asupra creativității și de a-i face și pe ceilalți să descopere creativitatea într-un mod corect: creativitatea nu înseamnă doar visare, nu înseamnă doar industrii creative sau, așa cum ai mentionat și tu mai sus, nu este doar apanajul celor norocoși. Odată acestea integrate, viitorul va fi mult mai creativ pentru o masă mai mare de oameni.

Creativitatea este un fel de a privi viața.

Kreatoria.ro mi-a deschis și mie, creatoarei ei, conexiuni cu multe persoane extraordinare: de la artiști la scriitori, regizori, antreprenori, oameni de televiziune și radio etc.

Pe kreatoria.ro veți găsi sute de articole, interviuri cu oameni care vă vor inspira.

Îmi port creativitatea prin lume ca un fel de extensie a numelui și a felului meu interior, un limbaj care unește, nu divide.

Îmi place să conectez oameni și, așa cum spun ei, să-i inspir, însă fără a avea pretenții că eu dețin adevărul absolut. Există o smerenie a creatorului, nu în sensul de umilință, ci în sensul că nu știi totul, că nu ești totul, indiferent de câte de like-uri ai sau câți K ai la insta.

R: Sunt mama unei fetițe de 3 ani. Cum o pot ajuta pe Rita să își dezvolte latura creativă la această vârstă?

Anca Ghinea: Am să încep cu o întâmplare recentă în care fetița mea, Sarah Marie, vine la mine foarte încântată să-mi arate un desen pe care l-aș boteza: ‘Cum vin ideile’. Mi-a plăcut mult și desenul ei colorat, dar și felul magic în care l-a descris: "uite, mami, aici am desenat cum îmi vin multe idei, iar din cele multe, aleg una, și gata, o scot din cap și o fac". Simplu. Iar eu i-am spus: "WOW, te pricepi la creație". Iar ea, cu un firesc extraordinar: "Cu asta mă ocup". Iată cum viața din căminul nostru și din dialogurile noastre s-au reflectat în vocabularul ei.

Băiețelul meu, Nicholas Alexander, este pasionat, în schimb, de mașini, construcții și de mâncare. Și ca să fiu sinceră și să le descrie: povestește foarte implicat pașii de realizare.

Cum poți dezvolta creativitatea Ritei? Observă pentru început, apoi intră în universul ei fără obiective de adult, dar cu sete de curiozitate.

O atenție deosebită la felul în care îi încurajezi fiecare înclinație, cât de mică, și ce univers creativ realizezi în viața voastră. Zi de zi. Lucruri mici, dar care schimbă turația zilei, îi dă savoare și un sens.

Noi avem o Stație a Talentului – așa am denumit-o, o consolă cu rafturi în care am așezat cutii de lemn pline cu instrumente: creioane, culori, pensule, fișe de desen, obiecte care sunt pe placul lor. Gemenii mei de 5 ani se servesc singuri cu foi, culori, și pur și simplu creează scrisori, își pun gândurile pe hârtie, apoi spre deliciul lor și al meu vin să povestească desenul.

Și pentru că pasiunile lor contează, cu ajutorul unei ilustratoare talentate, Ana-Maria Galețeanu, avem două Tablouri ale Pasiunilor care animă  livingul.

În funcție de anotimp și de evenimentele relevante pentru noi, îi invit pe copiii mei să decorăm casa. Avem zone centrale pe masă, la geamuri, la șemineu, la zona de  jocuri în care așezăm tot felul de decorațiuni simbolice.

Apoi, sunt foarte atentă cum miroase în casă… a flori, a plăcinte cu scorțișoară, a fructe… și mai mereu a joacă.

Casa mea nu înseamnă doar pereți, ci un CUIB creativ, un loc viu plin de emoții si stări de mai bine. Îmi place să născocesc cu ai mei gemeni colțuri creative, corturi în mijlocul camerei, expoziții cu desenele lor etc.

R: Ce femei te inspiră, Anca?

Anca Ghinea: Mă inspiră femeile care nu vor să pară altceva decât sunt, mă inspiră femeile dispuse să se ajute reciproc, să recunoască atunci când le este greu și să împărtășească soluțiile la care au recurs. Ele sunt femeile care vor ridica lumea la un ‘pic mai sus’ și la ‘un pic mai bine’. Recunosc, mai mereu am avut sprijinul comunității (fac parte din multe comunități online) și eu la rândul meu am ajutat.

Conturile de design interior mă relaxează și îmi oferă un exercițiu vizual pentru imaginația mea, iar conturile de artiști mă conectează la lumea întreagă.

În plus, urmăresc și conturi de antreprenoare, conturi de femei care activează în lumea academică (cu care m-am conectat la Creativity Conference, SUA, conferința la care am fost și eu speaker) etc.

R: De unde ne putem inspira atunci când ne propunem să ne dezvoltăm creativitatea?

Anca Ghinea: Cea mai bună sursă: chiar propria persoană. Mai precis, tu -versiunea din cele mai bune zile ale tale: când îndrăznești mai mult, când simți că poți cuceri toate piscurile, când orice imposibil e posibil. Când ai elan și ești fără frică.

R: Ce înseamnă fericirea pentru tine?

Anca Ghinea: Fericirea pentru mine înseamnă progres și liniște, în același timp. Înseamnă acțiune și visare. Înseamnă creație. Înseamnă oameni buni, oameni care mai au coloană verticală și înseamnă stare de bine.

Înseamnă acasă, dar și călătorii, înseamnă îmbrățișările copiilor mei și mai înseamnă să știu că POT naviga prin viață.

foto: Anca Ghinea

Mai poți citi:

Cristina Jacob, regizoare: dacă nu s-ar mai simți mereu în competiție una cu cealaltă, femeile ar crește exponențial

Bianca Popescu, despre arta de a trăi frumos

Mara Coman, Editor-in-Chief Harper’s Bazaar, o pledoarie pentru frumos

Anca Lungu: Avem nevoie de un scop pentru ca viata noastra sa capete sens

Andreea Banita-Maitre Fleuriste: pentru mine, autenticitatea unei mirese este cel mai valoros lucru

Dana Chels: scurta lectie despre bun gust…si simt

Pentru mai multe povești despre oameni inspiraționali și locuri faine, despre mine, mă poți urmări și pe Instagram.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡