Cred că cei mai mulți dintre noi am avut la un moment dat acea cutie cu amintiri în care am păstrat bilețele, felicitări, tichete de muzeu, obiecte decorative, agende, tot soiul de suveniruri menite să înghețe trecutul în timp.
Menționam aici și aici că și eu am fost campioană la păstrat amintiri, tocmai pentru că mă ajutau să rememorez o anumită perioadă, un loc, o persoană. Înainte să ne mutăm în Franța, am făcut o selecție riguroasă și am reușit să renunț la mare parte dintre obiectele adunate de-a lungul timpului, din două motive: îmi aduceau aminte de vremuri în care nu mă mai regăseam și îmi aglomerau spațiul…și sufletul. Așa că am preferat din acea clipă să fiu în continuare recunoscătoare pentru toate momentele trăite fie ele bune sau mai puțin bune, dar să le pastrez mai mult în suflet și minte, și mai puțin în obiecte fizice. Și mi-a reușit!
De când nu mai adun lucruri, am devenit colecționară de fotografii. Cred cu tărie că o poză înnobilează o amintire incomparabil mai mult decât o face un magnet de frigider.
Legat de fotografii și de rolul important pe care îl ocupă în viața noastră, citeam în cartea lui Meik Wiking – Arta de a-ți crea amintiri, despre site-ul The Burning House, unde sunt postate imagini ale unor lucruri pe care oameni din lumea întreagă spun că le-ar salva dacă le-ar lua casa foc. Desigur, așa cum era de așteptat, răspunsurile dezvăluie un conflict între ceea ce are valoare materială și ceea ce se rezumă strict la emoție.
Însă așa cum menționează Wiking, există un numitor comun printre toate răspunsurile: cel mai întâlnit lucru pe care l-ar lua oamenii cu ei dintr-o casă în flăcări este albumul de fotografii.
Nu este de mirare că, anual, oamenii fac peste un trilion de fotografii.
Cartea lui Wiking este o pledoarie pentru trăit frumos, în tihnă, cu recunoștință față de trecut, prezent și viitor. În acest sens, el propune cititorului o serie de ponturi pentru amintiri fericite.
Îți las mai jos câteva dintre ele, cu speranța că te vor inspira, te vor ghida, te vor bucura.
✨ O dată pe an, mergi într-un loc în care nu ai mai fost
✨ Experiențele noi și memorabile îmbracă și forme comestibile. Nu uita să iei și papilele gustative în călătorie. Dacă vrem ca viața să se deruleze într-un ritm mai lent, pentru a face momentele memorabile și viața de neuitat, nu ar trebui să uităm să fructificăm forța evenimentelor în premieră. În rutina noastră cotidiană, poate nu ar fi rău nici să încercăm să transformăm ordinarul în ceva extraordinar pentru a extinde fluviul timpului.
✨ Dacă ții un discurs, ia cu tine pe scenă un ananas. Dacă vrei ca oamenii să te țină minte, trebuie să le oferi ceva ca să-și amintească de tine. Desigur, trebuie să le explici oamenilor de ce ai adus un ananas pe scenă; altfel, va părea, pur și simplu, ciudat. Sau mai ciudat decât intenționezi. Există o graniță fină între ciudățenia benefică și ciudățenia de tip pe-ăsta-nu-l-mai-invităm-niciodată.
✨ Fiecare amintire fericită merită o melodie. La ce te gândești când asculți Gangsta’s Paradise a lui Coolio, Bailamos a lui Enrique Iglesias sau White Flag a lui Dido?
✨ Fii atent/ă la locul unde ești atent/ă. O seară sau un sfârșit de săptămână de detoxifiere digitală poate face lucrurile mult mai memorabile.
✨ Tratează amintirile fericite așa cum tratezi persoana iubită. Acordă atenție! Adevărata artă a memoriei, scria Samuel Johnson, este arta atenției.
✨ Fă ceva care te sperie! Ieșirea din zona de confort poate fi primul pas către crearea unor noi amintiri.
✨ Testul celor 10 ani. Când alegi ce să faci, ia în calcul de ce anume ți-ai aminti cel mai bine peste 10 ani.
Meik Wiking, autorul cărții Arta de a-ți crea amintiri, a fost descris de către cei de la The Times drept cel mai fericit om din lume și tot el este cel care a fondat primul Institut de cercetare a fericirii.
Foto: unsplash.com
Mai poți citi:
Cărțile motivaționale – cu ce rezonez și cu ce nu?
Hud Ranat, Cecilia – de ce merită citită?
Atomic Habits, James Clear – despre importanța obiceiurilor în viața noastră
Cele mai frumoase cărți, cele mai faine lecții despre viață
Despre Arta relaxării: 10 activități care ne garantează odihna