Festivalul Astra Film, ajuns la ediția cu numărul 29, se desfășoară la Sibiu, în perioada 9-16 octombrie. În cadrul evenimentului, vor fi prezentate documentare de excepție, 17 dintre ele fiind filme non-ficțiune despre România reală.

Povestea Festivalului Astra Film

Festivalul îl aduce la Sibiu și pe Nick Broomfield, unul dintre cei mai influenți regizori de documentar din lume. În calitate de invitat special, Nick Broomfield vine la Sibiu cu trei documentare, printre care și cel despre povestea de iubire dintre Leonard Cohen și muza sa, Marianne. Celelalte două documentare sunt Tatăl meu și cu mine (2019), un documentar foarte personal care explorează relația regizorului cu tatăl lui, un talentat fotograf, și Povestea unui ucigaş în serie (2014), o investigație în cazul asasinului cunoscut sub numele de “Adormitul sumbru”, care a terorizat regiunea Los Angeles timp de peste 25 de ani.

Un alt documentar care mi-a atras atenția este cel intitulat De ce n-ai rămas de dragul meu? (Milou Gevers • Olanda • 2020). Pornind de la o traumă personală, autoarea realizează o serie de interviuri cu întrebări adresate unor copii de 10-13 ani ai căror părinți s-au sinucis, încercând, într-un film curajos și cu o temă sensibilă, să afle modul în care copiii înțeleg acest gest extrem și cum reușesc să-l depășească.

La fel de interesant mi se pare și documentarul Iubire vulcanică (Sara Dosa • SUA • 2022) care spune povestea vieţii vulcanologilor Katia şi Maurice Krafft, de la începutul relaţiei lor şi al studiului vulcanilor şi până la moartea lor tragică şi prematură în timpul unei călătorii de cercetare.

De neratat este și documentarul Cuvinte de rămas bun (Gaëlle Hardy, Agnès Lejeune • Belgia • 2021) despre un cabinet dintr-un spital belgian, unde un medic îşi consultă pacienţii pentru a verifica daca cererea lor de eutanasiere poate fi aprobată legal. Poate așa vom reuși să fim mai empatici și să înțelegem la un nivel mai profund drama prin care trec persoanele cu boli incurabile, care au dureri permanente, deseori insuportabile.

După desfășurarea celei de-a 29-a ediții #AFF, unele filme vor putea fi vizionate online pe teritoriul României, iar organizatorii Astra Film vor putea face nominalizări directe pentru European Film Awards, din rândul filmelor premiate.

Programul festivalului poate fi urmărit aici, iar informații referitoare la bilete și acces găsești aici.

Despre Astra Film Festival


Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, și a fost inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Foto: www.astrafilm.ro

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡