Auzisem de Atomic Habits a lui James Clear de multă vreme, dar am tot evitat-o din simplul motiv că nu prea rezonez cu genul acesta de cărți. Numai că, așa cum ți-am povestit și în alte articole, cred foarte tare că viața îți cam aduce acele persoane sau lucruri fix atunci când ai mai mare nevoie. Este esențial însă ca tu să înveți să le primești! În fond, ce se poate întâmpla rău? Nimic, desigur.
Scriam la un moment dat că dacă te închizi în tine, riscul de a fi rănită este extrem de scăzut, numai că la fel de redusă este și șansa de a trăi emoții și bucurii dintre cele mai faine. În schimb, când permiți minții și sufletului să primească, reușești să trăiești cu adevărat și mai puțin bune, dar cu siguranță și pe cele mai frumoase.
Am divagat puțin de la subiectul articolului, așa că mă întorc la Atomic Habits. Cum spuneam, am tot evitat-o până când a cumpărat-o mama și mi-a adus-o. Am răsfoit-o puțin, am văzut că vine la pachet cu ceva exerciții și strategii, și am zis din nou: ‘ok, nu-i pentru mine’. Doar că fix în ziua în care am spus asta, am văzut un clip al Valeriei Lipovetsky la finalul căruia recomanda cartea scrisă de James Clear. Culmea este că respectivul filmuleț era mai vechi, doar că eu îl ratasem. Și m-am gândit: ce șanse erau ca în aceeași zi să răsfoiesc cartea și apoi să o văd ca recomandare pe canalul de youtube al Valeriei? Așa că i-am dat o șansă și zău că nu mi-a părut rău.
Recunosc că tot nu am rezonat cu părțile din carte care se referă strict la strategii și pași de urmat în crearea unor obiceiuri, dar mi-a plăcut teribil de mult din alte perspective.
Drept care, o recomand 100% celor care sunt deschise către nou, către schimbare, persoanelor care au făcut măcar un pas spre a tria din balast și a păstra doar ce le aduce bucurie în viață, dincolo de aparențe (care, crede-mă, nu contează nici cât negru sub unghie atât timp cât nu reflectă ceea ce trăiești).
Iată ce pasaje mi-au rămas lipite de suflet!
AH: Majoritatea oamenilor nici măcar nu iau în considerație schimbarea de identitate atunci când decid să evolueze. Ei gândesc așa: ‘Vreau să slăbesc (rezultat), iar dacă respect această dietă, atunci voi slăbi (proces)’. Ei își stabilesc un obiectiv și acțiunile prin care vor să-l atingă, fără să-și reconsidere însă convingerile care le determină acțiunile. Nu se privesc pe ei înșiși altfel, și nu înțeleg faptul că identitatea lor de până atunci le va sabota planurile de schimbare.
AH: Forma supremă de motivație intrinsecă e transformarea unui obicei într-o componentă a identității proprii. Una e să spui că ești genul de persoană care vrea ceva și cu totul altceva să susții că ești acel ceva.
AH: Potrivit unui studiu științific, cu cât este mai mare IQ-ul celui mai bun prieten al tău la vârsta de 11 sau 12 ani, cu atât mai mare va fi IQ-ul tău la vârsta de 15 ani, indiferent de coeficientul inteligenței tale native. Absorbim calitățile și obiceiurile persoanelor apropiate. Una dintre cele mai eficiente strategii este să-ți formezi obiceiuri mai bune într-un mediu în care acestea vor fi considerate firești.
Un comportament nou pare mai ușor de adoptat când îi vezi pe cei din jur că fac asta zi de zi. Când ești înconjurat de oameni într-o formă fizică bună, ți se va părea normal să faci mișcare în mod regulat. Dacă ești înconjurat de iubitori de muzică jazz, ți se va părea normal să asculți jazz în fiecare zi. Mediul tău cultural îți stabilește perspectiva asupra ‘normalității’. Fă-ți prieteni cu obiceiuri pe care ți-ai dori să le ai și tu. Veți evolua împreună.
AH: Mintea umană știe cum să cultive relații cu cei din jur. Își dorește asta. Este în natura noastră umană. O poți depăși – poți alege să ignori părerea colectivă și să nu-ți pese ce gândesc ceilalți -, dar nu este deloc ușor. Ca să înoți contra curentului tău cultural trebuie să faci eforturi suplimentare. Atunci când schimbarea obiceiurilor implică provocarea tribului, acest lucru nu ne ispitește deloc. Când schimbarea comportamentală echivalează cu integrarea în grup, atunci ea devine atrăgătoare.
AH: Mi s-a spus la un moment dat, povestea unui bărbat care se afla în cărucior cu rotile. Când a fost întrebat dacă se obișnuise să fie imobilizat în cărucior, el a răspuns: ‘Căruciorul nu mă imobilizează, ci imi oferă libertate. Dacă nu l-aș fi avut, ar fi trebuit să stau în pat și nu aș fi putut ieși din casă’. Această perspectivă asupra situației i-a transformat complet viața. Sublinierea părților pozitive ale obiceiurilor reprezintă o modalitate ușoară de a te reseta mental și de a te simți mai atras către anumite obiceiuri.
AH: Una dintre cele mai frecvente întrebări care mi se adresează este următoarea: ‘Cât timp este necesar formării unui nou obicei?’. Întrebarea corectă însă, este următoarea: ‘De câte ori trebuie să repet un comportament pentru ca el să devină un obicei?’. Cu alte cuvinte, de câte ori trebuie repetat ca să devină automat? Frecvența este cea care face diferența.
Atomic Habits este o carte care se citește ușor, dar care în mod cert nu te lasă indiferentă. Este extrem de puțin probabil să nu rezonezi cu ceva din tot ceea ce citești în paginile sale. Nu trebuie să fii 100% de acord cu tot ce a scris James Clear. Mai degrabă, e important să triezi și să rămâi doar cu acele informații pe care le poți adapta la stilul tău de viață, la convingerile tale și care te pot ajuta în mod real să devii cine îți dorești să devii.