Am fost întotdeauna pasionată de filme și seriale, iar unele dintre preferatele mele mi-au devenit un veritabil panaceu pentru suflet. Așa că o discuție pertinentă cu un cinefil pe marginea acestui subiect îmi hrănește nu doar mintea, ci și starea de spirit. Iar dacă persoana intervievată (Bianca Sterie) mai are și un simț al umorului dezvoltat și de un firesc aproape dezarmant, ei bine, you’re welcome!

R: Când a început acest love affair pe care îl ai cu filmele și serialele?

Bianca: Când a început, hmm, cred că în copilarie. Pe mine m-au crescut bunicii până pe la 4 ani, când au decis ai mei că e momentul să dau piept cu realitatea grădiniței, iar ei se tot uitau la tot felul de seriale, cum ar fi Dr. Quinn. Îmi plăcea mult să mă uit cu ei la televizor. Am și învățat să citesc foarte devreme din acest motiv, pentru că bunicii mai adormeau și cam rămâneau în urmă cu cititul subtitrării pentru mine. Iar eu nu suportam să nu înțeleg ce discută oamenii ăia acolo, simțeam că ratez momente importante, așa că m-am pus cu burta pe abecedar din timp. Și am continuat să mă uit la tot ce prindeam la TV la vremea respectivă, de la Home Alone la traumatizantele (pentru mine) filme cu Chucky, că doar nu se încurca nimeni cu parental advisory pe-atunci. :))

R: Ai scris pe site-ul tău – moviecore.ro – ceva care mi-a plăcut foarte mult: sunt aproape sigură că am un film reprezentativ pentru orice moment sau situație prin care am trecut, apropo de viața bate filmul. Îmi poți da, te rog, un exemplu care ți-a rămas lipit de minte și suflet?

Bianca: Hmm, e foarte greu să fac o alegere. Uite, eu cred că rezonez mult cu Holly Golightly, personajul lui Audrey Hepburn din Breakfast at Tiffany’s, și cu situațiile cu care se confruntă ea. Mi se pare că amândouă suntem foarte ciudățele, dificile și greu de înțeles, dar simpatice, în cele din urmă. Îmi place mult și Maggie din Million Dollar Baby-ul lui Clint Eastwood, care, de altfel, e și unul dintre filmele mele preferate. Îmi place să cred că, la un nivel mai modest, desigur, am ceva din determinarea ei de a reuși atunci când i se spune că nu poate.

Și mai găsesc momente reprezentative în aproape orice film cu un love story intens și complicat. Asta cred că e valabil pentru toată lumea, nu? Sper! 😀

R: Dincolo de latura frivolă și aparent banală a urmăritului de filme și seriale, pentru mine, această activitate se traduce uneori printr-un prilej fantastic de a învăța ceva despre viață, lume, despre propria persoană. De exemplu, Green Book, The Intern, A good year, 3 Idiots, La vita è bella se numără printre filmele pe care le consider a fi mai utile decât orice discurs sau carte motivațională, genul ăla de filme despre care ar trebui să se vorbească și la școală. Ai avut vreodată acest feeling în legătură cu anumite filme și / sau seriale?

Bianca: Da, clar, cu foarte multe filme, seriale, cărți. Sunt foarte de acord cu tot ce ai spus. Și mă bucur că ai menționat aici La vita è bella. Pentru mine, nu se va face niciodată un film mai bun și mai emoționant decat acesta, mai ales dacă ne gândim la contextul lui istoric. E uimitor să poți avea puterea de a găsi lumina și bucuria în cele mai întunecate și tragice vremuri.

R: Ce filme și / sau seriale sunt musai de văzut pe Neflix?

Bianca: O să fac abstracție de titlurile licențiate și o sa merg pe cele produse chiar de Netflix. Printre preferatele mele se numără La Casa de Papel, The Crown, 13 Reasons Why, Narcos si Lucifer, dintre cele clasice. Și am două obsesii relativ recente: Valeria și Outer Banks.

R: Ce filme și / sau seriale sunt musai de văzut pe HBO GO?

Bianca: Oh, dacă tot am ocazia să îl recomand din nou, o să recomand Alone with Her Dreams, un film italian care m-a impresionat foarte mult. L-am văzut vara aceasta și îl recomand peste tot. Altfel, sunt cea mai mare fană The Handmaid’s Tale. Game of Thrones a văzut toata lumea, nu? Să nu insist. Billions e iarăși un serial de care sunt fascinată. Big Little Lies. The Undoing. Chernobyl m-a răvășit de tot. Oh, și dacă tot e vară, The Durrells e serialul perfect de vacanță. O să te facă să-ți faci bagajele rapid și să pornești spre Grecia, dar, eh, riscurile vizionării!

R: Ce recomandări imi poți face în materie de documentare?

Bianca: Acum mulți ani, la un festival, am văzut documentarul Amy. Despre viața lui Amy Winehouse. Am plâns o zi după el. Pe HBO GO e iarăși un documentar foarte bun despre Robin Williams – Come Inside My Mind se numește. Am mult de recuperat la acest capitol, dar cred că ultimul documentar care m-a impresionat este cel al lui Andrei Dăscălescu – Holy Father – pe care îl găsiți tot pe HBO GO.

R: Ce filme care au la bază o poveste reală ți-au plăcut cel mai tare?

Bianca: Oh, sunt foarte multe. The Pianist al lui Polanski. The Zookeeper’s Wife, despre o femeie care, în timpul invaziei naziste din Polonia, a încercat să adăpostească, în grădina zoologică a familiei, mai mulți evrei vânați de soldați. Schindler’s List, evident. Rush. The Pursuit of Happyness. Hacksaw Ridge. The Changeling. Și cred că ar trebui să mă opresc, nu de alta, dar o pot ține așa până anul viitor, haha.

R: Ce filme care au fost inspirate din cărți ti-au plăcut cel mai tare?

Bianca: Atonement. The Notebook. Seria The Godfather. Eat Pray Love. Și toate ecranizările Little Women, ca să enumar doar câteva.

R: Ce seriale old school pe care le putem (re)vedea pe Netflix sau HBO GO recomanzi?

Bianca: Gilmore Girls, unul dintre serialele mele preferate, e titlul pe care îl revăd cel mai des. Îl găsiți pe Netflix. Iar pe HBO GO, cred că merge clasicul Sex and the City pentru serile când nu aveți chef de nimic serios.

R: Ce filme și seriale (care sunt deja online sau care urmează să apară) sunt musai de urmărit in 2021?

Bianca: Dacă pandemia ține cu noi, sper că voi vedea Dune și No Time to Die anul acesta la cinema. Și House of Gucci, probabil ai văzut deja ce buzz a creat în ultimele zile. Oh, și Eternals, filmele Marvel mă fac fericită! La capitolul seriale, aștept cu interes Nine Perfect Strangers, cu Nicole Kidman, Melissa McCarthy și Luke Evans. E bazat pe un roman de Liane Moriarty, care a scris și Big Little Lies. Și aștept cu sufletul la gură al doilea sezon din Modern Love, pe Prime, care îi va avea, de această dată, pe Kit Harington și Anna Paquin în distribuție.

R: Trăim în era social media, trebuie să te întreb: urmărești actori pe Instagram? Ai vreunul preferat?

Bianca: Da, am o mulțime de actori și actrițe în topul listei de favoriți… la modul general. Aproape toți sunt britanici, dar se mai strecoară și câțiva americani. Ralph Fiennes. Kate Winslet. Saoirse Ronan. Tom Riley. Eddie Redmayne. Gary Oldman. Damian Lewis. Pe unii ii urmăresc pe Instagram, dar nu toți au cont. Ryan Reynolds, în schimb, mi se pare mega-haios și țin pasul cu toate postările lui. La fel și Hugh Jackman. Și pe Timothée Chalamet trec des. În online. :))

R: Și pentru că știu că ești pasionată și de călătorii, spune-mi, te rog, ce filme care ne duc cu mintea și sufletul la vacanță recomanzi?

Bianca: A Good Year. Under the Tuscan Sun. Mamma Mia. Letters to Juliet. Vichy Cristina Barcelona. Trilogia Before.

R: Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Bianca: Haha, mi-ai dat șah-mat cu această întrebare. Nu cred că am descoperit-o în modul acela profund în care vreau eu să o descopăr. De altfel, cred că am și o usoară predispoziție spre tristețe, dramă și overthinking, care mă cam impiedică să mă bucur cum trebuie de tot ceea ce am în jurul meu.

Cel mai ciudat mi se pare când îmi mai scrie cineva și îmi spune că am o viață frumoasă și fericită pe baza pozelor frumoase din vacanțe și a glumelor pe care le fac pe internet. În realitate, insistența mea de a face mișto de aproape orice situație prin care trec e doar o metodă de coping foarte eficientă. Iar acest lucru e valabil și pentru acele vacanțe de care chiar mă întreabă lumea foarte des în ultima perioadă („pentru că foarte mulți dintre voi m-ați intrebat”, haha), tot o metodă de coping sunt și ele. Ce să zic, drame de millennials.

Nu prea știu să îți definesc ce înseamnă fericirea pentru mine, dar cred că pot să îți spun cum arată unele momente de fericire în viziunea mea: un film bun care chiar mă prinde și mă ține cu ochii lipiți de ecran, fără să simt nevoia de a-mi arunca ochii la notificările de pe telefon, un oraș frumos pe care îl vizitez pentru prima oară, un gest drăguț pe care îl fac pentru cineva drag și care îl bucură pe acel om, o melodie care mă prinde, o seară de boardgames cu prietenii acasă și un vin rece sau o cutie de înghețată, că pe temperaturile astea îmi doresc sincer să traiesc cu un om de zăpadă în casă. Unul care nu se topește.

Pentru mai multe povești despre oameni inspiraționali și locuri faine, despre mine, mă poți urmări și pe Instagram.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡