Am cunoscut-o pe Brindusa in urma cu sapte ani, pe vremea cand eu si atunci viitorul meu sot cautam un fotograf pentru nunta…care sa fie altfel. Am intrebat, cum se face, in stanga si in dreapta, dar ceva tot nu se lega. Alex si-a amintit de un site care l-a impresionat nu doar prin calitatea si unicitatea fotografiilor, ci si printr-un detaliu neobisnuit. Ii fredona inca printre ganduri piesa pe care o puteai auzi cand deschideai site-ul Brindusei – Brutal Hearts.
A sunat-o pe Brindusa, ne-am intalnit si ce a inceput cu o piesa misto si un coup de foudre a continuat cu un minunat Trash the dress organizat la Mesteceni Country Club si la Rapa Rosie.
Ce am gasit intotdeauna fascinant in cazul Brindusei este ca reuseste sa surprinda unicitatea gesturilor si a emotiilor, a aspectului unor persoane sau produse, pentru ca tocmai particularitatile innobileaza o sedinta foto, de oricare tip ar fi ea.
Pentru a-si slefui talentul, Brindusa Iacob a urmat cursurile Scolii de tehnica fotografica Ioan Dalles si pe cele ale Scolii de Poetica Fotografica Francisc Mraz si are o experienta in domeniu de peste 15 ani.





Simone de Beauvoir spunea ca nu te nasti femeie, ci devii. Este valabil si pentru un fotograf? Sunt de ajuns cursurile si experienta dobandita in ani de practica pentru a fi un fotograf bun? Sau trebuie sa ai un talent nativ, un al saselea simt pentru a excela in aceasta meserie?
Francisc Mraz spunea: Multi dintre voi aveti talent si veti ajunge aici, ceilalti veti munci mult si puteti ajunge aici. Ce stiu eu?
Ce tipuri de fotografie realizezi?
Is specializata pe fotografia de portret si fotojurnalism de nunta. Insa de ceva vreme savurez the art of plating, still life. E o magie de culori, geometrie, pure art. Sunt fascinata de zona asta si in pofida cererii pentru clasic (farfuria pe fundal alb), voi insista pentru ca e o arta culinara si…vizuala.




Care a fost cea mai inedita sedinta foto pe care ai facut-o?
Nu le-as numi sedinte foto inedite, ci pot spune ca realizez mai degraba ceva unic si in caracterul omului, mereu ceva de moment, nimic planificat.
Ce isi doresc clientii de la o sedinta foto? Prefera stilul clasic sau isi doresc sa iasa din tipare?
Am un portofoliu, consider eu, destul de strict, asa ca e foarte simplu sa ma alegi sau nu. Iti place stilul sau nu. N-am mintit niciodata un client. Daca nu suntem in acelasi film, chiar nu trebuie sa ne incurcam.
Este o continua dezbatere despre pozele prelucrate excesiv. Care sunt, din punctul tau de vedere, do’s and dont’s atunci cand prelucrezi o fotografie?
Eu nu cred in Photoshop, intr-o prelucrare agresiva. Comercial, insa, trebuie cumva sa mai scoti cearcane, o pata, o aluntita, etc., insa nu riduri de expresie, nu structura tenului. Dragii mei, suntem unici, buni si frumosi. Hai sa ne iubim asa cum suntem!


Care sunt challenge-urile meseriei de fotograf?
Nu te plictisesti niciodata, mereu ai cate ceva de invatat.
Unde iti gasesti sursele de inspiratie?
O doamna draga mie m-a prezentat ca Brindusa Iacob, fotograf de stare. A spus tot.
In ce locuri deosebite ai facut shooting-uri?
Am un singur loc drag, o plaja pustie pe malul marii in Bulgaria. A fost gasita intamplator ani in urma si pentru mine este plaja mea :). Imi duc clientii acolo lunea, martea, cand nu misca nici valul. Atat.




Cunosc multi oameni care considera meseria de fotograf usoara si superficiala. Care este, de fapt, realitatea?
Poate fi si cum spun acele persoane. Am cunoscut si eu insi care au un anumit job si s-au gandit ei asa sa mai faca un ban de weekend. Si cum fotografia e la moda, dansii cu bani, hai sa impuscam ceva aparatura, pus pe auto, ca doar duce camera, PR agresiv, Photoshop maxim (ca doar exista atatea actions si filtre pe deviantart) si s-a nascut un fotograf.
Consider ca filtrele ascund de fapt lipsa compozitiei, a geometriei, a atmosferei in cadru. Cu toata sinceritatea, astept sa apara o noua moda, nu stiu, croitoria, art of plating, orice, ca sa respir ceva aer curat :)). Oricine poate face un cadru + filtre = fotograf. Dar e mult mai profunda toata treaba asta si nu vreau sa-ti storc interviul cu atatea nebunii :)).
De ce echipament obligatoriu are nevoie un fotograf si la ce costuri se ridica investitia?
Ohh, costuri? Mii de euro, cateva mii bune de euro daca fotografia este o meserie. Daca este o aventura, poti scoate un cadru bun si cu o camera batrana de zece ani. Hai sa vedem cat este un obiectiv bun, am si pierdut sirul, 80, 90 de milioane, o camera buna, 120 de milioane, carduri, memorie externa, acumulatori, rucsac foto, monopied, trepied, sa mai zic? O privire pe site-urile de specialitate si or sa-si dea seama. Le dau eu lista intreaga.
Fotografii color sau alb negru?
Depinde de cadru. Uneori trebuie sa transmiti color, alteori e mai bine alb negru. E important sa stii cand sa folosesti alb negru. Fara filtre si prostii ca muierile boite intr-un fel sau altul prea mult.
Fotografii in natura sau in studio?
In natura. Urasc lumina artificiala si cand trebuie totusi s-o folosesc simt ca am doua maini stangi. O dovedesc, nu-i asta baiul, insa nimic nu egaleaza lumina naturala care infasoara chipul.
Ce inseamna pentru tine un cadru foto reusit?
Veti sti ca un cadru este bun doar atunci cand veti fi indragostit de el. Francisc Mraz a zis asta, doar ca eu nu am reusit sa-i spun la fel din prea mult respect.
Unde te pot gasi cei interesati?
Pe www.brindusaiacob.com si pe pagina de Facebook.
Ce inseamna pentru tine fericirea?
Cand rade mama. Nu mai rade nimeni ca ea. Parol.


Foto: Brindusa Iacob