"Another woman's beauty is not the absence of you own." este citatul care mi-a apărut în această dimineață printre "amintirile" adunate pe Instagram Stories.

Și m-am gândit din nou la întrebarea "Ce femei te inspiră?", una dintre acelea devenite laitmotiv pe ralucarabagiu.com, alături de "Ce înseamnă pentru tine fericirea" și "Cum definești bunul gust?", tocmai pentru că sunt pasionată de răspunsurile atât de diferite pe care le primesc de la intervievatele mele faine. Deși distincte, cum menționam, toate se reunesc sub un numitor comun: admirația profundă, onestă și asumată față de femei. Iar asta mi se pare superb!

Inițial, voiam să public acest articol săptămâna viitoare, doar că m-am gândit mai bine și cred că e musai să ne prețuim între noi, femeile, tot timpul anului, nu doar în luna martie. :)

Iată, așadar, ce femei le inspiră pe Mara Coman, Cristina Jacobs, Diana Iordache, Bianca Popescu, Rusanda Davideanu, Cristina Pană, Raluca Elena Rogoz, Andreea Mitran.

Mara Coman (interviul pentru ralucaharabagiu.com poate fi citit aici).

Mi-ai pus o întrebare grea. Să știi că m-am gândit destul de mult la ea, ba chiar mi-am făcut o listă. Sunt femei foarte diferite, din diferite domenii.

Lynsay Addario, o femeie fotoreporter care merge în zone de conflict și documentează în special viața femeilor din societățile tradiționale. Am scris de curând despre ea pe blog, după ce i-am citit articolul din The Atlantic. Dar o urmăresc de câțiva ani.

Un blog de Mara Coman - maracoman.ro
Scriu despre lucruri care-mi plac și cauze în care cred. Întâmplările, descoperirile și revelațiile unei femei de 40 și-un pic din București.

Tocmai mi-am dat seama că am o listă lungă, o să scriu vreo două pagini dacă spun de ce îmi place fiecare. Așa că o să fac o enumerare, într-o ordine aleatorie: Elina Kechicheva, Ever Anderson, Vilegiatura, Sea Embraces, Jo Elvin, Eva Chen, Blake Lively (pentru că e fun!), Kristen Stewart, Candice Lake. Toată lumea, pe Instagram.

Cristina Jacob ((interviul pentru ralucaharabagiu.com poate fi citit aici).

Toate femeile mă inspiră, chiar și atunci când e ceva ce poate nu-mi place, mă inspiră la “așa nu”. Mă uit mereu la femei chiar dacă mă atrag barbații, deși e din ce în ce mai rar să mă atragă un bărbat în “genul” care-mi place mie. Nu mai sunt la modă astăzi bărbați ca Sergiu Celibidache sau Alberto Giacometti, cei care privesc o femeie așa cum privești un peisaj nou: un teritoriu de explorat, nu doar o pradă de înfulecat.

Femeia îmi este muză chiar și mie ca femeie. Mi-am zis de multe ori că ar trebui să scriu o scrisoare de dragoste în care să le mulțumesc femeilor din viața mea, cu care și prin care cresc și evoluez de ceva timp.

Mă uitam într-o zi cât de multe femei am în jur fără de care viața mea nu ar fi la fel de frumoasă. Pornind de la mama, la terapeuta mea, la doamna care face curat, aceleași femei care-mi fac părul și unghiile de ani de zile, antrenoarea mea de pilates, prietenele mele, puține la număr, dar care m-au ajutat necondiționat atunci când am avut nevoie.

Dacă nu s-ar mai simți mereu în competiție una cu cealaltă, femeile ar crește exponențial. Atunci când vom înțelege că frumusețea constă în ce e unic la fiecare dintre noi, n-am mai căuta să ne copiem și să ne imităm, ci doar să ne inspirăm – precum ai zis – și să descoperim care e atuul nostru și pe acela să-l punem în evidență. Doar nesiguranța le face pe unele să se creadă pisicuțe de canapea, când au toate calitățile unor leoaice.

O să-ți enumăr câteva femei care m-au inspirat, deși cred că lista ar fi mai lungă: Lauren Hutton, Mica Ertegun, Helen Frankenthaler.

Diana Iordache, The Sense of Beauty (interviul - soon - pe ralucaharabagiu.com)

Rubrinca Women de pe site-ul galeriei a apărut exact din dorința mea ca The Sense of Beauty să fie o sursă de empowerment pentru femei. Admir mult femeile mai ales pentru capacitatea lor de multitasking. Mi se pare că, deși facem atât de multe lucruri, nu știm să ne apreciem îndeajuns, că uneori nu avem conștiința propriei valori. Cred că avem nevoie unele de altele, să ne susținem reciproc, să ne încurajăm. Admir femeile, în general. Îmi place când sunt puternice, îmi place când își recunosc neputințele și se luptă să le depășească, îmi place când sunt asumate, îmi place să le văd fericite, împlinite.

THE SENSE OF BEAUTY

Femeia este un spectacol: când este fericită, este foarte frumoasă, iar când este nefericită, îți rupe inima. Nu lasă pe nimeni indiferent.

Andreea Mitran (interviul pentru ralucaharabagiu.com poate fi citit aici)

Mă inspiră femeile în general, dar mai ales femeile care au acel je-ne-sais-quoi. Femeile care iubesc blândețea mai mult ca orice, cele care au suflet de artist sau cele care fac lucruri pe cont propriu și sunt sigure de drumul lor.

Dar cel mai mult mă inspiră femeile din jurul meu, care fac parte din viața mea de zi cu zi. Bunica, mama și sora mea au fost primele mele muze – ele au avut și au în continuare un impact asupra mea.

Prietena mea din copilărie și primul model pe care l-am fotografiat, Alice Voinea – datorită frumuseții ochilor ei verzi și a chimiei pe care am avut-o din primele zile de școală. Mă gândesc deseori în ultimul timp că probabil datorită ei am început să fotografiez oameni, așa că abia aștept să o fotografiez și pe ea din nou, acum când ne-am făcut „oameni mari”. 🙂

Andreea Mitran - Photographer
I am Andreea Mitran, a portrait & fashion photographer based in Bucharest, Romania.

Nu în ultimul rând, prietena mea Anca Dumitrescu, de care m-am îndrăgostit pe loc încă de când m-a primit cu brațele și inima deschisă, pentru un shooting în casa ei superbă de pe Strada Frumoasă. Blândețea și frumusețea ei interioară sunt  o inspirație constantă pentru toți oamenii din jurul ei, așa că sunt tare bucuroasă că e în viața mea și că ne-am bucurat împreună de cine frumoase după o mulțime de shooting-uri.

Bianca Popescu (interviul pentru ralucaharabagiu.com poate fi citit aici)

Raluca, mă inspiră femeile de tot felul, nu numai cele care au reușit să ajungă într-o poziție importantă. Am avut de învățat enorm chiar și de la oameni fără anumite job-uri sau poziții sociale.

Admir foarte mult puținele prietene pe care le am, o admir foarte tare pe profesoara mea de Pilates.

Îți voi da și niște exemple cunoscute, dar nu neapărat care mă inspiră, fiindcă nu aș numi-o musai inspirație, ci poate aspirație și admirație. Sunt persoane foarte puternice care nu renunță, care și-au păstrat feminitatea și cărora le place să trăiască viața la maximum.

Primul exemplu care îmi vine în minte este Mimi Thorison, pe care o urmăresc de mulți ani, de când avea o emisiune TV culinară. Este mamă, are 6 copii, trăiește în Franța și în Italia, pasiunea ei fiind gătitul și având deja cărți de rețete publicate. Trăiește o viață cu mult bun gust, foarte old-school burghez. Și a găsit chiar o modalitate de a face un business din manierele și pasiunile ei, la un nivel înalt. Ideal!

Îmi mai place foarte mult, deși este total diferită de prima, Anastasia Soare. Mi se pare că a construit un imperiu din foarte multă dorință de a reuși, îi place să trăiască viața la cel mai bun nivel. Asemenea ei o mai găsesc și pe Andreea Esca.

Pentru că m-ai întrebat și de conturi de Instagram, voi enumera niște femei pe care le urmăresc cu drag și admirație în online, deși pe unele dintre ele nu le cunosc în realitate: Anca Ungureanu (UniCredit și Beans and Dots) Claudia Chirilescu, Andreea Ali (Makeup Artist), Corina Bârlădeanu (2ActivePR), Irina Pogonaru (The Edit) etc.

Raluca Elena Rogoz (interviul - soon - pe ralucaharabagiu.com)

Mă inspiră femeile blânde, delicate, dar care au, în același timp, un twist, o strălucire care le diferențiază, femei care emană foarte multă feminitate. Mă inspiră Bianca Popescu și Anca Dumitrescu de la Philocaly, de exemplu.

Raluca Elena Rogoz
I am Raluca Elena Rogoz. Enthusiast entrepreneur with a strong experience in the creative industry and a passionate archetypal brand strategist.

Și, în general, mă inspiră acele femei care știu să îmbine feminitatea, delicatețea, blândețea (despre care scriam mai sus) cu puterea personală, cu un scop bine definit în viață: care știu sigur ce vor, sunt foarte hotărâte și sigure pe ele, care sunt conștiente de valoarea lor și care au ajuns să facă pace cu ele, să își pună în valoare unicitatea cu vulnerabilitate.

Cristina Pană (interviul pentru ralucaharabagiu.com poate fi citit aici)

Multe. Dar prima e chiar mama mea. E cea mai muncitoare femeie pe care o cunosc, care știe să își creeze momente de bucurie în orice face. O iubesc nespus și sper să îmbătrânesc la fel de frumos ca ea… mereu în acțiune și cu zâmbetul pe buze.

Sora mea, mai ales de când a devenit mamă, și emană iubire, căldură, răbdare și mă învață lucruri noi cu fiecare ocazie.

Dar și toate prietenele mele. Și sunt multe. Fiecare dintre ele mă inspiră și mă învață lucruri noi. Îmi sunt dragi ca și cum am fi surori și mulțumesc mereu universului că mi le-a scos în cale: pe unele în școala generală, pe altele la liceu sau în facultate.

Dar uite așa, pas cu pas, am strâns în jurul meu o rețea de femei mișto, deștepte, ambițioase, muncitoare, creative, puternice și în alte 100 de feluri inspiraționale.

Rusanda Davideanu (interviul pentru ralucaharabagiu.com poate fi citit aici)

Mă inspiră femeile care nu se lasă oprite din nimic în misiunea lor de educa, de a transmite mai departe informații valoroase din domeniul lor, așa cum face Mihaela Lemnaru.

Urmăresc femei care consideră că au un scop mai înalt pe pământ și se dedică în totalitate pentru a-i ajuta pe ceilalți să se regăsească, așa cum e Anca Maftei.

Apreciez acele puține femei de afaceri care promovează sustenabilitatea în România, așa cum este Lorena Buhnici.

Îmi place mult noul tipar de ”it girl”, o femeie foarte aliniată la sine, la sinceritate, naturalețe și fără filtre, așa cum este Aluziva.

Rusanda
Creativity loading...

Foto: Ilustrație (cu mine) realizată de Felicia.