Costa del Sol, o vacanță de asimilat cu toate simțurile, așa cum trebuie trăită și viața
Când ești expus în permanență la frumos și ești înconjurat de natură chiar și în vacarmul orașului, când te dezvolți în acord cu niște valori și principii sănătoase nu doar pentru tine, ci și pentru societate și mediu, ei bine, șansele să fii nu doar mulțumit, ci chiar fericit cu și în viața ta cresc considerabil. Desigur, în niciun colț din lumea asta nu este totul perfect, dar contează mult ca balanța să încline înspre bine, nu înspre rău.
Costa del Sol este o oază pentru cele cinci simțuri, iar bunul gust omniprezent și doza serioasă de…hedonism transformă o vacanță în această parte a Spaniei într-un veritabil picture perfect.
Marbella
A sight for sore eyes, fix așa aș descrie orașul care face parte din provincia Malaga, comunitatea Andaluzia, regiunea Costa del Sol. De fapt, sunt destul de sigură că este descrierea corectă și realistă pentru orice colț din această parte a Spaniei. Marbella este un mix fain de vechi și nou în ceea ce privește arhitectura (impecabilă, de altfel), un oraș care își răsfață turiștii (și pe ai săi locuitori) cu plaje, port, parcuri impresionante, magazine de fashion, restaurante și localuri pentru toate gusturile. Și buzunarele. Da, Costa del Sol este o zonă piperată, dar la fel de adevărat este că poți găsi și alternative ceva mai rezonabile. Și, până la urmă, dacă nu în vacanță e momentul să trișezi cu bugetul, atunci când și unde?
Dar să revenim, pentru că e musai să menționez highlight-ul acestui oraș, din punctul meu de vedere: grija și respectul pentru natură, tradiție și cultură, fără vreun rabat de la modern și nou. Unde mai pui că, în termeni actuali, Marbella intră clar în categoria orașelor instagramabile.
San Pedro de Alcantara
Casa noastră pentru cele două săptămâni de vacanță a fost San Pedro de Alcantara, la o distanță de aproximativ 35-40 minute cu autobuzul de Marbella. Noi am avut norocul să locuim în casa surorii mele și a iubitului ei, un avantaj nu doar din punct de vedere financiar, ci și logistic vorbind, mai ales atunci când călătorești cu un copil de 3 ani.
Dacă vei ajunge și tu în San Pedro, vei înțelege din primele clipe că i-aș face o mare nedreptate dacă nu l-aș lăuda așa cum merită. Nu de alta, dar îți promite o experiență senzorială completă. Priveliștea care ‘dă’ spre munte, zonele verzi pe care le întâlnești la tot pasul, nu doar în parcuri, și clădirile vopsite în culori vii, dar într-un mod armonios care nu irită retina, sunt responsabile cu delectarea privirii tale.
Desfătarea simțurilor continuă cu auzul alinat de valurile Mediteranei și de mici concerte live care se țin la terasele restaurantelor amplasate pe plajă, cu mirosul și gustul care își găsesc bucuria în diversitatea preparatelor din pește, fructe de mare, vegetariane sau care conțin carne, iar nisipul (nu tocmai fin, ce-i drept) îți creează la nivel tactil senzația de libertate.
Pentru cei care călătoresc alături de ai lor copii, well, San Pedro este un oraș cu numeroase locuri de joacă (inclusiv pe plajă), gândite și construite pe criterii de vârstă, dificultate, diversitate: unele au leagăne și tobogane, altele sunt destinate celor pasionați de cățărat și tiroliană, etc.
Estepona
Estepona este unul dintre cele mai cochete orașe pe care le-am vizitat vreodată. Recunosc că aici am simțit cel mai pregnant vibe-ul acela de vacanță. Din punct de vedere arhitectural îmbină, de asemenea, într-un mod armonios și deloc lipsit de bun gust și respect pentru istoria locului, vechiul cu noul. Plaja are un nisip mai fin decât cel al plajelor din zona lui San Pedro și, asemenea oricărui oraș de pe Costa del Sol, și aici este multă, dar multă verdeață: de la palmieri și alte soiuri de copaci până la diverse flori și plante puse în ghivece poziționate de-a lungul străduțelor înguste sau agățate ici-colo pe clădiri. În imediata apropiere a plajei, există băi curate și locuri de joacă pentru copii, iar câteva restaurante și-au extins terasele direct pe nisip, astfel încât să poți savura o masă cu specific mediteranean în vreme ce briza se joacă prin părul tău. Dacă ajungi în Estepona, îți recomand să mănânci și la Tapas Diez.
Aici, pe plaja din Estepona, am trăit unul dintre cele mai fericite momente ever sub forma unei stări de bine și de liniște greu de explicat în cuvinte, în vreme ce Rituța își făcea somnul de frumusețe.
Selwo Aventura, Estepona
Am avut mereu mixed feelings cu privire la grădinile zoologice, mi se par meschine și claustrofobe, fără nicio direcție clară în a proteja mediul înconjurător sau în a le oferi animalelor un habitat cât mai apropiat de cel original.
Întins pe o suprafață de aproximativ 40 de hectare, Selwo Aventura este acasă pentru 700 de animale aduse în Estepona, Costa del Sol, de pe cinci continente. Este cea mai fascinantă și mai complexă grădină zoologică pe care am vizitat-o până acum. Grija și respectul pentru natură și viețuitoare sunt duse aici la un cu totul alt nivel față de ceea ce am văzut anterior. Cât despre experiența vizitatorilor, de unde să încep?
Parcul pune la dispoziția turiștilor o serie impresionantă de activități educaționale și distractive, diverse prezentări, tiroliană, safari cu mașina printre zebre, girafe și antilope, experiențe VIP pentru cei curioși să descopere tainele unei grădini zoo direct de la îngrijitori și biologi, trei restaurante, dar și posibilitatea de a trăi o noapte africană autentică (sau mai multe) într-unul dintre cele trei sate construite în mijlocul sălbăticiei: Watu, Masai și Zulu.
Biletele achiziționate online beneficiază de discount.
El Parque de la Paloma, Benalmádena
Un loc trebuie să aibă, înainte de toate, o energie cu care să rezonezi. Acel deja devenit clișeu – je ne sais quoi – cel care îți face pielea de găină și sufletul să tresară de bucurie. Abia atunci știi că ești unde ai nevoie să fii.
Ei bine, nu e deloc complicat să simți asta odată ce pui piciorul în El Parque de la Paloma, unul dintre cele mai frumoase parcuri din Costa del Sol.
El Parque de la Paloma este o oază în cel mai autentic sens al termenului. Aproape uiți că te afli, de fapt, în centrul orașului Benalmádena, atât de tare te conectezi cu natura.
Numeroase specii de copaci, animale care se plimbă nestingherite printre oameni – iepuri, găini, cocoși, porumbei, papagali, rațe – locuri de joacă pentru copii, terase, zone special amenajate pentru picnic, toate completează tabloul unui parc care a fost votat, în 2014, unul dintre cele mai frumoase 25 de parcuri din Europa (Tripadvisor). Doar alte patru parcuri din Spania s-au mai bucurat de o astfel de recunoaștere.
Parcul găzduiește și o impresionantă Grădină de Cactuși, una dintre cele mai bogate și impresionante de acest tip din Europa. Aproximativ 2000 de cactuși, din peste 450 de specii, așezați în funcție de țara de origine, așteaptă cuminți să fie admirați și fotografiați.
Tot în Benalmádena, mai poți vizita portul, de-a lungul căruia sunt amplasate restaurante și magazine, Castillo de Colomares (un tribut adus lui Cristofor Columb și echipajului alături de care a descoperit America. Monumentul, construit sub forma unui castel, îmbină cu măiestrie stilurile Bizantin, Romantic, Gotic și Mudejar), Mariposario (o grădină spectaculoasă care găzduiește numeroase specii de fluturi și copaci, dar și o broască țestoasă, un pui de cangur pitic și papagali), dar și un templu budist, cu o panoramă minunată către Mediterană. Orașul Benalmádena este situat undeva între Malaga și Marbella.
Júzcar, Satul Albastru
Júzcar a fost doar unul dintre tradiționalele Sate Albe ale Andaluziei, cu toate clădirile văruite exclusiv în alb. O invitație inedită venită din partea Sony España, în primăvara acelui an, avea să schimbe destinul – și culoarea – satului care găzduiește aproximativ 250 de locuitori.
Júzcar a fost declarat primul Oraș Ștrumf din lume, iar momentul a marcat promovarea filmului care spune povestea simpaticelor personaje albastre. Casele (inclusiv biserica) au fost vopsite în ton cu nuanța ștrumfilor, pe străzi au fost amplasați ștrumfi uriași și au fost organizate diverse evenimente care au generat o creștere semnificativă a numărului de turiști, deci și venituri considerabile.
Deși înțelegerea inițială cu cei de la Sony España prevedea ca satul să revină la culoarea originală după încheierea campaniei de promovare a filmului Smurfs, în decembrie 2011, primăria din Júzcar a organizat un referendum pentru a-i lăsa pe locuitori să decidă soarta satului, implicit culoarea. Decizia nu a fost deloc una dificilă dacă ne raportăm la numărul de turiști care au vizitat satul, respectiv 95.000 în primele șase luni de când a devenit Orașul Albastru comparativ cu doar 9.000 de turiști care ajungeau anual în micul sat de munte.
În decembrie 2020, Júzcar și-a schimbat denumirea din The Smurf Village în La Aldea Azul, adică Satul Albastru, din nou în urma unei neînțelegeri. Moștenitorii creatorului filmului Smurf au cerut procent din veniturile considerabile de care s-a bucurat satul după vopsirea clădirilor în albastru și asocierea cu îndrăgitele personaje. Locuitorii au refuzat, drept care satul și-a pierdut privilegiul de a avea în denumirea sa termenul ștrumfi.
Júzcar este cunoscut și pentru preparatele delicioase pe care bucătarii micilor restaurante le pregătesc folosind castane.
Mijas Pueblo (provincia Málaga) și Zahara de la Sierra (provincia Cádiz), două dintre minunatele Sate Albe ale Andaluziei
Andaluzia este recunoscută și pentru frumusețea Satelor sale Albe (poartă această denumire pentru că toate clădirile sunt zugrăvite în alb). Dincolo de farmecul fiecărui sătuc în parte, ceea ce ne-a fascinat a fost priveliștea pe care o vezi după ce ‘urci’ către aceste sate și care îți taie efectiv respirația și te lasă fără cuvinte.
În Zahara de la Sierra ne-am bucurat și de unul dintre cele mai faine apusuri la care am fost martori vreodată.
Și Mijas…
Alte informații
Există zboruri directe București – Malaga (noi am zburat cu Blue Air), iar durata unui zbor este undeva la 3 ore si jumătate, 3 ore și 50 de minute. Pentru că noi am călătorit cu Rita, am optat pentru un zbor la dus de la ora 7 (trezită de la ora 4, Rita a stat trează până când am decolat, iar apoi a dormit tot zborul), iar la întors am avut avion la ora 11 (Rita a stat trează cam o oră și jumătate, iar apoi a dormit până aproape de momentul aterizării pe Otopeni). Deci sunt soluții și pentru cei care au copii și se tem că este un zbor prea lung pentru cei mici.
Pentru că veneam din România unde situația epidemiologică este îngrijorătoare, pe aeroportul din Malaga ne-au fost solicitate și verificate formularul de călătorie (unde am menționat scopul vizitei noastre în Spania și unde vom locui) și certificatele de vaccinare. Pentru Rita, care are 3 ani și 5 luni, nu ne-a fost solicitat decât formularul de călătorie (acestea se completează când faci check-in-ul online).
Dacă nu ai închiriat o mașină (recomand închirierea unei mașini pentru că sunt foarte multe zone de vizitat), există un autobuz la ieșirea din aeroport care te duce fie în Malaga, dacă aici este destinația ta, fie în Marbella (de unde poți lua alte autobuze pentru San Pedro de Alcantara, Ronda, Estepona, Gibraltar, etc). În cazul în care alegi transportul în comun ca mijloc de deplasare, ai grijă să ai la tine monezi, fie bancnote de 5 sau 10 euro, pentru că șoferul nu îți va da rest la bancnote cu o valoare mai mare. De asemenea, când ajungi în stația de autobuz, verifică dacă este deschisă ghereta cu bilete. Dacă este deschisă, trebuie să cumperi bilet de acolo, dacă este închisă, cumperi bilet direct de la șofer în momentul în care te urci în autobuz.
În acest moment, în Spania, purtarea măștii este obligatorie în toate spațiile închise și în mijloacele de transport în comun.
Ce mai poți vizita în apropiere de zona Malaga – Marbella: orașele Sevilla, Granada și Cordoba (sunt relativ aproape și îți recomand să ajungi în cel puțin unul dintre ele. Noi nu am reușit încă pentru că ne-am dorit să avem o vacanță mai în tihnă, cu drumuri puține și de foarte scurtă durată, dar sperăm să ajungem în fiecare dintre ele la următoare vacanță), Gibraltar, Vejer de la Frontera, Puerto Banus (un port devenit un soi de rai turistic pentru multi-milionarii planetei, Tarifa (locul unde se întâlnesc marea și oceanul), Ronda. De neratat sunt și satele albe specifice zonei Andaluzia.
Mai poți citi:
Jurnal de calatorie in Andalucia, cu un copil de 1 an