Dincolo de obiectivul principal al cărții scrise de Anca Ghinea, Creatori în Acțiune, Ghid de Creativitate, așa cum reiese el chiar din titlu, eu cred că meritul cel mai mare al acestui volum constă în puterea de a vindeca, de a mai lămuri niște trăiri rămase ascunse și uitate în anumite unghere ale minții, ale sufletului și, în fine, de a aduce lumina printre crăpături.

Anca reușește, într-o manieră ludică și - cum altfel decât extrem de creativă - să își transmită mesajele prin intermediul unor experiențe cărora Jo și familia ei le fac față uneori cu brio, alteori cu stângăcia specifică fiecărei vârste, căci vorbim despre trei generații. Cert este că din fiecare impas, micuța, părinții și bunicii ei învață, iartă, iubesc chiar mai tare, mută balanța dinspre eșec spre reușită.

Laitmotivul fiecărui mic scenariu este, desigur, creativitatea și modul în care ne raportăm la ea în cele mai (aparent) banale contexte, în situații criză sau în relațiile cu ceilalți, dar mai ales în ceea ce ne privește pe noi înșine.

Anca Ghinea, kreatoria.ro: creativitatea este un fel de a privi viața
Conceptul de creativitate este deseori atribuit (în mod eronat) exclusiv domeniilor artistice și considerat a fi un privilegiu de care puțini dintre noi se pot bucura. În realitate, nu este nevoie să fii pictor, designer, scriitor sau actor pentru a fi creativ, ci este vorba mai degrabă despre un st…

Jo este o fetiță "șatenă, ușor mioapă, slăbuță", "o combinație interesantă între o băiețoasă și o diafană", "între o revoltată și o alintată". Este, de fapt, un copil în căutarea unor răspunsuri menite să îl ajute să se așeze mai bine în sine, să se accepte mai ușor cu bune și mai puțin plăcute, să nu se mai simtă mereu un outsider, ci să prețuiască și să exploateze acele particularități care îl diferențiază de alți copii de vârsta lui. Sounds familiar?

Mama și tatăl lui Jo sunt la rândul lor adulți pe care teama de respingere, de eșec, de neputință nu îi ocolesc, ba dimpotrivă. Le anulează visuri, planuri, proiecte. Dar cum întotdeauna există (cel puțin) o soluție, ei găsesc de fiecare dată "metode de regenerare creativă". Ceea ce poți face și tu!

Așa că "Începe. Trezește-te la viață. Simte. Ascultă"!

Bunica este responsabilă cu "ciorba împăcării", în familie, dar și de mare ajutor la evenimentele locale, în vreme ce bunicul, care se ține uneori de șotii, construiește și pictează cufărul în care sunt păstrate amintiri de generații (apropo de falsa credință că bătrânețea nu este compatibilă cu distracția, creativitatea, socializarea, cu micile bucurii ale vieții).

"Te-ai întrebat vreodată cine ai mai fi TU dacă ai fi fără frică? o întrebă tatăl." Creatori în Acțiune, Ghid de Creativitate

Îți las mai jos câteva pagini care mi-au creat mie emoție și care m-au perindat din perioada copilăriei mele până în prezent când sunt la rândul meu mamă. Mi-ar fi plăcut, recunosc, să mă fi putut întoarce la Raluca cea mică pentru a-i șopti câteva dintre sfaturile pe care le-am regăsit în cartea Ancăi Ghinea.

Adică acestei Raluca. :)

Partea a doua a cărții este o invitație mai practică de a citi și a pune în aplicare Regulile noului creator strânse într-un Scurt Ghid de cum să Trăiești și să Simți Creativ.

Creatori in acțiune. Ghid de creativitate - Anca Ghinea | eMAG.ro

Cumpără cartea cu un mic discount, acum la 30.40 Lei.

Cumpără cartea

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡