Recomandări pentru a fi fericită în fiecare zi este unul dintre cele mai citite (și apreciate) articole de pe ralucaharabagiu.com. Menționam atunci pe blog că fericirea mai ține și de alegeri, nu doar de noroc, că depinde și de acțiunile noastre – de la cele mai mici și banale până la marile revelații – să trăim mai conștient, mai frumos, în acord cu propriile valori. Apoi, din nou, unul dintre cele mai citite (și apreciate) interviuri de la Categoria Inspiring People este cel în care am vorbit cu Bianca Popescu despre arta de a trăi frumos.

Este luna cadourilor, dar și luna destinată rezoluțiilor pentru noul an, perioada aceea în care privim cu nesaț către ce va urma și lăsăm cu lejeritate în urmă ce nu a fost bine. Așadar, te invit să citești un nou interviu despre fine living, cu speranța că te va inspira să ai mai multă grijă de tine în 2022, să faci mai multe lucruri care îți aduc bucurie, să te iubești mai tare, să trăiești mai frumos.

Invitata mea de astăzi este Cristina Pană, digital marketer, o femeie pe care o admir din multe considerente, dar mai ales pentru că este, așa cum ea însăși spune, ‘On a self-love journey’.

R: La un simplu scroll pe contul tău de Instagram, primul gând care îmi trece prin minte este fine living. Ce înseamnă pentru tine acest concept, Cristina?

Cristina: Cred că “Fine living” poate însemna lucruri diferite pentru fiecare. Deși nu aș spune despre mine că sunt o hedonistă,  sunt cu siguranță un om care caută bucurie și magie în tot ce îl înconjoară.

“Fine living” pentru mine este despre stimularea simțurilor: gustul, auzul, văzul,  mirosul, atingerea. E un mod de a trăi cu bucurie pentru plăcere, dar fără a cădea în patima ei.

Și pentru că îmi doresc să detaliem puțin fiecare parte a universului tău:

R: Care sunt cele mai importante beneficii ale unei vieți active pe care le simți tu în fiecare zi?

Cristina: Nici nu știu de unde să încep, atât de mult mă entuziasmează această întrebare. Dar cum sunt foarte pasionată de tot ce ține de sănătatea minții, o să încep cu asta. O viață activă, și mai precis să faci sport (oricare ar fi el), să dansezi, să te miști, înseamnă să activezi hormoni care te fac să te simți bine, ba chiar fericit, precum serotonina, dopamina dar și enforfinele.

Mișcarea ne redă încrederea în noi. Când am crezut că nu este posibil să fac ceva, când nu credeam în mine suficient, dar am reușit să mă mobilizez să merg în hike-uri pe munte, să merg la ski și să explorez noi sporturi precum kite surfing-ul, dar și  să alerg la semi-maraton, poziții de yoga pe care nu credeam că o să le pot face vreodată… acelea au fost momente de mândrie pentru mine, în care mi-am dat singură seama că sunt mai puternică și mai rezistentă decât credeam.

Pe lângă asta, dacă practici activități în aer liber, te conectezi cu natura și te deconectezi de la digital (ceea ce, din nou, e perfect pentru minte și suflet) și poate ai ocazia să cunoști oameni noi care au aceleași pasiuni ca ale tale.

R: Ce cărți ai citit în ultima perioadă și ai recomanda și altora?

Cristina: Mai am puțin și termin ”Alegerea Sofiei”, scrisă de William Styron. Este o carte fabuloasă, cred că va trece pe primul loc în topul meu, hai poate pe doi, după ”Dragoste în vremea holerei” de Marquez. Oricum, un roman greu de parcurs din cauza poveștilor greu de digerat din lagărele de concentrare din Al Doilea Război Mondial, dar cu o scriitură superbă. O recomand celor care sunt avizi de cultură, cartea e plină de trimiteri către opere de muzică clasică și scriitori universali, și conține multe detalii din istoria lumii, pe care cred că ar trebui să le cunoaștem cu toții.

O altă carte pe care o recomand este ”Arta de a iubi”, de Don Miguel Ruiz. O cărticică pe care aș reciti-o în fiecare an. Este despre iubirea și respectul de sine, subiecte mult trâmbițate de generația noastră, adesea tocmai din cauza lipsei acute a acestora.

În plus, citesc și Atomic Habits, de James Clear. Deja cunoscută de mulți, mi se pare mai utilă când o citești cu agenda aproape, folosind-o mai degrabă ca pe un îndrumar decât ca pe o poveste.

Dar adevărul e, că dacă o să mă urmărești pe Goodreads, o să vezi că am începute aproape 10 cărți… și încă sper să le termin.

R: Ajungem la o altă pasiune de-ale tale, călătoritul. Câte țări ai vizitat până în prezent, unde te-ai reîntoarce (poate chiar ți-ai dori să locuiești) și unde plănuiești să ajungi în viitorul apropiat?

Cristina: Chiar în timp ce îți răspund planific o călătorie în Londra, unde ajung pentru a 6a sau a 7a oară deja, dar pe care o iubesc și care cred că oferă ceva nou de fiecare dată. Cred că am numărat o singură dată țările și, nu mai știu, dar cu siguranță sunt foarte multe orașe de prin toată lumea. M-aș reîntoarce neapărat în Zanzibar și în Tanzania, în general. Am fost doar 7 zile și simt că e prea puțin pentru acel loc absolut superb, cu priveliști desprinse din screen saverele copilăriei, la care priveam lung și nici prin gând nu-mi trecea că voi ajunge să le văd în realitate.

Poate mi-ar plăcea să locuiesc în Spania, mă regăsesc în starea de spirit de acolo și apreciez felul în care îmbătrânesc oamenii… la terase, cu un pahar de vin în mână, râzând cu prietenii. Dar cu siguranță undeva mai cald decât la noi. Visez să merg din nou în Asia, poate data viitoare în Japonia. Vietnam a fost una dintre cele mai frumoase experiențe de travel din viața mea.

R: Ce femei te inspiră, Cristina?

Cristina: Multe. Dar prima e chiar mama mea. E cea mai muncitoare femeie pe care o cunosc, care știe să își creeze momente de bucurie în orice face. O iubesc nespus și sper să îmbătrânesc la fel de frumos ca ea… mereu în acțiune și cu zâmbetul pe buze.

Sora mea, mai ales de când a devenit mamă, și emană iubire, căldură, răbdare și mă învață lucruri noi cu fiecare ocazie.

Dar și toate prietenele mele. Și sunt multe. Fiecare dintre ele mă inspiră și mă învață lucruri noi. Îmi sunt dragi ca și cum am fi surori și mulțumesc mereu universului că mi le-a scos în cale: pe unele în școala generală, pe altele la liceu sau în facultate.

Dar uite așa, pas cu pas, am strâns în jurul meu o rețea de femei mișto, deștepte, ambițioase, muncitoare, creative, puternice și în alte 100 de feluri inspiraționale.

R:  Moda este privită - nu de puțină lume - ca fiind o toană, o frivolitate căreia nu merită să îi acordăm prea multă atenție… sau bani. Care este, de fapt, rolul hainelor în viața noastră, pe lângă cel de a ne acoperi corpul?

Cristina: Ce întrebare frumoasă! Hainele mă fascinează din copilărie, de când stăteam pe lângă bunica mea croitoreasă, care migălea uneori până noaptea târziu la câte o rochie elegantă pentru o clientă.

Niciodată nu mi s-a părut că sunt doar despre vanitate sau doar despre funcționalitate. Bunica  m-a învățat să văd în haine un prilej de bucurie.

Prin ele te pui în valoare, transmiți un mesaj despre tine, despre cine ești. Iar astăzi aș spune că ele fac parte din brandul tău personal. Moda nu are legătură cu banii, vă asigur. Bunica mea nu a avut niciodată prea mulți bani, dar nu am văzut-o niciodată neîngrijită, lipsită de feminitate sau eleganță. Chiar și capotul de casă era dintr-un material drăguț, cu un imprimeu cochet sau cu un detaliu chic.

Prin modă, aparținem grupurilor sau ne construim identitatea. Pentru mine, moda este și despre confort, dar și despre feminitate și a exprima o stare sau un statut. Moda poate fi distractivă dacă îți provoacă imaginația, dar și obositoare dacă tu nu funcționezi așa. Până la urmă, fiecare face ce simte când vine vorba despre haine. Dar nu putem să-i minimizăm impactul în niciun fel, moda este totuși o industrie de milioane de euro care creează zeci de milioane de job-uri în întreaga lume.

R: Care sunt brandurile tale preferate și ce te determină să le alegi în detrimentul altora?

Cristina: Nu prea am branduri preferate. Știu că poate părea ciudat. Dar în modă mai ales, aleg ce îmi place, mai degrabă după material, stil și preț. Sunt un cumpărător atent la preț, destul de precaut, care nu se aruncă la cheltuieli mari când vine vorba despre haine și mai ales de încălțăminte (pe care o distrug foarte ușor). Când vine vorba despre genți însă, am o mare slăbiciune. Visez la un Gucci și la un Celine, iar între timp ador modelele JW Anderson și See by Chloe.

În alte industrii, sunt fidelă brandurilor care oferă calitate la un preț bun. Mi-am luat MacBook Pro, dar încă nu mă simt fidelizată de Apple. Îmi plac televizoarele LG și prefer simplitatea boxelor Sonos. Mi-e tare drag Roborock care mă ajută mult în casă și mai nou Thermomix, în bucătărie. Branduri deștepte, axate pe a-ți face viața mai ușoară.

R: Ce produse de beauty și de îngrijire a tenului folosești acum?

Cristina: Muulte. Testez mereu ceva nou. Uneori pentru că primesc cadou, dar de multe ori pentru că sunt curioasă și îmi cumpăr singură tot ce prind. Iubesc crema de noapte -417 sau cremele de la Guinot. Pentru zi, folosesc în prezent și îmi place crema Vichy Liftactiv Collagen Specialist cu SPF, dar și o cremă Guinot cu SPF 50 și pigmentare graduală (ceva nemaipomenit vara, nu mai pui nimic peste!).

Curățarea tenului cu loțiune micelară (acum am una de la Avene) sau, atunci când am fond de ten pe față (cel mai probabil Double Wear de la Estee Lauder), mă spăl cu Ultra Facial Cleanser de la Kiehl’s (super bun și blând cu tenul meu deshidratat). Pe chiuvetă, pentru alternare, am Collagen de la Linda Meredith, concentrat cu vitamina C & Acid Hialuronic de la Kiehl’s, cremă hidratantă de la Rilastil (cu progression HD), cremă Ultra Facial Kiehl’s (un fel de mămica cremelor, bună la toate), aquafil hydra de la Ivatherm.

Pe noptiera de lângă pat am apă thermală Vichy (îmi place mult!), mască de buze Laneige și cremă de corp (cu care mă dau adesea pe mâini înainte de somn) – Atoderm de la Bioderma sau CeraVe. Și o să mă opresc aici, nici nu am zis nimic de păr…

R: Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Cristina: Fericirea mea e o zi de vară, într-o grădină verde, cu o masă lungă la care stau alături de familia și prietenii mei cei mai buni. Râdem, mâncăm, ciocnim un pahar de vin bun sau de socată făcută în casă și ne bucurăm de poveștile împărtășite. Neapărat pe un fundal cu muzică din anii ‘80.

Mai poți citi:

Cristina Jacob, regizoare: dacă nu s-ar mai simți mereu în competiție una cu cealaltă, femeile ar crește exponențial

Bianca Popescu, despre arta de a trăi frumos

Mara Coman, Editor-in-Chief Harper’s Bazaar, o pledoarie pentru frumos

Anca Lungu: Avem nevoie de un scop pentru ca viata noastra sa capete sens

Andreea Banita-Maitre Fleuriste: pentru mine, autenticitatea unei mirese este cel mai valoros lucru

Dana Chels: scurta lectie despre bun gust…si simt

Arta de a trăi conștient

Amprenta lăsată de Franța asupra vieții mele

Recomandări pentru a fi fericită în fiecare zi

Simplificarea garderobei: legătura dintre haine și starea de spirit

11 luni în Franța transformate în 11 lecții de viață

Pentru mai multe povești despre oameni inspiraționali și locuri faine, despre mine, mă poți urmări și pe Instagram.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡