"Motivation gets you going, but discipline keeps you growing" sau cum să mânuiești balanța între cele două astfel încât nu doar să nu te autosabotezi, ci chiar să (re)descoperi arta de a trăi frumos (și productiv).
Te asigur din capul locului că rolul acestui articol nu este acela de a mă erija într-o expertă a disciplinei, nici pe departe, ci sper doar să îți servească drept inspirație pentru a elibera "zvâcul" acela interior responsabil cu acțiunea, dar și cu starea de a fi (femeie).
"True freedom is impossible without a mind made free by discipline."
De câte ori simt că mă îndepărtez de la drumul pe care mi l-am setat, îmi aduc aminte de un paragraf pe care l-am citit în cartea "Atomic Habits" a lui James Clear: Una dintre cele mai frecvente întrebări care mi se adresează este următoarea: ‘Cât timp este necesar formării unui nou obicei?’. Întrebarea corectă însă, este următoarea: ‘De câte ori trebuie să repet un comportament pentru ca el să devină un obicei?’. Cu alte cuvinte, de câte ori trebuie repetat ca să devină automat? Frecvența este cea care face diferența.
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Din păcate, am o reală problemă cu rutina sau, mai bine zis, cu ideea de program. Și asta are rădăcini încă din vremea copilăriei când mama îmi seta o oră de exerciții la matematică, două ore de citit, două ore de joacă, somn la prânz, etc. Sigur înțelegi situația mai ales dacă ești din generația mea. Drept care, chiar trebuie să trag tare de mine astfel încât să respect niște obiceiuri zilnice.
Și pentru că sunt în plin proces de recuperare dintr-un burnout serios, oricât mi-ar displăcea noțiunea de disciplină, e musai să am una. Altfel, risc să mă confrunt cu o recidivă, ceea ce s-a și întâmplat în vara anului trecut. Been there, done that, not happening again. EVER!
Desigur, nu sunt complet haotică, nici nu aș putea funcționa fără să am totuși măcar niște activități care să mă încarce cu fain, cu frumos, cu genul acela de energie menită să-ți hrănească motivația: mișcare zilnică, citit, muzică, meditație. Dar, așa cum am stabilit deja, motivația nu este suficientă. Nu de alta, dar la modul real și onest nu ai cum să fii motivată în fiecare zi. Și fix aici intervine disciplina.
Pentru că, așa cum menționam mai sus, am la activ deja o recidivă dureroasă a burnout-ului, am început să apelez la mici ajutoare care să mă țină departe de o nouă experiență atât de traumatizantă. Pentru că așa este burnout-ul, crede-mă.
Mi-am comandat un Gratitude Journal, în care scriu (aproape) zilnic pentru ce sunt recunoscătoare. Mă ajută mult, dar îmi este cumva dificil să îl țin aproape de mine mai ales în vacanțe sau în weekend-urile pe care nu le petrecem acasă.
Așa că am fost nevoită să găsesc o soluție care să mă ajute oricând, la orice oră, în orice colț al lumii: Wellnessentially.
Deși este o aplicație gândită pentru angajații companiilor sau, mai exact, pentru wellbeing-ul acestora, este potrivită și pentru tine. Fii sigură de asta! Dar hai să îți povestesc de ce este o aplicație musai de utilizat.
Ce este aplicația Wellnessentially?
Înainte de toate, ce îmi place mult la Wellnessentially este că se deschide cu o melodie de relaxare. De-a lungul anilor, acest mic "truc" m-a ajutat mult să îmi potolesc stările de anxietate sau perioadele de insomnie. Ideea este că nici nu apuci să treci prin cele 9 puncte esențiale pentru o viață mai în tihnă, mai echilibrată, mai în acord cu interiorul tău, că melodia de fundal te va liniști instant.
Este important să înțelegi că aceste 9 puncte - denumite Daily Healthy Habits - NU reprezintă vreun soi de presiune, nu trebuie să le bifezi pe toate în fiecare zi, ci pe rând, cu blândețe față de tine. Este au fost gândite astfel încât să creeze un echilibru între toate palierele: fizic, psihic, emoțional; personal, profesional.
Așadar, aplicația Wellnessentially îți propune să practici în fiecare zi - repet, dacă nu chiar pe toate, cel puțin 2-3 obiceiuri sănătoase. Iată cum a arătat dimineața mea până la ora 10:34.
Îți pune la dispoziție tehnici de respirație: physiological sigh, mindfulness, box breathing, relaxing breathing, triangle breathing, wim hoff. Fiecare dintre aceste tehnici vine cu explicații, cu timer și cu informații despre beneficiile acesteia.
Ai incluse și clipuri cu exerciții fizice (full workout plan, yoga, pilates, seated, tracker), dar nu te limitează doar la acestea, ci îți oferă posibilitatea să adaugi link-uri de pe Youtube cu filmulețele tale preferate de workout.
Gratitude Journal este un must pentru fiecare dintre noi. Ne ajută enorm să trăim mai conștient ("ground yourself in the present") și, mai ales, să fim recunoscători pentru ce avem. Și nici nu mai trebuie să cari după tine o agendă. :)
Două tool-uri menite să te ajute împotriva procrastinării. Aici se resimte cel mai apăsat diferența între disciplină și motivație. În zilele mai puțin bune - lipsite complet de orice brumă de motivație - disciplina este cea care mă împinge de la spate să nu procrastinez diversele activități pe care le am de rezolvat. Aplicația Wellnessentially îți pune la dipoziție două tehnici: Pomodoro și Ultradian, dar îți oferă oportunitatea de a adăuga propriul tool.
Eu folosesc Pomodoro care funcționează pe următorul principiu: încep să scriu un articol, de exemplu, și setez aplicația să mă anunțe când au trecut 25 minute. Când s-a scurs timpul, fac pauză 5 minute. Apoi, o iau de la capăt.
Astfel, rămân focusată pe activitatea din prezent, nu mai deschid Facebook și Instagram și nici nu mai răspund la mesajele de pe WhatsApp, pentru că știu că am la dispoziție doar acele 25 minute pentru a finaliza task-ul respectiv.
În plus, acele 5 minute de pauză sunt extrem de necesare, așa că profit de ele din plin. :) Pot adăuga aici un alt punct din listă: Rest your Vision at least once. Este cu atât mai important pentru mine să îmi odihnesc ochii având în vedere că sunt mioapă cu acte în regule de prin clasa a doua. :D Trebuie să îți odihnești ochii la fiecare 25 de minute pentru a păstra sănătatea acestora. Îmi pun notificare astfel încât aplicația să mă anunțe la fiecare 25 de minute. Asta, desigur, dacă nu am deja setată notificare Pomodoro.
Drink at least 4 glasses of water! Asta da provocare! Nu știu tu cum stai la capitolul acesta, dar eu am restanțe mari. Uit, efectiv uit să beau apă. Aplicația mă ajută în două moduri: ține evidența paharelor de apă pe care le beau într-o zi și îmi amintește când trebuie să beau următorul pahar cu apă.
Sleeping habits. Este, de asemenea, o rubrică extrem, dar extrem de importantă pentru mine. Am dormit teribil de puțin și de prost în ultimii 4 ani, drept care Wellnessentially mă ajută mult cu informații și obiceiuri sănătoase menite să îmi ușureze relația cu dormitul.
Last, but not least, Social Activity. Nu am cuvinte prin care pot exprima cât de importantă este această latură a vieții noastre. Știu, apelăm toți la scuza "nu am timp", dar o viață fără timp pentru tine, pentru activități care te încarcă frumos, cu energie, cu bucurie - dincolo de cele pe care le realizezi alături de partener, copil, părinți, etc - mi se pare că nu îți aduce niciun beneficiu real. Sau, cel puțin, așa funcționez eu.
Cum mă ajută pe mine aplicația Wellnessentially?
Este foarte simplu de utilizat și are un design minimalist. Sunt într-o perioadă a vieții mele în care simplific cât se poate de mult.
A fost realizată după o documentare riguroasă, nimic nu este pus la întâmplare sau de umplutură.
Mă ajută să trăiesc mai conștient.
Sistem de gratificare. Să recunoaștem, toți ne simțim bine atunci când primim ceva în schimbul unei activități, chiar și dacă vorbim doar despre niște puncte virtuale.
Ideea de listă și puncte bifate mă încântă teribil. :)) Sunt genul de persoană care mai adaugă un task în agendă doar pentru a savura bucuria de a-l tăia din listă. Din nou, aplicația îmi este extrem de utilă și pentru că nu mai sunt nevoită să car pix și agendă în geantă.
Am într-un singur loc toate tehnicile care mă ajută pe mine în relația cu anxietatea și burnout-ul. Până să descopăr aplicația Wellnessentially, scriam în agenda-jurnal motivele pentru care sunt recunoscătoare, îmi foloseam ceasul pentru exercițiile de respirație, telefonul îl utilizam pentru clipuri cu exerciții fizice, etc. Le am acum pe toate într-un singur loc ceea ce înseamnă economie de energie și timp. Le prețuiesc pe ambele nespus de tare.
Dacă vrei să fii la curent cu noutățile aplicației, iată care sunt canalele de comunicare: Instagram, Facebook, Linkedin.

Mai poți citi:
Despre branding personal, partea a doua
Cum m-a transformat un modul de dans?
Când ai făcut ultima dată ceva pentru prima oară?
7 motive pentru care să mergi la psiholog
Despre experiența procesului de Personal Branding
Lecții de dans: manifest pentru feminitate
Atomic Habits, James Clear – despre importanța obiceiurilor în viața noastră
Despre Arta relaxării: 10 activități care ne garantează odihna
Amprenta lăsată de Franța asupra vieții mele
Recomandări pentru a fi fericită în fiecare zi
Simplificarea garderobei: legătura dintre haine și starea de spirit
Minimalismul- de unde ne inspirăm?
Minimalismul – moft sau necesitate?
11 luni în Franța transformate în 11 lecții de viață