În luna mai, am participat la un curs de ilustrație. Să ne înțelegem, am două mâini stângi când vine vorba despre desenat sau pictat. Fără niciun soi de exagerare :). Dar sunt de părere că avem nevoie, din când în când, să facem niște lucruri din categoria "nu aș face asta niciodată". Nu pentru că am simți vreo presiune interioară sau din partea celorlalți, doar ca să bifăm ceva sau, și mai rău, pentru a dovedi că suntem în stare să facem x lucru, ci pur și simplu pentru că este eliberator să mai scăpăm de "bagaje", frustrări, frici.

Și exact asta am făcut eu când am decis să particip la workshop-ul Urban Botanic Sketching, organizat de două fete faine și extrem de talentate, Tea și Cami.

Desigur că am fost efectiv cea mai netalentată dintre cei prezenți la curs, în mod evident "creația" mea abia a semănat cu o frunză, dar nu m-am simțit nicio secundă prost pentru că nu m-am ridicat la "înălțimea" celorlalți. Ba dimpotrivă! Le-am apreciat desenele (mi se pare fantastic să reușești să te bucuri pentru alții mai ales în situațiile care nu sunt roz pentru tine) și am fost mândră de mine pentru că mi-am ieșit (din nou) din zona mea de confort.

Dar articolul acesta nu este despre mine, ci despre Tea și Cami, pe care le admir pentru talentul lor nativ, pentru curajul de a face ceea ce le place (pentru că este un curaj, de multe ori, să faci ceea ce îți place în loc de ceea ce "trebuie") și pentru că îi bucură și pe alții cu dragostea lor pentru desen și pictură.

Am discutat cu ele despre rolul pe care îl au desenul și pictura în viața noastră, despre cum te poți apuca TU să pictezi / desenezi chiar dacă îți lipsește încrederea în tine și despre următorul workshop pe care îl vor organiza (și la care poate te vei înscrie :D).

Când a început acest love affair al vostru cu desenul & pictura?

Tea: Cred că aveam cam 2 sau 3 ani când am început să mâzgălesc pereții și ușile. Am creat mult timp benzi desenate, am avut norocul să am de mică acces la revistele Pif pe care le avea mama din Franța, și pot spune că acestea au fost o sursă de inspirație. Am avut o mică pauză de desenat în liceu, însă n-am renunțat niciodată la a crea.

Știam că vreau să fac ceva al meu, dar nu stiam prin ce metode: film, foto... ilustratie? Și pentru că am avut mult timp un blocaj de care am reușit să scap abia în ultimii ani, am păstrat mereu această titulatură de ilustrator.

Apoi, am simțit că vreau să îi ajut și pe ceilalți să-și înfrunte temerile prin desen.

Cami: Cochetez cu ele de foarte mulți ani, am avut chiar și o tentativă de a da la Facultatea de Arte la secția de pictură. Nu s-a legat atunci și cum am picat examenul, m-am apucat de fotografie. În 2019, am reînceput să învăț să desenez și să-mi dau voie să mă joc iar cu culorile, cu acuarelele mai exact.

Care este cea mai lipită de suflet creație a voastră și ce reprezintă ea?

Tea: Pentru că am învățat că primul lucru care vine în minte este și cel mai reprezentativ în cazul multora dintre întrebări, acum mi-a sărit în minte un desen în acrilic pe care l-am făcut în urma unui curs online.

Reprezintă un monstruleț alb și pufos care își dorește să fie iubit - de fapt, it goes deeper, îmi amintesc că titlul era ‘I promise you’ll be fine!’ și reprezintă cumva etapa nouă de învățare a iubirii de sine în care tocmai intrasem in februarie 2021. Inima pe care o îmbrățișează e reală, pentru că și promisiunea este reală și chiar am avut (și am!) grijă să se întâmple așa.

Cami: În fiecare dintre ele e un pic din mine. Ceea ce fac eu e mai mult un jurnal vizual schițat care povestește despre mine și despre ceea ce fac, văd sau simt.

Dincolo de rezultatul estetic evident, ce rol au desenul și pictura în viața noastră?

Tea: De fapt, pentru asta am ‘venit’ aici cu aceste noi cursuri: ne dorim ca persoanele care vor să deseneze să nu se teamă să o facă. Desenele - ilustrații în tuș, creion sau pictură sau ce alte metode găsește lumea să facă - sunt de mare ajutor din multe puncte vedere.

În primul rând, te ancorează în prezent; este inevitabil să te facă mai concentrat, mai atent, fie că nu știi și te străduiești, fie că ești perfecționist și vrei să-ți iasă bine.

În al doilea rând, ce facem noi, și mai exact - sketching-ul - te ajută mult să ieși din mental pentru că este o metodă de desena ce vezi, prin observare și fără a pune prea multă presiune legată de rezultatul final. Este doar o schiță, it’s joy and fun, te relaxează și tot ce-i în jur se estompează. Cu puțin exercițiu, uiți de griji și intri într-o stare de zen.

Cami: Cum ziceam, eu redau mai mult momente și stări din viața mea, ceea ce mă ajută foarte mult să mă conectez la momentul pe care îl redau, atât extern cât și intern.

Sunt mulți oameni cărora le-ar plăcea să deseneze / să picteze, dar resimt acea rușine (cu care a fost crescută generația noastră) care îi împiedică să încerce orice activitate din afara zonei lor de confort. Ce recomandări aveți pentru ei, cum ar putea să depășească acest blocaj?

Tea: Exact cum povesteam mai sus, este un lucru cu care m-am confruntat și eu. Tocmai din cauza rușinii din școală și din liceu, când te confruntai cu bullying-ul dacă erai diferit cu orice, chiar și dacă erai talentat, renunțasem o perioadă la desenat și devenise un blocaj. Prin mici pași mărunți și mici schițe capeți încredere din nou.

De aceea suntem noi aici să ajutăm prin cursurile noastre. Te ghidăm să-ți înfrunți acești monștri care te blochează și te invităm să-i desenezi dacă vrei.

Cami: E nevoie doar să se apuce să facă acel lucru pe care și-l doresc, să ia un creion și/sau o pensulă, iar apoi totul vine de la sine. Restul ține apoi de practică, cu cât lucrezi mai mult cu atât o sau iasă mai bine și descoperi care e următorul pas.

O curiozitate personală: ce emoție oferă un peisaj, un obiect vs un om atunci când vorbim despre desenarea lor fie doar în creion, fie și în acuarelă?

Tea: Depinde de autorul acelei creații și de fiecare persoană în parte cum se raportează la aceste peisaje sau la obiecte, mai exact, la chestiuni care nu au expresie facială.

Poate fi un peisaj tomnatic, în pensulă, unde se folosesc culori calde și să-ți dea o stare de bine și de căldură, să devii nostalgic, poate chiar să-ți amintească de un loc, un moment din copilărie.

Poate fi un tablou cu natură moartă, în care ai senzația că nu se întâmplă nimic, însă îți oferă șansa să te oprești și să observi că, de fapt, toate elementele la un loc îți duc privirea către o... gărgăriță care nu părea să fie acolo la prima vedere și atunci poate să te fascineze sau să te oripileze.

Oricum ar fi, o emoție tot îți dă. Sau poate fi ceva abstract, însă culorile și direcțiile pensulei oferă o dinamică care te duce cu gândul la cu totul altceva - poate prima oară când ai vizitat Roma.

Cami: Am fost întotdeauna de părere că fiecare desen/pictură reflectă întâi starea privitorului, care apoi se amestecă cu starea celui care l-a desenat/pictat. Uneori, suntem atrași mai mult de peisaje sau obiecte, alteori, de oameni - acest lucru fiind valabil pentru mine atât că privitor, cât și ca cel care desenează. Cred foarte mult că depinde de starea fiecăruia.

Când organizați următorul workshop și unde pot afla cei interesați detalii despre cursurile organizate de voi?

Pe data de 16 iulie 2022 vom organiza următorul workshop. Vă invit să ne urmăriți pe Instagram, vom anunța acolo tot ce trebuie: Tea și Cami.

Cursurile pe care le organizăm se numesc Urban Botanic Sketching. Au această denumire pentru că îi învățăm pe cursanți despre sketching, care este pregătirea pentru ilustrația finală - este partea de schițare care poate fi adusă la nivel mai bun, de artă sau poate să rămână la nivel de schițe așa cum sunt ele.

Tehnicile pot fi în creion, în tuș și / sau acuarelă. Partea de urban semnifică faptul că învățăm cu ajutorul sketching-ului cum să observăm și să redăm pe hârtie ceea ce vedem în jur, în viața de zi cu zi. Ai nevoie doar de o floare sau de un fruct ca să poți face desenul. Și aici intervine explicația pentru cel de-al treilea cuvânt din denumire: botanic. Ne axăm mai mult pe plante: fie ele frunze, flori, conuri sau legume/ fructe.

Noi facem și puțină teorie ca să înțelegem și de ce vom trece prin anumite practici, vom face exerciții de textură, despre cum să combinăm culorile sau cum să facem o compoziție. Până spre final, vom avea și o schiță/ ilustrație pe care o vom putea îmbunătăți acasă sau o putem lăsa așa cum este.

Cu siguranță o să vă încânte și kit-ul pentru începători pe care o să-l pregătim pentru voi, care constă în: pensulă, creion, gumă plastică, un carnet cu foi 300g, cutie acuarele, format curs printat.

Vă așteptăm cu mare entuziasm la următorul workshop, pe 16 iulie 2022!

foto: arhivă Tea și Cami.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡