"Dacă lumea s-ar sfârși mâine", scrisă de Lucia Ovezea, este o carte care te invită la introspecție, genul de lectură pe care nu o poți lăsa din mână decât atunci când ai ajuns la ultimul rând.
Structurată în trei părți numite sugestiv ‘Începuturi’, ‘Căutări’, ‘Inițierea’, romanul este, cred eu, o odă adusă celor mai importante elemente ale vieții unui om: Dragostea, Speranța sau Credința (așa cum le percepe fiecare) și Autocunoașterea.
Așa cum viața în sine este o călătorie, cu stații noi unde oprim orbește fără să avem vreun indiciu despre ce vom trăi acolo, altele vechi și încărcate cu amintiri care ne hrănesc mintea, dar mai ales sufletul, așa te poartă și cartea Luciei Ovezea într-o călătorie cu opriri în București, Chișinău, Middleburg, Bangkok, Paro, Punacka, Londra.
Ludmila și Ștefan, protagoniștii romanului, sunt și cei alături de care vei retrăi momente din propria viață, de la copilărie, la adolescență și, mai apoi, la maturitate: iubiri, dezamăgiri, întrebări rămase fără răspuns, clipe de cumpănă sau, dimpotrivă, de exuberanță.
Sportivi de performanță în tinerețe (în acest context se și întâlnesc), Ludmila și Ștefan reușesc să creeze o relație pe care nici trecerea timpului, nici obstacolele care intervin în viața fiecăruia, nici distanța dintre ei nu vor putea să îi reducă din amploare, din substanță, din profunzime.
Recunosc că am citit primele două părți pe nerăsuflate, cu dorința (și curiozitatea) ca firul poveștii să decurgă așa cum mi-aș fi imaginat eu (e chiar mai bine, mai intens). Cea de-a treia parte, ‘Inițierea’, care prezintă revederea Ludmilei și a lui Ștefan în universul templelor budiste din Bhutan, mi-a încetinit ritmul lecturii și m-a provocat să caut mai adânc în interiorul meu, cu scopul de a mă așeza mai bine printre priorități și balast.
Sunt pagini care se transformă în momente de meditație și la finalul cărora, te vei întreba cu siguranță: Ce aș face dacă lumea s-ar sfârși mâine?







Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii Tracus Arte, dar și din librăriile Humanitas și Cărturești.
Mai poți citi:
Dor de Viscri, un album fotografic despre frumusețea și autenticitatea acestui sat
Luisa Ene, luisaene.ro, despre cele mai frumoase cărți, pasiunea pentru lectură și cultura asiatică
Atomic Habits, James Clear – despre importanța obiceiurilor în viața noastră
Despre Arta relaxării: 10 activități care ne garantează odihna
Hud Ranat, Cecilia – de ce merită citită?
Cărțile motivaționale – cu ce rezonez și cu ce nu?
Cele mai frumoase carti, cele mai faine lectii despre viata
Minimalismul- de unde ne inspirăm?