Rolul de părinte vine la pachet cu bucurii dintre cele mai puternice, dar și cu frustrări, eșecuri, momente în care simți că-ți fuge pământul de sub picioare. Nu mi-am propus nicio secundă să fiu "vreo mamă eroină" sau "perfectă", ci mi-am dorit să fiu mama de care Rita are nevoie. Desigur, nu îmi iese tot timpul, pentru că se mai întmplă să țip la ea, să aplic sistemul recompense - pedeapsă (deși nici măcar eu nu cred în eficiența lui), să nu reușesc să gestionez o situație pe care micuța nu o poate controla.
De regulă, discutăm cu Rita ca și cum ar fi un om mare, îi explicăm cât se poate de onest și deschis despre emoții, despre faptul că uneori ne mai și certăm sau supărăm unii pe alții, dar că asta nu înseamnă niciodată că nu o iubim sau că o iubim mai puțin ("Mami, nu-i așa că mă iubești chiar și când fac prostii?" m-a întrebat Rita chiar ieri), că este la fel de important ca ea să se iubească și să fie mândră de ea, că este esențial să aibă timpul ei fără mami și tati, că este în regulă să se bucure de plăcerile ei vinovate: ciocolata și înghețata atât timp cât în rest consumă alimente (mai) sănătoase, etc.
Și trebuie să recunosc că uneori discut cu terapeuta mea despre cum este mai indicat să reacționez în anumite situații legate de Rita, alteori, mă documentez pe internet. M-am bucurat când am descoperit www.deajoaca.ro. Nu doar că au o gamă variată de jocuri, jucării, cărți pentru copii, cărți pentru părinți, toate de calitate și dintre cele mai faine pe care le-am tot văzut în online sau în magazine, dar ce mi-a plăcut foarte tare a fost componenta educațională pe care o propune această platformă.
Așadar, am invitat două doamne inspiraționale - Narcisa, fondatoarea deajoaca.ro, și Laura, medic specialist psihiatrie pediatrică - să discutăm despre universul educațional și cel ludic al platformei deajoaca.ro, dar și despre subiecte precum: tantrumurile copiilor, importanța petrecerii timpului de calitate în familie, acomodarea la grădiniță / creșă, stima de sine la copii sau cum putem transforma cititul într-o activitate plăcută pentru cei mici.

Ce mi-a atras instant atenția la site-ul www.deajoaca.ro este componenta educațională îmbinată armonios cu latura ludică. Mai exact, produsele pe care le comercializați nu sunt axate exclusiv pe distracție, ci sunt menite să îl ajute pe copil să-și dezvolte aptitudinile, să îşi găsească pasiunile şi provocările. De ce ai ales această abordare de business?
Ideea „De-a joaca” a luat naștere odată cu trecerea la statutul de părinte. Când am devenit mamă și am intrat în contact cu multitudinea de jucării de pe piață, am început să realizez că sunt foarte multe produse care nu aduc niciun pic de aport în dezvoltarea armonioasă a copiilor. Ba mai mult, pot produce chiar contrariul. Niște jucării pline de beculețe și culori, care scot sunete infernale, mi se pare că pot să agite un copil și îl pot distrage de la activități care îi sunt necesare în dezvoltarea lui timpurie. Nu de multe ori am ajuns să cumpăr produse doar pentru că duduiau reclamele la televizor, costau o grămadă de bani, iar copiii nu au fost atrași în niciun fel de ele – au fost abandonate într-un colț.
Atunci mi-am zis că poate n-oi fi singura nebună pe lumea asta care ar vrea ca atunci când copilul se joacă, să reușească să-și dezvolte diferite aptitudini și abilități precum manualitatea fină atât de necesară pentru dezvoltarea lui ulterioară, puterea de concentrare sau noțiuni introductive de matematică, fizică etc. Și nu să treacă de la o jucărie la alta în funcție de câtă gălăgie face sau cât de luminoasă e.
Site-ul www.deajoaca.ro susține, prin intermediul produselor sale, și importanța unei relații echilibrate între copil și părinți, pe care o pot avea mai ales dacă petrec timp de calitate împreună. De unde a pornit această idee de a fi un “lipici între copii mari și mici”?
Sunt de părere că un copil se dezvoltă cel mai bine dacă are un părinte lângă el. Prezența fizică a acestuia este extrem de importantă – numai alături de părinte copilul se simte în siguranță, liber să descopere și să exploreze lumea din jur: copilul face primii pași în viață cu ochii către părinte.
Știu că în viața fiecăruia există și joburi și deadline-uri și situații limită care nu suferă amânare, însă mi se pare foarte important ca părintele să-și aloce un timp special, cât de puțin în fiecare zi, pentru a sta alături de cel mic. Faptul că te așezi lângă el, la nivelul lui, este deja cel mai important lucru pentru cel mic. Nu de puține ori, alături de fetele mele, în joacă, am descoperit diverse probleme pe care ele le aveau la grădiniță, la școală sau cu alți copii. Ei știu să pună atât de bine în joc toate situațiile cu care se confruntă, de aceea sloganul nostru „Lipici între copii mari și mici” este, de fapt, un îndemn de a ne apropia și a ne juca cu cei mici.
Proiectul www.deajoaca.ro are și un blog, dar și un cont de Instagram unde Laura Stanciu, medic specialist psihiatrie pediatrică, scrie și vorbește despre teme actuale care îi vizează pe copii și părinți. De ce ai optat pentru colaborarea cu un medic specialist?
Blogul a fost unul dintre elementele esențiale pentru „De-a joaca”. Iar asta pentru că încă de la început ne-am propus să devenim o platformă educațională, adică un loc în care părinții să găsească, pe lângă produse (jocuri, jucării și cărți pentru copii), un spațiu de inspirație pentru joacă. Să fie, de asemenea, și un loc în care părinții găsesc informații utile actuale și susținute de specialiști, pentru probleme cu care se confruntă zi de zi.
Pe blog și pe platformele sociale vorbim despre tantrumuri, despre stima de sine, despre cum să ajuți un copil care este la început în tainele cititului, despre activități educative pe care să le faci în casă cu copilul, având la îndemână doar elemente casnice, despre dezvoltarea emoțională a copilului și multe altele.
Am optat pentru colaborarea cu un specialist tocmai pentru a dobândi credibilitate în fața părinților. Degeaba spun eu, din experiența mea, că cel mic are nevoie de interacțiune cu părintele, să aibă timpul lui special unul la unul – dacă nu îți spune un specialist, nu ai credibilitate în fața oamenilor.
Aveți pe www.deajoaca.ro și o secțiune destinată părinților. Spune-mi, te rog, cum se raportează adulții la literatura de parenting?
Parentingul era absolut necesar în tot ecosistemul „De-a joaca”. Când am început să mă lovesc de situații de criză cu copiii, mă refer la tantrumuri, am început să caut articole și cărți care să mă ajute să le înțeleg comportamentul. Bineînțeles că sunt foarte multe cărți apărute pe această tema, cu informații care pot rezona cu tine sau nu, însă, pe „De-a joaca”, am încercat să adun cărți și materiale educaționale cu care rezonez eu. Adică informații care sa mă ajute să cresc un copil cu răbdare, blândețe și înțelegere, fără pedepse și recompense. Am realizat că, pur și simplu, sunt lucruri care nu funcționează pe termen lung și nu mă ajută să cresc un copil cu coloană vertebrală, care să-și asume o greșeală și să aibă încredere să ia o decizie.
Care sunt cele mai căutate produse pentru copii și de ce crezi că acestea sunt preferate în detrimentul altora?
Cele mai vândute produse sunt jocurile de familie. Avem o gamă variată de boardgames pentru copii, apoi sunt jocurile de logică (jocurile de memorie, de exemplu) și, de asemenea, o parte importantă din vânzări o reprezintă experimentele științifice. Desigur, în funcție de vârsta copilului, avem vânzări importante și cu jucăriile de lemn sau jocurile și activitățile Montessori.
Sunteți importator unic Ludattica în România. Cu ce se diferențiază acest brand de altele la nivel de calitate, valori, diversitate a produselor pe care le propune?
Mergând mult pe la târgurile internaționale de profil, am întâlnit foarte multe branduri. Ne doream, desigur, un brand care să fie doar al nostru și care să se identifice cu viziunea „De-a joaca”. Nu a fost ușor să-l găsim, însă, când i-am intâlnit pe cei de la Ludattica, am știut din prima că acelea sunt produsele pe care le căutam. Mă refer la produse care să aibă un anumit design, dar și o importantă componentă educativă. Să nu fie doar o cutie frumos ambalată, ci produsele chiar să fie deosebite din punct de vedere calitativ, cum sunt cele Ludattica.
Cu o experiență de peste 20 de ani în dezvoltarea de produse educaționale, cu o armată de specialiști care dezvoltă în permanență produse noi din materiale sustenabile, fără substanțe dăunătoare pentru sănătatea copiilor, Ludattica își propune prin joc să aducă o schimbare în societate – ceea ce ne dorim și noi prin intermediul „De-a joaca”.

Cum putem dezvolta, prin intermediul jucăriilor și al jocurilor, inteligența emoțională a unui copil?
Procesul de dezvoltare a inteligenței emoționale înseamnă, în primul rând, să fiu atent la emoția pe care o exprimă copilul, să-l învăț care este numele acelei emoții și să i-o validez. În pasul următor, rolul meu de părinte este să-i ofer ajutorul. Un exemplu general ar fi: „Văd că ești trist acum pentru că nu ți-a ieșit puzzle-ul. Este normal ca la început să fie puțin mai greu. Aș putea să te ajut cumva?”. În acest fel, învăț copilul că emoțiile sunt ok și că eu sunt acolo să-l ghidez, nu să fac lucrurile în locul lui. În funcție de vârsta copilului, jocurile diferă. La vârste mai mici putem folosi construcțiile din cuburi, la vârste mai mari, puzzle sau cărămizi tip lego.
Există strategii menite să prevină/ să trateze tantrumurile copiilor care să includă și jucăriile/ joaca?
Atunci când vorbim despre prevenție, este important să știm că tantrumurile sau crizele de furie ale copilului apar din cauza emoției de frustrare pe care copilul o resimte atunci când nu obține ceea ce vrea, fix în momentul în care își dorește acel lucru. Și atunci, rolul meu de părinte este să-l învăț să tolereze această frustrare, într-un proces care se numește amânarea recompensei. Cu alte cuvinte, când el cere ceva, nu-i neg acel lucru, ci încerc să prelungesc timpul până când îl va obține. Un joc foarte bun pentru a dezvolta o astfel de abilitate este un joc de așteptare a rândului (de genul „nu te supăra, frate”). Un preșcolar este foarte dornic să arunce doar el cu zarul, așa că așteptarea rândului îl face să simtă emoția de frustrare, dar, în același timp, să înțeleagă că, pentru a continua distracția, este important să treacă prin această emoție și să aștepte.
În ceea ce privește tratarea unei crize de furie, adică în situația în care tantrumul a început, nu recomand folosirea unui joc, deoarece copilul se va simți recompensat pentru furia pe care o exprimă. Recompensa în acest caz poate fi atât jucăria sau jocul oferite, cât și atenția părintelui. Așa că cel mic va avea toate motivele să mai aibă o criză de furie și în viitor. În astfel de situații, strategia cea mai bună este ignorarea tantrumului.
Cum putem crea rutine reușite în familie apelând la jocuri și jucării?
Există un concept psihologic care spune că atunci când vreau să deprind un comportament nou, dar care nu îmi produce o satisfacție sau o plăcere imediată, ci mai degrabă îl văd ca pe ceva dificil, este important ca după fiecare practicare a acelui comportament, să am o activitate plăcută. Cu alte cuvinte, când trebuie să iau o pastilă amară, ca să mă mobilizez să o mai iau și data viitoare, trebuie ca imediat după să iau „ceva dulce”.
Copiilor le plac foarte mult momentele de joacă sau timpul de calitate petrecut cu părinții. Așa că atunci când vreau să-l învăț o rutină nouă, cum ar fi spălatul dinților, îmbrăcatul sau mâncatul singur, îl pot încuraja să facă asta spunându-i că după ce va termina, ne putem juca împreună jocul lui preferat.
În zilele noastre, se vorbește tot mai mult despre implicarea copiilor în activitățile casnice (adecvate vârstei lor, desigur), care îi ajută pe cei mici să fie responsabili și să își dezvolte stima de sine. Cum îl putem încuraja pe copil, din nou, apelând la jucării / joc de rol, etc. să participe activ la mici activități casnice?
Este important să-l încurajăm pe copil să participe la activitățile casnice, din mai multe motive. O dată, sunt mulți părinți care au joburi solicitante și care, când ajung seara acasă, nu știu ce problemă să rezolve mai întâi. Dacă îl învăț pe copil că mă poate ajuta la treburile casnice, atât cât permit abilitățile lui fizice, eu fac rost de timp pe care să-l pot petrece cu el. Este important pentru copii să știe că atunci când ne ajută la treburile din casă, se ajută pe ei înșiși, să aibă mai mult timp de joacă cu noi, părinții.
Cum introducem jocurile sau jucăriile în acest proces? Putem folosi jocuri care să-l învețe pe copil la ce se folosește fiecare obiect din casă (am aici în minte jocurile cu cărți Montessori) sau jucării care să fie variante miniaturale ale unor obiecte din casă. Ori, atunci când facem o petrecere cu ceai cu păpușile preferate, să parcurgem împreună toate etapele, de la pregătire, la joc și până la strânsul lor.
Și dacă tot am amintit de stima de sine, există cărți, jocuri, jucării de care ne putem folosi pentru a dezvolta stima de sine a copilului?
Nu există un joc anume pentru dezvoltarea stimei de sine. Dacă vreau să-l ajut pe copil să se simtă încrezător în forțele proprii, este important să găsim împreună abilități noi pe care să și le dezvolte. A împlinit de curând 3 ani? Este un bun moment să-i arăt un puzzle. Merge la școală? Un sport de echipă este de fiecare dată binevenit. Este important să reținem că un joc adecvat vârstei îl va ajuta să-și dezvolte competențele, în timp ce un joc prea simplu îl va plictisi, iar unul prea dificil îl va frustra și atunci copilul îl va abandona.
Cum putem transforma cititul într-o activitate plăcută pentru copil?
Cititul este o activitate în care părintele are toată atenția concentrată asupra copilului, ceea ce, în sine, este o activitate plăcută pentru copil. Dacă vrem să creștem gradul de distracție, atunci putem folosi voci amuzante în timp ce citim sau putem alege o povestioară mai scurtă, pe care să o dublăm cu un mic teatru de umbre sau de păpuși.
La ce strategii pot apela părinții pentru a-i ajuta pe copii să se adapteze mai ușor la creșă/ grădiniță (apelând la jocuri, jucării, cărți)?
Cu toții avem nevoie de predictibilitate și siguranță în viața noastră, iar copiii cu atât mai mult. Atunci când ei trebuie să învețe să se adapteze unui mediu nou, e nevoie ca noi, părinții, să le asigurăm aceste nevoi. În astfel de situații este foarte util să le povestim cum se vor întâmpla lucrurile la grădiniță sau creșă, iar pentru ca povestea să aibă un impact mai mare asupra lor, putem folosi tot felul de păpuși. Important este să le arătăm, prin intermediul păpușilor, ce fel de acțiuni se întâmplă în grădiniță, care sunt rutinele și cum putem noi să le oferim siguranța de care au nevoie.