Nu m-am putut lăuda niciodată cu un ten de porțelan. Chiar și așa, până pe la 30 de ani, nu am acordat atenția cuvenită îngrijirii pielii. După ce am devenit mamă și m-am confruntat și cu ceva probleme ale tenului din cauze hormonale, am reușit să îmi creez câteva rutine benefice: nu mai adorm seara fără să mă demachiez, nu mai ies din casă fără SPF50 indiferent de anotimp, am grijă să beau mai multa apă,  (încerc să) folosesc produse destinate tipului meu de ten.

Dincolo de ceea ce am învățat pe calea grea (adică pe propria piele) de-a lungul timpului și pe lângă sfaturile prietenelor legate de tot ceea ce înseamnă ‘să ai grija de tenul tău’, cred că cel mai sănătos din toate punctele de vedere (estetic și medical) este să te adresezi unui specialist.

Așadar, am rugat-o pe Anca Ciorogar, medic dermatolog la Clinica MediSpa, să îmi răspundă la câteva întrebări despre tratamente cosmetice, alunițe, mituri referitoare la botox și acid hialuronic, dar și despre ordinea corectă de aplicare a produselor, SPF și exfolierea tenului.

R: Anca, spune-mi, te rog, când și de ce ar trebui o fată / femeie să își facă o programare la un medic dermatolog?

Anca: În primul rând, mă bucur nespus că mă întrebi asta deoarece e o întrebare pe care o primesc mult mai rar decât mi-aș dori. Consider că mersul la dermatolog este absolut obligatoriu în momentul în care avem o problemă a pielii, dar este mai mult decât binevenit ori de câte ori ne dorim să arătam mai bine. Asta dacă e să ne referim la partea estetică.

În ceea ce privește partea medicală, anual, se recomandă o vizită la dermatolog atât bărbaților, cât și femeilor, pentru o dermatoscopie (controlul alunițelor).

R: De la ce vârstă este recomandat să apelam la proceduri specifice clinicilor de specialitate și ce tratamente recomanzi în funcție de vârstă?

Anca: Mi-e foarte greu să formulez un răspuns general valabil. De la vârsta de 25 ani, putem începe să apelăm la diverse proceduri dermatologice, în funcție de necesități. Fie că ne place să recunoaștem sau nu, atât genetica, cât și obiceiurile noastre mai mult sau mai puțin nocive au un rol major în felul în care îmbătrânim. Unele femei arată la 40 mai bine decât altele la 25, deci sfatul meu este să vă uitați cu sinceritate în oglindă, fără machiaj, cu capul drept și să identificați ce vă deranjează și ce ați vrea să îmbunătățiți. De aici încolo, intervine rolul specialistului să vă recomande ce vi se potrivește.

Una dintre cele mai frecvente preconcepții pe care le aud e “Vreau să aștept vârsta X pentu procedura Y”. Ei bine, dacă aștepți vârsta X, s-ar putea să fie prea târziu și să nu mai putem rezolva problema decât parțial.

R: Care este diferența între botox și acid hialuronic? Aici, aș vrea să demontam și anumite mituri potrivit cărora rezultatul celor două intervenții nu poate să fie unul firesc și estetic.

Anca: Așa e, probabil cele mai multe mituri se învârt în jurul botoxului care e pus într-o lumină foarte proastă, într-un mod total nejustificat. Botoxul are rolul de a relaxa mușchii responsabili de ridurile de expresie: frunte, glabelă, periocular. Practic, dacă ne supără ridurile în etajul superior al feței, acestea pot fi corectate aproape exclusiv cu ajutorul botoxului. Acidul hialuronic, pe de altă parte, are rolul de a volumiza: pomeți, buze, linia mandibulară și bărbia. Toate pot fi îmbunătățite cu ajutorul acidului hialuronic.

Toate acestea pot fi făcute astfel încât nici măcar propria ta mamă (vorbesc din experiență) să nu-și dea seama de ce arăți dintr-odată mai odihnită. Practic, asta înseamnă medicină estetică de cel mai înalt nivel: să fii în continuare tu, dar într-o variantă mai fresh și fără ca cineva să poată spune cu exactitate ce anume ți-ai făcut. Cât despre exagerările pe care le vedem, acestea sunt de cele mai multe ori dorința pacientelor.

Dar vreau să subliniez că alături de specialistul potrivit, genul acesta de proceduri se pot face frumos și natural, fără să modificăm trăsăturile fiecăruia. Până la urmă, scopul nostru e să scoatem în evidență ce avem mai frumos și să corectăm discret ceea ce nu ne place, nu să arătăm toți la fel.

R: Îndepărtarea alunițelor este un moft sau o necesitate? Când este indicată eliminarea lor?

Anca: Câteodată e un moft, alteori e o necesitate. În urma unui control al tuturor alunițelor (care se recomandă anual absolut tuturor), cu ajutorul unui aparat numit dermatoscop, dermatologul îți poate recomanda urmărire la 6 luni, la 1 an sau excizia anumitor alunițe care au potențial de transformare malignă. De asemenea, în cazul alunițelor traumatizate frecvent, se recomandă excizia. Bineînțeles, la cererea pacienților, dacă îi deranjează estetic, alunițele pot fi îndepărtate.

R: Care este rutina ta de îngrijire a tenului și ce produse folosești?

Anca: Grea întrebare! Rutina mea e în permanentă schimbare având în vedere că testez mereu produse noi. Dar lăsând asta la o parte, în rest, îmi place să am o rutină relativ simpla pentru că până la urmă, cremele, indiferent cât de scumpe ar fi, nu vor ține loc nici de botox, nici de acid hialuronic, nici de lasere.

O să-ți enumăr câteva preferate de-ale mele, la care mă întorc mereu cu drag. Seara, după demachiere cu loțiune micelară, folosesc pe zona T un tonic exfoliant Pure Skin de la Biotrade, urmat de crema Vichy Normaderm Phytosolution. Pentru zona ochilor folosesc Neotone Eyes de la Isis Pharma și pe buze îmi aplic balsamul Atoderm de la Bioderma.

Dimineața, folosesc o altă cremă Vichy, Mineral 89, aceeași cremă de ochi și dacă urmează să plec de acasă, o cremă cu SPF 50 din gama Anthelios de la La Roche Posay.

În lunile de vară, se adaugă și spray-ul matifiant Anthelios cu SPF 50+ pe care îl iau cu mine în poșetă și îl aplic chiar și peste machiaj.

R: Spune-mi, te rog, cât de importantă este aplicarea unei cremei cu SPF 50 înainte de a ieși din casă, indiferent de anotimp? Ce branduri recomanzi?

Anca: In lunile de iarna, daca nu avem anumite probleme dermatologice care necesita SPF 50, este acceptabil si SPF 30. Variante cu SPF 30 pe care le agreez se gasesc la Paula’s Choice si Cetaphil (gama PRO Oil Control). Din martie pana in octombrie, recomand SPF 50 tuturor, iar preferatele mele raman produsele din aceasta gama de la La Roche Posay. Alternative ar fi Isis Pharma si budget friendly – Altruist.

R: Care este ordinea corectă de aplicare a produselor atunci când vorbim despre curățarea și hidratarea tenului?

Anca: Seara, ordinea este: produs de curățare, toner (dacă e cazul, nu obligatoriu), exfoliere și hidratare. Dimineața, curățare, hidratare, cremă cu factor de protecție solară.

R: Cât de des recomanzi exfolierea tenului?

Anca: Din nou, depinde atât de ten, cât și de tipul de exfoliere: chimică sau mecanică și, bineînțeles, de produsele folosite. Ca idee generală, orice produs exfoliant trebuie introdus treptat în rutina de îngrijire. Pentru unele persoane, va fi suficient să rămână la 2-3 seri pe săptămână, dar în cazul tenului cu probleme, cel mai probabil seară de seară.

Atenție: întotdeauna folosim seara astfel de produse, iar dimineața punem SPF.

R: Care este relația ta cu fondul de ten? Îl recomanzi și dacă da, în ce situații?

Anca: Nu am absolut nicio problemă cu fondul de ten dacă sunt îndeplinite 2 condiții esențiale: 1. Ne demachiem seara până discheta e curată și 2. Folosim un produs cu acoperire usoară sau medie, care lasă pielea să respire.

R: Cum știm dacă un produs cosmetic este bun și blând cu pielea noastră (indiferent de tipul de ten)? Ce ingrediente trebuie să conțină și ce ingrediente trebuie să evităm în mod categoric?

Anca: Vezi, acest cuvânt – “categoric” – nu îmi place deloc. Asta și pentru că fac deseori concesii ingredientelor cu reputație proastă: alcool, parfum, parabeni dacă sunt în concentrație mică. Singurele ingrediente pe care suntem obligați să le evităm sunt cele la care suntem alergici sau pe care știm că nu le tolerăm. În rest, pentru mine, în practica mea, nimic nu e alb sau negru, totul e gri și variabil de la pacient la pacient.

R: Care sunt cele mai frecvente și mai grave greșeli pe care le facem față de tenul nostru?

Anca: Să ne culcăm cu machiaj pe față, să respingem cremele cu SPF, să abuzăm de produsele de îngrijire a pielii (prea multe și aplicate necorespunzător) și să credem că știm mai bine decât dermatologii :)).

R: De unde ne informăm când vine vorba despre îngrijirea tenului, a pielii?

Anca: O să îți spun de unde mă informez eu personal: de la alți dermatologi. Din fericire, sunt foarte mulți medici destul de activi pe social media. Aș vrea totuși să menționez că cei mai buni dintre ei vor vorbi despre munca lor ferindu-se să facă recomandări general valabile. Așa e corect pentru că tratamentele sunt rezervate cabinetului. Până la urmă, tu ce ai prefera: să beneficiezi de 30 minute în care vorbim doar despre tine și pielea ta sau să încerci 100 creme recomandate de persoane mai mult sau mai puțin avizate?

R: Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Anca: Fericirea sunt scurtele momente în care reușesc să fiu cu adevărat prezentă în propria-mi viață: când îmi țin bebelușa la piept și o miros cu ochii închiși preț de câteva minute, când îmi îmbrățișez fetița mai mare înainte de culcare și dezbatem cine pe cine iubește mai mult, când soțul meu mă așteaptă cu o cină delicioasă, întotdeauna însoțită de un vin bun, la finalul unei zile muncite din zori până-n seară.

Practic, orice moment petrecut alături de oamenii mei (fie ei familie, prieteni sau chiar pacienți) pe care reușesc să il conștientizez cu adevărat, e o clipă de fericire deplină. Și mai găsesc multă fericire în recunoștință.

Atunci când îmi enumăr eu mie motivele pentru care sunt recunoscătoare, mă umplu de o stare de bine.

Mai poți citi:

Dariana Rădulescu: Crema cu SPF este foarte importantă. Eu o folosesc tot timpul anului pentru că îmi doresc să îmbătrânesc frumos

Dana Chels: scurta lectie despre bun gust…si simt

Anca Lungu: Avem nevoie de un scop pentru ca viata noastra sa capete sens

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡