Mă fascinează oamenii care reușesc să transforme obiceiuri banale în adevărate ritualuri menite să le bucure sufletul. Și nu doar pe al lor, ci și pe al unora ca mine aflați într-o nesfârșită căutare de frumos și autentic.

Scriam într-un alt articol că cea de-a treia lecție învățată în cele 11 luni trăite în Franța a fost despre ora mesei, care nu se întâmplă în grabă și doar așa să fie, ci se simte și se savurează de către oameni relaxați, bucuroși, prezenți și recunoscători.

În interviul realizat cu Sarah Scarlat, designer de interior, ea îmi spunea că masa este un obiect de mobilier pe care îl putem considera inima unei case, pentru că masa este cea care aduce persoanele împreună.

Așadar, interviul de mai jos cu Anca Iuhas despre minunatele set-up-uri pe care le creează mi s-a părut a fi o continuare firească, plină de inspirație și emoție.

Când ai descoperit că ai talent în această direcție și care a fost trigger-ul care a declanșat pasiunea de a crea #inspiringsetups?

Cred că totul a început în primul rând datorită pasiunii mele pentru gătit. Deși pentru mulți a găti e mai mult o necesitate, pe mine acest lucru mă relaxează. În plus, îmi plăcea să-l surprind pe #domnulIuhas cu ceva nou încă din primii ani împreună. Imediat după ce am devenit #familiaIuhas în mod oficial, am achiziționat primul nostru apartament.

Îmi amintesc perfect și acum cât de entuziasmați am fost la început, ne petreceam weekend-urile acasă bucurându-ne că avem un loc numai al nostru. Așa am început să transform mâncatul împreună într-un ritual.

Văzând că postările lui pe acest subiect aduceau reacții pozitive, au urmat contul de Instagram @ancaiuhas, #inspiringsetups și rubrica pe blog cu același nume.

În ce măsură a schimbat această pasiune tabieturile voastre de pregătit & luat masa?

Am fost obișnuită încă de mică să mănânc cu furculiță și cuțit. Aveam vreo 4-5 ani când mama obișnuia, în fiecare weekend, să pregătească ceva special de mâncare și să aranjeze masa ca și cum am avea pe cineva în vizită. Așadar, moștenisem câteva tabieturi încă de atunci, tabieturi pe care le-am păstrat și în viața de adult. Ulterior, am început să adaug noi elemente mesei, ceea ce înseamnă timp în plus, dar cum noi ne-am împărțit sarcinile, totul e mult mai ușor. După ce am stabilit ce gătim, mă gândesc cromatic ce elemente de decor vor completa cel mai bine, apoi fiecare știe ce are de făcut.

Nu avem genul ăla de relație în care bărbatul stă pe canapea și femeia face totul. Pentru noi, timpul petrecut împreună e foarte important chiar și acum după mai bine de 13 ani, așa că încercăm să facem ca fiecare activitate să conteze.

De exemplu, eu nu am făcut niciodată clătite, pentru că el le face absolut delicioase, dar compensez prin decorarea farfuriilor. Practic ne completăm foarte bine unul pe celălalt.

Care sunt regulile de bază ale unui table setting?

Urmăresc câteva reguli simple, care în general țin de: alegerea formei farfuriilor în funcție de felul de mâncare pregătit, tacâmurile potrivite sau forma paharelor în funcție de băutura servită. În rest, nu sunt foarte exigentă cu aceste reguli pentru că setup-urile mele înseamnă 80% mese în doi, iar restul sunt întâlniri ocazionale cu prietenii sau familiile noastre.

Având în vedere că avem familiile la peste 600 de km distanță, din păcate, aceste reuniuni nu sunt foarte dese. În plus, când vine vorba despre amenajarea unui spațiu sau a unei mese, nu mai vorbim despre aceeași rigurozitate ca în trecut. Elementele aparent contrastante, dar care au totuși ceva în comun, fac diferența între ceva monoton și ceva wow. E la fel ca în modă, tot ce ieri a fost considerat greșit, poate deveni trend-ul de azi.

Imaginația este limita.

Din punct de vedere cost-effective, ne poți oferi câteva tips&tricks, te rog?

Strategia mea este următoarea: am pornit de la elemente de bază cu ar fi: un set de farfurii albe, simple, set-uri de tacâmuri aurii și argintii, set-uri de pahare de vin, apa, spumant. Acestea sunt foarte utile atât pentru mesele în 2, cât și pentru cele cu prietenii, și nu se demodează niciodată.

Pentru a le scoate din anonimat, adaug constant elemente noi precum: flori, șervete, inele de șervet, traverse, fețe de masă, în culori sau imprimeuri fanteziste. Acestea din urmă ocupă mai puțin spațiu de depozitare, costă mai puțin, iar de cele mai multe ori le iau în perioadele de reduceri, deci merită cu atât mai mult. Pe lângă acestea, ocazional achiziționez vesela pentru 2 persoane.

Care sunt brandurile tale preferate in materie de home deco?

In materie de servete si inele de servet prefer Zara Home datorita diversitatii, pentru seturi de tacamuri, dar mai ales pahare apelez la Ikea pentru usurinta cu care poti inlocui un pahar spart fara a descompleta un set.

Pe langa acestea ar mai fi Meli Melo Deco, H&M Home, Kika, etc. De multe ori ne intoarcem din vacante cu cate un obiect care ne-a atras atentia.

Ce obiecte funcționale și de decor trebuie să includă o masă dacă ne referim la vizita unor prieteni vs un prânz de care vă bucurați doar tu și #domnulIuhas?

Așa cum am spus și mai sus, e bine să ai 1-2 seturi de veselă & tacâmuri, dar nu e imperios necesar. Poți să deții câte 2 farfurii pe 3 culori din aceeași formă și să gândești aranjarea mesei pentru 6 persoane în jurul acestora. În general, e important să găsim un element comun și de acolo să gândim întreg setup-ul.

De multe ori, am primit un buchet superb de flori și l-am ales pe el ca fiind baza sau un set nou de șervete ori un fel nou de mâncare, etc. Toate mesele organizate pentru prieteni includ în mod obligatoriu (pentru mine) obiecte precum șervete & inele de șervet, pentru că ele sunt cele care fac diferența între o masă obișnuită și una with a twist.

În plus, trebuie să recunosc că dețin un set de tacâmuri și o veselă din porțelan, ambele decorate cu aur de 18k (primite cadou de la soacra mea) pe care le utilizez la ocazii mai speciale și la care nu aș renunța indiferent de ce trend-uri vor urma.

Se mai poartă seturile de veselă / pahare sau se merge mai mult pe ideea de a combina stiluri diferite?

Se poartă ceea ce ne dorim noi. Normal că e mai la îndemâna noastră să avem un set complet într-o culoare neutră căruia să îi adăugăm câteva elemente care să-l transforme în cu totul altceva, pe de altă parte găsim în magazinele de profil seturi care, pornind de la o anumită formă, vin direct în culori și imprimeuri diferite. Depinde de noi ce preferăm. Dar cu cât farfuriile sunt mai încărcate cromatic, cu atât ne va fi mai dificil să le schimbăm direcția.

Care este obiectul funcțional preferat? Dar accesoriul decorativ pe care îl utilizezi indiferent de tema mesei?

Cred că e evident având în vedere de câte ori l-am menționat mai sus. Șervetul mi se pare că e regele mesei, iar folosit împreună cu inelul, găsești nenumărate forme de a-l valorifica. Mi se pare că cele două împreună fac ca și cel mai simplu aranjament să pară ceva sofisticat. Așadar, ele sunt nelipsite indiferent de tema aleasă.

Cum procedam cu table setting-ul festiv? Schimbăm accesoriile în fiecare an sau înnoim ce avem deja cu un obiect decorativ? Două?

Acasă la ai mei, obișnuim să folosim cam aceleași obiecte și să mai adăugăm câteva noi în fiecare an. Noi nu alesesem ceva concret până acum doi ani când am folosit prima dată ornamente de brad hand made în România, și am pornit de la ele întreaga poveste.

În general, încerc să fug de clișee precum totul roșu în jurul meu, asta și pentru că acasă au fost ani la rând când făceam brandul exclusiv roșu, șervete pe aceeași cromatică și așa mai departe.

Logistic cred că e destul de dificil să schimbi totul în fiecare an de Paște sau de Crăciun, mai ales dacă ai și mulți invitați, așa că mă bazez tot pe teoria mea cu elemente de bază pe care le reinventezi prin unele noi.

Urmărind conturile voastre de instagram (@ancaiuhas,@emanueliuhas) și, desigur, hashtag-ul #inspiringsetups / contul @inspiringsetups, nu am putut să nu remarc diversitatea elementelor funcționale și decorative. Ce obiect detineți în cele mai multe modele / culori?

Șervețele și inelele de șervet câștigă detașat la această categorie, iar motivele au fost enumerate mai sus. Avem în continuare seturi întregi care nu au intrat încă în “vizorul” Instagram-ului, dar suntem siguri că o vor face la momentul potrivit.

Unde îți găsești inspirația?

Am ca bază unele obiecte pe care le dețin deja și încerc să jonglez cu ele sau pornesc de la un lucru nou cumpărat pe care mi-l imaginez încă din magazin cum ar arăta împreună cu altele pe care le am acasă. Alteori, găsesc inspirație în natură, în funcție de sezon, preferatul meu fiind primăvara când săptămâni întregi nu îmi lipsesc lalelele proaspete din casă.

Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Cred că pentru mine, fericirea se reduce la experiențe trăite împreună cu cei dragi. Fericirea miroase a mâncarea bunicii, a Crăciunul în Ardeal cu toți cei dragi în jurul mesei, pentru că nimic nu e mai frumos decât să fim împreună.

Vacanțele în doi și descoperirea locurilor noi e încă un motiv de fericire pură. De fapt, nu de puține ori stau și mă gândesc că trebuie să fiu extrem de recunoscătoare pentru că am avut norocul să-mi întâlnesc marea dragoste aka #domnulIuhas încă din liceu și de atunci fiecare zi e un motiv de fericire.

Foto: inspiring.setups, ancaiuhas

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡