Eu și Alex suntem împreună de 17 ani, iar nunta nu a fost un eveniment planificat în nicio secundă a relației noastre. Ba dimpotrivă. Ne-am și propus la un moment dat să nu ne căsătorim. În mod evident, nu s-a pus problema unei cereri oficiale și romantice sau a unui inel de logodnă (nu am unul nici în ziua de azi), ci ideea mi-a aparținut mie. Șansa a făcut ca și lui Alex să i se pară una bună :).

Nu am trăit vreun mare stres cu organizarea nunții, rochia de mireasă am primit-o de la o prietenă de-ale mamei mele (foarte frumoasă, de altfel, dar nu mă reprezenta deloc), pentru că am considerat că nu e cazul să îmi achiziționez o rochie pe care o port o singură dată. În fine, dacă mi-aș fi luat o rochie în stilul meu, aș fi putut să o îmbrac și cu alte ocazii, dar e deja o poveste diferită.

Long story short, locația nu a fost tocmai așa cum mi-am dorit (prea mare, decorul nu era rău, dar prea încărcat pentru mine, a fost prea așa cum face toată lumea, idee care nu m-a încântat niciodată indiferent de context), am avut cam 110 invitați, dar pentru mine au fost prea mulți, am respectat prea multe obiceiuri pe care eu nu am simțit să le trăiesc. Totul a fost cu prea în față. Ca să nu mai zic că, a doua zi după nuntă, am plâns întruna. Colac peste pupăză, nu mi-a plăcut nici cum am arătat, mi s-a părut că totul - de la rochie, la păr și machiaj - a fost, din nou, too much.

Atunci aveam 24 de ani, asta e scuza mea pentru că nunta a arătat mai mult cum au vrut alții și mai puțin cum mi-aș fi dorit-o eu.


Când am descoperit contul de Instagram MINU Events, am trăit senzația că îmi proiectez propriile dorințe pe care le-aș fi putut avea pentru nunta mea în urmă cu 10 ani. Mă uitam la poze și îmi repetam în gând: uite, decorul ăsta m-ar fi reprezentat, locația asta ar fi fost pe gustul meu și tot așa. Mi-a mai trecut ceva prin minte, ar fi nedrept să nu recunosc. Dacă aș vrea să colaborez cu cineva pentru organizarea evenimentului de reînnoire a jurămintelor - pe care, da, eu care nu sunt tocmai întruchiparea romantismului mi-l doresc - aceea ar fi Ilinca Marcu. Nu aș avea machiaj deloc, doar rujul meu roșu, și aș purta o splendoare de rochie semnată fie Lali Wear, fie Les Vacances d'Irina.

Îți povestesc în rândurile de mai jos care sunt motivele pentru care MINU Events, studioul de evenimente owned de Ilinca, este fix pe sufletul meu.


"Frumusețea pare să ne ducă, în mod natural, la fericire"*

--

Dacă intri pe contul personal de Instagram al Ilincăi, dar și pe contul MINU Events, primele cuvinte care-ți vor trece prin minte vor fi bun gust, entuziasm, simplitate (nu sinonimă cu anost, ci ca opus al kitsch-ului).

Sunt trei atribute pe care eu le ridic la nivel de artă din două motive: 1. sunt perfect de acord cu citatul de mai sus; 2. realmente consider că nu toată lumea poate să le atingă, darămite să exceleze. Or pentru mine, să creezi frumos, să ai bun gust (și simț) este imperios necesar atunci când aleg să colaborez sau să leg o relație de orice tip. Nu este vorba despre o declarație de snobism, ci pur și simplu e singura modalitate prin care pot să funcționez optim. Atunci când alegi să te înconjori de frumos, sub toate formele și în toate aspectele vieții, chiar și momentele mai puțin bune pe care le trăim cu toții (hai să nu mai considerăm că are cineva viața perfectă) sunt mai ușor de gestionat.

Așadar, unul dintre criteriile pentru care aș alege-o pe Ilinca să fie in charge de un eveniment de-ale mele (nu doar cel de reînnoire a jurămintelor, pentru că ea organizează și petreceri corporate, botezuri, alte tipuri de evenimente private) este acest pachet care împachetează ireproșabil exteriorul.


Calitatea ne ajută să trăim mai fericiți, mai liniștiți și cu mai multă încredere în viață și în noi înșine. Nu este o chestiune de mijloace, ci de alegeri.**

--

Simt nevoia să repet la nesfârșit dacă este cazul: nu oricine poate să facă machiaj, să fotografieze, să scrie, să organizeze evenimente, să orice...

Desigur, gusturile și preferințele diferă, dar mi-ar plăcea mult să nu mai minimalizăm munca, harul, implicarea unor persoane care merită admirate, promovate, plătite în consecință.

Atunci când un serviciu sau un produs ți se pare că este prea scump, think again. Nu există prea scump decât în situația în care raportul calitate - preț nu este cel corect. ATÂT. Dacă este mult peste bugetul tău, din nou, este ceva ce la momentul respectiv fie nu îți permiți (și punct), fie alegi să ai alte priorități. Dar el tot nu este prea scump.

În spatele unui brand / business mic sunt OAMENI care muncesc enorm, care plătesc taxe și impozite la stat, care trebuie să facă profit și să se bucure la rândul lor de o viață frumoasă, care au poate angajați și / sau diverse cheltuieli absolut indispensabile pentru funcționarea afacerii lor.

Nu poți și nu ar trebui să livrezi calitate pe bani puțini. Și e o chestiune pe care e musai să o aducem mereu în față, este esențial să ne educăm în acest sens.

--

Ilinca este o profesionistă, găsește soluții chiar și în situații criză (lucru extrem de rar întâlnit) și colaborează doar cu oameni care-i împărtășesc valorile și principiile (chiar și mai rar întâlnit) într-o societate disperată să facă bani cu orice preț.

Dacă te întrebi: ei bine, de ce să plătesc un om care să-mi organizeze nunta (este exemplul care îmi vine cel mai la îndemână având în vedere contextul personal) când mă pot ocupa eu, mă ajută și familia / prietenii?

Well, poate ca să nu ajungi în locul meu, cu o nuntă care a ieșit mai degrabă cum au vrut familia și prietenii, în care nu te-ai regăsit. Și pentru că nu ai timpul necesar pregătirii unei nunți. TIMPUL este resursa noastră cea mai de preț pe care, din păcate, o neglijăm cel mai tare.

Și trebuie să acceptăm că e ok să nu știm ceva, că e firesc să nu fim buni la orice, că nu le putem face noi pe toate, că e în regulă să cerem ajutorul atunci când avem nevoie.

Un om cu know-how, experiență, cu tot sufletul pus în activitatea pe care o desfășoară va face un research riguros, pe lângă cunoștințele pe care deja le are, va alege cu grijă și respect pentru tine (uneori poate și pentru mediul înconjurător și animale, acolo unde există această opțiune) locația, furnizorii: de la mâncare, decor, flori, etc.

Iar Ilinca alege să colaboreze cu business-uri mici, la fel de implicate și de serioase cum este ea, oameni cu vise și visuri mari, care și-au părăsit jobul pentru a-și urma pasiunea. Or un om care lucrează cu patos și cu dorința permanentă de a evolua, efectiv nu are cum să nu livreze calitate.

De asemenea, eu tind să pun semnul "=" între profesionalism și empatie, mai ales într-o meserie ca a Ilincăi. Nu ai cum să organizezi un eveniment la fel pentru toți clienții tăi. Desigur, fiecare are stilul său / semnătura care îl diferențiază de colegii de breaslă (așa cum se întâmplă și în cazul fotografilor), dar oamenii sunt extrem de diferiți, drept care este musai să mizezi pe unicitate și autenticitate. Nu poți face asta dacă ești lipsit de empatie, dacă nu simți 100% clientul, dacă nu îl "citești" dincolo de carapacea exterioară.

Nunta este un eveniment, cred eu acum la 10 ani de la a mea, căruia îi acordăm o importanță mult prea mică în raport cu ceea ce ne dorim și simțim noi. Ne agităm, ne stresăm, ne focusăm pe nevoile altora, pe ce vor zice și vor crede despre noi, și ratăm tocmai esențialul.

O nuntă ar trebui să fie doar despre celebrarea dragostei, despre intimitate și despre acele detalii care definesc în totalitate mirii.

--

Iar Ilinca înțelege și aplică acest concept cu fiecare eveniment pe care îl organizează. Nu este nevoie să mă crezi pe cuvânt, ci doar să dai scroll pe contul de Instagram MINU Events. Fotografiile de acolo chiar fac cât o mie de cuvinte.


POVESTEA face diferența

--

Dacă nu ești la prima vizită pe blog, atunci știi că nu sunt doar un storyteller, ci că parte din activitatea mea presupune să găsesc povești care să inspire, dincolo de omul / brandul / business-ul despre care scriu, indiferent dacă respectiva colaborare este paid ori nu.

Pentru mine, TOTUL trebuie să aibă o POVESTE, trebuie să transmită ceva, să inspire, să aducă frumosul în viața mea și a comunității mele.

În ceea ce o privește pe Ilinca, două aspecte mi-au captat atenția la fel cum se întâmplă când stai de vorbă cu cineva pe care l-ai asculta ore în șir.

Primele evenimente pe care le-a organizat au fost din pură pasiune și pentru prietenii ei. Apoi pentru prietenii prietenilor ei și tot așa. Ador, efectiv ador oamenii care realizează că au un dar, pentru că este un dar să faci frumos în orice domeniu, și îl transformă într-o bucurie pentru cei la care țin.

Apoi, și scriu rândurile astea cu goosebumps pe mâini, denumirea de MINU vine de la termenul "minunat" pe care Ilinca îl folosește foarte des (la fel ca mine. Coincidență? Nu prea cred.) Dar....și de la porecla străbunicului ei care, acum aproximativ 100 de ani, era recunoscut ca fiind un fel de vraci în orașul Băilești, județul Dolj. Realiza o tehnică alternativă prin care “tăia oamenii sub limbă” pentru a-i scăpa de diverse boli. Era recunoscut ca un om care făcea minuni pentru oameni. MINU Events este și în onoarea acestui om bun.

Dacă te întrebi ce legătură este între această poveste și motivul pentru care o recomand pe Ilinca pentru organizarea evenimentelor, deși sper să nu o faci, răspunsul este simplu: când ești un om fundamental bun, când observi, înțelegi, asimilezi frumosul în fiecare sferă a vieții tale, când trăiești și muncești cu sens și substanță, nu ai cum să nu fii profesionistul care are harul de a transforma visele și visurile altora în cea mai rafinată realitate.

Tu ce ai face diferit astăzi în legătură cu nunta ta?

Foto de la evenimentele organizate de Ilinca Marcu / MINU Events realizate de Deea & Flo; Ioana Porav; Meddison Photography, Lens Stories.

Articolul face parte dintr-o colaborare MINUnată între ralucaharabagiu.com și MINU Events.

*Arta rafinamentului, Dominique Loreau

**Arta rafinamentului, Dominique Loreau

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡