Mi-am găsit fericirea (și) în ritualuri destul de târziu, după vârsta de 30 de ani. Au devenit apoi o componentă esențială a universului pe care mi-l creez zilnic, un real panaceu pentru minte, corp și suflet.

Acestea trei se completează într-un întreg desăvârșit pe care-l definim drept ființa noastră și pe care fiecare înțelege să o accepte, să o iubească, să o respecte în modul propriu.

Dragostea pe care mi-o port este strâns legată de ceva ce spunea Dana Sota în speech-ul ei din cadrul conferinței The Woman Magazine: frumusețe, sănătate, grijă pentru emoțional. Una fără cealaltă nu poate exista. Rezonez 100%.

Și pentru că sunt pasionată de acest concept, întreb deseori în interviurile mele despre rutine și ritualuri care ne ajută să îmbrățișăm arta de a trăi frumos.

Mai jos, deci, o colecție de răspunsuri de la intervievatele mele despre rutinele care le fac fericite, frumoase, bune cu ele însele și cu ceilalți. Pentru că, nu-i așa, totul pornește de la relația pe care o ai tu cu tine.


Andreea Tocitu, founder The Ladies Club. Interviul cu Andreea, aici.

Ah, înainte de a mă apuca să le enumăr, trebuie să îți spun că pur și simplu ador ritualurile. Fie că vorbim de yoga flow-ul de la 7 dimineața, de aranjatul frumos al mesei, de cititul pe balcon în liniște, de micul dejun cu clătite de duminica, de aranjatul florilor în vază, de serile de dans și sesiunile de pilates, de plimbările lungi pe Calea Victoriei, cu pizza și înghețată sau de cinele târzii într-un restaurant elegant de la final de săptămână, toate, dar absolut toate mă fac extrem de fericită.


Irina Moroșanu, owner Les vacances d'Irina. Interviul cu Irina, aici.

 • Îmi place să am mereu vaze cu flori în casă;
 • Beau ceai în fiecare zi și îmi fac cafea la french-press;
 • Fac pilates și plimbări luuuungi :);
 • Mă fascinează să simt texturile materialelor naturale și fac asta des când aleg materialele pentru noile produse.

Floriana Baltagi, owner Hemp Cloth. Interviul cu Floriana, aici.

Ritualurile mele sunt dintre cele mai simple și se schimbă în funcție de sezon și de starea mea.

 • De la băutul cafelei de dimineață împreună cu soțul meu;
 • La mersul la piață pentru de-ale gurii și musai flori de la bătrânelele care deja mă cunosc;
 • Apoi încercat norocul la două-trei SH-uri;
 • La baia cu magneziu și lavandă;
 • O ușoară lectură cu o lumânare aprinsă și o cană de ceai;
 • O scurtă meditație.

Nimic neobișnuit, dar eu le privesc ca pe un lux, și încerc să fiu cât se poate de prezentă și de recunoscătoare vieții pentru ele atunci când le practic.


Aida Economu, owner Galeria. Interviul cu Aida, aici.

N-am ritualuri. Sunt destul de profană, am tabieturi, unele nesănătoase, cum ar fi să fumez dimineața câteva țigări pe stomacul gol. Fac sport zilnic, dar nu mă simt mai nobilă, ci doar mai tonifiată, ceea ce nu-i rău. Am auzit o glumă recent care m-a amuzat: aspir la o viață mai bună, până una-alta aspir în sufragerie și în dormitor. Cam așa și eu…


Isabelle Vijiiac, owner Atelier Isabelle Vijiiac. Interviul cu Isabelle, aici.

Îmi place să-mi încep diminețile fără grabă, cu timp pentru mine, în care să citesc sau să notez idei, să fac un workout care mă încarcă cu energie pozitivă sau să fac o plimbare prin parc, să mă bucur de natură și liniște.

Recent, am citit o carte care mi-a schimbat percepția despre iarnă, acest sezon pe care înainte îl percepeam ostil și mohorât, eu fiind o persoană îndragostită cu desăvârșire de zilele de vară, sursa de inspirație eternă.

Pentru mine, lumina soarelui este binecuvântare pentru trup și suflet. Dacă alătur ei și o cafea bună, am deja începutul unei zile pline de promisiuni infinite. Dar am învățat că avem nevoie și de aceste momente de răgaz, de introspecție, să facem pace cu iernile noastre sufletești.

Iar parte din noile ritualuri adoptate recent este și acesta: să mă opresc din graba zilnică și să mă bucur de lucrurile simple care mă fac să apreciez cu alți ochi viața:

 • o întâlnire pe îndelete cu o prietenă dragă;
 • să citesc fără întrerupere o carte care mă transpune preț de câteva pagini într-o altă lume;
 • să vizionez un film din lista pe care o tot amân de ceva vreme;
 • orice freamătă de frumos prin galerii de artă, teatre sau muzee;

Am ajuns la concluzia că trebuie să învățăm să poftim toate anotimpurile în viețile noastre și să ne îmbrățișăm emoțiile de orice fel.


Bianca Popescu. Interviul cu Bianca, aici.

Treaba aceasta cu ritualurile a venit, ca orice lucru frumos, dintr-o nevoie.

Mă mutasem singură și pentru că sâmbăta dimineață toată lumea stătea cu familia, iubitul, eu am învățat să mă bucur și singură de weekend. Am început să fac curat în toată casa încă de la prima oră sau chiar de vineri seara dacă nu ieșeam în oraș. Mai apoi, am început să mă duc să cumpăr flori proaspete și fructe.

Și așa, după câteva luni, mi-am dat seama că devenise un adevărat ritual, că sâmbăta dimineață devenise cea mai frumoasă și plăcută parte a săptămânii mele. Și așa a rămas. Casa era curată, cu flori și fructe proaspete, perfecte, ca eu să stau să mă bucur de o carte și o cafea.
Încerc acum să nu mai țin rutina doar sâmbăta, drept care, în fiecare dimineață, după ce mă trezesc, aerisesc toată casa, dau drumul la espressor și, când mă întorc cu Lola de la plimbare, stau și citesc până încep biroul.

Ador să fac brunch-uri, să aranjez superb masa, ca și cum ar fi un eveniment. Nu sunt cea mai bună la gătit, dar te poți baza pe mine cu ambientul.
Un alt ritual este să mă văd cu prietenele mele la o partidă de rummy, timp în care dezbatem toate probleme lumii.

Desigur, când nu ieșim în oraș sau nu aranjez acasă frumos masa să luăm cina, eu și iubitul meu ne uităm la seriale. Sunt persoana aceea care poate sta până la finalul unui sezon de pe Netflix, dar nu și până la finalul unei petreceri.

Având în vedere că sunt un suflet mai bătrân, cred că sunt niște ritualuri cu care voi fi fericită și la 60 de ani ☺


Alexandra Soare, Bacaro Port&Bacaro 2. Interviul cu Alexandra, aici.

2 pahare de apă pe stomacul gol și 5 minute de meditație.


Raluca Elena Rogoz, founder Sassy Women Society. Interviul cu Raluca, aici.

De fiecare dată când m-am mutat (și am făcut-o des), am avut grijă să îmi găsesc niște ancore prin intermediul pasiunilor mele: artă, cultură, specialty coffee, wellness.

Un ritual important pentru mine, dobândit încă din perioada în care locuiam în România, este acela de a mă conecta cu o comunitate creată în jurul unui coffee shop. Ritual pe care l-a „sădit” în mine Ionuț de la Two Minutes Coffee Shop, cel care a deschis cafeneaua chiar cu acest scop în minte. Nu doar că ne-a introdus și educat în universul cafelei de specialitate, dar ne-a oferit și o gașcă faină. Chiar și în ziua de azi am prieteni dragi printre vecinii de acolo, oameni pe care i-am cunoscut în cafenea.

Așa că îmi place să am la îndemână un coffee shop, un loc în care, când ajungi, barista nu doar că îți știe numele, dar și cum îți place să îți bei cafeaua. Iar puținul timp pretrecut în cafenea se transformă într-o conversație plăcută, cu zâmbetul pe buze. Cafeaua de specialitate a devenit o parte din viața mea, inclusiv pentru că îți oferă aceste locuri unde întâlnești o comunitate de oameni cu valori sau pasiuni similare. Mai ales când te muți singur în altă țară, este important să aparții unei comunități.

Tot unei comunități simt că aparțin și când îmi păstrez rutina de a frecventa același studio de yoga sau pilates.

Acestea sunt niște ritualuri importante pentru mine: respectiv rutina de a ieși din casă, eventual de fiecare dată pe alt drum, pentru a descoperi perspective noi ale orașului, pentru a-mi lua o cafea bună dintr-un loc unde să mă conectez cu oamenii de acolo, chit că pentru chestiuni superficiale.


Diana Iordăchioaia. Interviul cu Diana, aici.

Modul în care trăim este un ritual în sine. Sunt exact acele lucruri mici care cântăresc enorm. ☺


Crina Bulprich. Interviul cu Crina, aici.

Locuiesc într-un mic orășel, în inima naturii, loc care m-a făcut să mă opresc și să reflectez asupra mea, asupra creației și să îmi dau timp să simt cum anume trebuie să continui totul.

După mulți ani, m-am simțit ca atunci când eram copilă la bunicii mei, unde timpul "stătea în loc". Mă identific cu stilul lor de viață și simt că am găsit echilibrul de care aveam nevoie atât pentru mine și familia mea, cât și pentru ceea ce creez.

Aici totul e simplu, boem, frumos, oamenii zâmbesc, iar orice ieșire e o inspirație pentru mine.


Lavinia Farc. Interviul cu Lavinia, aici.

După ce mă trezesc, îmi place să îmi iau câteva minute pentru liniștea mea înainte să pun mâna pe telefon. Fac o scurtă meditație în care mă focusez pe senzațiile din corp, respir profund și vizualizez ziua într-o lumină albă strălucitoare.

Beau o cafea cu lapte (iubesc cafeaua), caut inspirație pe Pinterest, editez poze pentru mine și pentru brandurile pentru care mă ocup de Social Media, fac un antrenament full body, mă plimb cel puțin 30 de minute afară și petrec timp cu iubire alături de soțul meu.


Anca Lungu. Interviurile cu Anca, aici și aici.

Aș putea spune că sunt fericita posesoare a unui suflet care rezonează la bucuriile vieții de zi cu zi. Mersul la piață, alegerea unui buchet de flori, o vizită la brutărie sau patiserie sunt de cele mai multe ori suficiente să îmi încarce bateriile cu bine.


Ana-Maria Badea (Caltun). Interviul cu Ana, aici.

Cafeaua nelipsită de dimineață care îmi înseninează ziua, nu de oboseala din ziua precedentă, ci pentru că pur și simplu ador să beau cafea dimineața. Acum câțiva ani, nu eram deloc o băutoare de cafea. De fapt, nici acum nu sunt neapărat o împătimită, pentru că sunt băutoare de lapte cu cafea, mai mult.

Zilele mele sunt atât de diferite și imprevizibile în această perioadă din viața mea, încât nu reușesc să îmi mai formez alte ritualuri, deși mi-ar plăcea. Spre exemplu, înainte de sarcină, mergeam constant la sală, era ca un ritual pentru mine. Anul acesta mi-am propus să readuc acest ritual în viața mea. :)

Abonează-te, lasă-te inspirată.

♡ Inspiration Avalanche - Conținut exclusiv pentru abonați.

Mă abonez ♡