Despre decluttering, organizare și minimalism (așa cum îl percep eu), am mai povestit pe blog în articolele Simplificarea garderobei: legătura dintre haine și starea de spirit, Minimalismul – moft sau necesitate?, Minimalismul- de unde ne inspirăm?, Viața după depresie tocmai pentru că, mai ales în ultimii ani, au devenit o componentă esențială pentru starea mea de bine. Am avut întotdeauna o înclinație pentru spații aerisite, lucruri organizate, conceptul de puțin și bun, însă nu la modul conștient și nu atât de aplicat.
Câteva experiențe din ultimii ani - burnout-ul, anul sabatic trăit în Franța, moartea tatălui meu, rolul de mamă - mi-au confirmat că aglomerația de orice fel îmi provoacă anxietate, că rezonez mai degrabă cu less is more, într-o manieră echilibrată, dar musai doar cu haine, obiecte, alimente care îmi "spark joy" (vezi Metoda KonMari). Tot datorită lui Marie Kondo (am citit cartea ei, "Magia Ordinii, Senzaționala metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa" și am urmărit canalul ei de Youtube), am pus în practică organizatul hainelor pe umerașe de la culorile cele mai deschise la cele mai închise, iar jeanșii / pantalonii mei îi așez respectând, din nou, metoda de împachetare propusă de Marie Kondo.

Așadar, poți înțelege de ce, când am descoperit-o în online pe Diana Mihăilă, Master Professional Organizer, mi-am dorit mult să discutăm despre #MareaOrganizare, programul de punere în ordine a întregii case inițiat de ea - inclus de către Parlamentul European în rândul inițiativelor cu impact pozitiv pe scară largă - dar și despre surse de inspirație în domeniu, tipsuri despre cum putem avea o casă frumoasă și aerisită, despre cum putem reduce risipa de alimente.

Ai avut această predilecție pentru organizare încă din copilărie sau este vorba despre o pasiune descoperită mai recent?
Relația mea cu organizarea este lungă, armonioasă și aventuroasă totodată. A început în adolescență cu dezvoltarea unor sisteme care mă ajutau să învăț mai bine, mai mult, într-un timp mai scurt. Am studiat să văd dacă sunt mai productivă la anumite ore, în anumite zile, dacă învățam singură sau cu colegi... Apoi, am compus un program în funcție de materii, de resurse necesare, de obiective. Am luat BAC-ul prima pe liceu.
Din facultate, când am început să și lucrez, am fost preocupată tot mai mult de adaptarea spațiului în care trăiam la nevoile și la ritmul meu. Camera trebuia să aibă un flux clar, care să mă susțină și când învățam, și când mă relaxam, și când mă pregăteam pentru job. Eram jurnalist de business, scriam despre casă și grădină, descopeream ideea de antreprenoriat. Atât de încântată eram de experiențele acelea că la 26 de ani am trecut prin primul burnout. Cam de atâta pasiune sunt capabilă!
Criza economică din 2008-2009 a fost dușul rece care m-a făcut să mă întreb "cine sunt eu dacă nu sunt Diana de la postul X de televiziune?". Începusem deja să scriu pe blog, dar pe atunci conținutul independent nu atrăgea bugete de la agenții și companii. De abia prin 2011-2012 au apărut primele oportunități reale în direcția asta. Dintotdeauna, textele mele au fost despre casă, organizare, spațiu armonios și eficient, imobiliare, design...
Cum organizarea m-a însoțit în scris în mai toată cariera mea de jurnalist de redacție sau independent, legătura cu antreprenoriatul s-a produs firesc. Aș fi putut scrie mult și bine despre asta doar documentându-mă din cel puțin trei surse credibile, dar știam că eu am organizarea în mine și că trebuie să o scot la lumină în varianta mea. Ani de zile am căutat să mă certific, dar internetul nu oferea nicio direcție. Până în 2017! Fiul nostru cel mare avea doar câteva luni și am parcurs întregul proces cu el în brațe. În 2018, am finalizat și modulul online al lui Marie Kondo, iar în 2019, urma să particip la seminariile fizice, dar cel de-al doilea fiu al nostru își anunțase sosirea și opt luni de zile patul mi-a fost masă, casă, aproape tot...
Creasem deja comunitatea de pe Facebook și susținusem prima conferință din România dedicată ideilor de organizare. Povestea prindea contur! În lungile zile petrecute cu draperiile trase, am început să mă gândesc la toate notițele mele, la toate experimentele și la cum ar putea ele să devină o resursă utilă altora.
Programul de master a fost o continuare a primei certificări, căci una fără alta nu se puteau face, iar tema aleasă a fost crearea unei metode de organizare. Diploma certifică validitatea! Până în prezent, am parcurs 9 programe de specializare în domeniu.
Diana, tu ești primul Master Professional Organizer din România. Ce înseamnă mai exact această titulatură?
Programul de master presupune studiu aprofundat. Cum spuneam mai sus, la mine a însemnat dezvoltarea unei metode de organizare care a fost validată de o comisie de specialitate.
Ai creat un program de o lună de zile de punere în ordine a întregii case, proiect care a fost inclus de către Parlamentul European în rândul inițiativelor cu impact pozitiv pe scară largă. Spune-mi mai multe, te rog, despre #MareaOrganizare, așa cum ai denumit acest program.
MareaOrganizare a fost prima inițiativă de proporții dedicată grupului fondat în 2018, pe Facebook. Am elaborat un calendar, am atribuit o activitate fiecărei zile, fiecare săptămână a fost gândită pentru un spațiu anume ori pentru proiecte înrudite, totul ca el să fie ușor de parcurs de oricine, în orice moment. Evident că am scris articole cu soluții diverse pentru toate punctele din calendar, căci jurnalistul din mine ardea să se arate. În doi ani de zile, fusese parcurs de peste 25.000 de persoane, conform descărcărilor înregistrate pe blog.
În 2020, odată cu declanșarea lockdown-ului și transformarea lucratului de acasă în activitate curentă, am actualizat programul pentru a susține noua realitate. Parlamentul European a considerat că parcursul acestei inițiative este demn de lista proiectelor cu impact pozitiv pe scară largă pe care a alcătuit-o în primul an de pandemie.
Pentru mine, organizarea și decluttering-ul au reprezentat două surse importante în procesul de vindecare, în urma unui burnout. Din punctul tău de vedere, al unui specialist în domeniu, care este relația dintre organizare / decluttering și starea noastră de wellbeing?
Organizarea este stare de bine, dar nu practicată la obsesie, ci mai degrabă eficient, cu sens. Oricine poate pune la loc, să așeze mai frumos, să formeze categorii, să mute unde i se pare mai practic. Că nu facem o zi, două, o săptămână, nu se dărâmă casa și nici nu uităm metodele. Important este să formăm și să întreținem acest obicei înțelegându-i beneficiile.
Organizarea poate fi un proces de vindecare căci locuința este o extensie a sinelui, iar când în jur este armonie e semn că și la interior este bine.
Gândurile parcă se adună mai bine într-o încăpere rânduită, care respiră și care ne lasă și pe noi să respirăm. Starea de bine se amplifică atunci când dedicăm timp obiectelor care ne înconjoară, le descoperim, le prețuim, le îngrijim, dezvoltăm relații cu ele dincolo de rezolvarea unor nevoi punctuale.
Dacă nu ești convins(ă) de cele citite, îți propun să faci un experiment: organizează un spațiu, oricât de mic – poate fi un raft din bibliotecă sau un sertar din bucătărie. Când va fi gata, îți garantez că vei fi foarte tentat(ă) să te duci acolo și să admiri rezultatul. Și te vei simți bine și împlinit(ă) pentru că TU ai făcut asta. Niciunul dintre membrii comunității cu idei de organizare nu a spus contrariul!
Sunt mulți autori la nivel internațional care scriu despre concepte precum organizare, decluttering, minimalism, sustenabilitate etc. Cine te inspiră pe tine, cu ce scriitor / professional organizer rezonezi cel mai mult?
Martha Stewart este my all time favorite! Cărțile sale sunt ghiduri pentru cei care vor să aibă o relație mai apropiată cu locuința. Organizarea în lumea americană este flexibilă și incluzivă, așa cum îmi place și mie să o practic, cu un strop de creativitate de fiecare dată. Față de Marie Kondo, care are rigoarea lumii japoneze, Martha are un aer matern care te învăluie și te învață.
Cred că mulți oameni resping ideea de organizare pentru că o resimt ca pe o impunere, ca pe ceva ce trebuie făcut acum, într-un fel precis! Dacă ți se spune că trebuie să împachetezi doar într-un anumit fel căci altfel ai greșit metoda, nu mai ai tragere de inimă să începi. Când soluțiile sunt rigide, iar tu la început, nu știi cum să adaptezi. Organizarea nu este o sperietoare și nici patul lui Procust. Ea este o abilitate care poate simplifica până la eliminare multe dintre evenimentele zilnice. Ex.: Nu îmi găsesc cheile vs. Mereu îmi pun cheile în suportul de la intrare. Nu am cu ce să mă îmbrac vs. Hainele sunt sortate pe categorii, culori sau seturi.
Când vorbim despre amenajarea unei case, cum reușim să găsim un echilibru între funcționalitate și estetic?
Testând! Rar se întâmplă să găsim locul din prima. Obiectele trebuie repoziționate până se armonizează cu ceea ce le înconjoară, dar și până când devin cel mai ușor de găsit.
Cum procedăm în cazul decorațiunilor astfel încât să păstrăm senzația de casă aerisită, dar să ne bucurăm în același timp de un spațiu personalizat care să ne reprezinte? Sau, mai bine zis, cum știm că e too much când vorbim despre accesorii și decorațiuni?
Un truc în cazul decorațiunilor este să le păstrăm grupate și să creăm o poveste din felul în care sunt poziționate. Cu ajutorul lor putem alcătui un punct focal al încăperii.
La fel de bine putem să le răsfirăm și să le folosim pe post de accente. Mie îmi plac mult bibliotecile în care sunt intercalate obiecte decorative și în care cărțile nu sunt puse la linie, în picioare, de la mic la mare, pe colecții sau genuri. Ador piramidele din cărți peste care stă o scoică și suporturile de la capăt de rând care sunt și decorative, și practice.
Dacă ai abilitatea de a gestiona multe obiecte, s-ar putea să nu fie niciodată too much. Totul ține de controlul optim al cantităților.
De unde ne inspirăm când vine vorba despre organizare, decluttering, minimalism?
Îți spuneam de Martha Stewart pe care o găsești și în social media, și pe blog, și în mass-media. Julie Morgenstern este expert în productivitate și are o serie de cărți foarte interesante. Meik Wiking este un alt autor pe care îl ador. Conduce Institutul Fericirii și scrie niște cărți absolut minunate din care poți înțelege filosofia de viață a țărilor nordice, cele care au dat omenirii minimalismul.
Pe Youtube, cel mai adesea urmăresc Alejandra. TV și Melissa Maker – Clean my Space, dar și rubrica dedicată din cadrul emisiunii canadiene Cityline.
Dar organizarea nu înseamnă doar casă, haine și birou. Ea cuprinde și sfera dezvoltării personale și a gestionării emoțiilor. Ascult cu plăcere podcastul MindArchitect și cel al lui James Clear, autorul Atomic Habits.
Activitatea ta nu se rezumă doar la case organizate și “aerisite”, ci pune accent și pe un alt subiect important în contextul zilelor noastre: sustenabilitatea. Ce putem face în fiecare zi, lucruri mărunte, de altfel, dar care pe termen lung pot influența într-un mod sănătos și pozitiv evoluția acestei planete?
Dacă știm ce obiecte deținem, unde se află și cum se folosesc și se întrețin deja trăim mai sustenabil. Adesea cumpărăm dubluri fiindcă nu avem idee unde am depozitat.
Relația cu dressing-ul poate fi mai sustenabilă fără a presupune neapărat să reduci numărul de haine ori să renunți să mai cumperi. Să nu fim absurzi! Dacă port tot ce am, cu drag, perioade lungi de timp, atunci reduc dorința și nevoia de a mai cumpăra. Este important să citim eticheta și să știm în ce condiții a fost produsă îmbrăcămintea pe care o purtăm. Personal, am început să cumpăr tot mai multe articole din fibre reciclate.
Sustenabil mai înseamnă să folosești mai mult lemn sau sticlă, dar în organizare, în anexe și în boxe, acolo unde temperatura și umiditatea variază, cutiile din plastic ne protejează cel mai bine lucrurile. Când nu ne mai servesc, le reciclăm corespunzător și astfel arătăm considerație planetei.

În ceea ce privește mâncarea, la ce strategii putem apela astfel încât să reducem risipa de alimente, să fim mai cumpătați și mai organizați când mergem la magazin?
Burta plină când plecăm la cumpărături e sfântă! La fel și lista cu necesarul! O planificare a achizițiilor de acest tip, corelată cu un meniu pe câteva zile, ne ajută să nu mai risipim la fel de mult.
Se întâmplă să uităm de anumite stocuri, așa că ar prinde bine ca săptămânal să aruncăm o privire prin cămară și prin frigider, să vedem ce s-a mai ascuns pe acolo. În felul acesta nu mai expiră și nu se mai alterează proviziile făcute din impuls sau din automatism.
Ce înseamnă pentru tine fericirea?
Pentru mine, fericirea înseamnă să am mintea limpede, sufletul împăcat, trup sănătos și timp pentru mine. Dacă toate acestea sunt aliniate, pot fi o mamă bună pentru copiii mei, o soție prezentă și un om care poate dărui celorlalți, pentru că are resurse.
Lăsându-mă pe mine la o parte, fericirea este în ochii copiilor mei, în brațele soțului meu și în liniștea casei mele, unde pisica toarce în tihnă. Este acolo unde sunt ei, cele mai frumoase extensii ale sufletului meu.
foto: Fab Squad Studio