Începutul

În 2017, în perioada anului sabatic trăit în Franța, mi-am dorit mult să urmez un curs de design floral sub îndrumarea unui Maître Fleuriste din Cognac, orășelul cochet unde locuiam. Nu a fost să fie, dar ce am învățat, din nou, este că, atunci când ești deschis să primești, viața îți oferă ceea ce ai nevoie chiar dacă nu fix atunci când ți-ai propus tu.

În drumurile mele aproape zilnice către boulangeria preferată, fie spre cursurile de limbă franceză, treceam pe lângă două-trei florării mici, dar elegante, care înnobilau strada și privirea pietonilor. Această activitate aparent banală îmi crea o stare de bine pe care cu greu o pot exprima în cuvinte.

Workshop de design floral transformat în trei ore de terapie pură

Revenind la experiențele pe care ți le aduce viața - care, din când în când, mai scoate câte un iepure din pălărie pentru a te surprinde - dorința mea mai veche a înflorit, în luna februarie, în minunatul atelier enRose.

Pe gazdă, Adina Filculescu, o știam (și admiram) de multă vreme din online, așa că m-am bucurat tare să observ că este chiar mai frumoasă și mai faină în realitate decât pare în social media.

Seara de design floral a venit (la fix) într-o perioadă presărată cu activități menite să îmi hrănească mintea și sufletul, cu scopul de a-mi ține sub control nivelul de anxietate cauzat de oboseala excesivă și de recuperarea greoaie din experiența burnout-ului. Apropo de cum îți aduce viața oameni și lucruri când ai nevoie, nu musai când vrei tu.

Din când în când, îmi pun singură întrebarea "Când ai făcut ultima dată ceva pentru prima oară?". Nu este o presiune suplimentară pe care o pun asupra mea, ci dimpotrivă, este un reminder care mă ajută să "do more of what makes me happy".

Am ajuns cu întârziere în cochetul atelier enRose situat pe strada Gala Galaction nr. 39 și am găsit-o pe Adina - designer floral certificat internațional - înconjurată de cursanți cu zâmbetul larg pe buze, curioși, dornici să afle tainele design-ului floral. Unele dintre fetele pe care le-am cunoscut erau la cel de-al șaselea workshop organizat de către Adina, dar păreau la fel de entuziasmate ca mine (care eram la prima experiență de acest gen).

Ei bine, Adina, ea însăși delicată ca o floare, povestea noțiuni tehnice cu un asemenea firesc, cu pasiune și o dragoste vizibilă pentru meseria ei, că i-ar fi venit oricui greu să se mai gândească și la altceva, să nu fie prezent atunci și acolo. Or, pentru mine, asta se traduce într-o formă de terapie. :)

Dincolo de atmosfera friendly (s-a mâncat și tort, s-a băut și șampanie), de locația superbă, workshop-ul în sine mi-a plăcut mult. Fiecare cursant a primit câte un vas de ceramică și diferite flori de primăvară (printre care și preferatele mele: anemone și ranunculus) pentru a crea propriul aranjament ținând cont, desigur, de sfaturile Adinei și de inspirația de moment a fiecăruia.

Adina
Adina

Ce am reținut eu de la workshop-ul de design floral?

🌸 florile nu trebuie să aibă toate aceeași lungime atunci când sunt aranjate în vas

🌸 există variante sustenabile care înlocuiesc acel burete verde inestetic și neprietenos cu mediul: fie optezi pentru unul eco, fie utilizezi o plasă chicken-wire

🌸 elimină frunzele de pe tulpină pentru a permite apei să călătorească direct către floare (astfel, ea se hrănește mai bine)

🌸 înainte de a așeza florile în vază, taie coada la un unghi de 45 de grade. Utilizează foarfeca specială

🌸 se așază în vas primele florile mai mari, pentru că ele vor da "forma" aranjamentului, apoi se continuă cu celelalte

🌸 nu neglija importanța frunzelor verzi sau a florilor mici ("de umplutură") care creează impresia de aranjament bogat

🌸 ca regulă generală, atunci când așezăm florile într-o vază, vasul trebuie să reprezinte 1/3 din înălțimea aranjamentului.

🌸 pentru a crea un efect mai spectaculos, petalele anumitor flori pot fi desfăcute ușor spre exterior cu buricele degetelor, așa cum am făcut eu cu una dintre lalelele din aranjamentul de mai jos (cea care este mai înaltă și mai "deschisă").

Aranjamentul meu floral
Work in progress :)
Minunatul atelier enRose
Minunatul atelier enRose

Ce vei mai învăța în cadrul unui astfel de workshop?

Recapitulând, în cadrul unui workshop de design floral ca cel pe care l-am urmat eu, vei afla noțiuni despre:

  • cromatică florală
  • proporții în design floral 3:5:8
  • armonie florală
  • tips & tricks despre decorul cu elemente naturale
  • tips&tricks pentru menținerea cât mai îndelungată a prospețimii florilor
  • denumirile științifice ale florilor

Pentru a fi la curent cu toate workshop-urile pe care Adina și echipa ei le organizează, îți recomand site-ul enrose, categoria Workshops enRose, contul de Instagram enRose, pagina de Facebook enRose.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡