Știți oamenii ăia care au un vibe fain într-un mod autentic și deloc studiat? Pe care îi placi din prima clipă și care îți stârnesc curiozitatea: vrei să știi mai multe despre cum sunt (aparențele înșală uneori, am I right?), ce fac, cum fac și mai ales de ce fac? Ca să și obții răspunsurile de care ai nevoie, vorbești cu ei. Ca să nu dai dovadă de egoism, pay it forward către entuziaștii internetului, dar mai ales către cei dornici să pășească pe un drum propriu, dar nu au curaj, către cei care au o pasiune și vor să o transforme într-o afacere și, în fine, către cei pe care îi bucură o poveste inspirațională transformată într-un succes real.
Ah, și La mulți ani! Un 2022 spumant, aaaa...adică minunat! 🍾🥂
Cum a început povestea Frizzante Ride?
Povestea Frizzante Ride a început dintr-o nevoie și o dorință de cuplu. Nevoia a fost că ne doream un bar atipic pentru nunta noastră, un bar cu râuri de prosecco și cu un look inedit.

Dorința a fost că am vrut să dezvoltăm un produs al nostru, o poveste de cuplu din sfera business-ului, o ocupație pe care să o creștem împreună, să dezvoltăm ceva de care să fim mândri. În acel moment, atât eu, cât și Bogdan, eram angajați full-time, dar nu eram complet împliniți de joburile noastre, astfel că am vrut să ne creăm noi acel ceva care să ne aducă bucurie profesională.
Iar pentru cele 2 puncte am găsit rezolvarea Frizzante Ride, un business pentru oameni, un business super social, care să se potrivească cu personalitățile noastre.
‘Take your event o a beautiful ride’ este motto-ul business-ului vostru. Care sunt valorile care transformă realitatea voastră în visele altora?
Încă de când am pornit, am spus că o să ascultăm fiecare potențial client, o să ne consultăm și o să găsim soluții. Am aflat pe cont propriu cât de important e ca orice furnizor din industria evenimentelor, mai ales a nunților, să arate deschidere și implicare.
Așa că asta e valoarea fundamentală: customizăm ofertele în funcție de nevoile oamenilor, căutăm soluții pentru bugete mai mici, încercăm să personalizăm dacă e un stil anume de eveniment. Rezultatul, în organizarea oricărui tip de eveniment, trebuie să aducă fericire.
De aceea, ne-am dorit să fim parte din călătoria celor care aleg să organizeze evenimente și să abordăm aceste discuții cu deschidere, creativitate și empatie.
Știu că vinul pe care îl folosiți la Frizzante Ride este adus de la o cramă din Italia. De ce l-ați ales pe acesta în detrimentul altora?
Prosecco este un vin alb din Italia fabricat din struguri glera, cunoscuți și ca prosecco. Asta așa, ca lege generală, că pot fi folosite și alte soiuri de struguri. Dar, ca și în cazul șampaniei cu regiunea franceză Champagne, prosecco provine dintr-o zonă anume a Italiei. Iar crama de la care am ales să luăm noi este una cu tradiție de 140 de ani, care are vița de vie în inima regiunii Prosecco.

Alegerea a fost destul de simplă: nu sunt mulți producători care fac prosecco îmbuteliat în keg, nu doar la sticlă. Ei au fost primii de la care am comandat, mai știam o opțiune, dar a fost dragoste la prima degustare. Am făcut apoi un test în rândul prietenilor, am avut feedback foarte bun pe gust, dar și pe efectele de a doua zi, și am ales să mergem mai departe cu prima alegere.
Vedetele proiectului vostru sunt cele două biciclete care vă însoțesc la evenimente. Mi s-a părut interesant să aflu că ambele au fost construite special pentru Frizzante Ride. Îmi spuneți mai multe detalii, vă rog?
Da, cele 2 triciclete, The Party Starter și Classy Bubbles sunt custom-made. Când am început documentarea, găseam online triciclete comerciale de-a gata de la chinezi, veneau pe vas, le personalizai și aia era. Dar nu ni s-au părut potrivite, le lipseau sufletul și povestea. Așa că am început o documentare mai amănunțită și am ajuns să le facem bucățică cu bucățică.
Am luat tricicletele de la un atelier din Râmnicu Vâlcea, dintr-o curte cu multe păsări și cu un simț profund nostalgic al copilăriei petrecute pe la curțile lui mamaie.
Aici era un atelier de construit biciclete, unde meseria era predată din tată în fiu. Tot aici ne-am urcat prima dată pe tricilete și am luat primele viraje să ne asigurăm că totul merge. Le-am urcat în dubă și-am plecat. Apoi le-am dus la vopsit, apoi din nou la reasamblat, căci, ce să vezi, ca să le vopsești, trebuie să descompui bucățică cu bucățică. Apoi, am luat mormanul de fiare și le-am dus la Biciclop, unde băieții de acolo s-au distrat ca la LEGO tehnic reconstruindu-le.

Provocarea a fost la cutia care adăpostește kegul, butelia, care e și barul propriu zis. Aici am avut norocul unui prieten de familie, care face semne luminoase imense și care încă lucra cu tinichigii pricepuți. Să știi că e foarte greu să lucrezi cu aluminiu, eu nici nu îmi pusesem problema că ar ceva complicat să faci o cutie. Dar să fie și funcțională, și ușoară, și rezistentă și să arate și bine, ei bine, nu a fost chiar o misiune ușor de realizat.
Pas cu pas am construit ceea ce avem acum, am mai făcut fine tuning și revopsit sau colantat de-a lungul timpului, dar ne bucurăm că Frizzante Ride e made in Ro, din meserii cu mâna și din meșteșugari pe care greu îi mai găsești.
La ce tip de evenimente mergeți cu Frizzante Ride?
Am fost la tot felul de evenimente, din București până la mare și până la Târgu-Mureș. Da, am mers atât de departe. Și am acoperit majoritar nunți, botezuri, petreceri corporate, dar nu excludem nicio ocazie la care e nevoie de ceva spumant.

Știu că este o întrebare clișeu, dar cred că este una extrem de utilă, așa că vă întreb: ce sfaturi aveți pentru cei care își doresc să pornească la drum pe cont propriu, dar nu au curajul să o facă?
Să înceapă de undeva. Noi discutam despre pornirea unui business cu vreo 5 ani îninte să o facem cu adevărat. Țin minte că de fiecare dată când plecam într-o vacanță, ne gândeam ce business să pornim. Și acum îmi amintesc un business plan scris pe-un șervețel la un mic-dejun în Cluj.

Dar până nu am fost suficient de motivați, nu am făcut-o. Și asta s-a întâmplat când ne-am dorit o nuntă fun, o petrecere la care să ne simțim bine, unde se consumă lucruri bune care nu te lasă prea avariat a doua zi. Așa că am avut și factorul timp, că trebuia să avem totul gata până la nunta noastră.
Dar trebuie să apuci dorința de undeva, fie că e un research, o investiție, un site, o investiție de timp, ceva, orice.
Care a fost cel mai neobișnuit feedback pe care l-ați primit până acum de la clienții voștri?
Nu știu dacă e cel mai neobișnuit, dar e un feedback pe care l-am primit cel mai des: ”pot să am și eu o bicicletă d-asta la mine acasă?”.

Ce înseamnă fericirea pentru voi?
Pentru mine, Irina, fericirea e în lucruri mărunte, un cumul de lucruri mărunte. Să lenevesc cu Bogdan și Mira, fetița noastră, în pijamale în weekend. Să ies la o plimbare și o cafea bună. Să plec într-o scurtă vacanță. Să citesc un articol mișto. Să descopăr o piesă bună. Să ies cu fetele la un vin.
Și toate astea să le așez peste un fond de bine, în care eu sunt bine cu toți ai mei. În timp, ajungi să apreciezi că lucrurile care te fac cel mai fericit sunt, de fapt, lucrurile care sunt cel mai la îndemână, dar uiți de ele.

Pentru mine, Bogdan, fericirea este poate unul dintre sentimentele cel mai greu de definit sau descris. Cel puțin în cuvinte.
Poate să însemne ceva extrem de simplu și de moment, cum ar fi să simți soarele pe față dupa câteva zile ploioase sau să petreci timp cu familia sau cu prietenii, să ajungi acasă și să fii întâmpinat cu veselie și o îmbrățișare de la copil/soție/soț, etc.
Însă, poate însemna și ceva cât se poate de complicat - să vezi că ai dus la bun sfârșit un proiect pentru care s-a depus mult efort, să vezi că un alt om pe care l-ai ajutat a reușit ceva ca urmare a ajutorului primit și multe alte exemple.
Fericirea este peste tot în jurul nostru, trebuie doar să vrem să o vedem. Nu pot să zic exact ce înseamnă fericirea, dar simt că sunt fericit 🙂.
Foto: Frizzante Ride