Iulia e o calatoare desavarsita si o cautatoare de frumos oriunde ar ajunge. Este un freelancer pasionat de social media si fotografie, iar contul ei de Instagram este un adevarat itinerariu care puncteaza orase europene sau destinatii exotice, cu informatii relevante despre obiective turistice, ponturi despre restaurante, toate acestea intr-o nota extrem de profesionista si cu multa pasiune.

R: Se spune ca A journey of a thousand miles begins with a single step. Care a fost pasul care ti-a insuflat pasiunea de a calatori?
Iulia: Nu cred ca pot spune ca a fost un singur pas. A fost un cumul de factori care a dus acolo: dorinta de a-mi depasi barierele, visul de a vedea lumea si gandul unei aventuri cu prietenele mele din liceu. Tot atunci s-a nascut si traditia pe care o pastram si astazi: o calatorie cu fetele, o data pe an, in Europa. Intai am ales Irlanda, in 2012, cand mi-am facut curaj sa zbor pentru prima oara. Visam sa vizitez toate locurile minunate in care s-a filmat PS I Love You, asa ca am facut prima nebunie din viata mea, desi nu aveam foarte multi bani si nici foarte mult curaj.
Mi-am cumparat bilet de avion spre Dublin, cu obiective clare: Dublin, Galway, Glendalough, Cliffs of Moher. Sase fete. Cazare la hostel si in gazda. Bilete de tren si autocar. A meritat totul. M-am indragostit iremediabil de Irlanda si am simtit ca vreau sa vad si mai multe, sa descopar locurile pe care candva le vedeam doar in vis. In acelasi an a urmat Parisul. A fost o dorinta implinita pentru ca mereu mi-am spus ca la 25 de ani voi fi acolo, in fata Turnului Eiffel. Da, stiu ca este un cliseu, dar a fost cliseul care mi-a dat imboldul sa incep.
Cred in cazul meu se poate spune ca A journey of a thousand miles begins with a dream.

R: Ce orase ai vizitat pana in prezent?
Iulia: Primul interviu despre calatorii si prima oara cand chiar numar orasele in care am fost. Nu am facut niciodata o lista. Uite ce-mi faci: Viena (de doua ori), Bruxelles, Sofia, Varna, Balcik, Pafos, Praga, Paris (de trei ori), Nisa, Cannes, Monaco, Saint Tropez, Eze, Berlin, Hamburg, Frankfurt, Heidelberg, Mannheim, Atena (de doua ori), Salonic (plus ceva statiuni micute si alte obiective turistice din Grecia), Budapesta, Dublin, Galway, Roma (de trei ori), Florenta, Bologna, oraselele din regiunea Chianti, Venetia, Milano, Verona, Sienna, Palermo, Catania, Taormina, Lido di Ostia, Vatican (de trei ori), Bratislava, Budapesta, Madrid, Barcelona, El Escorial, Tenerife, Zurich, Londra, Dubai, Abu Dhabi. Si multe orase din Romania.


R: Care este locul care ti-a produs o emotie semnificativa?
Iulia: Cred ca de fiecare loc ma leaga cate o emotie, o amintire, un gand. Uite, de exemplu, Parisul ramane orasul meu de suflet (cliseu, stiu), in Italia m-as intoarce oricand si oriunde, as revedea targurile de Craciun din Germania si Austria si as reveni in Emiratele Arabe pentru ca inca nu am vazut totul.
R: Aud in jurul meu oameni care spun ca ar calatori mai des, dar fie nu au timp (din cauza jobului), fie nu isi permit financiar (sau cel putin asa cred ei). Cum gasesti un echilibru intre cele doua?
Iulia: Stiu. Si inteleg perfect fiecare argument. Acesta a fost exact motivul pentru care nu am inceput sa calatoresc mai devreme. Nu aveam niciodata indeajuns de multi bani, deci calatoriile nu erau o prioritate pentru mine. Cred ca pur si simplu ma gandeam ca nu se poate, ca nu imi permit financiar si ca nu imi voi putea lua liber de la job.
Odata cu prima calatorie, am descoperit ca m-am inselat si ca se poate si altfel: bilete de avion luate cu mai mult timp inainte, cazare rezervata si platita in urmatoarea luna, apoi strans bani de buzunar in lunile ramase pana la calatorie. Asa am functionat in primii ani, planificand si strangand banii de care aveam nevoie.
Bineinteles ca depinde foarte mult de prioritati. Eu am ales sa fac ceva pentru sufletul meu si sa investesc in astfel de experiente. Nu exista nicio varianta gresita, fiecare stie exact ce este mai bine pentru propria persoana.
R: Spune-mi 5 tips-uri care ti-au facut vacantele mai safe, mai placute, mai organizate.
Iulia: Nu ma ghidez dupa ceva anume atunci cand plec intr-o vacanta. Incerc sa aflu cat mai multe despre destinatie. Citesc articole de pe blogurile internationale, discutii de pe TripAdvisor si comentarii de pe site-urile de profil. Apoi incerc sa las locul sa ma surprinda.
Nu plec insa niciodata fara o asigurare de calatorie. Imi ofera siguranta mentala ca totul va fi bine in caz ca mi se va intampla ceva.
Iar atunci cand vreau sa vizitez obiectivele turistice, prefer sa cumpar biletele online, in avans, acolo unde se poate, pentru a evita cozile.
A journey of a thousand miles begins with a dream.
R: Ce nu trebuie sa lipseasca din bagaj indiferent de durata sau destinatia vacantei?
Iulia: Persoanele care ma cunosc ar raspunde in cor la aceasta intrebare: fixativul! Revenind la lucruri mai serioase, este foarte important sa ai mereu la indemana pasaportul sau cartea de identitate, telefonul, o baterie externa, o sticla cu apa, un snack rapid si…pastile. Exceptand locurile izolate, poti sa-ti cumperi cam orice de peste tot.
Stii ce nu ar trebui sa iti lipseasca? Entuziasmul.
R: Te documentezi inainte sa pleci intr-o calatorie? Iti faci planuri, un itinerariu?
Iulia: Da, imi fac o documentare si decid ce as vrea sa fac si sa vad in mod special. Apoi, ma las fermecata de destinatie. Pentru ca uneori imi doresc doar sa ma pierd pe stradutele unui oras vechi, sa lenevesc pe nisipul unei plaje pustii, sa descopar localnicii, mancarea, atmosfera orasului. Imi place sa simt locul.
R: Este important pentru tine sa cunosti cultura orasului pe care il vizitezi: preferi hotelul sau un apartament / o casa specifica zonei, iti place sa discuti cu localnicii, mananci preparate traditionale?
Iulia: Nu cred ca am un model dupa care imi aleg destinatiile. Imi place sa descopar locuri care nu sunt pe hartile turistice. Atunci cand plec in vacanta cu fetele, alegem impreuna apartamente sau case, pentru ca este mult mai bine din punct de vedere financiar.
Cand plec doar cu George, alegem mai mult hoteluri. Imi place sa discut cu localnicii si sa mananc preparate traditionale. Vreau sa aflu cat mai mult despre modul in care traiesc, despre ce cred despre tara lor si le cer recomandari. Ai fi surprinsa sa afli cate locuri ascunse am descoperit in acest fel.
Prefer sa savurez fiecare loc inainte de a scoate smartphone-ul din buzunar.
R: Cat de importanta este gastronomia atunci cand iti alegi destinatia de vacanta?
Iulia: Sunt usor gurmanda, deci gastronomia are un rol destul de important. Atunci cand descopar o destinatie noua, mancarea traditionala este in top 3 things to do. Am intrat in localuri de cartier in care mancarea a fost mai gustoasa decat la restaurantele scumpe. Am ales si localuri recomandate pe TripAdvisor si nu am ratat niciun food market. Gastronomia este o parte foarte importanta din cultura unei tari, asa ca incerc sa profit la maximum. Iar totul merge perfect un pahar cu vin local, nu-i asa?


R: Cat timp aloci pozelor atunci cand esti in vacanta? Preferi sa savurezi in tihna fiecare moment sau sa il imortalizezi in cat mai multe cadre?
Iulia: La inceput, imi doream sa surprind totul, fiecare moment, fiecare cladire, fiecare monument. De multe ori, uitam sa privesc si dincolo de ecranul telefonului.
Acum, lucrurile s-au schimbat. Prefer sa savurez fiecare loc inainte de a scoate smartphone-ul din buzunar. Intai il descopar, il simt, il explorez, apoi fac fotografii. Mi-as fi dorit sa stiu asta mai devreme. Like-urile de pe Facebook si de pe Instagram nu tin loc de amintiri. Iar daca esti mereu cu aparatul in mana sunt sanse destul de mari sa nu poti vedea dincolo de obiectivul lui.
R: Din experientele pe care le-ai avut in calatoriile tale, spune-mi cinci lucruri pe care NU le recomanzi si cinci lucruri care NU trebuie ratate.
Iulia: Nu imi place sa fac recomandari, pentru ca fiecare experienta este diferita si fiecare persoana o traieste in felul sau.
Uite insa cateva aspecte:
Nu pleca in vacanta fara asigurare de calatorie.
Nu alege un apartament fara reviews sau o camera de hotel cu multe comentarii proaste.
Ia-ti mai multi bani cash. Se poate intampla oricand ca bancomatul sa nu functioneze sau cardul sa nu fie recunoscut (am patit-o de cateva ori).
Nu iti face liste interminabile de to do, activitati planificate pe ore si maratoane de kilometri intregi. Nu vei reusi sa te bucuri de atmosfera orasului, doar vei bifa o lista.
Nu iti seta asteptari pentru destinatii. Descopera destinatia in ritmul tau, apoi trage concluziile.
In ceea ce priveste lucrurile pe care nu trebuie sa le ratezi, cred ca fiecare isi poate face propria lista. Pasionatii de arta si arhitectura pot trece pe lista muzeele, pasionatii de gastronomie isi pot rezerva tururi culinare, pasionatii de drumetii pot sa plece in calatorii alaturi de un ghid. Este important sa alegi ceea ce functioneaza cel mai bine pentru tine, nu ceaa ce gasesti pe internet pe lista de to do. Doar pentru ca un loc arata bine pe Instagram nu inseamna ca trebuie sa mergi sa-ti faci si tu o fotografie acolo.
Gandeste-te foarte bine la ce iti doresti de la intreaga experienta si construieste de acolo. Lista cu lucruri pe care nu trebuie sa le ratezi trebuie sa fie doar a ta.
R: Ce ti-ai planificat sa bifezi pe harta lumii in 2019?
Iulia: La finalul lui februarie mergem in Malta, pentru ca ne-am dorit un loc mai cald in timpul iernii. In mai zburam in Zurich, pentru concertul lui Hugh Jackman, iar in iunie suntem la concertul Backstret Boys de la Budapesta. Pe lista se afla si Lisabona, in vacanta cu fetele. Astept sa vad si ce oferte au companiile aeriene pe parcursul anului. Daca gasesc o perioada buna, la un pret decent, s-ar putea sa mai adaug ceva pe lista.
R: Care este cea mai exotica destinatie unde iti doresti sa ajungi, pe termen lung?
Iulia: Mi-ar placea tare mult sa ajung la New York. Stiu ca este inca un cliseu si ca nu este o destinatie exotica, dar este primul pe lista mea. Curand. Sper. Visez si la Vietnam, Tibet, Caraibe, Japonia, Australia, Cuba si Mexic.
R: Ce inseamna pentru tine fericirea?
Iulia: Nu stiu daca as putea da o definitie. Poate este momentul acela cand ma trezesc dimineata langa George, cu pisica torcand intre noi, stiind ca suntem sanatosi, ca toti cei pe care ii iubim sunt bine si ca avem cei mai faini prieteni din lume. Poate este momentul in care imi cumpar un bilet de avion catre o noua destinatie. Poate este un Multumesc! primit intr-o zi proasta. Poate este un zambet, o mangaiere sau un cuvant bun.
Cred ca pana la urma fericirea este un cumul de momente care imi fac inima sa bata mai tare. Si am avut nevoie de 32 de ani sa-mi dau seama de asta.

Fotografii: arhiva personala