Când am decis să împletesc din nou cuvinte în mediul online, primul gând care mi-a venit în minte a fost: cunosc atât de mulți oameni inspiraționali, că ar fi păcat să nu pay forward poveștile lor către oricine își dorește să trăiască mai în tihnă, să se bucure mai mult de lucrurile simple, să fie mai deschis către viață.

Pentru cei mai sceptici, nu sunt clișee și nici vorbe scrise de amorul artei, ci lecții învățate după ani de luptă cu mine însămi, după o depresie serioasă și atacuri de panică zdravene.

Laura (Happy Marketing & PR manager • Owner #LINia13) a fost pe prima listă pe care mi-am schițat-o în minte fără să zăbovesc prea mult. Bucuria ei nu doar că este sinceră și asumată, ci este 100% contagioasă. Însă vibe-ul pozitiv nu este singurul lucru pe care-l transmite Laura, ci și dragostea pentru tradiție, obiceiuri, familie.

Acestea fiind scrise, te invit să te delectezi cu un interviu la finalul căruia îți promit că vei avea un zâmbet larg pe față și o stare de spirit ca o zi de vară.

Despre tradițIE și poveștile ei


R: Ce înseamnă ia pentru femeile din familia ta și care este figura maternă care a adus în casă dragostea pentru acest obiect vestimentar?

Laura: Pentru bunica mea a însemnat lucrul cu care se îndeletnicea cât era ziua de mare, de acolo își câștiga lunar, banii, de la Arta Casnică din localitate. Lucra iile și alte obiecte de artizanat, broda manual, cu migală și îndemânare. Era fascinant să îi privești mișcările rapide ale acului.

La rândul ei, mama a moștenit îndemânarea și simțul estetic de la bunica. Lucrează bucățile de pânză cu pasiune și entuziasm.

R: La ce trebuie să ne gândim când spunem tradiție?

Laura: Tradiția e bucurIA de a purta, simți, iubi ceea ce ne reprezintă. E rădăcina, dar și ramurile care nu se mai opresc din creștere. E tot ceea ce am fost și suntem ca popor, trăiri, obiceiuri, vechi, noi și viitoare.

R: Cum a început minunata poveste a LINiei13?

Laura: Am simțit că trebuie să fac ceva, iar cu răbdarea și talentul lucrului manual nu mă pot lauda, așa că am început să povestesc despre iile cu tradiție din zona mea, să le promovez și să le îmbrac ori de câte ori aveam ocazia.

Este o poveste de suflet, crescută organic, cu o mare investiție sentimentală.

R: Porți ia cu mândrie și în călătoriile tale prin lume. Ai avut vreodată ocazia să povestești unor străini despre bluza tradițională românească?

Laura: Da. Nu am călătorit atât de mult pe cât mi-ar plăcea să o fac, însă de fiecare dată IA are locul ei în valiză. Și da, am avut ocazia să povestesc, pentru că inevitabil pornesc discuții care au în centru bluza românească, lucrată 100% manual, pe care o port.

R: Povestește-mi, te rog, despre procesul prin care trece o ie de la concept până la produsul final.

Laura: Croim, apoi fiecare bucată de material este tivită manual bineînțeles. Urmează broderia cu firele de bumbac colorate sau mătase, apoi unim piesele ca într-un puzzle. În etapa finală se realizează incretul din jurul gâtului, eu îi spun etapa spectacol.

R: Care sunt sursele de inspirație pentru broderiile cusute pe ii?

Laura: Pe femeile care brodau odinioară le inspira tot ceea ce le înconjura. De la florile din gradină până la stelele de pe cer și cocoșul din ogradă. De aici și motivul vedetă al zonei, creasta cocoșului.

R: Aveți în plan o LINie și pentru copii?

Laura: Realizăm ii și pentru micuți, fie că vorbim despre rochițe brodate manual pentru fetițe sau cămăși tradiționale pentru cei mici.

R: Ce sfaturi i-ai da unui antreprenor aflat la început de drum?

Laura: Nu îmi permit să dau sfaturi, căci nu mă consider un antreprenor, ci mai degrabă un om simplu care duce mai departe o tradiție de familie, cu pasiune.

Îmi iau energia din acest proiect mic, dar de suflet, așa că ăsta cred că ar trebui să fie primul gând înainte să începeți orice, oricât de mic sau business plans mărețe: PASIUNEA.

R: Fă ce-ți place și nu vei mai munci nicio zi din viața ta. Utopie sau realitate?

Laura: În accepțiunea mea, REALITATE.

R: Ce înseamnă pentru tine succesul în business?

Laura: Clienții fericiți și bucurIA împărtășită. E singura confirmare. În orice domeniu.

R: În ultimii doi-trei ani, am observat o aplecare către brandurile românești, către business-uri mici, dar care lucrează piese autentice, cu o poveste în spate. Cum vezi tu situația?

Laura: Piața de fast forward brands a atins cote destul de înalte, la fel și consumerismul. Chiar dacă se vorbește, conform tendințelor actuale, despre sustenabilitate, reciclare, Let’s Save the Mother Planet, lucurile sunt pe de altă parte mult prea dinamice pentru a susține fizic ceea ce se află în headline-ul campaniilor publicitare.

Așadar, producția locală, micii întreprinzători, chiar și din ce în ce mai rara materie primă românească trebuie încurajate.

Investiția în piesele lucrate cu migală nu se pierde. Acestea pot fi mai valoroase ca parte din garderoba noastră peste ani, iar IA este un exemplu.

R: În ce combinații vestimentare porți ia în viața de zi cu zi?

Laura: De la blue jeans și sneakers la combinații office sau elegante, ia este o piesa vestimentară destul de versatilă. Totul a început acum sute de ani ca parte a costumului popular îmbrăcat în zile de sărbătoare, însă acum nu avem nicio limitare. Lasă-ți imaginația să zburde! Nimic nu va fi greșit.

Despre viață și bucurii simple

R: Povestește-mi, te rog, despre poiana ta. Ce însemna pentru tine în copilărie și ce emoție îți creează acum când ești adult?

Laura: Când eram mică, poiana era loc de joacă și bucuria fructelor dulci căzute din copaci. Era tot Universul meu. Era tot ceea ce cunoșteam și exploram în fiecare zi. Acum, este liniștea și echilibrul, bucurIA lucrurilor simple cu care îmi place să mă încarc ori de câte ori mă întorc acolo.

Este locul din care am plecat la 18 ani, însă care nu va pleca din mine niciodată. Ne revedem des. Poiana mea știe cum să mă primească de fiecare dată.

R: Cum sunt oamenii care te inspiră?

Laura: Cei pozitivi, cu pasiuni, cu dragoste de viață și nu în ultimul rând cu dragoste de sine. De acolo pleacă tot. Și mă inspira cei pe care îi iubesc. În fiecare zi!

R: Ai călătorit în Asia. Cum ai perceput stilul de viață al asiaticilor și ce anume din cultura lor ți-a rămas lipit de suflet?

Laura: Da, am avut ocazia să văd o parte din ASIA, cu ceva ani în urmă. Este fascinant să descoperi tradițiile și stilul de viață al altor popoare. Ceea ce m-a fascinat este că își respectă cu strictețe felurile de mâncare tradiționale. Nu mănâncă altceva, nu încurajează marile lanțuri de fast food care au pătruns și pe piața lor.

Te fac să iubești la rândul tău obiceiul băutului de ceai verde, pe care îl poartă peste tot cu ei. În altă ordine de idei, ospitalitatea este la ea acasă.

R: Administrezi două conturi de Instagram – lauranicolau13 & iadebreaza și paginile de Facebook Laura Ioana Nicolau & LINia13. Cum vezi tu această social media atât de controversată în zilele noastre? Ce transmitem, cui dăm follow și ce ne face să dăm unfollow?

Laura: Într-o mare de informații, personaje virtuale, personalități diferite și caractere conturate online, este foarte important să cernem și să asimilăm ceea ce ne face bine. Putem folosi social media pentru notorietate, într-o măsură în care doar prin TV aveam odinioară acces, fie că vorbim despre un brand pe care îl administrăm sau despre brand-ul personal.

Folosește-l pentru a descoperi locuri noi, recomandări, inspirație pentru casa și gradina ta sau pentru a ajunge la potențiali clienți. Atunci poți spune despre social media că face treaba aia bună.

Înaă trebuie să conștientizăm că nu va ține vreodată locul clipelor trăite în viața reală, experiențelor și emoțiilor pe care doar prezența fizică și atingerea persoanelor iubite o pot face.

R: Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Laura: Soțul meu. Dragostea împărtășită. Un pahar de vin în doi. O plimbare prin ploaia măruntă, fără umbrelă. Poiana mea. Părinții mei. Bunicii mei. LINia mea.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡