‘Never study to be successful, study for self efficiency. Don’t run behind success. Follow behind excellence, success will come all way behind you.’ este unul dintre citatele mele preferate ale filmului indian 3 Idiots. Dacă nu l-ai văzut, ți-l recomand, pentru că este o radiografie excelentă a ceea ce înseamnă sistemul educațional nu doar în India, ci (aproape) în orice colț al lumii. Un sistem de multe ori hâd, care pune o presiune absurdă și nesănătoasă asupra psihicului și emoționalului elevilor de orice vârstă.

Mulți copii învață de frică, unii de rușine sau, în fine, din orice alt considerent mai puțin din plăcere sau din pasiune. În vreme ce alții nu au acces la resursele necesare menite să le asigure un mediu de calitate în care ei să își poată transforma visele mari într-o realitate care, în zilele noastre, pare mai degrabă o utopie.

Și atunci ce facem? Pentru că, dacă nu este nici acum clar, educația NU este ceva negociabil, nu este o chestiune care ține doar de note și diplome, nu se limitează doar la a toci câteva rânduri din niște cărți, educația schimbă destine și nu doar la nivel de individ, ci schimbarea în bine (sau în rău) se reflectă la nivelul întregii societăți.

 ‘If you fear the future so much, how can you live? And how can you focus on today? I’ve got strange friends, Man. One of them is living in fear and the other one is not living at all!’- Rancho, 3 Idiots

Reușita extraordinară a Romanian Robotics Team, mai exact câștigarea primului loc la Olimpiada de Robotică FIRST Global 2021, vine ca o confirmare a faptului că schimbarea chiar începe de la fiecare dintre noi, dar și că noile generații sunt cele care vor face ca lumea aceasta să devină mai bună.

Formată din elevi ai Liceului “Traian Lalescu” din Hunedoara, echipa Romanian Robotics a obținut Medalia de Aur la categoria ‘Sănătate’, în cadrul competiției FIRST Global Challenge, la care au participat echipe din 160 de țări. Premiul este unul cu atât mai important dacă ținem cont de situația sistemului sanitar, de neîncrederea românilor în vaccinuri și în recomandările pertinente ale medicilor.

‘Robotiștii de la Hunedoara au câștigat cel mai mare premiu pentru un proiect STEM legat de domeniul sănătății. Este ironic că România este pe ultimul loc în Europa la vaccinare și sistem medical. Trăim într-o țară a extremelor. Așa că este foarte bine că sunt în rândul nostru tineri cărora le pasă de sănătatea națiunii. Ideile lor pot și trebuie să devină realitate.’ Dana Razboiu – Președinte Nație Prin Educație

Romanian Robotics Team 2021 a avut în componență elevi din echipele de robotică RO038 RobotX HUNEDOARA și RO121 RobotY HUNEDOARA, participante în cadrul programului de robotica FIRST Tech Challenge Romania organizat de asociația fondată de Dana Războiu, Nație Prin Educație.

Ambele echipe aparțin Liceului Teoretic “Traian Lalescu” din Hunedoara și au fost coordonate de către profesorii Mircea Nistor și Adrian Budiul. Echipa este compusă din elevii Brianna Stan, Denisa Stroia, Alecsandru Costa, Ioana Dîscă, Alexandru Budiul, Maria Alexa, Alexia Neamțu, Ruben Rotariu, Radu Susan și Radu Buboiu, alături de fostii colegi- actual studenti și peer–mentori: Răzvan Vîrtan, Cristian Budiul și Cristina Haranguș.

Deloc surprinzător, sarcina competiției de anul acesta a fost identificarea unei probleme generate de pandemie și prezentarea unei soluții. Echipa noastră a ales categoria ‘Sănătate’, fiind cel mai greu încercat sector în ultima perioadă.

Elevii români au propus un pachet pentru protejarea sănătății, cu un cost foarte redus, scalabil de la nivel individual până la întreaga populație a planetei. Pentru asta, elevii au realizat activități de cercetare, au analizat, au proiectat și au propus patru prototipuri funcționale health4everyone.org:

🧑‍⚕️ un sterilizator termic al cărui cost este sub 1$, care poate fi confecționat de oricine și cu ajutorul căruia putem dezinfecta măștile de protecție pentru a le refolosi

🧑‍⚕️ un robot autonom de sterilizare cu radiație ultravioletă în banda C (UV-C)

🧑‍⚕️ o ministație pentru monitorizarea nivelului de oxigen și ventilație, destinată prevenirii incendiilor și a acumulărilor de gaze toxice în încăperi

🧑‍⚕️ o aplicație pentru monitorizarea automată a pacienților cu ajutorul Inteligenței Artificiale.

În plus față de premiul câștigat de către elevi, România a mai primit o distincție, și anume Outstading Mentor Award, acordată mentorului și profesorului echipei, Mircea Nistor. Apropo de ceea ce menționam la începutul articolului, că elevii au nevoie să fie susținuți, încurajați și îndrumați pentru a-și putea transforma pasiunile în lucruri concrete.

‘Do you know why I come first? Why? Because I’m in love with machines. Engineering is my passion!’ – Rancho, 3 Idiots

Nu este pentru prima dată când echipa din Hunedoara aduce rezultate remarcabile pentru România. În 2018, RobotX a mai avut o participare încununată de succes la Olimpiada FIRST Global Challenge din Mexic, unde a reușit o performanță extraordinară și o premieră pentru țara noastră: 5 medalii de aur la categoriile ‘FIRST Global Winning Alliance’, ‘FIRST Global Challenge Award’, ‘FIRST Global Grand Challenge Award’, ‘Albert Einstein Award for FIRST Global International Excellence’, ‘Safety Award’, dar și locul I, cu cel mai mare punctaj din competiție.

FIRST Global Competition este un concurs internațional organizat anual de FIRST (For Inpiration and Recognition of Science and Technology) ca parte din programele educaționale STEM. În anii precedenți țările gazdă au fost SUA în 2017, Mexic în 2018 sau UAE- Dubai în 2019. În 2020 și 2021 competiția s-a desfășurat remote, cu echipe din 160 de țări participante.

First Global Challenge 2021 a însemnat o experiență intensă, care s-a întins pe parcursul a patru luni în care echipa României a avut de realizat numeroase proiecte, task-uri tehnice cu deadline-uri foarte strânse, social media challenge-uri, filmulețe, colaborări cu echipe aflate pe alt continent și elaborarea a șapte caiete tehnice.

Website: natieprineducatie.ro

Facebook: facebook.com/NatiePrinEducatie/

Instagram: instagram.com/NatiePrinEducatie/

YouTube: youtube.com/ NatiePrinEducatie/

„Children, achieve excellence. Because then success will chase you!” 3 Idiots

foto: Nație prin Educație, Romanian Robotics Team 2021

Pentru mai multe povești despre oameni inspiraționali și locuri faine, despre mine, mă poți urmări și pe Instagram.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡