#MusaideVizitat: Atelier Laura Hîncu
Povesteam într-un alt articol de pe blog despre cum te vindecă frumosul unui loc, despre importanța expunerii constante la estetic, la valori și principii sănătoase. Desigur, în niciun colț din lumea asta nu este totul perfect, dar contează mult ca balanța să încline mai degrabă spre bine.
Până acum, am vorbit aici, pe blog, despre femei inspiraționale și poveștile lor de viață. Campania #MusaideVizitat a venit ca o continuare firească, o serie de recomandări de locuri faine, chiar splendide, de savurat în tihnă și cu intenția onestă de a te ajuta să îmbrățișezi arta de a trăi frumos.
În articolul de astăzi, parte a Campaniei #MusaideVizitat, eu și Ioana Buru, cea care a realizat fotografiile minunate pe care le poți admira mai jos, te invităm să pătrunzi în universul estetic al unui designer care împletește, într-un mod nobil, profesia pe care o practică cu valori pe care, astăzi, cu greu le mai găsim în oameni.
So this is where they keep the light a fost primul gând care mi-a trecut prin minte odată ce am pășit în atelierul Laurei Hîncu din Icoanei 65, unde m-au întâmpinat Laura și motanul ei. Nu știu dacă ți s-a întâmplat vreodată (dar sper că da) să ajungi într-un loc pentru prima dată și să simți că realmente ești acolo unde trebuie. Pisiceala delicioasă a motanului pe lângă picioarele mele, lumina splendidă care dădea năvală în încăpere prin ferestrele generoase, într-un contrast superb cu nuanțele delicate ale hainelor expuse, zâmbetul gazdei mele, designul minimalist al mobilierului, toate mi-au creat senzația unui spațiu cozy și aerisit, de un bun gust fără cusur, în care trăiești o experiență, nu vii doar să cumperi o rochie sau un pulover. Or asta, pentru mine, înseamnă un loc #musaidevizitat.
Aveam planificat să mă încadrez cu această vizită într-o oră. După două ore și jumătate, am plecat cu greu. M-am ridicat, cred, de vreo două ori să ies pe ușă, pentru ca mai apoi să mă așez din nou pe canapea pentru a o asculta pe Laura povestind despre copilărie și bunica ei care cosea haine, meșteșug pe care i l-a transmis, se pare, și nepoatei căreia îi plăcea să confecționeze ținute pentru păpuși; despre prima rochie pe care a modificat-o singură pentru balul de la școală, dar și despre cele pe care le-a creat ulterior în adolescență pentru diferite ocazii; despre matematica pe care a studiat-o intens în liceu și facultate, și jobul de la bancă, până la internship-ul pe care l-a făcut timp de 3 ani în atelierul unui alt designer, Adrian Oianu, și momentul în care a decis să pornească pe cont propriu.
Am fost efectiv fascinată de modul în care Laura vorbea: onest, fără cuvinte mari, dar atât de potrivite și de încărcate de sens și substanță, cu o eleganță fizică și emoțională care au transformat discuția noastră, fără nicio brumă de exagerare, într-una pe care o voi păstra cu mine pentru totdeauna. Și asta pentru că, oricât am încerca să îndulcim realitatea din afara bulei noastre, sunt puțini, extrem de puțini oameni autentici, asumați, cu valori nobile adânc înrădăcinate în ADN-ul lor.
Dar să vorbim și despre haine. Laura lucrează cu cele mai prețioase materiale: cașmirul (originar din Mongolia) și mătasea (vopsită în Italia). Pentru mine (feel free să mă contrazici), nu există o țesătură a cărei atingere să îți dezmierde pielea cu o senzație aproape divină așa cum o face cașmirul (în fotografii, port un pulover din cașmir creat de Laura). Iar mătasea reprezintă chintesența eleganței firești, fără exagerări inutile, și de bun gust, fără niciun strop de kitsch.
O rochie din mătase sau un pulover din cașmir sunt piese vestimentare care, păstrate și îngrijite corespunzător, devin parte din povestea vieții tale. Atunci când ajungi să știi cine ești, ce vrei să transmiți mai departe și ce vrei să lași în urma ta, nu mai cumperi impulsiv și cantitativ, ci alegi haine cu un design atemporal, care sfidează trendurile schimbătoare și lipsite de personalitate, din materiale naturale, nu sintetice, prietenoase nu doar cu pielea ta, ci și cu mediul, confecționate în serii limitate de mâini dibace, în acord cu valori și principii fără de care nu doar industria de fashion nu mai poate continua, ci omenirea întreagă.
Să cumperi puțin, dar de cea mai bună calitate, a devenit o virtute de transmis generațiilor tinere.
Colecțiile semnate Laura Hîncu includ haine (bluze, rochii, pantaloni, hanorace, body-uri, paltoane) și accesorii (căciuli, fulare, mănuși) confecționate pentru a onora silueta feminină, dar și itemuri unisex, pentru bărbați cu un simț estetic dezvoltat.
Este credința mea fermă că modul în care alegem să ne îmbrăcăm este în primul rând despre unicitate și autenticitate, despre înțelegerea și celebrarea atuurilor, îmblânzirea imperfecțiunilor.
O haină trebuie să se așeze pe corpul femeii asemenea unei poezii care îi desfată fiecare curbă sau margine. Or aici intervine Private fashioning, un serviciu menit să redefinească experiența de shopping. O ținută aparte - care să se potrivească mănușă nu doar cu fizicul tău, ci și cu ceea ce ești la interior - poate fi realizată doar în urma unui proces intim care presupune discuții one-to-one între designer și clientă. Pornind de la dorința ta, Laura va concepe modelul, îl va realiza și te va îndruma în procesul de styling astfel încât tu să fii cea care poartă haina, nu invers.
Știu că este mai comod să comanzi online (mai jos, shop-ul Laurei), dar crede-mă că nimic nu se compară cu experiența pe care o savurezi în momentul în care ajungi în atelierul luminos din Icoanei 65. Este o adevărată desfătare a simțurilor, îți promit.
Fotografii: Ioana Buru / Desene cu lumină