Creativitatea și-a făcut loc în viața mea, sub diferite forme, încă din copilărie. Este un soi de extensie a mea care îmi permite, de cele mai multe ori, să transform o activitate aparent banală într-una care să îmi ofere bucurie și, de asemenea, mă ajută să trăiesc mai conștient.
Așadar, nu este deloc de mirare că am fost curioasă să aflu povestea Ancăi Ghinea și a conceptului propus de ea: "creativitatea aplicată". Am invitat-o la o primă discuție despre cum putem fi creativi în viața de zi cu zi, i-am citit cartea, "Creatori în Acțiune, Ghid de Creativitate" (care mi-a plăcut mult, mult), iar zilele acestea am rugat-o să îmi povestească despre noul ei proiect: un curs integrat de creativitate aplicată care se desfășoară online, sâmbătă, 12 februarie, de la ora 10, și la care te poți înscrie deja.

Înainte de toate, Anca, te rog să explici la ce se referă mai exact conceptul de “creativitate aplicată”.
2022 va fi un an al exploziei de creativitate, un apel la impulsul creativ și la sentimentul de împlinire.
„Creativitatea aplicată” este creativitatea practică, așadar, pe scurt, acea creativitate care merge dincolo de creația tip relaxare și nu aduce beneficii doar pentru persoana implicată. Este creativitatea pragmaticilor, a celor care vor rezultate în contexte palpabile, fie că vorbim despre un domeniu artistic, fie că ne adresăm celor care au afaceri creatoare.
Dacă este să ne referim chiar la miez - definiția creativității - aceasta este ceva nou, original, util.
De unde a pornit ideea organizării unui „Program integrat de Creativitate Aplicată”?
Am manifestat, de mică, o pasiune intensă pentru creativitate, iar apoi am transformat-o într-o vocație sustenabilă și în ceea ce numim carieră. Acesta este unul dintre lucrurile pe care vreau să le transmit celor care vor participa la „Programul Integrat de Creativitate Aplicată”: Creativitatea generează direcții de viață.
Programul a apărut din nevoia celor care se află în rolul de creator și care suferă pentru că nu au susținere și nici o imagine unitară a celor 2 componente: germinarea conceptului creator și promovarea lui.
Astfel, integrez 24 de ani în lumea creativității (ca scriitor, digital creator și ca om de comunicare) în ceea ce am detectat ca fiind 2 zone mari și definitorii pentru proiecte: partea de creație inițială și partea de promovare – comunicare.
Detalii organizatorice:
Data: 12.02.2022, sâmbătă, ora 10:00, timp de 3.30 ore
Cost Special Program: 333 lei
Loc: online
Te poți înscrie aici.
Este un program inedit, revoluționar, un concept unic pe care îl visez și la care lucrez de peste 10 ani și cumva o continuare a cărții „Creatori în acțiune. Ghid de creativitate” dar și a platformei de creativitate kreatoria.ro.
Anul trecut, am fost speaker la prestigioasa conferință din SUA, Creativity Conference, și mi-am dat seama de un lucru: noi, românii suntem creatori, însă ducem o mare lipsă în a deține un fir roșu sigur, consistent și încrezător al acțiunilor creative. Încă se face o foarte mare confuzie în a percepe creativitatea, există multe mituri și blocaje. Alături de alți oameni vizionari, ne străduim de mult timp, fiecare cu pârghiile lui, să ridicăm standardul acestei percepții.
Cui i se adresează acest „Program integrat de Creativitate Aplicată”?
În modul cel mai cuprinzător: creatorilor din orice domeniu (de la pictori, scriitori, dansatori, coachi, până la inovatori, antreprenori, soloprenori), cei care vor într-un fel sau altul să îmbunătățească lumea. Visători și practici, în același timp.
Blocajul apare chiar și în viața celor mai strălucitori. Unii au probleme în a iniția proiecte, alții în a-și monetiza talentul, alții în a se aduna și a descâlci ideile, alții în a-l comunica.

Care sunt principalele beneficii de care se vor bucura cursanții tăi după finalizarea acestui program?
Voi reda schematic beneficiile, pentru că am observat că sunt asimilate mult mai ușor așa:
Cel mai mare beneficiu este că participantul poate să treacă de la „Nu sunt creativ” la „Sunt creativ”. Și tot pe locul 1 ar fi faptul că primesc Harta Strategică Creativă a Proiectului lor.
Au acces la o viziune mai clară și foarte destructurată (recompusă pe pași integrați în exemplele participanților) asupra procesului creator. O nouă perspectivă care să dea un zvâc celor care se înscriu la program.

Capătă o imagine a unitară a ceea ce trebuie să facă pentru proiectul lor creator/afacerea creatoare din dublă perspectivă. E ca și cum aș uni două structuri - departamente în același: creatorul (de produs/ de servicii/ artistul) și comunicatorul creativ.
Primesc răspunsuri clare la întrebarea "Ce ar trebui să mai fac pentru a comunica mai bine/ a crea mai bine?"
Cum să-și organizeze ideile, să le recunoască pe cele bune, să se apuce de treabă efectiv și să se poziționeze corect. Relația creator – creație.
Cum să identifice elementele care îi distrag de pe calea lor creativă.
Cum să-și găsească timp pentru a crea.
Și, nu în ultimul rând, cei care se vor înscrie vor primi cadou cartea „Creatori în acțiune. Ghid de creativitate”.

Înainte de a se înscrie la un curs, primul pas pe care îl fac mulți oameni este să caute mai multe informații despre persoana care susține respectivul program. Așadar, te rog să îmi povestești puțin despre background-ul tău educațional și profesional.
Sunt un creator aplicat. Fondatoare a site-ului destinat creativității, Kreatoria.ro, storyteller, digital creator, trainer, speaker, om de comunicare, guest writer.
Am lansat recent cartea „Creatori în acțiune. Ghid de creativitate” (Editura Creator, grup Libris) aducând pe piața autohtonă un concept nou editorial. Am o experiență profesională mixtă exprimată prin: scriere creativă și prin comunicare & media & promovare.
Primele articole mi-au fost publicate la 14 ani, iar la 17 ani am debutat cu un volum de proză scurtă care mi-a adus numeroase premii naționale. Am fost inclusă chiar în „Istoria debutului literar al scriitorilor români în timpul școlii (1820-2000)”, în numeroase antologii. CV-ul meu creativ include multe premii de creativitate, dar mai ales include experiența unui parcurs în care talentul este dublat de muncă, determinare și dorință de exprimare.
Publicitate. Media. Marketing. Am realizat campanii digitale și offline, spoturi TV și radio, evenimente, strategii de marketing și trade marketing pentru multe branduri cunoscute din România, o parte dintre aceste campanii fiind și distinse cu premii, așadar, am o viziune 360 de grade asupra modului în care se comunică înțelept.

Mai multe detalii despre „Program integrat de Creativitate Aplicată”:
Cursul este unic și îmbină 2 fire strategice și necesare oricărei activități:
Creație (de la creare de produs la servicii, de la cărți la opere de artă, toate au nevoie de creație aplicată)
Cum scapi de frica de a crea?
Cum conectezi ideile?
Cum îți personalizezi procesul creativ pentru a fi unul OPTIM?
Cum știi dacă ai creat ceva valoros?
Te ajută să-ți creezi metoda personalizată care să-ți vină ca a doua piele: stabilești zona creativă în care Talentul tău vorbește cu voce înaltă; stabilești felul în care lași creativitatea să-ți conducă viața într-un mod WOW.
Promovare
Strategia în promovarea creativă
Ce, unde, cum și cu cine comunic?
Creative Content
Cum îți creezi un Creative Tribe
Când și cum să acționezi
Cum să faci conversie din Vizibilitate în Produs/Serviciu/
Storytelling for Vision
Studiu de caz pe vocația sau afacerea ta (a cursanților).
Materiale de curs și exerciții after curs+ Monitorizarea lor.
Cartea „Creatori în acțiune. Ghid de creativitate”

