Raluca Leafu, Joule Project: bijuteriile sunt ca un second skin
Relația mea cu bijuteriile a fost una de love-hate: ba am purtat prea multe, prea mari, prea nepotrivite, ba nu am avut cu anii nici măcar cercei în urechi. Mă și certam uneori că nu sunt constantă în acest sens, că nu reușesc să-mi găsesc un echilibru, un stil, o direcție.
Dar a venit și acest moment atunci când am reușit să mă cunosc mai bine, să mă așez mai profund în interiorul meu. Doar atunci am știut că bijuteriile care mă inspiră, care mi se potrivesc, pe care le ador efectiv sunt cele simple, fără să fie anoste, de calitate și care spun musai o poveste, fie că aceasta se referă la maniera în care a fost gândit conceptul, la modul în care sunt create și de către cine, până la persoana care a fondat brandul respectiv și la ce îmi transmite ea ca om și valori.
Pentru mine, bijuteriile pe care le port nu mai reprezintă doar simple obiecte, ci au devenit parte din întregul meu, din ceea ce sunt, învăț, descopăr, iubesc, asemenea unor piese de puzzle în lipsa cărora m-aș simți mai puțin conectată la sine, mai puțin frumoasă, mai puțin eu.
Un astfel de brand românesc pe care îl admir foarte tare este Joule Project al Ralucăi Leafu (owner și Bon Bijou). Dincolo de frumusețea creațiilor semnate Joule Project care, cred eu, sfidează puțin perfecțiunea, ceea ce iubesc la acest brand este tocmai povestea de la care a pornit și pe care te invit să o descoperi în rândurile de mai jos.
Raluca, universul tău personal și cel profesional coexistă într-o armonie estetică splendidă. Ai avut de mică această predilecție pentru frumos?
Frumosul este așa relativ, însă cred că m-am născut cu un simț estetic care a fost antrenat pe parcursul vieții. „Frumosul” meu a fost dezvoltat în primul rând de călătorii, apoi de cercul meu de prieteni, unde împărtășim același tip de „frumos”.
Simt că tot ce ține de estetic face parte din mine, e ceva natural.
Cum a prins aripi ideea de a avea propriul business în sfera bijuteriilor?
Acum aproape 10 ani, când am început, nu m-am gândit ca va fi un business. Am crescut cumva împreună. Eu mă îmbrac destul de simplu, drept care simțeam nevoia să mă accesorizez. De aici a început. Aveam o colecție de coliere statement, care erau apreciate. Și pentru că mereu mi le cumpăram din afara țării, am zis: de ce să nu avem și în România? Așa a început Bon Bijou, ca un brand de accesorii.
Joule Project, noul brand, este despre bijuterii, unde lucrăm cu metale și pietre prețioase. Ne-am focusat pe inele, însă vom declina curând și în alte piese de bijuterie.
Mi-a plăcut mult ceva ce am citit pe shop-ul online: We consume 350k Joules of energy in 1 hour. What we do with it defines us. Iar ideea aceasta a însoțit poveștile primelor persoane care au purtat inelele tale, deopotrivă femei și bărbați. Cum sunt oamenii care poartă creațiile Joule Project?
350000 de mii de Jouli este, de fapt, energia pe care o consumă un om într-o oră, în medie. Proiectul Life in 350k este despre primii 100 de oameni care au cumpărat inele. Este despre energia lor, pentru că Joule este unitatea care măsoară energia. Sunt oameni cu povești diferite, dar care au în comun bijuteriile.
Sunt fascinată de procesul de creație al produselor lucrate de către artiștii independenți. Îmi poți povesti puțin, te rog, despre procesul prin care trece o bijuterie Joule Project, de la concept până la creația finală?
Nu există o rețetă. Sunt idei. Am o agendă plină de idei, pe care le materializez cu ajutorul colegului meu, Gabriel Popa, care este bijutier. Sunt situații în care conceptul este chiar povestea clientului, și atunci facem piese one of a kind.
La baza procesului nostru de creație stă energia. Știu că sună metaforic, însă fiecare inel a fost creat dintr-o energie anume și are o poveste. Cred că atunci când lucrezi într-un domeniu creativ, cel mai important este să simți ceea ce faci.
Bijuteriile și accesoriile sunt considerate de mulți oameni ca fiind frivolități, obiecte de care ne putem lipsi cu ușurință. Spune-mi, Raluca, care este, de fapt, rolul acestora în viața noastră?
Nu sunt obiecte vitale, dar cred că sunt importante și contribuie la starea noastră de bine. Cred că bijuteriile și accesoriile spun foarte multe lucruri despre personalitatea noastră. De fapt, sunt un limbaj nescris.
Sunt bijuterii care au făcut istorie și au declanșat revoluții, precum colierul comandat de regele Franței, Louis XV, pentru amanta sa, Madame du Barry.
Sunt folosite pentru a indica statutul social, ca rol de amintiri sau chiar pentru a transmite anumite mesaje.
Pentru mine, bijuteriile sunt ca un second skin.
Am fost prezentă la expoziția multimedia pe care ai organizat-o în luna octombrie, și trebuie să recunosc că am adorat această asociere între bijuterii și materiale foto & video, în detrimentul unui gathering tipic și profund comercial. De unde a pornit ideea acestui eveniment?
Tot dintr-o călătorie. Unul dintre fotrografii mei preferati este Tim Walker. A avut o expoziție superbă la Victoria & Albert Museum care m-a inspirat. Desigur, a fost mult mai complexă, dar am zis „ce ar fi dacă....?”
Am lucrat un an de zile pentru a putea expune 4 zile, dar a meritat. Totul a pornit de la faptul că energia este acel ceva pe care nu-l vedem, nu-l putem atinge, dar îl putem simți.
În centrul atenției a fost inelul în formă de mină de diamante. Pornind de la acesta, am construit o masă în care am integrat mina de diamante care este și display-ul inelelor Joule.
Am ales să personificăm energia într-un performance filmat într-o peșteră din România, unde am ajuns cu greu. Sandra Mavhima a jucat rolul energiei, Adi Moisă a fost cel care a filmat și Raluca Duțescu a surprins behind the scenes. A fost o aventură.
Expoziția de fotografie a prezentat procesul creării inelului și starea pe care ți-o dă atunci când îl porți. Fotografiile au fost făcute împreună cu Ruuca.
Am integrat partea de design de produs, fotografie, video, dans pentru a arăta cum ne imaginăm noi energia.
"Details matter. They create depth, and depth creates authenticity." este unul dintre citatele mele preferate tocmai pentru că celebrează o valoare pe care eu o prețuiesc tot mai mult odată cu trecerea timpului: autenticitatea. Cum te raportezi tu la acest citat, Raluca?
Eu asociez autenticitatea la nivel social cu relaxarea, despre care cred că vine odată cu experiențele de viață. Dacă mă raportez la design, cred că important este să-ți creezi un stil în care să faci lucrurile. De-a lungul anilor, au fost abordate multe teme și concepte, iar prin prisma internetului, accesul la ele a fost destul de ușor. Ce este esențial pentru mine, nu este neapărat să nu repet ideea, este să o fac în felul meu, care trebuie să fie unic.
Lucrezi cu materiale deosebite precum diamantele, safirele, turmalina și smaraldul (alături de aur 14k și argint 925). De ce ai ales aceste materiale în detrimentul altora?
Aurul și argintul sunt principalele materiale prețioase. Mai este și platina, însă este destul de rigidă în finisare.
Pe Bon Bijou, am experimentat de la bronz, alamă, piatră, diverse aliaje.
Aici și diferența între bijuterie și accesorii. Bijuteriile sunt din metale prețioase.
Cum reușești tu, în tumultul zilelor noastre, să găsești un echilibru între cele două valențe: starea de “a fi” și acțiunea de “a face”?
De multe ori mă pierd, să știi. Sunt mai mult în a face. Dar când realizez, echilibrez balanța spre a fi. Este un aspect complex și pentru că nu reușesc mereu, nici nu știu ce sfat să dau.
Și mă mai fascinează ceva la universul tău. :) Susținerea reciprocă pe care tu și prietenele tale o aveți pentru business-ul fiecăreia dintre voi. Cât de important este, Raluca, atunci când ești antreprenor, să simți sprijinul necondiționat al prietenelor tale, într-o societate în care pare că nici prietenia nu mai îndeplinește valorile necesare unei astfel de relații?
Sunt norocoasă cu acest aspect. Am același grup de prietene de la 16 ani, și sunt privilegiată de această constantă în viața mea. Este important faptul că ne știm de când eram în liceu, unde nu aveam nicio miză, doar ne distram. Am crescut practic împreună, și cred că asta stă la baza relației noastre. Nu avem nimic de demonstrat între noi, pentru că ne știm de mai mult de jumătate din viața noastră.
Cum definești bunul gust?
Este un întreg lifestyle: unde stai, unde ieși, cercul social etc. Bunul gust, pentru mine, dacă ar fi să-l definesc într-un cuvânt, acela ar fi naturalețea.
Ce femei te inspiră?
Nu am un model. Având în vedere că interacționez zilnic, în mare parte cu femei, mi-am dat seama că de la fiecare am învățat câte ceva.
Ce înseamnă fericirea pentru tine?
Să te simți bine cu tine.