O urmăresc în online pe Sandra Stoicovici (littlestoriesofmylife) de mulți ani și recunosc că m-a fascinat întotdeauna modul clean, echilibrat, cu mult bun gust și simț în care își transmite poveștile vizuale.
Sandra este și cea care m-a inspirat să îmi achiziționez pentru prima dată doi copăcei de interior. Mi-au plăcut mereu florile și plantele, dar cumva nu am simțit că le pot oferi grija și atenția atât de necesare. Apoi, în urma unei vacanțe în Spania, am trăit un soi de revelație în ceea ce privește un posibil love affair ca la carte între mine și plantele de interior, dar abia după ce am descoperit cel de-al doilea cont al Sandrei – littlestories.athome – mi-am făcut curaj și am achiziționat un Yucca și un Pachira Aquatica.
Așa mi-a venit ideea acestui interviu despre home deco și dragostea pentru plante de interior. Sper că Sandra va fi o sursă de inspirație și pentru tine așa cum a fost și este pentru mine.

R: Marie Kondo, autoarea bestseller-ului Magia Ordinii, spune că Viața adevărată începe după ce ți-ai pus în ordine casa. Cum este în viziunea ta aceasta afirmație?
Sandra, littlestories.athome: Acest interviu vine la fix pentru că doar ce am făcut zilele trecute curățenia de toamnă :). Îmi place mult Marie Kondo și, într-o anume măsură, aplic și eu câteva dintre sfaturile ei, însă consider că ea duce totul puțin la extrem. În sensul că da, așa este, trebuie să ai casa curată și ordonată, să nu fie ticsită pentru că astfel energia merge altfel și totul îți este mai ușor. Cred, totuși, că nu trebuie să renunți la absolut orice, ci doar la actele impulsive de consumerism și să existe un echilibru.
R: Pe contul tău de instagram littlestories.athome, verdele este vedeta. Ce îți transmite această culoare, Sandra?
Sandra, littlestories.athome: Culoarea verde este o stare în sine pentru mine. Nu doar că am casa și terasa plină de plante, dar culoarea aceasta se regăsește, de exemplu, și pe pereții holului și cei ai spațiului dintre încăperi. Mi-a plăcut ideea de verde pentru că am vrut ca atunci când intru în casă să abunde o stare de bine, de calm, de renaștere, un sentiment cozy că ai ajuns acasă și ai lăsat problemele la ușă; intri într-un mediu doar al tău care îți oferă un vibe bun și te ajută să te încarci. În dormitor avem și patul, și draperiile din catifea verde, pentru că mă face să mă gândesc la pomii înverziți, la natură…
Verdele înseamnă viață, îți oferă o stare de zen și o reconectare cu natura. Eu sunt o mare iubitoare de natură și de plante.
R: Când vorbim despre amenajarea unei case, cum reușim să găsim un echilibru între funcționalitate și estetic?
Sandra, littlestories.athome: Clar ambele aspecte sunt importante pentru mine: atât esteticul, cât și funcționalul. Și îți spun sincer că am fost în ipostaza de a alege între cele două și am ales mereu funcționalitatea.
Sunt câteva lucruri pe care poate nu mi le-aș fi dorit neapărat în casă, însă consider că am ajuns la vârsta la care confortul trebuie să primeze. Până la urmă este super important să te simți bine în casa ta! De aici vine și expresia: nicăieri nu este ca acasă. 🙂 Între o canapea Instagramabilă, dar rigidă, și una confortabilă și cozy, nici nu aș sta să mă gândesc de două ori.
Important este ca și vizual să fie totul cât mai armonios, însă nu foarte încărcat sau cu elemente care nu sunt practice și funcționale.
R: Cum definești bunul gust?
Sandra, littlestories.athome: Asta este o întrebare bună, însă cumva super subiectivă.
Bunul gust cred că reprezintă pentru fiecare altceva. Eu îl definesc prin delicatețe, under-statement și quality over quantity.

R: Ce obiect / obiecte nu ar trebui să lipsească din casa noastră?
Sandra, littlestories.athome: Aici ar fi mai multe elemente care îmi trec prin minte, însă aș începe cu ceva la care să asculți muzică. Pentru mine este foarte important mood-ul audio (cred că și pentru plantele mele :)), pentru că și lor le place sigur muzica pe care o ascultăm :).
Noi, de exemplu, suntem iubitori de muzica Jazz, de aceea l-am numit așa și pe cățelul nostru, Jazz. Și dacă aș lua în calcul această perioadă, aș mai adăuga: o lampă nice și o păturică pufoasă. Ador să stau cozy la căldurică, să citesc o carte bună, să beau o cafea sau un ceai aromatic. Iar lampa pentru că oferă mereu o căldură și un mood drăguț camerei.
Altfel, ca obiecte de mobilier și decor clar aș trece pe listă un covor moale, niște scaune și o masă frumoase și mici elemente de decor și styling, dar basic și funcționale. Poate și un tapet statement.
R: Atunci când renovăm / decorăm locuința, de ce anume trebuie să ținem cont din punct de vedere financiar? Îmi poți oferi câteva effective cost-saving tips?
Sandra, littlestories.athome: Desigur, aș avea câteva. Noi, de exemplu, când am renovat casa nu am lucrat cu niciun arhitect, ne-am făcut totul după bunul plac și după gustul nostru, doar apelând cu câteva întrebări la prieteni din domeniu.
Consider că este foarte important să ai un plan foarte bine făcut de la început pe care să nu îl mai schimbi pe parcus. De exemplu, noi am pierdut ceva bănuți când ne-am sucit că vrem să punem parchet masiv pe hol, pentru că ne-am dat seama mai târziu și șapa fusese turnată deja pentru a acomoda gresia. Așadar, a trebuit să spargem toată șapa și să fie turnată alta mai joasă. Sau, de exemplu, cu aparatele de aer condiționat pe care am decis în aproape ultimul moment să le poziționăm altfel și asta a însemnat mutarea unor corpuri de iluminat și tot așa.
În principiu, Less is more. Mergi către parchet/gresie cât mai similare în toată casa (cu cât ai mai puține texturi cu atât mi se pare că estetic arată mai bine). Și consider că finisajele sau lucrurile pe care nu le poți schimba așa ușor de-a lungul timpului trebuie să fie de la început de o calitate superioară pentru că nu este genul de investiție pe termen scurt.
Și ca să nu uit – asigură-te că îți merg toate prizele/întrerupătoarele din casă.
Iarăși esențial mi se pare să îți faci un research adecvat legat de ofertele din piață, furnizori și prețuri. Astfel o să ai un overview mai bun și o să poți lua deciziile în cunoștință de cauză.

R: Cum procedăm în cazul decorațiunilor astfel încât să păstrăm senzația de casă aerisită, dar să ne bucurăm în același timp de un spațiu personalizat care să ne reprezinte? Sau, mai bine zis, mai există această noțiune de too much când vorbim despre accesorii și decorațiuni?
Sandra, littlestories.athome: Da, există cu siguranță noțiunea de too much. Chiar mai ales în această zonă de accesorii și decorațiuni. Eu recunosc că am multe astfel de obiecte, însă țin la vedere puține. Majoritatea sunt propsuri pentru proiectele mele și am o comodă dedicată acestor lucruri mărunte unde fiecare obiect stă în secțiunea sa (lumânări parfumate, vaze, statuete, tăvițe, etc). Eu sunt de fel o tipă super bine organizată, știu unde este și cel mai mic lucru din casă, și asta pentru că le țin puse pe categorii.
La fel fac și cu plantele. Pentru că am foarte multe le țin grupate în funcție de cum trebuie să le ud și ce lumină trebuie să primească. Pentru că stau în centru, eu am parte de un lucru mai puțin plăcut și anume praful, și nici nu vreau să mă gândesc dacă mi-aș lăsa multe decorațiuni și obiecte pe afară cât aș sta să le șterg pe fiecare, așa că încerc să evit asta.

R: Știu că ai o pasiune pentru plante și copăcei. 🙂 Pe lângă partea estetică evidentă, de ce ai recomanda să avem flori / plante în locuința noastră?
Sandra, littlestories.athome: Plantele sunt în primul rând pentru o stare de bine. Nimic nu însuflețește mai mult o încăpere decât niște plante frumoase. Mă uit, de exemplu, când plec la mare – unde avem un apartament – pentru că stam acolo destul de rar, nu avem nicio plantă și efectiv mi se pare că îi lipsește ceva, că nu are viață.
Îți fac și o recomandare. Dacă într-o zi ai o stare proastă, încearcă să te ocupi de plante, de grădinărit și o să vezi că este terapie pură! Iar la final, nimic nu este mai minunat decât să vezi cum o bucățică pe care ai tăiat-o și ai propagat-o s-a transformat într-o minunăție de plantă.
Noi avem inclusiv o plantă suculentă pastrată de la nuntă, pe care o aveam în aranjamentele de pe masă, și de la 5 cm a ajuns, în 6 ani, să aibă vreo 50 cm înălțime și acum este o superbitate!
R: Care sunt brandurile / magazinele tale preferate în materie de home deco?
Sandra, littlestories.athome: Ar fi multe de enumerat aici, atât branduri locale, cât și internaționale. Preferatele mele sunt Bonami, H&M Home, Zara Home, Biano, 1988 Cultivating Spaces, Vladila (pentru tapet).
R: Ce înseamnă pentru tine fericirea?
Sandra, littlestories.athome: Fericirea este sentimentul ăla plăcut pe care îl ai când ajungi în brațele persoanei iubite, când îți vezi familia, câinele, când citești o carte bună și te uiți la un peisaj de toamnă, când asculți cum plouă în timp ce te cuibărești la căldură, când îți bei prima gură de cafea din zi, când cerul are o culoare incredibilă și este brăzdat de nori frumoși, când mergi desculță prin iarbă proaspăt cosită, când îți vizitezi casa bunicii, când mama te sună să îți spună doar că te iubește și te întreabă dacă ești bine…
Fericirea are multe forme și este o stare pe care nu poți să o descrii în cuvinte, dar care îți însuflețește zilele, îți schimbă expresia feței, îți dă chills în tot corpul și îți aduce aminte că viața este și despre lucuri frumoase, simple, care te vor ajuta să treci peste orice obstacol.

foto: Sandra, littlestories.athome
Mai poți citi:
Despre inspiring table settings cu Anca Iuhas
Sarah Scarlat: Masa este inima unei case. Ea aduce oamenii împreună