Sarah este genul de femeie care inspiră naturalețe, feminitate și echilibru prin toți porii. Nu e de mirare că activează într-un domeniu în care frumosul este cuvânt de ordine. Dar, așa cum am aflat de la ea, meseria de designer de interior vine la pachet și cu părți mai puțin glam.

Sarah a absolvit Arhitectură de Interior în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, și creează cele mai frumoase proiecte de mai bine de 8 ani.

R: Mi se pare că oamenii care știu devreme în viață ce vor să facă, și au și un talent nativ în domeniul de care sunt pasionați, sunt cei mai fericiți. Cum a început la tine totul?

Sarah: Cu siguranță, mama a fost cea de la care am preluat atenția către latura artistică a obiectelor. Ea este pasionată de tot ce înseamnă decor. Îmi amintesc că îmi făcea plăcere să organizez lucrurile în casă încă din copilărie. Îmi plăcea ordinea și mă ocupam de asta.

R: Ce este mai exact un designer de interior?

Sarah: Persoană cu abordare pragmatică și realistă care se implică 100 % în procesul amenajării unui interior, de la instalații până la detalii decorative.

R: Ce anume îi determină pe oameni să apeleze la un designer de interior?

Sarah: Clienții mei sunt extrem de conștienți de valoarea timpului lor și sunt foarte încântați atunci când li se oferă un tablou general al întregului demers: cum va arăta spațiul, cât costă și ce operațiuni sunt de făcut.

În momentul de față, sunt tot mai mulți cei care sunt convinși că un designer poate să îi ajute și sunt deschiși la schimbările propuse.

R: Care sunt ups and downs când vine vorba despre angajat vs freelancer?

Sarah: Ca freelancer te bucuri de toate aspectele: acela de a fi propriul tău șef, de a-ți face singur programul, de a avea libertate în alegerea proiectelor, de a lucra de pe canapea sau la cafenea, dar acestea vin la pachet cu responsabilitatea pentru fiecare decizie luată și te scot din zona de confort a unui salariu asigurat lunar.

R: Când lucrezi la un proiect, cum reușești să găsești un echilibru între amprenta personală și cerințele clientului?

Sarah: Ideea e să fii un bun ascultător. Clientul are niște așteptări pe care ajungi să le depășești explicându-i punctul tău de vedere.

R: Din exterior, totul pare glam. Ce se ascunde în spatele muncii tale?

Sarah: Fiecare proiect pornește de la un concept care are și un plan pe baza căruia se lucrează partea sanitară, electrică, fluxurile, amplasarea mobilierului și ulterior se aleg culori și texturi, accesorii.

Dincolo de țesăturile prețioase și finisajele care îți iau ochii, și din fericire avem acces la furnizori din piața mondială, provocarea pentru mine este aceea de a implementa conceptul și de a găsi oameni potriviți pentru asta.

R: Știu că lucrezi în prezent și la casa ta. Care este provocarea cea mai mare atunci când îți aduci munca acasă, la propriu?

Sarah: Este mai provocator decât mi-am imaginat însă, de când am demarat acest proiect, am învățat un lucru important și anume să am răbdare.

R: Marie Kondo, autoarea bestseller-ului Magia Ordinii, este de părere că Viața adevărată începe după ce ți-ai pus în ordine casa. Care este părerea ta?

Sarah: Funcționalitatea este una dintre calitățile extrem de importante ale unei amenajări interioare, unde se pornește de la nevoile clientului. De aceea, este rugat să descrie stilul de viață încă de la început.

Mobilierul realizat la comandă și personalizarea spațiilor de depozitare facilitează foarte mult organizarea lucrurilor în casă.

R: Din experiența ta, ce primează în solicitările clienților: funcționalitatea sau aspectul? Sau creezi un mix din cele două?

Sarah: Întotdeauna pornim de la funcționalitate pe care ulterior o cosmetizăm. Nu poți să ai un design practic fără layerul final, decorativ.

R: Ce stil preferă românii: tind către cel scandinav – simplu și aerisit – sau, din contră, preferă să aibă casa ticsită cu obiecte decorative și multă mobilă?

Sarah: Asta depinde de client, însă ceea ce îmi cer toți cu disperare sunt spațiile de depozitare.

R: Ce obiect / obiecte nu ar trebui să lipsească din casa cuiva?

Sarah: După părerea mea, masa este un obiect de mobilier pe care îl putem considera inima unei case, așa cum am fost obișnuiți încă din copilărie să ne strângem seara în jurul mesei.

Cred că o masă aduce persoanele împreună.

R: Citești presa de specialitate? Dacă da, ce publicații recomanzi oamenilor pentru inspirație?

Sarah: Da, în primul rând urmăresc cu interes informații legate de noile materiale și tehnologii de finisare. Pe piața din România găsim revista Elle Decoration, dar și site-uri precum Designist.

R: Ce tendințe propun specialiștii în design interior pentru 2019?

Sarah: Folosirea materialelor naturale, organice precum pardoselile din lemn. Lumina de afară și plantele aduc natura la interior.

R: Unde te pot găsi cei interesați?

Sarah: Facebook și Instagram.

R: Ce este pentru tine fericirea?

Sarah: O zi pe terasă cu soțul și bichonul, o dimineață în care reușim să bem cafeaua împreună, o escapadă de weekend…

Foto: arhiva personală

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡