De-a lungul timpului, am publicat aici, pe ralucaharabagiu.com, interviuri ale unor femei care își spun povestea cu o măiestrie de artist. Fie că vorbim despre broderii, bijuterii , aranjamente florale, ilustrații sau felicitări, fie ii, toate au în comun aceleași valori: autenticitate, creativitate, inspirație, dragostea pentru creații unice realizate manual.

În interviul de astăzi, o vei cunoaște pe Andreea Andronic, o artistă care realizează povești pe lemn. Am discutat cu ea despre planurile pe care le are cu proiectul WoodTales, despre motivul pentru care lemnul reprezintă vedeta creațiilor ei, dar și despre bucuriile unui business mic: feedback-urile clienților, munca din spatele unui produs, pasiune și surse de inspirație.

Lemnul are o frumusețe aparte, are viață, textură, oferă căldură locului unde se află, nu se demodează niciodată, nu există o bucată identică cu cealaltă, așa cum nici picturile mele nu sunt niciodată identice. Cu alte cuvinte, fiecare bucată de lemn are povestea ei, la care adăugăm și noi povestea noastră.

Cum a început povestea WoodTales? Ai un background în domeniul artistic sau a pornit totul de la o simplă pasiune?

De pictat, pictez de când eram mică. Am făcut liceul la o clasă de mate-info, dar apoi am urmat o facultate de artă, după care am tot testat piața cu diferite produse pictate: haine, tablouri, cutii... cam tot ce se poate picta. În tot acest proces, lemnul mi-a atras cel mai tare atenția. Pe de altă parte, cred că fiecare cadou care pleacă din mâinile mele trebuie să aibă o poveste, și în felul acesta a început cea numită WoodTales.

Povestește-mi, te rog, despre procesul prin care trece un produs realizat de tine de la concept până la creația finală.

Încerc să nu gândesc fiecare produs ca fiind individual, ci ca parte a unei mici colecții. Schițez inițial pe hârtie, măcar ca punct de plecare, după care, cu ajutorul culorilor acrilice și a pensoanelor, totul prinde viață.

De ce ai ales lemnul ca vedetă a creațiilor tale?

Lemnul are o frumusețe aparte, are viață, textură, oferă căldură locului unde se află, nu se demodează niciodată, nu există o bucată identică cu cealaltă, așa cum nici picturile mele nu sunt niciodată identice. Cu alte cuvinte, fiecare bucată de lemn are povestea ei, la care adăugăm și noi povestea noastră.

Care a fost prima comandă pe care ai realizat-o și cu ce ocazie?

Am început povestea WoodTales în decembrie 2020, cu decorațiuni pentru brad din rondele de lemn pictate, cu modele gândite și create de mine. Au fost foarte bine primite și atunci au apărut primele comenzi.

Oamenii care apelează la tine știu exact ce vor sau pornești de la o idee și înnobilezi produsul final cu imaginația ta?

În primul rând, încerc să am un stoc de produse pentru cei care au nevoie de un cadou rapid sau nu au inspirație. În curând sper să fie gata și site-ul și să apară toate acolo.

Pentru produsele personalizate există clienți care știu exact ce vor: culori, desen sau anumite detalii. Asta e foarte bine, pentru că  eu pot să materializez povestea lor. Fiind totul pictat manual, obiectele pot fi personalizate astfel încât oricine le primește să simtă într-adevăr ca au fost create doar pentru el/ea.

Și, desigur, există și clienți care nu știu exact ce își doresc, dar vor ceva deosebit. În acest caz încerc eu să aflu mai multe detalii despre destinatar: pasiuni, interese, culori sau obiecte preferate. Un mic detaliu care face diferența.

În ultimii doi-trei ani, am observat o aplecare către brandurile românești, către business-uri mici, dar care lucrează piese autentice, cu o poveste în spate. Cum vezi tu situația?

Sunt de acord cu tine. Există o cerere mai mare și o schimbare de mentalitate.

Oamenii s-au obișnuit deja cu produsele din marile magazine și, chiar dacă într-un mall găsim mii de produse, este din ce în ce mai greu să facem un cadou deosebit și unic.

Iar noi nu suntem toți la fel. Din fericire, suntem diferiți. Asta ar trebui să se reflecte și în ce purtăm, ce cumpărăm, ce oferim.

Cred că scrisul de mână se face vinovat de crearea de emoții pure și bucurii dintre cele mai simple, dar care se lasă cu piele de găină. Ce feedback primești cel mai des din partea clienților tăi?

Orice lucru realizat manual – scris, pictat, cusut, sculptat - este deosebit și transmite o emoție, pentru că cel care îl realizează pune suflet și își lasă, pe lângă amprenta artistică, și o amprentă emoțională.

Până acum, feedback-ul a fost unul pozitiv. :)  Aud cel mai adesea că totul e mult mai frumos ca în poze. Lucru care mă bucură și, în același timp, mă motivează.

Ce alte forme vor îmbrățișa în viitorul apropiat aceste cadouri personalizate mai ales că urmează Valentine’s si Dragobete, iar apoi 1 și 8 Martie?

Acum pregătesc rondele de lemn de dimensiuni mai mari, ce pot fi puse pe perete sau într-un colț al casei, cu mesaje care inspiră, obiecte de decor pentru camera copiilor, cutii pentru bijuterii și cutii pentru amintiri. Am schițat și o colecție mică pentru 1 și 8 martie , dar va fi gata la mijlocul lunii Februarie.

Unde te pot găsi cei interesați să comande un astfel de cadou personalizat?

Mă pot găsi pe Instagram, pe Facebook și în curând și pe woodtales.ro.

Care sunt sursele tale de inspirație?

Încerc să fiu atentă la tot ce mă înconjoară. Așa că inspirația vine din lucruri foarte diferite. O poveste de viață, o carte bună, o poezie, o plimbare, o prăjitură, o zi cu soare, o culoare, o floare. Totul poate să inspire. Important este să deschidem ochii și să ne uităm în jurul nostru.

Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Fericirea înseamnă să fii bine cu tine și cu cei din jurul tău. Să vezi binele și frumosul din viața ta, să fii recunoscător și să te bucuri pentru toate.

Foto: WoodTales

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡