Dar mai ales adolescentele. Și asta pentru că este o lectură menită să le schimbe din temelii niște credințe false, niște așteptări care le vor face viața mai dificilă, niște limite care nu ar mai trebuie să existe atunci când ele te împiedică să fii cine vrei tu să fii, fără scuze și justificări, fără "rușine" și fără "dar ce va zice lumea".
Zenobistele, 27 de feluri în care să ai succes, regăsindu-ți feminitatea, a Cristianei Pantici, este o colecție superbă de mărturii ale unor femei cu vârste cuprinse între 23 și 91 de ani, despre drumul parcurs de ele de la a fi fetiță la a deveni femeie.

Nu voi oferi (prea multe) spoilere, pentru că mi se pare important ca fiecare dintre noi să își creeze propria legătură cu această carte, dar voi scrie despre ce mi s-a părut mie extraordinar la ea.
Așadar,
- este o lectură care te invită la introspecție, și nu doar prin prisma experiențelor de viață ale celor care își împărtășesc povestea cu tine, dar mai ales prin seria de exerciții "de introspecție și creative writing" alcătuită de scriitorul Andrei Ruse. În tumultul fiecărei zile în care parcă nu mai reușim să "stăm" cu noi înșine, doar să fim fără să tot facem mereu câte ceva, exercițiile de acest tip devin un soi de panaceu pentru minte și suflet.
- este o invitație superbă la asumare, la responsabilitate și curajul de a-ți spune povestea raw, fără strop de poleială. Puține dintre femei, prea puține, se încumetă la o asemenea aventură care le face vulnerabile în fața celorlalți. Este, deci, și o lecție despre cum vulnerabilitatea nu mai trebuie percepută ca fiind ceva rău, ci mai degrabă eliberator.
- poveștile în sine sunt inspiraționale, unele dintre ele te vor amuza, în vreme ce altele îți vor cere lacrimi drept tribut, în câteva dintre ele te vei regăsi fără nicio îndoială, în timp ce pe altele le vei ascunde în sertarul cu "eu nu aș face asta niciodată". Și e ok, pentru că fiecare dintre noi e diferită, aspect care ar trebui să ne unească, nu să ne dezbine.
- și ajung astfel la un alt motiv pentru care iubesc această carte: celebrează unicitatea fiecăreia dintre noi, anulează etichetele și oferă astfel cititoarelor un gând extrem, dar extrem de sănătos, acela că pot fi așa cum simt, nu așa cum trebuie. Că e ok să fii diferită, să nu te încadrezi în niciun tipar, să nu fii ca sora, prietena, verișoara, fata vecinei de la 5.
- fragmentele zguduitoare din anumite povești nu sunt menite să atragă milă sau păreri de rău, ci dimpotrivă, te vor ajuta să înțelegi importanța rezilienței, într-o societate în care "victimizarea" e unealta ideală pentru noi toate.
- este o lectură pe care o citești cu pixul în mână, mai subliniezi câte un paragraf, îți mai notezi câte o idee.
- și este genul acela de carte la care te vei întoarce în anumite momente din viața ta, fie că îți cere asta fetița din interiorul tău, fie pentru a găsi surse de inspirație pentru femeia care ești astăzi.






