Raluca Nițu, AIRE: transmit rafinament prin simplitate

Îți povesteam, la începutul lunii, despre un brand românesc pe care l-am descoperit de curând, AIRE. Menționam și atunci că Raluca Nițu, fondatoarea, este o splendoare de femeie, o combinație excelentă între forța de a inspira prin ceea ce face și feminitatea pe care o emană cu fiecare gest, prin hainele pe care le poartă și cum le poartă, prin ceea ce spune.

Așadar, înțelegi de ce acest interviu nu putea să lipsească de la Categoria Inspiring People. Vei auzi des - aici sau pe Instagram - despre AIRE, un brand pe care îl voi purta multă vreme de acum înainte.

Ralu, în outfit AIRE, fotografiată de Felicia Simion, la Ulița Deal

Ai avut întotdeauna această predilecție pentru estetic, Raluca?

M-am simțit dintotdeauna atrasă de frumos: fie că era vorba despre o creație vestimentară văzută într-o revistă de modă, o clădire cu o arhitectură deosebită sau vreun obiect de design interior armonios realizat…A fost nevoie de timp, experiențe și maturitatea necesară pentru a prelua această înclinație și a o transpune în creație, în ceea ce urma să devină ulterior brandul AIRE.

Cum a prins aripi brandul AIRE?

"What is essential is invisible to the eye" - Antoine de Saint-Exupéry

Acest citat a fost punctul de plecare în clădirea brandului AIRE. Am vrut să transmit rafinament prin simplitate, manifestând o preferință pentru creațiile realizate în mare parte manual, cu un design curat, clasic-minimalist.

AIRE s-a născut din dorința de frumos, armonie și tradiție. Ideea de "arta de a trăi cu stil", de a aprecia valoarea lucrurilor puține și de calitate în detrimentul cantității, a pieselor atemporale și a articolelor unicat.

Toate acestea au condus spre a căuta oamenii potriviți, materiale dintre cele mai fine și spre a dezvolta acest concept de premium knitwear & leather goods, destinat să dureze.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de AIRE.officialstore (@aire.officialstore)

Când ne-am întâlnit, recunosc că m-a impresionat maniera în care privești și construiești acest brand, nu doar din considerentele unui business, ci mai ales cu dorința de a lăsa o legacy. Povestește-mi puțin despre acest tip de viziune.

Am avut dintotdeauna o admirație pentru afacerile de familie. Afaceri realizate în timp care, prin dăinuirea lor, aduc o confirmare a calității și a lucrului făcut din pasiune.

Când spun Brunello Cucinelli spun Tradiție, Artă, Valoare - o eleganță a muncii făcută din pasiune la care puține mărci ajung, după părerea mea. Tot așa, Andrea Bocelli, și cu siguranță mai sunt exemple demne de enumerat.

Aceasta este baza de la care am pornit când am construit brandul AIRE. Mi-am dorit să nu fie doar un business, ci mai degrabă o punte de legătură între tradiție și generațiile viitoare.

Perioada aceasta agitată pe care o trăim, și care are cu siguranță și părțile ei bune, vine parcă să ne forțeze să ne adaptăm unui stil de viață accelerat, o raportare la tot ce ne înconjoară într-un ritm alert, opus spiritului creativ.

Cel puțin eu așa am resimțit această trecere - de la calmitatea unei vieți simple, caracterizată de bucuria lucrurilor făcute în tihnă, cu răbdare, în acord cu natura, așa cum era pe vremea copilăriei mele, la o societate construită pe modelul Corbusier, prea grăbită pentru a aloca timp și resurse și a valorifica tradițiile și cultura.

În acest context, perioada maternității a avut un rol decisiv în privința mea. Am conștientizat importanța transmiterii acestor valori și meșteșuguri (cum este cel al tricotării/croșetării) generațiilor viitoare, înainte ca acestea să fie complet înlocuite de noile tehnologii.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de AIRE.officialstore (@aire.officialstore)

Creațiile AIRE sunt realizate din materiale dintre cele mai fine: mătase, mohair, angora, alpaca. Și piele naturală. De ce ai ales să folosești aceste materiale în detrimentul altora?

Ador cum se simt aceste materiale pe piele! Pentru mine, îmbinarea dintre mătase, mohair/alpaca & piele naturală este expresia rafinamentului. Ca să nu mai vorbesc despre delicatețea aproape ireală a articolelor din angora. Considerate a fi unele dintre cele mai fine materiale, după cum spuneai și tu, aceste "luxury knits" au rolul de a complimenta persoana care le îmbracă.

Sunt un adevărat răsfăț al pielii, dacă putem spune așa.

Fie că vorbim despre cardigane, topuri, rochii, veste, pulovere, pantaloni scurți, jachete, toate sunt lucrate în croiuri minimaliste și tonuri neutre. Este maniera în care definești tu bunul gust?

Rămân o admiratoare a nuanțelor pământii, a îmbinării de tonuri calde, ciocolatii, și a elegantului duo alb-negru. Rafinament prin simplitate este ceea ce brandul AIRE își propune să transmită, și de aici și alegerea de a păstra nuanțe caracteristice stilului clasic, minimalist.

După mine, bunul gust se îmbracă în tonuri neutre :).
Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de AIRE.officialstore (@aire.officialstore)

Cum este femeia care își răsfață corpul - și sufletul - cu haine semnate AIRE?

Femeia care poartă AIRE este o muză. Prețuiește unicitatea conferită de un articol realizat manual, este atentă la detalii, are eleganță în alegeri și preferă un stil chic atemporal.

Femeia care poartă AIRE inspiră prin feminitate.

Ai și o colecție destinată copiilor. Care a fost motivația din spatele deciziei, nu tocmai ușoare, de a confecționa haine slow fashion pentru cei mici?

În primul rând, a fost provocator să găsesc articole pentru copii realizate 100% din materiale naturale, de cea mai înaltă calitate. De cele mai multe ori, găseam modele frumoase, însă compoziția acestora nu era ceea ce căutam.

Mai precis, erau îmbinări între materiale naturale și poliester, acril sau alte fibre sintetice. Drept care, am hotărât să pornesc linia destinată copiilor de la această necesitate proprie: hainele pe care mi le doream pentru fetița mea și oferirea unei alternative în totalitate naturală și atentă cu pielea sensibilă a copiilor.

Materialul folosit în colecțiile pentru copii este un amestec de mătase pură și alpaca extrafină. Lâna alpaca este obținută din blana animalelor alpaca crescute, în mare parte, în regiunile din Peru. Lâna alpaca este mai aerisită, țesătura nu este la fel de densă ca lâna de oaie, însă în mod surprinzător este mai călduroasă. Este considerată mai moale decât cașmirul și face parte din categoria celor mai costisitoare tipuri de lână.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de AIRE.officialstore (@aire.officialstore)

Moda este privită - nu de puțină lume - ca fiind o toană, o frivolitate căreia nu merită să îi acordăm prea multă atenție…sau bani. Care este, de fapt, rolul hainelor în viața noastră, pe lângă cel de a ne acoperi corpul?

Ține de perspectiva fiecăruia. Pentru mine, moda are o importanță majoră. Este, de cele mai multe ori, precum o carte de vizită. De aceea, îi acord atenția cuvenită și aleg calitatea în detrimentul cantității, un stil atemporal în locul tendințelor.

Referitor la investiția în haine, susțin ideea de "less is more" și chiar spun multor persoane că ținutele AIRE nu sunt pentru toată lumea. Sunt creații scumpe pentru că sunt realizate în mare parte manual și cu materiale de înaltă calitate.

Este nevoie de mult mai mult timp pentru a produce ceva manual, iar costurile cu forța de muncă sunt, în general, mult mai mari, însă un astfel de articol este unic, destinat să dureze și să te facă să te simți specială.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de AIRE.officialstore (@aire.officialstore)

"Details matter. They create depth, and depth creates authenticity." este unul dintre citatele mele preferate tocmai pentru că celebrează o valoare pe care eu o prețuiesc tot mai mult odată cu trecerea timpului: autenticitatea. Cum te raportezi tu la acest citat, Raluca?

Pot spune cu certitudine că detaliile sunt cele fac diferența! Cel puțin, în ceea ce mă privește. De la lucrurile mărunte cum ar fi ceașca în care prefer să îmi beau cafeaua dimineața, arhitectura orașelor pe care aleg să le vizitez, locurile în care îmi petrec ziua și până la materialele atent selecționate și accesoriile prețioase cum sunt nasturii cu cristale Swarovski - specifici creațiilor AIRE - toate acestea țin de detalii.

Ce femei te inspiră?

Mama! Este cea care m-a inspirat și continuă să mă inspire, prin naturalețea și darurile cu care este înzestrată: de la goblenuri, la hainele cu croiuri feminine realizate cu atâta pricepere. Toate acestea mi-au insuflat pasiunea pentru frumos și creație.

Ce înseamnă pentru tine fericirea?
ARMONIA în toate formele ei.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de AIRE.officialstore (@aire.officialstore)

Abonează-te, lasă-te inspirată.


♡ Inspiration Avalanche - Conținut exclusiv pentru abonați

Mă abonez ♡