Georgiana Buta: mișcarea ne ajută să ne înțelegem corpul
Nu am ales deloc întâmplător să public interviul realizat cu Georgiana chiar de Ziua Femeii. De fapt, ideea mi-a venit după ce am participat la una dintre orele de yoga susținute de ea.
Am povestit des pe blog, pe Instagram, despre cum m-a salvat mișcarea, cum a reușit să mă aducă atât de aproape de mine, cum a sădit ușor-ușor semințele din care a înflorit o dragoste inefabilă între mine și corpul meu.
Și nu doar mișcarea, ci și respirația, meditația, timpul petrecut doar cu mine, terapia. Să știu cine sunt cu adevărat și ce mă face fericită, care este the purpose of life pentru mine, toate acestea nu ar fi fost posibile fără o conexiune reală cu sinele.
Nu este ușor, ba dimpotrivă. Scoaterea scheleților din dulap, despachetarea bagajelor emoționale, recunoașterea propriilor frustrări, neajunsuri, răutăți, conștientizarea anumitor emoții nu presupun un proces lipsit de durere, dar crede-mă că este LIFE-CHANGING.
Mi-aș dori mult ca femeile să înțeleagă importanța pe care o are grija de sine, sub orice formă ar fi aceasta. Așa cum și intervievata mea de astăzi mi-a spus: dacă noi nu ne facem timp să ne încărcăm rezervoarele de energie, de unde să oferim altora?
Și îmi doresc tare ca fiecare dintre voi să primească rândurile de mai jos cu inima și mintea deschise. Este cadoul meu (și al Georgianei) pentru femeile care își doresc să devină mai blânde cu ele însele, care știu că "a fi" este la fel de important ca "a face".
Pentru mulți oameni, yoga încă pare o activitate tabu, ezoterică. Ce este, de fapt, yoga?
Pentru mine, yoga este un stil de viață, un echilibru între tot ce ține de lumea interioară, dar și exterioară. O călătorie către adevărul nostru. Cred că definiția tradițională este aceea de uniune dintre minte, corp și suflet. (și zâmbește)
Și mai cred că avem nevoie de toate instrumentele pe care această minunată practică ni le oferă; de la posturi de yoga, meditație și până la tehnici de respirație.
Toate acestea ne ajută să punem bazele acelei uniuni despre care menționam mai devreme. Ce se întâmplă dacă, să zicem, practicăm doar posturi de yoga? Ei bine, nu reușim să fim cu adevărat în corp, nu reușim să găsim acea liniște pe care meditația sau tehnicile de respirație ni le oferă.
Sau ce se întâmplă dacă doar medităm? La fel, corpul nu este pregătit să ne susțină în postura de meditație, începem să ne mișcăm, să ne schimbăm locul, să nu avem stare.
În cazul tău, cum a început acest love affair cu yoga?
Țin minte și acum momentul în care eram într-un vestiar la o sală de fitness și m-am așezat îngândurată pe scaun. Mă întrebam unde alerg. În fiecare zi mergeam la sală înainte de birou pentru că îmi doream să rămân în formă, să arăt perfect mereu (perfect, așa cum îmi închipuiam eu, bineînțeles). Obosisem. Am zis că trebuie să schimb ceva și, iată, aici m-am gândit pentru prima dată la yoga.
Am început să merg la mai multe sesiuni, în care am observat stiluri diferite și am constatat cât de mult îmi place. Mi-am zis, hmm, interesant, lucrez corpul, însă sunt prezentă în fiecare mișcare. Partea cu meditația nu era ceva ce încă înțelegeam pe atunci. (și zâmbește)
După câteva luni, m-am hotărât că vreau să descopăr mai mult din tainele practicii, mă intriga foarte mult partea de meditație și vream să încep să înțeleg.
Așa că m-am înscris la cursul de Teacher Training din cadrul școlii Fitness Scandinavia. După 6 luni de zile de curs, mă simțeam alt om. Începusem să am răbdare, să îmi ofer timp de calitate, să mă înțeleg, să mă descopăr, să am rutina mea de care să mă bucur în fiecare zi, fară să pun presiune pe mine.
După 8 ani de zile în care am lucrat în corporație, pe finanțe/controlling, am luat decizia să părăsesc această lume, să mă dedic practicii. Ulterior, mi-am dorit să pot să ofer asta mai departe tuturor care vor să pornească în această călătorie către ei. De ce nu?
Ce tipuri de yoga predai tu și unde îți ții clasele?
Este o bucurie să pot să predau mai multe tipuri de yoga, de la cele mai active, mai power până la cele blânde, de seară. De la Hatha Yoga, Vinyasa Yoga, Yin, Sound Healing sau Yoga Nidra. Fiecare dintre are ceva al ei.
M-am specializat și pe partea de coloană vertebrală, mai exact cum modificăm posturile de yoga pentru cei care au dureri de coloană sau probleme cum ar fi hernia de disc sau scolioza. A fost nevoia clienților, dar și a mea. (și zâmbește iar)
În prezent sunt înscrisă la un curs de yoga pentru femei, Womb Yoga, care mi se pare fantastic. Este despre feminitate, despre cum putem să ne înțelegem corpul în funcție de fazele menstruale, despre pântecul nostru și legătura acestuia cu inima noastră.
Am învățat, de-a lungul timpului, că cel mai important este să ne ascultăm corpul și să îi oferim ceea ce are nevoie în funcție de perioada prin care trecem. Este atât de inteligent corpul, chiar ne transmite semnale și ne spune ce are nevoie, trebuie doar să fim prezenți și să-l ascultăm.
Trebuie să recunosc că mișcarea (yoga, alergat, mers mult pe jos) m-a ajutat să depășesc mai ușor două perioade dificile de burnout. În ce manieră ți-a cizelat ție viața yoga?
Wow, aici chiar e mult de zis. (și râde!)
În primul rând, yoga m-a ajutat să învăț sa nu mai pun presiune pe mine, să fiu mai bună cu mine și să îmi dau voie să fiu. Doar să fiu.
În același timp, să privesc cu recunoștință fiecare cadou pe care viața mi-l oferă. Să renunț la a mă agăță mereu de viitor, să mă ancorez în prezent și să mă bucur de cele mai mici lucruri.
Să renunț la competiție și la perfecțiune. Am realizat că autenticitatea noastră stă în imperfecțiunile noastre, în emoțiile pe care le trăim și în modul cum alegem să privim lumea. [competiția încă mai apare din când în când, chiar lucrez intens la terapie pe partea asta și recunosc că de fiecare dată scot din ascunzători anumite probleme pe care nu îmi doream să le văd].
Să mă ascult, să ofer corpului, minții și inimii ce au nevoie, dar și să am răbdare să îi ascult pe cei din jurul meu.
Tu organizezi și yoga retreats. Povestește-mi, te rog, despre această parte a activității tale.
În fiecare an, alături de prietena mea, Veronica, organizez Yoga Getaway Retreat. În curând, în luna mai, va fi chiar a 3-a ediție. Plecăm departe de zumzetul orașului pentru 4 zile, alături de oameni care au același scop: acela de a-și oferi cadou timp pentru ei, timp să își încarce bateriile.
În fiecare zi ne bucurăm de sesiuni de yoga diferite, avem aproximativ 10 sesiuni dar și workshopuri de dezvoltare personală și socializare. Este minunat să vedem cum toată lumea vine entuziasmată la practica de la 6:30 dimineața; vezi cât de mult își doresc să facă ceva pentru ei, să se simtă bine, să se descopere.
Avem și timp liber, momente de silent practice, în care nimeni nu are voie să vorbească. Asta chiar a fost cel mai apreciat moment pentru că îți dai seama ce înseamnă să te întâlnești cu tine.
Știi, de multe ori ne dorim să avem parte de întâlniri frumoase cu persoana iubită, cu prietenii, colegii dar nu ne gândim cum este și întâlnirea cu noi.
Cred că un astfel de retreat te ajută să te observi, să stai cu tine, să îți pui întrebări și să vezi cum răspunsurile vin în acel moment de liniște. Nu zice nimeni că este ușor, că ai parte numai de zâmbete. Ai parte și de lacrimi, lacrimi sincere ce scot la suprafață adevărurile tale.
Sunt persoane care au venit în toate retreaturile și m-am bucurat să le văd evoluția. Știi acel moment când vezi bucuria în ochii oamenilor? Cam așa o văd și la ei.
Pe contul tău de Instagram, nu vorbești doar despre yoga, ci și despre meditație și ritualuri (de lună plină), journaling. Cum te ajută pe tine fiecare dintre acestea?
Mă ajută să mă înțeleg. În momentul în care ai un jurnal în care scrii cum te simți, care au fost stările și emoțiile din zilele respective începi să observi un tipar. Mai ales dacă le asociezi cu fazele lunii. Un exemplu aici ar fi momentul cu lună noua, când simt că nu am foarte multă energie și parcă m-aș retrage un pic din exterior, să îmi dau voie să fiu cu mine.
Luna nouă este momentul întunericului, moment în care sădim semințele pentru noi începuturi.
Dincolo de partea estetică evidentă, de ce crezi, din proprie experiență, că este important să facem mișcare noi, femeile?
Pentru a ne simți bine cu noi, atât în interior, cât și în exterior. Mișcarea ne ajută să ne înțelegem corpul și, cel mai important, ne ajută în echilibrul hormonal. Contribuie la concentrare, la claritate și ajută enorm în perioadele stresante. Ne dă încredere că putem face tot ceea ce ne dorim. (și zâmbește)
Facem parte dintr-o comunitate, ne împrietenim cu alte femei care au același scop ca și noi: starea de bine. Chiar mă uit la mine în comunitate și văd cât de multe prietenii frumoase s-au legat, chiar și colaborări în plan profesional. La clasele de yoga, ne dăm jos măștile, suntem noi în adevărul nostru. Și mi se întâmplă des să privesc cu alți ochi și să văd acea frumusețe autentică de care ne îndrăgostim cu toții. Care este în noi, în fiecare dintre noi.
Valeria Lipovetsky spunea într-un clip pe Youtube că nu de motivație avem nevoie pentru a realiza ceva, ci de disciplină, că aici e toată magia. Tu ce părere ai despre această afirmație?
Sunt complet de acord! Disciplina și rutina susținută aduc rezultate imediat. Chiar am creat pentru luna martie, provocarea de 21 de zile ce are la bază principiul #lessismore. În fiecare zi sunt doar 10 minute de practică, ca să lăsam scuza “nu am timp”. (și râde!)
Mi-a venit în minte acel exemplu cu rezervorul de iubire, dacă al tău nu e plin, păi de unde să oferi? Așa este și cu energia noastră: dacă noi nu ne facem timp să ne încărcăm rezervoarele de energie, de unde să oferim?
Care este legătura dintre o respirație corectă, până în abdomen, și starea noastră de bine?
Respirația abdominală calmează sistemul nervos, ajută sistemul nervos parasimpatic să intre în scenă pentru a ne ajuta să ne relaxăm.
Chiar invit cititorii la un exercițiu. Să închidă ochii pentru 5 minute, cu palmele pe abdomen. Venim cu atenția către respirație, inspirăm și expirăm pe nas, dar încercăm să izolăm respirația în zona abdomenului. Pe inspir, simțim ușor abdomenul cum se umflă și pe expir tragem de buric către coloană. Diafragma este cea care creează acestă mișcare, reușind astfel pe inspir, când coboară, să creeze spațiu în zona plămânilor.
Ce femei te inspiră?
Femeile autentice, relaxate, care se apreciază pentru cât de minunate sunt. Pentru că suntem, dar uneori mai uităm. 😊
Ce înseamnă pentru tine fericirea?
Să mă trezesc dimineața cu zâmbetul pe buze, cu chef de viață. Și să fiu împăcată cu mine.