Oana Nicolae, despre antreprenoriat așa cum nu prea vorbim
Aveam în plan de multe luni acest interviu cu Oana, Managing Partner Chain Trust și Franchise Owner Velocita America House, dar pentru că lucrurile se întâmplă atunci când își au rostul, iată că am reușit să public articolul chiar în Luna Femeii, ca un cadou pentru cele care vor să pornească pe cont propriu sau doar să își schimbe jobul, fie să ia anumite decizii la nivel personal, dar le lipsesc curajul, motivația, disciplina, zvâcul acela interior atât de necesar atunci când decizi să preiei frâiele vieții tale.
O cunosc pe Oana de ani buni, de pe vremea când Afi Cotroceni ne-a fost un soi de casă amândurora. Când am aflat anul trecut că a făcut acest pas mare, m-am bucurat așa cum, cred eu, toate ar trebui să o facem indiferent dacă respectiva femeie ne este apropiată sau nu. M-am identificat cumva cu povestea Oanei, cu provocările prin care presupuneam eu că trece și ea, cu îmbinarea, uneori fără reușite prea mari, a rolului de antreprenoare cu cel de mamă. Așa că am fost prezentă la evenimentul de deschidere a Velocita America House să o felicit.
Mi-a plăcut atât de tare ce am descoperit acolo: spațiul cozy, echipa faină, produsele de calitate, că mi-am făcut ulterior un obicei din a merge cu Rita. Așa cum povesteam într-un alt articol, locul ăsta chiar ne-a ajutat să ne creăm una dintre cele mai dragi rutine pe care le avem noi ca mamă-fiică.
Cât despre cum am ajuns eu să organizez seria mea de evenimente Connecting Women Entrepreneurs la Velocita America House? Ei bine, totul a pornit de la o cafea savurată împreună cu Oana. Îi voi rămâne veșnic recunoscătoare pentru că mi-a fost parteneră în acest proiect, pentru că nu aș fi avut curajul să îmi transform acest vis în realitate dacă nu ar fi fost Oana. Apropo de susținere reală între femei.
Și pentru că Oana este una dintre femeile care mă inspiră, te invit să citești rândurile de mai jos cu mintea și inima deschise, cu un creion și agenda în mână, pentru că vei avea de notat, de asimilat și mai apoi de aplicat așa cum simți că ți se potrivește ție.
De câte ori discut cu o antreprenoare, unul dintre lucrurile pe care mi le împărtășește se referă la acel “aha moment” datorită căruia a lăsat în urmă postura de angajat și s-a aventurat pe cont propriu. Cum a început povestea ta și a Velocita America House, Oana?
Decizia a venit la câțiva ani ani după ce am devenit mamă. Într-un fel, copiii mei au fost cei care m-au învățat ce forță imensă zace în noi femeile, aceea de a o lua oricând de la început, de a crea noi începuturi în noi și în viața noastră, în toate aspectele ei, fie ele personale sau profesionale.
Povestea antreprenoriatului a început în primă fază cu agenția de real estate, acum doi ani, când am decis să pun bazele propriei mele agenții, după aproximativ 13 ani în care ocupasem diferite funcții în agenții de real estate, am lucrat în corporații atât pentru proprietari de centre comerciale (Afi Europe), cât și pentru unul dintre liderii de piață din industria IOT (Vodafone).
Printre clienții agenției mele de real estate s-a regăsit și francizorul Velocita, care m-a abordat pentru identificarea unor noi potențiale locații în București. Prin urmare, îi cunoșteam deja pe partenerii businessului când am decis să deschid locația America House. Am crezut atât de mult în această locație, încât le-am propus să îmi acorde mie franciza.
În cadrul cursului despre creativitate și leadership pe care Anna Wintour l-a susținut pentru platforma Masterclass, ea spunea că un antreprenor trebuie să dețină următoarele calități: abilități excelente de comunicare, autenticitate, inteligență emoțională, adaptabilitate și capacitatea de a recunoaște meritele fiecărui membru al echipei. În viziunea ta, ce calități este musai să aibă un antreprenor?
Inteligența emoțională și adaptabilitatea sunt două calități care m-au adus în punctul în care sunt astăzi. Le-am dobândit cu timpul, nu le-am avut de la începutul carierei mele. Nu cred în rețete de succes predate de alții. Cred, în schimb, că am descoperit cine sunt și cum pot fi mai bună în ceea ce fac după ce am încercat, am greșit și am învățat din greșelile mele, chiar dacă acest proces a venit la pachet cu un cost financiar și unul psihic enorme.
Cred, în egală măsură, în echipă. Pe parcursul carierei am avut „norocul” de a conduce echipe de oameni competenți și minunați, cu care am împărțit multe reușite profesionale. Satisfacția pe care o simți alături de cei cu care lucrezi la un proiect foarte greu, odată ce lucrurile sunt duse la bun sfârșit, este un liant pe care l-am experimentat în numeroase roluri ocupate în corporații și mai nou în antreprenoriat, alături de echipa formată și păstrată de aproape un an în domeniul Horeca.
Unii ar spune că este imposibil. Eu aș spune că am învățat cum să îmi păstrez oamenii buni aproape și să le câștig loialitatea, chiar dacă nu sunt cea mai maleabilă șefă.
Vorbim prea rar și prea puțin despre fricile, eșecurile, greutățile prin care trecem atunci când devenim antreprenoare, așa că te voi ruga pe tine să mă însoțești în această inițiativă de a spune clar și răspicat că NU este deloc ușor să fii pe cont propriu. Ce este, din experiența ta, cel mai greu de dus atunci când ești antreprenoare?
Într-adevăr, foarte puțini povestim despre partea aceasta mai puțin dezirabilă a fricilor, a eșecului, a greului pe cont propriu.
Cred că cel mai greu de dus este lipsa previzibilității evenimentelor, a rezultatelor, pe care din postura de angajat nu le simți cu aceeași intensitate ca din postura de antreprenor.
Poți lucra luni de zile la un business case și apoi rezultatele să fie diferite față de ceea ce ai anticipat, și asta face parte din poveste și din procesul de învățare al fiecăruia. Acela este momentul care face diferența și unde adaptabilitatea își spune cuvântul.
Nu este ușor să fii pe cont propriu în acele momente. Sunt recunoscătoare că am în viața mea mulți alți prieteni antreprenori care au trecut prin aceste momente, care mi-au împărtășit din greul acestor momente și m-au ajutat să îmi recapăt încrederea că orice astfel de moment are o rezolvare pe care nu o pot mereu anticipa. Așa a și fost.
După aproape un an de zile, am găsit rezolvări la toate momentele aparent „imposibile” care nu m-au lăsat să dorm. Am avut griji, ca orice antreprenor, legate de plata salariilor, știind că bunăstarea echipei mele depinde de mine. Am avut norocul să am alături și un partener de finanțare în echipa Factory de la Raiffeisen Bank, care au crezut în businessul acesta și în mine și iată că rezultatele așteptate pentru acest început de an au fost peste așteptări.
Cum găsești un echilibru între rolul de mamă și cel de antreprenoare? Sau este deja o utopie să credem că putem atinge acest echilibru între cele două?
Este o utopie, o presiune socială să găsim acest echilibru. Copiii mei au fost alături de mine în toate etapele proiectului Velocita America House, în perioada de amenajare, cu o zi înainte de deschiderea magazinului, când puneam marfă în rafturi și aranjam vitrinele de înghețată, la evenimentul de deschidere, la teatrul pentru copii pe care îl organizăm sâmbăta sau duminica dimineață, la evenimentele organizate împreună cu tine.
Ei fac parte din această poveste și o spun mai departe, la grădiniță și la școală. Sunt ambasadorii acestui business. Vorbesc tuturor despre cât de bună este înghețata pe care o vindem la magazin, își invită colegii de clasă la gelaterie, și fac asta fără să le cer eu. Pur și simplu sunt mândri de ceea ce facem aici. Soluția mea a fost să îmbin timpul petrecut în acest business cu timpul petrecut cu ei.
Uneori lucrurile se leagă frumos, în alte dăți este mai greu să ne găsim toți trei acel echilibru în îmbinarea activităților de mamă cu cele de antreprenor. Nu am găsit rețeta de succes în acest echilibru, însă îmi dau silința în fiecare zi să fiu o mamă bună și un antreprenor de succes.
Chiar dacă îmi las uneori emoțiile negative să se vadă în fața copiilor mei, doar sunt și eu om la rândul meu, sunt norocoasă să am doi copii înțelegători care mă fac să vreau să merg mai departe în tot ceea ce îmi propun.
Revin la cursul Annei, pentru că vreau să te rog să îmi povestești cum reușești tu prin Velocita America House să aplici următoarea afirmație: “Folosește-te de poziția pe care o ai pentru a face ceva relevant și de impact”.
Am ales să fac un business într-o franciză cu al cărei produs premium mă identific și care face diferența. Oferim un produs de calitate, și pentru că sunt în primul rând mamă înțeleg cât de important este să știu că ai mei consumă un produs calitativ, dulce și sănătos în același timp.
Locația noastră este „child & pet friendly”, și am ținut la micile detalii care fac diferența: avem un scăunel care ajută copiii mai mici de înălțime să vadă cu ușurință sortimentele din vitrina de înghețată, am introdus în weekenduri aceste momente de teatru interactiv și educativ, care le pot oferi și părinților un moment de liniște pentru a-și savura cafeaua în weekend.
Avem, de asemenea, și un castron de apă pentru căței. Avem clienți care vin la noi însoțiți de prietenii lor blănoși.
Ne-am împrietenit cu clienții noștri din clădirea America House și din clădirile învecinate, din Piața Victoriei. Știm cum îi cheamă, știm ce cafea bea fiecare, la ce oră vin să o bea, ce fel de înghețată le place. Noi suntem momentul lor de respiro, când excel-ul, fie contractul sau prezentarea la care lucrează le arde circuitele 😊.
Aici vin să ia o pauză de ceva dulce și bun, care vine la pachet cu o companie prietenoasă. Am creat astfel o comunitate frumoasă, în jurul întregului concept, și de aici au venit natural evenimentele pentru zilele de naștere ale copiilor clienților noștri fideli, organizate în acest cadru prietenos cu familia, copiii și cățeii. 😊
De ce să alegem înghețata Velocita America House? Ce o diferențiază, ce o face atât de specială (pe lângă gustul incredibil de bun:)))?
Înghețata este făcută din ingrediente premium, importate din Italia. Consumatorul român este educat, mai ales în contextul în care în ultimii ani s-a călătorit foarte mult, ceea ce vine la pachet şi cu o educaţie la nivel culinar. Avem clienți care sunt multumiți și revin, uneori și de mai multe ori pe zi. Așa cum clienții noștri apreciază înghețata noastră, și noi îi apreciem pe ei asigurându-ne că păstram o calitate exemplara a ingredientelor folosite.
Livrați înghețată și acasă sau la birou?
Livrăm prin intermediul platformelor de livrare și comenzi online. Avem un număr de telefon la magazin care este folosit de clienții din zona Piața Victoria pentru a plasa comenzi mai mari pe care noi le aducem apoi la birou. Ne aleg pentru zile de naștere sau pentru evenimente care au loc în interiorul companiilor din zonă.
Ne putem deplasa cu vitrina de înghețată la biroul companiei și putem servi angajații cu sortimentele noastre în cadrul unor evenimente corporate susținute de angajatori. Am avut câteva experiențe de acest fel în vara anului 2023 care au avut un real succes. S-a înregistrat o prezență record la birou. 💃
Cristina Jacob îmi spunea într-un interviu: Dacă nu s-ar mai simți mereu în competiție una cu cealaltă, femeile ar crește exponențial. Legat de activitatea de antreprenoare, cum simți tu suportul altor femei?
Ce întrebare frumoasă! Da, aici am avut parte de experiențe fericite, iar una dintre ele a fost chiar cu tine. M-am bucurat de susținerea ta și pentru că ai ales să îți organizezi evenimentul „Connecting Women Entrepreneurs” la noi în locație. Îți amintești că ideea aceasta a apărut natural, în timp ce noi două am băut o cafea și am pus țara la cale.
Totodată, Irina Mohora m-a ajutat cu evenimentul de deschidere și cu partea de PR pentru lansarea locației anul trecut, în martie.
Am avut prietene care și-au comandat cadourile corporate de Crăciun de la noi. Am făcut pachete speciale de Crăciun, în care am oferit un Panettone unic la noi în țară, cu două stele Michelin, iar curând urmează echivalentul de Paște, care se numește Colomba.
Și o întrebare pe care îmi place mult să o repet în interviurile mele: ce femei te inspiră?
Cele reale, pe care noi două le întâlnim și le cunoaștem în viața de zi cu zi, cele care reușesc să se împartă între toate rolurile pe care le avem în societatea de azi: antreprenoare, mame, soții, iubite, prietene, și să își păstreze vibe-ul bun într-o conversație, cele care se susțin și se încurajează reciproc și autentic, se bucură una de reușitele celeilalte.
Mă bucur să pot spune că astfel de femei există și se numără printre prietenele mele. Mă inspiră femeile reale care spun lucrurilor pe nume, chiar dacă asta înseamnă să nu dai bine pe Instagram sau pe Facebook.
Lasă-te inspirată!
❤ Inspiration Avalanche - Conținut exclusiv pentru abonați.
High quality content. Unsubscribe anytime.