Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Un altfel de lux: timpul petrecut alături de copil

Despre rutine și ritualuri de mamă-fiică.

Un altfel de lux: timpul petrecut alături de copil
Rochii Lali Wear; Velocita America House

Confesiunea

Voi începe acest articol cu o confesiune. Unul dintre neajunsurile pe care le am ca adult este că nu am nicio amintire legată de un moment petrecut în copilărie alături de mama mea.

Știi tu, acel mother-daughter time despre care se tot vorbește în zilele noastre. Mici momente în care să fim doar noi două, să ne luăm timp pentru a ne conecta, pentru a povesti câte-n lună și-n stele, pentru a savura ritualuri / rutine banale, dar care ne aduc fericirea aia pură, neforțată.

Am conștientizat mai profund această rană interioară în timpul unei ședințe de terapie, când am discutat despre ecoul pe care copilăria îl are în viața de adult. Și am înțeles atunci ce stă la baza anumitor alegeri pe care le fac, inclusiv în sfera profesională.

Deși parcursul meu către a lucra pe cont propriu a venit cumva într-o manieră neașteptată, fără să caut asta inițial, ci mai degrabă ca un răspuns la un eșec, chiar cred că nimic nu este întâmplător.

Și asta pentru că acum îmi permit un lux de care sunt conștientă că nu se pot bucura toate mamele, de care, așa cum menționam mai sus, nu s-a putut bucura nici mama mea când eram eu mică: acela de a petrece timp cu al meu copil în timpul săptămânii, în mijlocul zilei, oricând simt / simțim nevoia.

Desigur, viața nu e doar roz, am urgențe, obligații, responsabilități etc așa cum are toată lumea care muncește, doar că flexibilitatea programului ajută mult.

Deși sunt o mamă care are nevoie de timp doar pentru ea, deși sunt o mamă care își dorește să mute puțin munții din loc în activitatea profesională, sunt și o mamă care adoră clipele petrecute alături de copilul ei.

Ador să o simt lângă mine, să fim doar noi două, să o miros, să o aud cum vorbește fără pauze, parcă fără să respire, să îi văd fața acoperită toată de zâmbete, să ne certăm pentru ca apoi să îmi sară în brațe și să-mi spună "mami, hai să ne împăcăm!".

Mai ador și să îi transmit emoția și bucuria din spatelor rutinelor și a ritualurilor. Pentru mine a fost o adevărată revelație să descopăr legătura dintre starea de bine și aceste ceremonii devenite panacee pentru minte, corp și suflet.

Și dacă este ceva ce Rita a moștenit clar de la mine sunt fixațiile pe care le face pentru oameni, locuri, lucruri. :)) Așa că măcar o dată pe lună, ajungem la Velocita America House: eu - pentru sortimentele de cafea, Rita - pentru cele de înghețată, amândouă - pentru our mother - daughter time.

Rochii Lali Wear; Velocita America House

De ce Velocita America House?

  • Îmi place că este o cafenea child friendly. Au creioane și foi pentru colorat, organizează frecvent piese de teatru și spectacole, au până și un scaun pe care cei mici se pot urca pentru a-și alege singuri sortimentele de înghețată preferate. Iar eu chiar admir atenția la detalii;
  • Este aproape de casă și situat într-o zonă extrem de accesibilă - Piața Victoriei, cum spuneam, Clădirea America House;
  • Echipa este prietenoasă (Claudia este preferata mea și a Ritei), aspect care este esențial pentru mine. Oamenii chiar sfințesc locul;
  • Înghețata chiar este de calitate, nu doar gustoasă. Sunt o mamă relaxată în ceea ce privește consumul moderat de zahăr, dar nu fac niciodată rabat de la calitate.

Sortimentele noastre favorite din categoria Gelato sunt: Caramel sărat, Fistic sărat, Fior di latte all'amarena, Căpșuni cu lapte. Ritei îi mai plac sortimentele de Căpșuni și Zmeură de la Sorbetto.

  • Tot la Velocita America House am mâncat, în primăvară, cel mai gustos Colomba di Pasqua (o combinație între Panettone și Pandoro). Și îți spune asta o persoană care nu este deloc fanul acestui tip de "cozonac". Dar acesta a fost atât de bun, că l-am devorat pe tot în câteva ore. Îmi plouă în gură în timp ce scriu aceste rânduri;
  • La categoria cafea, ei bine, și aici am câteva preferate. Am descoperit vara aceasta Affogato, o combinație de înghețată de vanilie / nocciola & espresso dublu; iar dintre cele pentru care făcusem deja o fixație, Flat White & Latte;
  • Ne mai place și că putem cumpăra înghețată și pentru acasă. Dacă tot petrecem timpul ca între fete, măcar niște înghețată să îi ducem și "lui tati" acasă :D. Nu de alta, dar chiar și el, care nu este un împătimit al dulciurilor, este fan al 🍦de la Velocita America House.
  • Revin la atenția către detalii pentru a-ți spune încă ceva ce apreciez tare la Velocita America House. La baie, există absorbante, tampoane, șervețele umede, absorbante zilnice, un adevărat arsenal pentru igiena feminină. Este o "normalitate" (că tot ne place mult acest termen) pe care mi-ar plăcea să o văd peste tot atât pentru mine ca femeie, dar și pentru fetița mea care trebuie să crească având convingerea că "nu este rușine" să avem absorbante la băile din restaurante și cafenele, că menstruația nu este acel subiect tabu despre care nu vorbim.

Un altfel de lux: timpul petrecut alături de copil

Am convingerea că echilibrul între viața personală și cea profesională nu este ușor de atins pentru nicio mamă. Eu îmi doresc ca Rita să fie mândră de mine, să aibă un role model în mama ei, dar nici nu vreau să o privez de aceste momente de care să ne bucurăm împreună.

Trăim o perioadă cu prea mult zgomot, cu un balast care pare să ne copleșească tot mai tare, cu o obsesie pentru a deveni, a avea, a fi tot mai mult și mai mult. Simplitatea a devenit underrated, iar timpul e un lux pe care ni-l permitem cu greu.

Așa că mă încăpățânez să mă și opresc din când în când, să mă țin de aceste rutine și ritualuri despre care tot povestesc, să îmi aleg locuri, oameni și lucruri care mă ajută să pun puțin timpul pe pauză și să mă bucur realmente de ceea ce am.

Unul dintre aceste locuri este Velocita America House, unul dintre aceste lucruri este cafeaua savurată la ei, unul dintre acești oameni este Rita, fetița mea de 5 ani.

Entuziasmul din fotografii este real și onest, atât de real și onest, că am uitat să facem poze. :))) Cu excepția celei din fața Velocita America House, celelalte sunt capturi din reel-ul pe care te invit să îl vezi pe contul meu de Instagram. O să îți placă mult! Promit!


Eu și Rita purtăm rochii Lali Wear, un brand made in Ro sustenabil, prietenos cu mediul înconjurător și cu pielea mamelor și a fetițelor.

*Acest articol face parte dintr-un proiect amplu și reprezintă o colaborare între ralucaharabagiu.com și Velocita America House.