Anca Lungu: Avem nevoie de un scop pentru ca viața noastră să capete sens
Anca Lungu este genul acela de frumusețe atemporală. Emană naturalețe, feminitate și echilibru prin toți porii și, în opinia mea, este o sursă reală de inspirație pentru cine își dorește să-și înnobileze fiecare zi.
Așadar, am rugat-o să îmi răspundă la câteva întrebări despre viață, despre Nisa, orașul în care locuiește de ceva vreme, despre minimalism, bun gust și simț, dar și despre rutina de îngrijire a tenului sau despre ce înseamnă content relevant în Social Media.
Te invit să citești un interviu ca un început de primăvară, în care simți cum totul capătă sens, valoare și emoție.
Am locuit 11 luni într-un orășel din S-V Franței și trebuie să recunosc că perioada respectivă mi-a schimbat percepția asupra multor lucruri (și oameni). În ce manieră ți-a modelat trăitul în Nisa stilul de viață, Anca?
E adevărat că în ultimii doi ani și jumătate, stilul meu de viață s-a schimbat. Nu radical, principiile au rămas aceleași, dar m-am bucurat să descopăr că ele rezonează cu societatea de aici. Principiul de a mânca sănătos și echilibrat a fost întâmpinat de oferta atât de variată a supermarketurilor bio, de calitatea superioară a alimentelor, în general.
Tendința către minimalism s-a potrivit cu un comportament des întâlnit în rândul francezilor, acela de a cumpăra mai puțin, dar de foarte bună calitate. Preocuparea de a polua cât mai puțin și de a recicla cât mai mult a găsit aici un sistem mai bine pus la punct. Și într-un final, scara valorilor mele se integrează perfect în peisajul de aici.
Celebrul joie de vivre al francezilor este overrated sau chiar așa îi simți că trăiesc?
Cred că joie de vivre e de fapt starea de relaxare a unui popor care trăiește într-o societate ce îl protejează și care nu îi creează prea mult stres. Un fel de părinte iubitor al unui copil fără griji. Dacă mă întrebi, aș spune că umorul românilor și capacitatea de a trece peste greutăți cu fruntea sus și zâmbetul pe buze sunt atribute mult mai puternice.
Și o întrebare care ne permite să visăm cu ochii larg deschiși la vremea când vom putea călători din nou fără griji, măști și restricții: Ce recomanzi pentru o vacanță în Nisa? Ce nu trebuie să ratăm, unde putem savura preparate delicioase, dar și ce locuri mai puțin turistice, dar care îți pot bucura sufletul, ne poți menționa?
Nisa este un oraș superb care merită cu siguranță vizitat. În topul locurilor “must see” ale orașului aș pune La Colline de Chateau de Nice, un loc minunat cu priveliști către oraș, către mare și către port, care îți taie respirația.
Apoi, centrul vechi al Nisei cu toate restaurantele și buticurile sale, piața de flori care lunea devine un imens bazar de antichități și care, în sezon, se transformă într-un furnicar și un adevărat magnet pentru turiști.
Aș trece neapărat pe listă și o plimbare la apus pe Promenade des Anglais, o plimbare prin port și, de ce nu, un prânz acolo cu vedere la mare.
Parcurile din Nisa sunt, de asemenea, frumoase. Cel mai apropiat de casa noastră și preferatul nostru în același timp este Jardin Albert 1er.
Și mai e o listă cu muzee pe care le recomand, cum ar fi Muzeul Matisse, Muzeul Chagall, Villa Massena, Muzeul de Arta Moderna (MAMAC).
În condiții normale, există zboruri directe bisăptămânale din București către Nisa operate de trei companii aeriene. Recomandarea mea, dacă veniți la Nisa, este să vă rezervați cel puțin o săptămână. Mai mult decât orașul, împrejurimile sale sunt absolut superbe. Mă refer la Eze, Saint Paul de Vence, Antibes, Cannes.
Iar dacă e să ne gândim la distanțe puțin mai mari, de două ore, două ore și jumătate de mers cu mașina, putem adăuga pe listă Gorges du Verdon, Port Grimaud (o mică Veneție a Sudului Franței) și, de ce nu, Saint Tropez. Monaco e, de asemenea, foarte aproape de Nisa. Doar 13 kilometri ne despart de micul principat.
Ce înseamnă pentru tine să fii minimalist, Anca? Și îți pun această întrebare din două motive: 1. am citit articolele publicate pe site-ul tău prințesapolonic.ro: Cum să nu risipești mâncarea, să economisești și să protejezi planeta în același timp și Reclamă neplătită, dar sper răsplătită, la cumpătare și 2. nu sunt puțini cei care pun semnul egal între minimalism și termeni precum: lipsuri, radical, moft, trend la modă, etc.
Pentru mine, minimalismul este un stil de viață către care am început să mă îndrept. Este ca un soi de proces de curățenie generală, nu doar în ceea ce privește obiectele care mă înconjoară, ci și în raport cu relațiile sau activitățile mele.
Am decis să-mi folosesc timpul din această viață exclusiv pentru lucruri, relații sau activități care aduc valoare. Iar pentru mine, calitatea e cea care aduce valoare (indiferent că vorbim despre obiecte sau oameni), și nu cantitatea. Mai puțin și foarte bun îmi aduce mult mai multă satisfacție. Așa simt și așa am decis să trăiesc.
Îți urmăresc contul de Instagram, așa că nu am putut să nu remarc stilul tău feminin, care, în opinia mea, se traduce și printr-o claritate estetică asumată. Crezi că bunul gust este un soi de emoție interioară pe care o ai sau nu, fie este o aptitudine care se poate educa în timp?
Cred că ambele răspunsuri sunt corecte. Există persoane care se nasc cu acest simț pe care eu l-aș numi mai mult decât atât, i-aș spune talent. E foarte ușor să identifici acele persoane pentru că ele nu doar posedă acest atu, dar au și o personalitate pe măsură. În general, sunt oameni foarte educați, oameni care provin din medii care le-au permis să-și rafineze gusturile. Și apoi, există și oameni ca mine care învață și își educă acest simț, care fie e amorțit în încercarea de a afla mai întâi cine ești, fie e pur și simplu atrofiat de mediul în care te-ai născut.
Se spune despre franțuzoaice nu doar că sunt unele dintre cele mai stilate femei din lume, dar și că reușesc să fie așa într-un mod firesc, cu o naturalețe aproape dezarmantă. Tu cum le vezi?
Așa le văd și eu pe cele mai multe dintre ele și le admir pentru faptul că aleg să rămână fidele stilului lor și nu plătesc tribut modei. O franțuzoaică își cumpără doar câteva obiecte vestimentare într-un an, însă atunci când face o investiție, nu e o investiție pentru un sezon, ci pentru câțiva ani buni sau chiar toată viața. Bineînțeles, e mult mai ușor să te îmbraci atunci când în garderoba ta există doar piese extraordinare.
Aș vrea să mai zăbovim puțin în sfera frumosului și să îmi spui care este ritualul tău zilnic de îngrijire a tenului, dar și care sunt produsele preferate de make-up.
Ritualul meu de îngrijire a tenului e foarte simplu. Minimalist, aș spune, dar eficient. Urmez trei pași: curățarea tenului, tratarea și hidratarea, iar în rutina de zi, mai adaug un al patrulea pas extrem de important: protecția.
Dacă vei arunca o privire pe raftul meu cu produse de îngrijire a tenului vei găsi doar 6: un cleanser pe bază de ulei de măsline, un serum de zi, un serum de noapte, un serum cu acid hialuronic, o cremă hidratantă și o cremă de protecție solară.
Recunosc că soțul meu, doctor în cosmetologie și producător de dermato-cosmetice, are grijă ca aceste produse să nu-mi lipsească niciodată. În ceea ce privește make-up-ul, am fost întotdeauna adepta naturaleții.
Nici la acest capitol nu am stocuri impresionante. Folosesc un fond de ten foarte fluid cu putere mică de acoperire, mascara, uneori tuș sau umbre ușoare. De asemenea, îmi plac rujurile hidratante în culori naturale.
Am doar câteva branduri de la care cumpăr produse de make-up și, bineînțeles, profit că am lângă mine un specialist care mă ajută sa aleg produse ale căror ingrediente să nu-mi afecteze prea mult pielea.
Revenind la contul tău de Instagram, pe mine mă duce cu gândul la cuvântul lifestyle. Tu cum l-ai descrie, Anca, și în același timp, cum definești conținutul relevant în Social Media?
Cred că l-ai descris destul de bine. E despre felul în care aleg să trăiesc. Nu vreau să fiu un influencer clasic, ci mai degrabă o sursă de inspirație pentru cei care mă urmăresc. Conținutul relevant din Social Media este acel conținut care îți oferă ceva la schimb, ceva valoros, în locul timpului petrecut în online. Să nu uităm cât de prețios este timpul nostru și cât de ușor îl risipim uneori.
Ce înseamnă pentru tine fericirea?
Îmi vine acum în minte un cântecel ale cărui versuri spun așa: “Fericirea e-un lucru mărunt /E o aripă care vibrează / Fericirea e-un lucru mic / Un pitic ce dansează.”
Poate par amuzante aceste versuri, însă mie mi se par pline de înțelepciune. Cei care nu găsesc fericirea, caută de obicei prea departe.
Fericirea e un lucru mărunt. E într-o masă linistită cu familia, e în zâmbetul copilului tău, e într-o carte citită cu înghițituri de ceai, e într-o prajitură pe care o pregătești cu drag familiei tale, e într-o îmbrățișare, e într-o plimbare în natură.
Fericirea e în tot ceea ce ai și prețuiești. Și mai există o sursă constantă a fericirii de care ai nevoie pentru a-ți menține echilibrul. Acela este scopul vieții. Avem nevoie de un scop pentru ca viața noastră să capete sens.
foto: arhiva personală a Ancăi.
Mai poți citi:
Bianca Popescu, despre arta de a trăi frumos
Mara Coman, Editor-in-Chief Harper’s Bazaar, o pledoarie pentru frumos
Anca Lungu: Avem nevoie de un scop pentru ca viata noastra sa capete sens
Andreea Banita-Maitre Fleuriste: pentru mine, autenticitatea unei mirese este cel mai valoros lucru