Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Mara Coman, o pledoarie pentru frumos

Mara Coman, despre arta de a trăi frumos și cu sens.

Mara Coman, o pledoarie pentru frumos

Nu e de mirare că activează într-un domeniu în care frumosul este cuvânt de ordine, căci Mara are acel farmec aparte pe care eu îl admir la franțuzoaice și care se traduce printr-o claritate estetică effortless, dar teribil de chic.

Desigur, motivul pentru care public acest interviu nu se rezumă doar la admirația mea pentru gusturile vestimentare ale Marei, ci are legătură și cu lejeritatea ei de a deveni o sursă de inspirație doar fiind ea însăși, din nou, effortless, lucru greu de dobândit în zilele noastre, darămite și de asumat.

Așadar, te invit să citești interviul de mai jos având încrederea că, până vei ajunge la ultimul rând, vei găsi cel puțin, cel puțin un lucru, o idee care să-ți fi făcut ziua mai bună, mai faină, mai bogată.

Btw, Mara e nominalizată și anul acesta la Digital Divas, la categoria Best Lifestyle Blog, așa că o poți vota aici.

R: În urmă cu vreo 5-6 ani, ne-am întâlnit la un eveniment monden și țin minte că m-ai prezentat cuiva ca fiind ‘fanul tău numărul 1 pe Instagram’. Well, nu aș putea spune că erai departe de adevăr. Te urmăresc în online de mulți ani și ești pe lista mea scurtă de femei care mă inspiră. Pe tine, Mara, ce femei te inspiră?

Mara: Mi-ai pus o întrebare grea. Să știi că m-am gândit destul de mult la ea, ba chiar mi-am făcut o listă. Sunt femei foarte diferite, din diferite domenii.

Lynsay Addario, o femeie fotoreporter care merge în zone de conflict și documentează în special viața femeilor din societățile tradiționale. Am scris de curând despre ea pe blog, după ce i-am citit articolul din The Atlantic. Dar o urmăresc de câțiva ani.

Tocmai mi-am dat seama că am o listă lungă, o să scriu vreo două pagini dacă spun de ce îmi place fiecare. Așa că o să fac o enumerare, într-o ordine aleatorie: Elina Kechicheva, Ever Anderson, Vilegiatura, Sea Embraces, Jo Elvin, Eva Chen, Blake Lively (pentru că e fun!), Kristen Stewart, Candice Lake. Toată lumea, pe Instagram.

Un blog de Mara Coman - maracoman.ro
Scriu despre lucruri care-mi plac și cauze în care cred. Întâmplările, descoperirile și revelațiile unei femei de 40 și-un pic din București.

R: Cum definești bunul gust?

Mara: Un amestec de încredere, simplitate, lejeritate, fler. Și în strânsă legătură cu bunul simț.

R: Moda este privită - nu de puțină lume - ca fiind o toană, o frivolitate căreia nu merită să îi acordăm prea multă atenție… sau bani. Care este, de fapt, rolul hainelor în viața noastră, pe lângă cel de a ne acoperi corpul?

Mara: Cred că mai degrabă trendurile și marketingul au făcut din modă o toană. Mă refer la acele îndemnuri de a cumpăra mai mult, de a lăsa deoparte ce ai purtat sezonul trecut.


Mie îmi plac hainele. Unele, poate chiar prea mult. Pentru mine, ele reprezintă un mod de a-mi evidenția personalitatea și de a fi creativă. Mă simt bine când îmi place ce port. Sigur, depinde și de context: dacă mă duc la o ședință care poate fi încordată, mă îmbrac diferit. Dar trebuie să mă cunoști bine ca să-ți dai seama când port “armura” și când nu.

R: Care sunt brandurile tale preferate și ce te determină să le alegi în detrimentul altora?

Mara: Am o listă foarte lungă de branduri pe care le iubesc și de care nu mă pot atinge (poate într-o zi…), așa că o să vorbesc despre cele pe care mi le permit. Îmi cumpăr haine de la COS – pentru croieli minimaliste, pentru twist și materiale care-mi plac. Mai cumpăr de la Marks & Spencer, Reserved (mai nou) și, desigur, Zara, doar toți avem haine de la Zara. De la ultimele două aleg în special piese în trend, iar raportul calitate-preț e rezonabil.

Am o pasiune pentru Adidas Stan Smith și Superstar. Stiletto de la – și aici intru în zona pe care mi-o permit rar – Gianvito Rossi, Prada, colecția cu perlă de la Nicholas Kirkwood.

Îmi plac bijuteriile Monom, Angela Ciobanu, cele curatoriate de The Sense of Beauty, Vilegiatura.

Mă opresc aici, dar, dacă deschid dulapul, pot continua până diseară.

Mă bucur că majoritatea brandurilor, chiar și cele affordable, au linii sustenabile și sunt preocupate de reciclare (mai ales că textilele se reciclează greu).

R: Care este relația ta cu dungile? Îți pun această întrebare având și eu vreo 10 tricouri / bluze cu dungi în dulap. 🙂

Mara: Îmi plac dungile dintotdeauna. Una dintre combinațiile mele favorite sunt dungile alb-albastru electric (sau alb-bleumarin) și accesorii galbene. Am și rochii cu dungi, și tricouri, și pantaloni scurți, și costume de baie.

Nu port impreuri, nu am nimic cu floricele (mai ales floricele!), frunzulițe, fundițe. Hainele mele sunt uni sau cu dungi. Trebuia să am și eu o obsesie.

R: Ești Editor-in-Chief la Harper’s Bazaar, însă love affair-ul tău cu revistele de modă este mai vechi. Ce anume din acest univers te inspiră, te provoacă, te ajută să evoluezi?

Mara: Chiar că love-affair. Și nu e neapărat o relație corectă, ci, ca în dragoste, uneori lipsește fair-play-ul.

Am început să lucrez pentru reviste din dorința de a scrie. Întâmplarea a fost să fie o revistă pentru femei și de acolo a pornit totul, ca un joc de domino. Însă e o industrie dificilă acum, nu-mi e ușor.

Da, revistele m-au ajutat să evoluez pentru că am avut șansa de a lucra direct cu cei de la headquarter. Printre ei, unii dintre cei mai renumiți oameni din industrie, din întreaga lume.

Am învățat o grămadă de lucruri pe care nu le-aș fi putut învăța în altă parte, am aflat despre atâția oameni care fac lucruri minunate. E o onoare pentru mine că am putut publica, într-o revistă din România, materiale semnate de Carine Roitfeld, Patrick Demarchalier, Lynsay Addario, Elif Shafak, Leila Slimani.

R: Mi s-a părut interesantă alegerea categoriilor de pe site-ul tău – maracoman.ro: Glitter, Bucurie, Evadare, Life, Ioana și Maria. Îmi povestești, te rog, ce înseamnă scrisul pentru tine și cum definești tu maracoman.ro?

Mara: Am crescut destul de singură, fără să fiu înconjurată de mulți copii, deci țineam în mine multe cuvinte pe care n-aveam cui să le spun. Așa că le-am scris, când am învățat să scriu. Am crezut multă vreme că relația mea cu scrisul vine dintr-o oarecare înclinație și din dragostea pentru cărți, dar, de fapt, cred că vine din singurătate. E un pic trist.

Scrisul rămâne pentru mine un fel de terapie. Sunt zile – și nopți – în care “mestec” un articol în minte, tot așez cuvintele, indiferent cu ce mă ocup în acel moment. Poate gătesc, fac curat, merg la piață. (Acesta e opusul unei lecții de mindfulness, nu faceți ca mine). Și-apoi, la un moment dat, trebuie să scriu.

Categoriile sunt cum sunt – în Glitter, diverse știri din zona de modă, beauty, uneori branduri de lux. Bucurie înseamnă cărți, filme, dar pot fi și întâmplări frumoase, inițiative de aplaudat – toate astea îmi aduc mie bucurie.

Evadare nu se numește așa întâmplător; aș fi putut să denumesc categoria simplu, Călătorii. Însă călătoriile mele sunt și despre fugă. Cele mai multe dintre vacanțele mele sunt active, merg mult, îmi doresc să văd multe, iar seara adorm înainte să pun capul pe pernă😊. Nu-mi rămâne timp pentru overthinking și e ok.

Life e despre viață și diverse întâmplări, aici am și #ACinceaPutere, cu Cristina Stănciulescu, Ana Bîtu, Diana Cosmin și Noemi Meilman. Iar despre Ioana și Maria nu puteam să nu scriu.

Maracoman.ro e un blog din categoria lifestyle în care scriu despre lucruri care-mi plac, pe care le descopăr. Un loc în care nu vreau să dau sfaturi nesolicitate sau să mă poziționez ca vreo deșteaptă care le știe pe toate. E un loc în care împărtășesc povești cu oameni care au pasiuni comune cu mine.

R: Unde îți găsești sursele de inspirație?

Mara: Mă găsesc ele pe mine.

Scrisul e un exercițiu. După atâția ani de scris, orice poate deveni un subiect, trebuie doar să fii atent la unghiul de abordare. Și să nu fii extrem de plictisitor.

Dar, ca să-ți răspund, inspirația vine din extreme: lucruri care îmi plac mult și lucruri care mă enervează puternic. Atunci simt cel mai des nevoia să scriu, când sunt copleșită de frumusețe sau când sunt foarte furioasă.

R: Dacă ai putea să împachetezi astăzi și să te muți definitiv în altă țară, ce ai alege și de ce? Eu te văd locuind undeva în Franța rurală sau aproape de ocean (Biarritz).

Mara: N-am fost la Biarritz, dar e pe lista mea. Sunt convinsă că o să-mi placă. Îmi place foarte mult marea, da, ar fi frumos să locuiesc undeva în apropierea mării.

Dar țara mea preferată e Italia. O cunosc doar ca turist, dar azi ți-aș răspunde că undeva în Italia mi-ar plăcea să locuiesc. Mi-au plăcut foarte mult Salerno, orășelele de pe coasta Cilento, Palermo, Napoli. Însă nu am idee ce înseamnă să trăiești acolo.

R: Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Mara: Pot fi fericită datorită unor lucruri foarte diverse. O seară cu prieteni dragi, #PisicaRoz care-mi toarce în brațe, fetițele mele care mă întreabă dacă sunt tristă și dacă vreau să stea lângă mine, să mă înveselească 😊.

Sunt fericită când călătoresc, când sunt într-o piață din Sicilia și când nu mă grăbesc nicăieri, când mănânc carbohidrați, când e soare. Toate astea sunt bucățele mici de fericire.

Însă cei mai importanți sunt oamenii: prieteni devotați, fetele mele, familia mea. Nu cred c-aș putea să trăiesc singură.

foto: arhiva personală a Marei, Alex Gâlmeanu

WAIT, DO YOU LIKE MY WORK?

Join my community

Click to get the good stuff 📩

Mai poti citi:

Anca Lungu: Avem nevoie de un scop pentru ca viata noastra sa capete sens

Andreea Banita-Maitre Fleuriste: pentru mine, autenticitatea unei mirese este cel mai valoros lucru

Dana Chels: scurta lectie despre bun gust…si simt

Pentru mai multe povești despre oameni inspiraționali și locuri faine, despre mine, mă poți urmări și pe Instagram.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡