Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Bianca Popescu, despre arta de a trăi frumos

Despre cum să îți creezi și să îți spui propria poveste prin intermediul bunului gust, al hainelor, al modului prin care alegi să îți înfrumusețezi casa, al cărților pe care le citești, al ritualurilor pe care le savurezi.

Bianca Popescu, despre arta de a trăi frumos

Povesteam în articolul 11 luni în Franța transformate în 11 lecții de viață despre cum am învățat să trăiesc mai frumos, mai în așezat, despre cum obiceiuri aparent banale au devenit momente de bucurie pură.

Odată întorși în România, recunosc, nu am mai respectat întocmai rutinele care ajunseseră să ne transforme fiecare zi într-una specială fără să fie vreo ocazie anume.

Ce nu s-a schimbat deloc este admirația pe care o am pentru persoanele care trăiesc (nu doar există) fain, în acord cu ceea ce simt și își doresc, cu asumare și mai ales în armonie cu sufletul și mintea.

Bianca Popescu este una dintre femeile pe care am ținut musai să le includ în lista mea de #inspiringwomen. Drept care, te invit să citești un interviu despre cum să îți creezi și să îți spui propria poveste prin intermediul bunului gust, al hainelor, al modului prin care alegi să îți înfrumusețezi casa, al cărților pe care le citești, al ritualurilor pe care le savurezi.

Cum definești bunul-gust?

Dacă este să ne uităm în DEX, vedem că bunul gust reprezintă un simț estetic rafinat.

Eu văd bunul-gust drept un puzzle. Imaginea pe care o vezi în final este compusă din muuulte bucățele mici, dar noi o percepem drept cea mai proeminentă caracteristică vizibilă a unei persoane. Îți poți da seama de la prima impresie dacă un om are bun gust. Așadar, da, cred că este vorba despre rafinare.

Să trăim frumos, cu asta cred că suntem datori vieții.

Și mai cred că acest lucru presupune un proces întreg care este într-o continuă dezvoltare, nu se finalizează niciodată. Dar asta presupune mai mult decât o evoluție a esteticii. E și despre o căutare de sine, despre preocupările pe care le ai, oamenii cu care alegi să te înconjori, etica muncii și așa mai departe.

Toate acestea participă activ la acest ansamblu numit de mine – puzzle – pe care îl poți face cu bun gust. Sau nu.

Ce femei te inspiră, Bianca?

Raluca, mă inspiră femeile de tot felul, nu numai cele care au reușit să ajungă într-o poziție importantă. Am avut de învățat enorm chiar și de la oameni fără anumite job-uri sau poziții sociale.

Admir foarte mult puținele prietene pe care le am, o admir foarte tare pe profesoara mea de Pilates.

Îți voi da și niște exemple cunoscute, dar nu neapărat care mă inspiră, fiindcă nu aș numi-o musai inspirație, ci poate aspirație și admirație. Sunt persoane foarte puternice care nu renunță, care și-au păstrat feminitatea și cărora le place să trăiască viața la maximum.

Primul exemplu care îmi vine în minte este Mimi Thorison, pe care o urmăresc de mulți ani, de când avea o emisiune TV culinară. Este mamă, are 6 copii, trăiește în Franța și în Italia, pasiunea ei fiind gătitul și având deja cărți de rețete publicate. Trăiește o viață cu mult bun gust, foarte old-school burghez. Și a găsit chiar o modalitate de a face un business din manierele și pasiunile ei, la un nivel înalt. Ideal!

Îmi mai place foarte mult, deși este total diferită de prima, Anastasia Soare. Mi se pare că a construit un imperiu din foarte multă dorință de a reuși, îi place să trăiască viața la cel mai bun nivel. Asemenea ei o mai găsesc și pe Andreea Esca.

Pentru că m-ai întrebat și de conturi de Instagram, voi enumera niște femei pe care le urmăresc cu drag și admirație în online, deși pe unele dintre ele nu le cunosc în realitate: Anca Ungureanu (UniCredit și Beans and Dots) Claudia Chirilescu, Andreea Ali (Makeup Artist), Corina Bârlădeanu (2ActivePR), Irina Pogonaru (The Edit) etc.

Moda este privită - nu de puțină lume - ca fiind o toană, o frivolitate căreia nu merită să îi acordăm prea multă atenție… sau bani. Care este, de fapt, rolul hainelor în viața noastră, pe lângă cel de a ne acoperi corpul?

Sigur, sunt ferm convinsă că sunt multe persoane care sunt foarte fericite cu niște haine care sunt strict utile. Nu am nicio problemă cu acest lucru, dar eu sunt altfel, poate și pentru că am fost și sunt norocoasă.

M-am născut cu un acoperiș deasupra capului și cu acces la educație bună și, ca multe fete asemenea mie, am descoperit o pasiune pentru modă, mai bine zis pentru ideea din spatele unor campanii. S-a întâmplat pe la 16-17 ani când mi-am cumpărat prima revista VOGUE.

Îmi place mult să știu ce este nou, să văd oameni frumos îmbrăcați, să studiez istoria caselor de modă, poveștile, ideile din spatele reclamelor.

Dacă analizăm rolul hainelor la nivel înalt, asemenea muzicii, moda a arătat mereu atât trendurile, cât și problemele cu care s-a confruntat societatea într-un context anume sau progresele de care s-a bucurat.

Deci, pe lângă faptul că este unul dintre cele mai mari business-uri din lume, moda are și un factor socio-cultural.

Care sunt brandurile tale preferate și ce te determină să le alegi în detrimentul altora?

Eu sunt genul de persoană pe care o impresionează marketingul unui produs, poate și datorită faptului că lucrez în domeniu și, cercetând ideile acestea, îmi dau seama cât de multă muncă este în spatele oricărei campanii.

Aleg un brand în detrimentul altora în primul rând pentru heritage, moștenirea pe care o are în spate brandul respectiv. Dacă este un brand care face de 30 de ani cercetare în skincare vs un brand apărut de 3 ani, dar care este mega lăudat, îl voi alege mereu pe cel mai puțin cool, pentru că experiența îmi dă încredere mai mare.

Așa și cu hainele! Sunt anumite branduri care sunt cunoscute pentru câte un item tocmai pentru că fac lucrul acela foarte bine de zeci de ani. Evident, vorbesc despre piesele basic, clasice pe care, dacă le am, pot apoi să explorez liniștită și item-uri speciale.

Sunt mereu în căutare de lucruri clasice. Sinceră să fiu, nu suport ideea unui dulap ticsit, îmi place să am lucruri puține, dar de o calitate bună, pe care le pot combina între ele, să am totuși ce să port o săptămână  : )).

Ca să și râdem puțin, pentru mine este fezabil să port un anumit lucru doar dacă perioada în care am strâns bani pentru achiziționarea lui este mai mică decât timpul efectiv de purtare al acestuia. Evident, din nou, aici vorbim despre genți sau pantofi.

În materie de haine îmi plac &Other Stories, Maje, Mango, dar cu gânduri mărețe sunt mereu la Givenchy, Zimmerman, Dior, Lanvin, Alexander McQueen.

În privința accesoriilor, Saint Laurent, Isabel Marant și Celine  sunt actualii câștigători.

Ce produse de beauty și de îngrijire a tenului folosești acum?

Pe partea de skincare este vorba de un trial and error. Încerc de câțiva ani aproape tot. Sunt foarte curioasă de ce anume acționează și are efect un anumit produs, așa că am testat mult.

Am ajuns la concluzia că tot brandurile cu multă cercetare în spate au fost învingătoare: SkinCeuticals, Biologique Recherche, Caudalie, Bioderma.

În ceea ce privește makeup-ul, știu să-mi fac un singur tip de makeup, drept care sunt machiată mereu la fel. Sunt mare fan Lancome și Nars.

Unul dintre lucrurile care mi-au rămas lipite de suflet de pe vremea când locuiam în Cognac se leagă de naturalețea francezilor de a transforma un obicei aparent banal (cumpăratul pâinii) într-un adevărat ritual menit să le bucure diminețile. Te urmăresc de multă vreme pe Instagram și trebuie să recunosc că și în cazul tău admir pasiunea pentru ritualuri. Îmi poți povesti, te rog, mai multe despre ritualurile tale?

Îți mulțumesc! Voi fi sinceră, treaba aceasta cu ritualurile a venit, ca orice lucru frumos, dintr-o nevoie.

Mă mutasem singură și pentru că sâmbăta dimineață toată lumea stătea cu familia, iubitul, eu am învățat să mă bucur și singură de weekend. Am început să fac curat în toată casa încă de la prima oră sau chiar de vineri seara dacă nu ieșeam în oraș. Mai apoi, am început să mă duc să cumpăr flori proaspete și fructe.

Și așa, după câteva luni, mi-am dat seama că devenise un adevărat ritual, că sâmbăta dimineață devenise cea mai frumoasă și plăcută parte a săptămânii mele. Și așa a rămas. Casa era curată, cu flori și fructe proaspete, perfecte, ca eu să stau să mă bucur de o carte și o cafea.

Încerc acum să nu mai țin rutina doar sâmbăta, drept care, în fiecare dimineață, după ce mă trezesc, aerisesc toată casa, dau drumul la espressor și, când mă întorc cu Lola de la plimbare, stau și citesc până încep biroul.

Ador să fac brunch-uri, să aranjez superb masa, ca și cum ar fi un eveniment. Nu sunt cea mai bună la gătit, dar te poți baza pe mine cu ambientul.

Un alt ritual este să mă văd cu prietenele mele la o partidă de rummy, timp în care dezbatem toate probleme lumii.

Desigur, când nu ieșim în oraș sau nu aranjez acasă frumos masa să luăm cina, eu și iubitul meu ne uităm la seriale. Sunt persoana aceea care poate sta până la finalul unui sezon de pe Netflix, dar nu și până la finalul unei petreceri.

Având în vedere că sunt un suflet mai bătrân, cred că sunt niște ritualuri cu care voi fi fericită și la 60 de ani ☺

Știu că ești pasionată și de citit. Care sunt cărțile tale preferate?

Nu am citit dintotdeauna și îmi pare extrem de rău, mai ales pentru că nu am citit anumite cărți la vremea lor. Nu cred că mai am energia și timpul să le citesc acum. Chiar simt că, în general, lucrurile pe care nu le faci la timp, nu le mai faci niciodată cum trebuie.

Îmi place să citesc, dar nu sunt genul care termină o carte odată. E tot un soi de ritual și iau lucrurile treptat. Desi, sincer, mi-ar plăcea să ajung să citesc o carte pe săptămână.

Sunt câteva cărți care mi-au plăcut mult și pe care le-aș recomanda oricui: Educated de Tara Westover, care m-a fascinat prin povestea ei, dar mai ales prin conștientizarea unor emoții la o vârstă extrem de fragilă.

Umbra vântului de Carlos Ruiz Zafon, pentru complexitatea descrierilor și scriitura superbă, iar Vânătorii de Zmeie de Khaled Hosseini, pentru sentimentele pe care le poate trezi o poveste dintr-o cultură total diferită.

Care este relația ta cu florile? 🌸

Ah, o relație de lungă durată și stabilă :)). Iubesc florile și să văd cum completează un colț al casei așa elegant. De multe ori, doar stau și le admir. Sunt foarte atentă cu ele, le îngrijesc extrem de bine, le schimb apa și le tai cozile zilnic.

În schimb, cu plantele nu există nicio relație. Nu îmi plac deloc.

Marie Kondo, autoarea bestseller-ului Magia Ordinii, spune că Viața adevărată începe după ce ți-ai pus în ordine casa. Cum este în viziunea ta această afirmație?

Oh, da! Sunt de acord! Sunt un freak în ceea ce privește ordinea în casă. Nu pot să dorm dacă nu e totul frumos aranjat. Mi se pare o lipsă de bun simț să mă trezesc într-o casă dezordonată.

Aș putea spune că sunt chiar exagerată. Hainele sunt aranjate pe culori, pe categorii, iar pantofii sunt mereu la vedere ca să stea aerisiți.

Sunt perfect de acord cu ceea ce spune Marie Kondo în cartea ei despre aruncatul lucrurilor inutile. Am făcut curat în lucruri de când eram mică, nu am nicio problemă să mă despart de ele, fiindcă țin foarte mult ca lucrurile să fie organizate și neînghesuite.

Nu suport ideea de a avea multe haine sau piese de mobilier.

Știu că ai câteva locuri preferate unde mănânci și / sau îți bei cafeaua. Îmi poți povesti puțin despre ele, te rog?

Îmi place mult să merg în oraș să mănânc, inclusiv singură. Pentru că acum lucrez de acasă, cel puțin o zi pe săptămână, mă duc și lucrez la un co-working space sau la o cafenea, iar la prânz ies și mănânc singură. Observ uneori că intru în vorbă cu oameni necunoscuți, care mi-au devenit cunoscuți ulterior doar pentru că frecventez anumite locuri.

Îmi place să beau cafeaua la Coffee Map, Steam sau la Beans and Dots, să mănânc la Rue du Pain, Raionul de Peste, White Horse, Sensi.

Se spune că ‘Dogs are not our whole life, but they make our lives whole’. Cum ți-a schimbat ție Lola viața?

Lola mi-a schimbat mult viața. M-a facut să conștientizez viața de adult și că atunci când îți iei o responsabilitate este complet a ta. Aveam 24 de ani și jumătate când am luat-o, locuiam deja singură de un an și lucram de vreo doi. Am fost foarte responsabilă cu ea din prima zi, nu am cedat niciodată, deși au fost și momente foarte grele.

Am ajutoare atunci când sunt plecată, prietena mea, Rodica, este un ajutor imens, la fel și sora mea.

Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Fericirea vine odată cu mulțumirea per total, cred: că am energie să lucrez, că am cu cine să împărtășesc momentele, încrederea pe care o am în capacitatea de a-mi putea face viața frumoasă, să ofer ajutor.

Mai simplu spus, sunt fericită când am o zi plină la birou și știu că am făcut ce am putut mai bine, când pot ieși singură la prânz, când mă plimb cu Lola într-un parc frumos, când stau cu sora mea și vedem un film bun, când mă duc într-o vacanță frumoasă și când mă simt iubită, când pot să fac alți oameni fericiți. Toate reprezintă momente de fericire supremă.

Ah, și mai este visatul. Acel moment când lucrezi și aspiri pentru ceva viitor. Și aceea o consider o fericire chiar mai mare decât visul în sine.

Foto: arhiva personală a Biancăi, foto Bianca și Lola, courtesy of Lightaholic.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡