Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Când o ușă se închide, alta se deschide

Află povestea unui business made in Ro pentru care excelența este singura cale de a lucra și a livra.

Când o ușă se închide, alta se deschide
Alături de Andru Voinea, Business Development Manager al Vi-Fi

Titlul articolului de astăzi reflectă una dintre lecțiile majore pe care le-am trăit până în prezent.

De altfel, blogul pe care-l citești acum, ralucaharabagiu.com, reprezintă ușa care s-a deschis în fața mea după ce o alta nu doar că s-a închis, ci s-a trântit cu forța unui uragan.

Și sunt destul de convinsă că te vei regăsi în rândurile de mai jos pentru că, at the end of the day, oricât de diferiți am fi, toți avem nevoie în viața noastră de: siguranță, frumos, confort.

Despre toate cele trei (dar nu numai) este acest articol.

I have a thing for doors

La un nivel mai puțin abstract, am fost întotdeauna pasionată de uși. Când ajung în fața unei case, prima dată mă uit la ușă. Mi se pare că este elementul de la care începe povestea persoanei sau a familiei care se află de cealaltă parte.

Chiar cred că designul interior și cel exterior sunt asemenea stilului vestimentar, adică parte din ceea ce vrem să spunem despre noi.

Poate te întrebi de ce acord atât de multă importanță unui obiect aparent banal. Răspunsul este simplu: nu doar că sunt o details aficionada, dar mă aflu într-un punct al vieții în care, mai mult ca oricând, apreciez calitatea în detrimentul cantității, excelența, în locul mediocrității și al ignoranței, tehnologia ca pe o resursă extrem de utilă, și nu ca pe un afront adus tradiționalului.

Vi-Fi, despre excelență și savoir-faire made in Ro

Am avut ocazia, în această vară, să îmi hrănesc deopotrivă pasiunea pentru uși și admirația pentru business-urile Made in Ro, în timpul unei vizite la sediul Vi-Fi din Pitești, o afacere de familie cu o experiență de aproape 30 de ani în domeniul tâmplăriei din aluminiu și PVC.

L-am cunoscut aici pe Andru Voinea, Business Development Manager al Vi-Fi, care ne-a făcut un tur (mie și Ancăi Ghinea, alături de care am savurat vizita și care a avut, de altfel, rolul definirii conceptului creativ al campaniei) al showroom-ului și al fabricii, adică locul unde se întâmplă adevărata magie despre care voi povesti în continuare.

Când spui "uși", te gândești la simple plăci lipite între ele, cărora le atașezi câteva elemente și that's it! Este ceva cu care, de regulă, nu îți bați prea tare capul, ci mergi mai degrabă pe ideea că "e doar o ușă".

Ei bine, m-am bucurat tare să descopăr, în urma acestei vizite, că realizarea unei uși deschide, de fapt, un întreg univers bazat pe valori primordiale.

Tradiție

Vi-Fi este, așa cum menționam mai devreme, o afacere locală de familie. Recunosc că am un respect aparte pentru oamenii care transmit generației următoare know-how-ul, experiența, pasiunea, totul pentru a construi împreună mai departe.

Generațiile sunt diferite, dar tocmai aceste deosebiri pot fi extrem de benefice atunci când vorbim despre un business care se apropie de 30 de ani de existență pe piață.

Prima generație vine cu valori adânc înrădăcinate, cele care mențin mare parte din echipă încă de la începuturile companiei - ceea ce mi se pare absolut extraordinar, să poți păstra aceiași oameni mai bine de 20-25 de ani, așa cum este cazul unor angajați ai Vi-Fi, iar generația tânără aduce la masă inovația și o viziune proaspătă.

Tot legat de tradiție, țin mult să precizez că anumite detalii ale acestor uși sunt lucrate manual. Știi doar (sau poate afli acum) că ador, efectiv ador obiectele asupra cărora un artizan și-a pus amprenta. Recunosc, sunt old fashion, pe alocuri. :)

Alături de Anca Ghinea, realizator Campanie "Când o ușă se închide, alta se deschide". În spatele nostru, ușa "The Gold Star"

Savoir-faire

Dacă nu ești la prima vizită pe blog, atunci știi că una dintre întrebările pe care le adresez destul de des în interviurile mele se referă la procesul de realizare a unui produs. Cum ajunge acesta de la idee la rezultatul final. Nu este vorba doar despre o curiozitate personală, ci mi se pare important să înțelegem, dar mai ales să apreciem corespunzător, efortul, munca, dedicarea, expertiza, tot ceea ce stă la baza întregului proces de confecționare.

O ușă, după cum aveam să aflu de la Andru, este un obiect care presupune o muncă imensă, o atenție la detalii fără cusur, zeci de pași pe care trebuie să-i parcurgi cu îndemânare și o responsabilitate uriașă îndreptată către clientul căruia trebuie să îi oferi calitate.

Pentru că ușile sunt realizate de la 0 în fabrica Vi-Fi, nu există loc pentru compromisuri, pentru că excelența este aici singura cale de a lucra și de a livra.

Materialele pe care le utilizează echipa Vi-Fi sunt unele dintre cele mai bune de pe piață, iar asta se reflectă în produse finale rezistente la coroziune, deformare, crăpare sau decolorare. Astfel că ușile Vi-Fi pot suporta condiții meteo dificile fără să necesite o întreținere intensivă.

Tot legat de procesul de confecționare, mi se pare importantă de menționat izolarea excepțională pe care o promit ușile Vi-Fi.

Pentru a atinge cu succes acest rezultat, sunt folosite trei garnituri EPDM perimetrale - o categorie de elastomeri de înaltă calitate care sunt extrem de durabili și au capacitatea de a rezista la o gamă largă de temperaturi și condiții. Aceste garnituri oferă o etanșeitate excelentă la aer și vânt, ajută la prevenirea scurgerilor de apă și îmbunătățesc eficiența energetică a clădirii.

Unul dintre motivele pentru care la Vi-Fi ușile sunt realizate din aluminiu se datorează rezistenței impresionante a acestui material. În plus, aluminiul permite crearea unei uși de dimensiuni considerabile (H > 2500 mm), ceea ce îngăduie luminii naturale să pătrundă cu nesaț în casă prin geamul poziționat central. Doamne, cât ador lumina naturală!

Inovație

Eu nu cred că lucrurile merg din inerție. Nici în plan personal, nici în business. Iubesc anumite tradiții, sunt old fashion în multe moduri, dar susțin cu tărie o permanentă evoluție, o dorință constantă de a învăța, de a descoperi, de a inova.

Iar Andru asta face în cadrul Vi-Fi. Merge frecvent la târguri internaționale tocmai pentru a căuta răspunsuri, soluții, inspirație la nivelul cel mai ridicat al acestei industrii.

Se întoarce apoi în România, la Pitești, și aduce cu el trendurile și standardele care aliniază Vi-Fi alături de alte firme cu o prezență ireproșabilă.

Deși ceea ce produc în prezent în fabrică este oricum extraordinar din considerente estetice și tehnice, Andru crede că este loc de mai bine, că poate oferi clienților săi o experiență pe care o vor aprecia ani buni, o investiție de lungă durată care le va îmbunătăți calitatea vieții. Da, o ușă, îți poate îmbunătăți calitatea vieții!

La capitolul inovație, m-au impresionat următoarele:

  • sistemul de închidere automată prin intermediul unui declanșator magnetic care oferă un nivel avansat de securitate și comoditate. Există inclusiv opțiuni suplimentare precum acționare electrică și modul zi / noapte;
  • extraopțiuni de deblocare: fingerprint, aplicație pe telefon cu control de la distanță, cod de acces sau card;
  • pragul ușii, realizat tot din aluminiu, de doar 22mm, facilitează accesul persoanelor cu dizabilități și / sau copiilor mici. Este rezistent la șocuri și zgârieturi;
  • designul modern, plat și coplanar al ușii presupune o aliniere la "ras" (când glisezi cu mâna, nu se simte nicio diferență de nivel) a tocului (partea fixă) și a cercevelei (partea mobilă). De ce are importanță? Păi, pentru că oferă o uniformitate ușii, aspect deloc de neglijat dacă ești o persoană pentru care detaliile chiar contează. Adică așa ca mine :).

Adaptabilitate

Un alt motiv pentru care admir și țin musai să promovez business-urile made in Ro este că îți oferă posibilitatea să obții un produs creat pentru tine. Că vorbim despre o rochie, o pereche de pantofi, o vază, o ușă, conceptul de custom-made are o însemnătate aparte. Îți înnobilează unicitatea, o valoare pe care uneori uităm să o prețuim.

În cadrul Vi-Fi, unul dintre atuurile principale chiar la partea de custom-made se referă. Vii cu schița sau cu poza unei uși, iar echipa se ocupă să iasă ceea ce îți dorești. Pentru Andru și ai lui nu există răspunsul: nu putem face, ci se caută permanent soluții, astfel încât experiența, nu doar produsul final, să fie una ireproșabilă pentru client.

Ce este de personalizat la o ușă? Ei bine, cam tot! Dar să le iau pe rând.

Culorile:

  • vopsire bicoloră care permite aplicarea a două culori diferite pe fața exterioară și pe cea interioară a ușii, astfel încât să poți asorta pe fiecare cu schema de culori de la interior și cu designul exterior al casei + grădina;
  • vopsirea electrotastică, procesul prin care particulele de vopsea sunt încărcate electric și pulverizate pe suprafața ușii. Acest proces asigură o acoperire uniformă și durabilă;
  • trei variante de vopsire: Lucios, Matt si Structural. Vopsirea Structurala fiind recomandarea Vi-Fi;
  • vopsirea prin sublimare, tehnică prin care se poate obține aspectul de lemn pe aluminiu. Astfel, nu doar că te bucuri de o ușă care arată ca de lemn (toate detaliile de culoare și textură ale unei plăci reale de lemn), dar beneficiezi și de durabilitatea și rezistența aluminiului, alături de o întreținere fără bătăi de cap.

Accesoriile:

Ei bine, aici chiar am fost impresionată. Nu aș putea spune de ce, dar mi s-au părut mereu inestetice balamalele, mânerele și butucul de la ușă. Cumva, nu se potrivesc niciodată cu ansamblul și sunt primele care ies în evidență.

Dar așa cum am menționat în articol, echipa Vi-Fi caută constant soluții pentru a crea uși cu o estetică aparte.

Balamalele

  • ascunse, integrate în profilul ușii și al cadrului. Sunt o alegere ideală pentru persoanele care preferă un design minimalist, pentru că nu există elemente de fixare vizibile;
  • cilindrice, deci vizibile, dar care pot fi personalizate, adică vopsite în ton cu tâmplăria. Se creează astfel o cromatică unitară. Sau, în funcție de preferințe și curaj, pot fi vopsite într-o nuanță care să contrasteze cu restul ușii.

Mânerele

În timp ce scriu aceste rânduri, mă sâcăie mânerele de la două uși interioare. S-au decolorat și nici n-aș putea spune că sunt tocmai din aceeași poveste cu ușa.

Tocmai de aceea apreciez această atenție pe care echipa Vi-Fi o acordă fiecărui element al ușii. În cazul mânerelor, și ele pot fi vopsite pentru a se potrivi cu restul tâmplăriei. Variantele de mânere sunt alese astfel încât să se încadreze în estetica rafinată a produselor Vi-Fi.

Responsabilitate față de mediul înconjurător

Ușile de aluminiu sunt ecologice, reciclabile și au o amprentă de carbon redusă. Contribuie astfel la un stil de viață sustenabil și prietenos cu natura.

Nu știam, recunosc, aceste informații, dar nu pot decât să mă bucur. Mi se pare important ca business-urile locale să își îndrepte strategia inclusiv în această direcție. Schimbarea trebuie să înceapă de la fiecare dintre noi, companii și clienți. Doar împreună putem face bine și ne putem face bine.

The Gold Star

Andru știa de pasiunea mea pentru uși, așa că a profitat de vizita noastră pentru a-mi prezenta un model proaspăt scos din fabrică - "The Gold Star", o ușă care îmbină, într-o manieră excelentă, 6 aspecte esențiale:

  1. a fost realizată custom-made de la 0, conform dorințelor clientului;
  2. are o estetică elegantă, curată, cu o atenție impecabilă la detalii, inclusiv la balamale, butuc sau mâner, pentru a păstra o armonie cromatică;
  3. este rezistentă în fața intemperiilor;
  4. oferă siguranță prin prisma sistemului de închidere performant;
  5. asigură o eficiență energetică superioară datorită barierei termice de 77 mm adâncime constructivă (adică beneficiază de un strat de materiale cu proprietăți de izolare termică fără cusur care împiedică transferul de căldură prin ușă);
  6. reprezintă o investiție pe termen lung - asemenea altor modele realizate în fabrica Vi-Fi, "Gold Star" este placată cu o foaie de aluminiu exterioară de 3mm, o foaie de aluminiu interioară de 2mm și spumă poliuretanică de înaltă densitate între foi. Această compoziție asigură, printre altele, și o durabilitate sporită în timp.

Ușa "The Gold Star" a fost integrata într-un proiect gândit arhitectural de ArhitectO.

Vi-Fi, #musaidevizitat

Vorbesc des în cadrul Campaniei Musai de Vizitat, pe care o desfășor alături de Ioana Buru, despre importanța transformării unei activități aparent obișnuite (fie că mergi să achiziționezi un produs sau că vrei sa beneficiezi de un anumit serviciu) într-un ritual menit să-ți însuflețească starea ta de bine sau cel puțin într-o experiență agreabilă.

Iar ceea ce am văzut și simțit la Vi-Fi se aliniază mănușă valorilor promovate via Musai de vizitat.

Compania Vi-Fi realizează o gamă variată de produse de la uși și ferestre până la pergole, rulouri, jaluzele venețiene, balustrade de sticlă, sisteme pentru pereți cortină, gard din aluminiu etc. Mai multe detalii despre companie și produse aici.

***Acest articol face parte din Campania inițiată de Vi-Fi, "Când o ușă se închide, alta se deschide" și reprezintă o colaborare între ralucaharabagiu.com și Vi-Fi.

foto: Vi-Fi