Scriam în episodul no5 al Newsletter-ului Inspiration Avalanche despre importanța pe care o are frumosul în viața mea, o componentă esențială în această artă de a trăi fain, cu bun-gust și simț.
Mai scriam și că mi se pare nedrept să nu celebrăm frumusețea, indiferent sub ce formă ar fi ea, dar mai ales când se așază pe chipul și corpul femeii.
Ei bine, interviul de astăzi este despre universul estetic impecabil (nu perfect!) al uneia dintre muzele mele fav din online-ul românesc: Deea Codrea.
Simplitatea percepută ca lux, autenticitatea și transparența ca reale virtuți, bunul-gust ca un atribut suprem, toate acestea mă inspiră la Andreea, mă fascinează și m-au convins că este musai să o includ în lista mea de #inspiringwomen.
Am povestit despre stilul ei vestimentar, despre valorile ei ca femeie și ca mamă, despre this amazing thing we call life. Este un interviu de citit cu creionul în mână, pentru că vei avea notițe de luat.
Deea, stilul tău vestimentar este de o claritate estetică ireproșabilă, o simplitate aparte, pe care eu o percep ca un echivalent al luxului autentic. Cum ai ajuns să ai acest “stil semnătură”?
Mă flatează enorm descrierea făcută de tine, pentru că e reconfortant să știu că acesta este feeling-ul pe care ți l-am lăsat, că asta trece de ecranul telefonului. Mă bucur că reușesc să transmit o stare.
Aș minți dacă aș spune că așa am fost mereu, iar acum ceva vreme mi-am promis mie să nu mai fac asta, nici cu ceilalți, nici cu mine. Stilul despre care tu vorbești a ajuns în acest punct după foarte multe căutări, mă căutăm în tot și în toate, și mi-a luat ceva timp să mă găsesc, mai exact vreo 30 de ani.
Abia pe la 30 de ani am început să mă simt eu, să mă văd, să mă ascult, să mă prețuiesc, să mă iubesc.
Abia atunci când simți toate aceste lucruri se produce schimbarea, în tine și mai apoi în tot ce atingi tu.
Eu nu cred că există doar stil vestimentar, stilul tău e peste tot, în acțiunile tale, în felul în care vorbești, te miști, trăiești, iar hainele sunt doar o extensie a ta. Când te cunoști, când știi cine ești, când te întrebi, când te preocupă persoana ta, atunci e mai ușor să știi ce vrei și ce îți place.
Totul devine clar, mai ales stilul personal care, deși poate semăna cu al altora, este în mod indubitabil doar al tău!
Care sunt brandurile tale preferate și ce te determină să le alegi în detrimentul altora?
Și ele sunt în concordanță cu valorile mele, trebuie să fie cât mai atemporale, cât mai versatile, să producă haine din materiale cât mai naturale, să fie sustenabile, să fie într-o paletă cromatică neutră.
Sunt multe lucruri de care țin cont, și pot spune că am ajuns să fiu foarte selectivă. Dacă vorbim despre branduri high-fashion, aș menționa Jil Sander, The Row, Khaite by Malene Birger.
Apreciez foarte tare designerii și brandurile autohtone, de la Ami Amalia până la Les Vacances d'Irina și mulți alții, însă iubesc și piesele vintage pe care le vânez constant pe Vestiare.com.
Asta nu înseamnă că nu cumpăr și mass market, aleg deseori Massimo Dutti, Arket, Cos…E un melanj frumos între branduri mass market, high-end și vintage.
În jurul căror valori îți construiești universul online, fie că vorbim despre contul de Instagram sau canalul de Youtube?
Îmi place, înainte de toate, să fiu sinceră cu mine și cu ceilalți, așa că sinceritatea și transparența sunt primordiale.
Încurajez prin toate canalele media, dar și dincolo de ele: sustenabilitatea, conceptul de slow fashion și smart shopping, și apreciez enorm o responsabilitate socială cu care toți suntem datori.
Am grijă să promovez doar ce folosesc, să nu fie prea mult, să nu amestec brandurile între ele, să transmit doar informații autentice. Și asta încerc să fac constant și în viața mea reală, dincolo de ecrane.
Eu nu cred în conceptul de Alter Ego pe Social Media, nu e pentru mine. Eu sunt aceeași eu, și în viața reală, și pe Social Media, iar asta cred că e cea mai importantă valoare din setul meu.
Și dacă tot vorbim despre SM, contul tău de Instagram este chintesența conceptului “less is more”, fără “poleială” și zorzoane inutile. Este și motivul pentru care te-am înscris pe lista mea, în rândul persoanelor care creează o punte către educația bunului gust. Ce înseamnă, din punctul tău de vedere, să ai un cont de Social Media cu adevărat inspirațional pentru comunitatea ta?
Îți multumesc tare mult pentru că te-ai gândit la mine. Apreciez persoanele care apar aici, lista ta este tare frumos curatoriată!
Contul meu de Instagram este o extensie a mea și locul unde îmi explorez creativitatea. Și mă bucur că există acest loc, că există oameni care se lasă inspirați și care mă inspiră la rândul lor.
Pentru mine, un content inspirațional nu trebuie să fie departe de realitate, nu vreau să fiu mințită sau păcălită, nu vreau povești și vreau să văd că ești un om ca mine, cu bune și mai puțin bune.
Nu e vorba doar despre outfit-uri frumoase și poze reușite, este despre o complexitate, despre viață, în toate aspectele ei:
- despre cum e să fii mamă;
- despre provocări;
- despre ce cărți citim;
- ce muzică ne inspiră;
- despre ce păreri ai;
- pentru ce lupți;
- despre a lua o poziție când ceva îți place sau, și mai mult, când ceva nu-ți place;
- despre a lupta;
- a schimba lucruri;
- despre a transmite o informație care să ajute punctual omul de dincolo de LIKE…
Ca să concluzionez, un cont de Instagram trebuie să fie un mic univers real, autentic, asumat și care să ajute, să aducă ceva diferit.
Se discută mult despre “body-positivity”. Eu am ajuns să-mi iubesc corpul după vârsta de 30 de ani, când am și început să am grijă de mine fizic, psihic și emoțional și când am acceptat că e în regulă să nu îmi placă anumite imperfecțiuni pe care le am. Cum te raportezi tu la acest concept?
Asta scriam și eu mai sus, că mi-au trebuit 30 de ani să mă iubesc. E cumva trist, nu-i așa?! Că am trecut printr-o etapă a vieții noastre în care nu ne-am iubit, nu ne-am apreciat, nu ne-am fost de ajuns nouă...
E trist, însă e și o șansă să ne fim acum! Și mă bucur că ne suntem! După ce am văzut de ce este în stare corpul meu: să poarte un suflet 9 luni de zile, să îi fie acasă, să îl protejeze și să îl aducă pe lume, nimic nu mă poate convinge că nu este minunat, și nu doar frumos!
Pentru mine, conceptul de body-positivity este esențial. Ar trebui să învățăm fetițele de mici cât de frumoase și minunate sunt, chiar cred că ar fi nevoie de o astfel de disciplină în școli, un opțional, mai ales în vremurile în care Social Media încă prezintă imagini nerealiste despre cum ar trebui să fim.
Nu ar trebui nimic, tot ce e contează este să ne iubim cât mai tare, cât mai repede și cât mai mult.
Nimic nu este mai frumos pe lumea asta decât o femeie care se iubește. Este o forță pe care nimeni nu o poate clinti! Mi-aș dori să fi știut asta la 20 de ani!
Cum îmbrățișezi arta de a trăi frumos?
Pornesc de la lucrurile mici și foarte mici, căci acolo zace adevărata fericire.
Hai să ne uitam mai mult la copii și să înțelegem de la ei câtă bucurie stă în lucrurile simple. Cred că a trăi frumos înseamnă a trăi conștient de tot ce ți se întâmplă, a trăi cu ochii larg deschiși, să vezi tot, să simți tot, să inspiri și să expiri și să știi asta, să simți asta!
Leg o amintire de acest “a trăi frumos”, una de acum câțiva ani: eram la țară când mi-am vizitat bunica și am mers cu ea la un târg comunal. Știu că mi s-au umezit ochii când am văzut cât de fericiți erau acei oameni că dansau și petreceau în mijloc de câmp, în timp ce în spatele lor se ridica un nor de praf care se confunda cu apusul, încă mă emoționează acea imagine! Avem nevoie de atât de puțin, dar alegem să ne complicăm inutil.
Ce femei te inspiră?
Eu provin dintr-o familie de femei! M-au crescut bunica și mama. Am avut exemplul de putere în fiecare secundă din viața mea, de la două femei care mi-au arătat constant că se poate ORICE: că te poți reinventa de milioane de ori, că poți oricând să o iei de la capăt și că feminitatea și bunul-gust pot merge mână în mână cu puterea, că nu e o calitate destinată doar bărbaților și că o femeie este cu atât mai puternică cu cât își asumă și îmbrățișează fragilitatea.
Dincolo de ele, mă inspiră fiecare femeie pe care o întâlnesc, de la fiecare culeg câte ceva și de fiecare dată zâmbesc și îmi reconfirm teoria că e greu, dar e atât de frumos să fii femeie.
Ești și mamă, drept care trebuie să te întreb: ce valori îi transmiți băiețelului tău?
Nu am crezut vreo secundă că voi fi vreodată mamă de băiat. Eu credeam că voi avea fete, pentru că am avut cam tot timpul femei care gravitau în jurul meu.
Ba chiar aș putea exagera puțin de dragul scrierii și să spun că nu prea m-am înțeles cu bărbații până l-am întâlnit pe iubitul meu, așa că nu știam cum va fi să fiu mama băiatului meu. Dar am aflat și aflu în fiecare moment în care băiețelul meu mă strânge în brațe și spune “Ma-ma”, când mă pupă apăsat și când mă prinde de mână. Înțeleg acum că de asta a venit în viața mea, să am șansa să educ și să cresc cu iubire un bărbat care să ofere iubire.
Suntem fix ceea ce oferim și îmi doresc să crească conștient de el, de noi, de lucrurile simple, să crească primind și oferind iubire, să crească în timp ce își permite să plângă, să simtă, să fie supărat sau fericit și să crească respectând femeia, să o iubească și să o prețuiască constant, exact așa cum vede și la tatăl lui.
Și mi-aș mai dori să greșească, să își dea voie să cadă și să o ia de la capăt. Știi, ca mame ne dorim ca ei să nu sufere niciodată, și de multe ori vrem să luăm noi greul, răcelile, durerile, dezamăgirile. Lupt cu asta, cu sentimentul de neputință, însă mi-aș dori să îl las să-și ducă propriile bătălii, iar eu să fiu spectator și acasă, de fiecare dată.
Ce înseamnă fericirea pentru tine?
În acest moment, înseamnă două perechi de brațe, cele ale copilului și ale iubitului meu! Dacă ar fi să rezum totul, acolo aș trage linie.
Dacă ar fi să înfloresc și să tot adaug, înseamnă un serial bun acasă și noi doi pe canapea, înseamnă duminicile împreună de fiecare dată, înseamnă o cafea bună și o carte care să o completeze, înseamnă plimbări pe jos și condus, căci îmi place mult să conduc și mai înseamnă și suma tuturor zâmbetelor pe care am reușit să le stârnesc.
Acum, punctual, fericire înseamnă faptul că ți-am răspuns la aceste întrebări și că acest proces m-a făcut să zâmbesc și să fiu mândră de mine! Îți mulțumesc pentru asta, Raluca!
foto: arhiva Andreei.