Scriam într-un alt articol că frumusețea nu se așază doar pe chipul femeilor și că o poți descoperi în atât de multe locuri și sub atât de multe forme. Trebuie doar să fii deschisă să o observi, să o simți, să o apreciezi și, mai apoi, să o împărtășești și altora.
Interviul de azi chiar despre asta este: despre frumusețea Liliei (naturală și atemporală, dar deloc banală), frumusețea florilor (o pasiune transformată în business) și, nu în ultimul rând, despre frumusețea poveștii pe care o vei descoperi (și aprecia) citind rândurile de mai jos.
R: Cum a început povestea Spot Flowers? Care a fost momentul în care ai realizat că te pasionează arta florală, dar și că ai un talent nativ în acest sens?
Lilia: Am fost întotdeauna o fire creativă și am lucrat în mai multe domenii pe parte de creație, dar parca ceva nu mă împlinea. M-am apropiat de flori în urma unei vești neplăcute, și anume că eram la un pas de a nu putea avea copii. M-a bulversat total această veste pe care știu că o aud la tot mai multe femei în ultima vreme…
Apropierea de natură și de minunata lume a florilor m-a ajutat să depășesc această ‘depresie’. A fost pentru mine cea mai fericită întâmplare. Nu știam niciun tip de floare când am început, dar la scurt timp după ce am studiat în detaliu, am ajuns să cunosc peste 100 de flori. Și tocmai când m-am relaxat creând în acest mediu colorat și frumos, am rămas însărcinată natural cu Ilinca mea de catifea, cum o alint eu.
Nu știu dacă am un talent nativ sau nu, ce pot să zic e ca am un simț estetic dezvoltat, cel mai probabil moștenit de la tata. Ador să ‘potrivesc’ texturi și culori, și îmi vine natural să fac asta.
R: Care sunt provocările unui antreprenor?
Lilia: Ai pus punctul pe I, partea asta îmi place cel mai puțin. Îmi place să fiu omul creator, nu antreprenor. Încerc să fac față vremurilor, să fiu prezentă în online, atât cât mă pricep, să-mi atrag clienți noi, deși îmi dau seama că pierd foarte multă energie pe partea asta administrativă care mă epuizează psihic. Mi-aș dori să stau cât se poate de mult în atelier și să creez structuri ori altceva pe parte creativă decât să mă ocup de oferte, facturi, chirie, taxe etc.
R: Ce se ascunde în spatele unui aranjament floral? Îți pun această întrebare pentru că mi-aș dori ca oamenii să conștientizeze că a activa în domeniul florilor nu înseamnă că pui două flori una lângă alta și le legi cu o panglică, ci că vorbim despre studiu, research, muncă, inovație, inspirație, etc.
Lilia: Pare simplu, dar nu e. În primul rând, îmi întreb clientul pentru ce ocazie este sau unde va fi așezat/montat aranjamentul. Apoi alegem cromatica, discutăm despre deadline: în câte zile/ săptămâni e nevoie de acel aranjament, urmează apoi alegerea florilor și bugetul, unde apare și fenomenul de “tăierea aripilor” :). De abia după ce avem stabilite toate aceste detalii, trimitem comanda de flori către furnizor, o ridicăm în 3 zile de la frigidere, unde trebuie să fii echipată cu multă răbdare și să fii prietenă cu frigul (eu încă nu m-am împrietenit cu dumnealui 🙂 ).
Urmează traseul de la furnizor către atelier și apoi se întâmplă magiaaaa…Abia acum e momentul meu de creație și de terapie…
R: Cum definești bunul gust?
Lilia: Pentru mine, bunul gust înseamnă educație, de aici pleacă totul. Sigur că e ceva ce se învață de când ne naștem și până murim. Încerc să îi dezvolt această latură și fetiței mele: am mare grijă cum o îmbrac, cum o pieptăn, cum să mănânce, cum îi asortez hăinuțele, îi și explic de ce acea fustă nu se potrivește cu partea de sus, de exemplu. Sau atunci când plecăm undeva, analizăm camera de hotel. Bineînțeles că la vârsta ei totul e wow, inclusiv o toaletă publică i se pare așa. Ne amuzăm pe tema asta, dar apoi îi explic ce ar putea fi îmbunătățit la respectivul obiect sau loc.
Bunul gust nu e despre lux sau exclusivitate, opulență. Este despre firesc, natural, simplu, autentic.
R: Care sunt florile tale preferate și ce îți transmit ele?
Lilia: Pentru mine, florile reprezintă terapie pură…De aici și inspirația. Când lucrezi cu ceva atât de frumos, de fragil și unic, nu ai cum să nu simți inspirație și să nu creezi ceva armonios. Este un domeniu atât de captivant încât nu ai cum să te plictisești vreodată.
Florile sunt la fel ca oamenii: diferite ca formă, ca TOT.
Mi se pune foarte des această întrebare: “ai o floare preferată”? și recunosc că este cea mai grea întrebare la care pot sa răspund :). Am un top 10 în mintea mea, printre care se numără: scabiosa alba, ranunculus, anemone, bujori, lacramioare, bobocul de clematis, oxipetalum…Mă simt rușinată față de restul florilor pentru că, în viziunea mea, toate sunt frumoase. Nu există floare urâtă pe acest Pământ, aș putea să garantez pentru asta. 🙂
R: Atunci când vrem să oferim un buchet de flori, de ce anume trebuie să ținem cont?
Lilia: E frumos să oferi și e suficient, florile au magia de a bucura pe oricine. Cu un mănunchi de flori nu ai cum să jignești vreodată sau să deranjezi pe cineva, asta cred eu.
R: Pe lângă partea estetică evidentă, de ce ai recomanda să avem cât mai des / mereu flori în locuința noastră?
Lilia: Pentru că florile emană energie bună, și știm cu toții asta. Noi, oamenii, mai ales cei care trăim în mediul urban, avem mai multă nevoie să ne apropiem de natură, de frumos.
R: Am citit pe contul de Instagram spot.floraldesign că ești și event planner. Când lucrezi la un proiect, cum reușești să găsești un echilibru între amprenta personală și cerințele clientului?
Lilia: Da, așa este, confirm. 🙂 Phhh, e greu ce-i drept, dar nu imposibil. Am darul acesta de a-mi convinge clienții că ce le propun eu va fi o variantă mai eficientă atât financiar vorbind, cât și de design. Și nu le vând gogoși! Caut cele mai bune soluții pentru ei și ajung să fie atât de încântați de ceea ce le propun încât mă lasă să-mi fac de cap până la finalizarea proiectului. Reușesc să le câștig încrederea într-un timp scurt.
Experiențele de până acum m-au învățat să îmi dau seama unde pot să apăs pedala cu amprenta personală și unde nu.
R: Unde îți găsești sursele de inspirație?
Lilia: Dumnezeu ne-a dat egal, e corect cu noi în privința asta.
Inspirația este la tot pasul dacă o cauți.
Pe mine, vacanțele m-au învățat multe despre natură. Fiind de la țară, nu am văzut orhideea pe câmpuri. Dar văzând-o în Thailanda cam peste tot, am început să vizualizez în ce combinații este ea cea mai fericită: niciodată n-aș vedea-o alături de lavandă sau mușețel, fiecare își are locușorul ei. De aceea e bine să fim atenți, cel puțin în domeniul meu e indicat să mă inspir de la natură și sa fiu un mic observator. Cine cu cine se potrivește? Cine s-ar putea certa cromatic sau demografic?
R: Ce înseamnă pentru tine fericirea?
Lilia: Pentru mine, fericirea e atunci când pot să-i fac cuiva o bucurie fără un motiv. Fericirea e atunci când sunt în atelierul meu floral și mă înconjor de flori care mai de care, unele parfumate, altele cu o culoare deosebită. Fericirea mai e și atunci când mă plimb pe o stradă plină de tei înfloriți, când am în fața ochilor un câmp plin cu maci.
Pentru mine, fericirea fost când am văzut pentru prima dată licurici într-o grădină din Toscana. Fericită sunt și când Ilinca mea de catifea îmi spune că mă iubește și lista continuă…
M-am simțit fericită când mi-ai propus acest interviu, mi-ai făcut ziua cu un gest atât de frumos! Sunt atât de multe lucruri, persoane care mă fericesc și mă bucură. Sunt într-un moment al vieții în care mă simt împlinită, spun asta cu mâna pe inima-mi fericită!
Foto: arhiva Liliei