Am avut întotdeauna un soi de conștiinciozitate cu privire la sănătatea mea, și spun "un soi" pentru că nu am neglijat controalele și analizele de rutină, dar le-am tratat cu o oarecare superficialitate.
Așa cum procedăm mulți dintre noi, a fost nevoie de două episoade negre în viața mea care să dea cu mine de pământ, să mă scuture bine de tot și abia mai apoi să mă împingă de la spate să am mai multă grijă de mine: burnout-ul prin care am trecut (din care încă mă refac), moartea tatălui meu.
Experiența burnout-ului m-a învățat să fiu mai blândă cu mine (sunt încă un work in progress), să îmi cunosc foarte bine corpul (interocepție) și să intervin la primele semnale, fără să mai funcționez cu resursele pe datorie până când ajung efectiv să nu mai pot (been there). Și să înțeleg beneficiile terapiei căreia, până acum un an, nu i-am dat nicio șansă.
Moartea tatălui meu (s-a stins de cancer, în doar 3 luni de când a aflat diagnosticul, pe când Rita avea 3 luni) a fost ca un duș cu apă rece ca gheața care mi-a invadat întreaga ființă. M-am confruntat, zilnic, cu atacuri de panică preț de două luni după decesul lui și cu aceeași întrebare în gând: de ce nu a mers la medic din timp, de ce nu și-a făcut atâția ani nici măcar analizele de rutină? Astăzi, ar fi trăit.
Într-o societate în care se vorbește prea puțin despre prevenție, despre importanța sănătății fizice, emoționale, mintale, o Românie în care mersul la ginecolog este încă un subiect tabu, în care accesul la noțiuni de minimum bun simț ce țin de educația sexuală este pus la zid și descurajat cu o indiferență greu de înțeles, mi s-a părut absolut necesară o discuție pe această temă esențială: sănătatea feminină.
De profesie jurnalistă, Monica Rădulescu vorbește, pe contul ei de Instagram, dar și pe site-ul Monica Rădulescu - Jurnal de sănătate pentru femei, despre subiecte importante pentru femei, de la exercițiile Kegel și până la altele mai delicate care pot face diferența între viață și moarte, cum ar fi minunatul e-book pe care l-a creat - “Tot ce trebuie să știi pentru sănătatea ta. Ghid complet de consultații periodice”.
Ce admir extrem de tare la Monica este că oferă comunității ei informații corecte, coerente, din surse sigure, respectiv medici și alți specialiști, într-o lume a fake news-urilor și a dezinformării crase.
Te invit, așadar, să citești un interviu inspirațional care, sperăm eu și Monica, te va încuraja să ai mai multă grijă de tine, să pui sănătatea ta înaintea rușinii sau a prejudecăților, să te informezi constant din surse sigure, să te iubești și să te respecți în fiecare zi.
Monica, pe contul tău de Instagram, abordezi subiecte delicate, unele dintre ele încă tabu în societatea noastră, referitoare la sănătatea feminină. Cum le putem ajuta pe femeile din România să înțeleagă că nimic din ceea ce ține de corpul lor și de sănătatea lor nu ar trebui să fie considerat rușinos?
Ducem cu noi rușinea unor generații întregi de femei: mame și bunici, dar ușor-ușor și pas cu pas, cu educație, lucrurile se pot schimba. Am încredere și văd asta în toate mesajele pe care le primesc pe Instagram. Primesc săptămânal mesaje de la fete și femei care vor să afle mai multe despre sănătatea lor.
Am abordat o mulțime de teme: de la menstruație și dureri menstruale (care nu sunt deloc normale și noi, din păcate, am crescut cu ideea că trebuie să suferi în „perioada” aia, că multe femei trec prin asta) la endometrioză, infertilitate și mersul la ginecolog.
Toate subiectele astea sunt normale. Corpul nostru și toate părțile lui sunt normale, sunt ale noastre, nu trebuie să ne fie rușine și de ce nu am vrea să știm cum funcționează și cum putem avea mai multă grijă de noi?
Cred că doar vorbind deschis despre ele putem înțelege mai bine că rușinea nu trebuie să stea în calea sănătății noastre.
Povestește-mi, te rog, mai multe despre e-book-ul creat de tine, “Tot ce trebuie să știi pentru sănătatea ta. Ghid complet de consultații periodice”. De unde a pornit ideea unui astfel de material, cui îi este adresat?
Nu ne-a învățat nimeni să facem prevenție. Lipsa simptomelor nu este un motiv să evităm vizita la medic. Din păcate, mergem la doctor doar atunci când ne doare ceva sau nu mergem pentru că ne este teamă de ce vom afla.
Toți avem emoții atunci când intrăm într-un cabinet, dar mentalitatea asta: dacă aflu că am ceva? nu ar trebui să mai existe. Nu în vremurile pe care le trăim. Nu cu accesul pe care îl avem la informații. Dacă e să ne uităm la statistici, să știi că stăm tare prost. Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei și în fiecare an peste 1800 de femei mor din cauza cancerului de col uterin.
De aici a pornit eBook-ul, de la aceste cifre și de la pierderea uneia dintre cele mai bune prietene. După ce a plecat, am înțeles că tinerețea și sănătatea nu merg întotdeauna mână în mână și că am nevoie să învăț să am mai multă grijă de mine și să duc povestea ei mai departe.
eBook-ul cuprinde cele mai importante consultații periodice pe care este bine să le facă orice femeie: de la analizele de bază, controlul ginecologic și al sânilor la consultația stomatologică, dermatologică și oftalmologică + bonus două subcapitole speciale: unul pe sănătatea emoțională și celălalt pe cum să îți organizezi timpul astfel încât să reușești să te programezi la toate și la unele chiar gratis, dacă ai trimitere de la medicul de familie.
Sunt în ghid câteva tips and tricks foarte utile.
Important de menționat aici este faptul că ghidul este validat medical, adică informațiile sunt verificate de specialiști. eBook-ul este dedicat oricărei femei care vrea să învețe să aibă mai multă grijă de sănătatea ei, nu din teamă că s-ar îmbolnăvi, ci din respect față de corpul ei.
eBook-ul este gratuit și poate fi descărcat de aici.
Cum ai tu, Monica, grijă de tine, psihic, fizic, emoțional?
Nu atât de multă cum aș vrea. Nu îmi iese întotdeauna, însă învăț să îmi mai iau pauze de respiro, să mai pun frâne și să mă bucur de viață înainte să mă anunțe corpul că ar fi momentul să mă opresc.
Am trecut deja printr-un burnout, știu cum se simte și nu vreau să mă întorc acolo.
Încerc să îmi creez o rutină sănătoasă cu sportul, merg la analizele periodice, iar emoțional cel mai tare mă încarcă timpul petrecut acasă cu soțul meu și, mai nou, de câteva luni, pisicuța pe care o avem.
Mi-a plăcut mult o altă Campanie inițiată de tine, menită să educe publicul în legătură cu nefericita întrebare pe care prea mulți oameni o pun: “Tu când faci copil?”. Cum îi putem educa astfel încât să înțeleagă că, pe lângă faptul că este oricum o alegere extrem de personală care nu îi privește decât pe cei în cauză, această întrebare poate produce o reală traumă în cazul cuplurilor care nu pot avea copii, nu vor să aibă, tocmai au pierdut o sarcină, etc.?
Este una dintre cele mai nepotrivite întrebări pe care o poți adresa unei femei sau unui cuplu pentru că treaba asta implică doi oameni. Nu știi niciodată ce este în spatele acestei alegeri de a fi sau a nu fi părinte și ce răni poți atinge: poate femeia respectivă are o boală sau încearcă de ani mulți să rămână însărcinată sau a pierdut o sarcină și îi este teamă să mai încerce sau poate este singură sau....sau poate pur și simplu nu vrea și este foarte, foarte ok.
Știu că mulți consideră că acesta este cursul vieții, dar cred că nu toți suntem făcuți să fim părinți și trebuie să le acceptăm opțiunile celorlalți și să nu mai intrăm așa cu bocancii în viețile lor.
Pe mine m-a frustrat mult timp întrebarea și m-am blocat de multe ori atunci când am primit-o până când am decis că, dacă mă mai întreabă cineva, să răspund pur și simplu că este doar treaba mea, a noastră - a mea și a soțului meu și că nu am de ce să justific sau să dezvolt răspunsul.
Cred că doar așa putem educa: prin răspunsul pe care îl oferim celor care se trezesc să pună astfel de întrebări.
Ai vorbit inclusiv despre exercițiile Kegel. Cum a fost primit un astfel de subiect de către comunitatea ta, Monica?
Subiectul a fost primit neașteptat de bine. Aveam emoții atunci când am scris despre el. Ideea a venit în urma unui proiect de la job. Aveam de filmat un dispozitiv pentru exercițiile dedicate zonei perineului, am făcut un reel la filmări și am stat pe gânduri dacă să îl postez sau nu. M-a surprins reacția celor din comunitate și nevoia lor de a afla mai multe. Chiar am de gând să fac un material mai amplu despre asta.
Tot pe contul tău de Instagram ai publicat o serie de postări despre “Mersul la ginecolog”. Cum ne alegem medicul ginecolog potrivit, Monica, de ce trebuie să ținem cont?
Este unul dintre subiectele mele preferate. L-am abordat des pentru că aveam eu nevoie, în primul rând, să depășesc rușinea asta de a merge la ginecolog. Nu e cea mai comodă consultație, știm asta, însă este foarte importantă pentru o viață sănătoasă.
În eBook, am un capitol întreg despre mersul la ginecolog și scriu inclusiv despre cum să alegi medicul potrivit ție pentru că vrei, nu vrei, relația cu ginecologul trebuie să fie una pe termen lung și este bine să fie același – femeie sau bărbat, nu contează, important este să fie cel cu care rezonezi.
Primul pas este să cauți informații despre medicul la care urmează să mergi. Apoi, este important să rezonezi cu el și aici contează foarte tare să îl găsești pe cel care să te asculte, să îți ofere un sentiment de confort și să îți răspundă la toate întrebările pe care le ai (eu recomand să îți notezi întrebările într-o agendă și să mergi pregătită la medic pentru că ajută mult în comunicarea cu doctorul).
Aș mai zice că e important să nu renunți dacă nu ai rezonat cu primul medic.
Se vorbește tot mai des în ultima vreme despre “Doctor Google”. Ce cărți / site-uri recomanzi, totuși, femeilor pentru a se informa corect despre subiecte legate de sănătatea feminină?
Ultimii doi ani ne-au arătat cât de ușor putem să cădem în capcana fake news-urilor și că informațiile eronate au o putere mare de viralizare. Recomand site-urile oficiale (al OMS, de exemplu – Organizația Mondială a Sănătății), blogurile și conturile medicilor.
Din fericire, tot mai mulți medici au înțeles că trebuie să fie nu doar în cabinet, ci și acolo unde omul își caută informația: pe net. Sunt o mulțime de medici pe care îi recomand. Am făcut și eu o campanie cu ei. #stopdoctorgoogle se numește și îi puteți găsi la mine pe profil.
De asemenea, pe câțiva dintre ei îi puteți descoperi și în healthHUB, proiectul din care fac și eu parte. Pe pagina de Facebook dedicată hub-ului aveți mai multe detalii, însă ce aș vrea să rămână aici și țin mult la asta:
Nimic nu înlocuiește consultația din cabinetul medicului. Vă rog mult să mergeți la doctor și să nu cereți consultații pe Messenger, WhatsApp sau Instagram.
Ce este, mai exact, HealthHUB și ce își propune el să facă?
HealthHUB este locul care adună medici, jurnaliști, influenceri, creatori de conținut medical bazat pe știință și informații explicate clar și simplu pe înțelesul oamenilor. Într-o societate în care vracii poartă uneori halate de medici, în vremuri în care cădem ușor în capcana de a ne trata după ureche, este nevoie să găsim un loc în care informațiile să fie validate medical. Proiectul este încă la început, dar e pe un drum bun.
Ce înseamnă fericirea pentru tine?
Fericirea înseamnă să fiu eu bine cu mine și să fie sănătoși toți cei dragi mie.
Fericirea înseamnă să fiu în natură.
Fericirea înseamnă să mă plimb cu soțul meu.
Fericirea înseamnă să merg acasă la Herculane.
Fericirea înseamnă să mă uit pe geam la munții din fața blocului în care am crescut.
Fericirea înseamnă să stau cu picioarele goale în râu.
Fericirea înseamnă fiecare pachet cu mâncare pe care îl primesc de la ai mei.
Asta înseamnă fericirea pentru mine, și îmi dau seama de toate lucrurile astea și cât de importante sunt mai ales atunci când mă iau cu viața, cum bine se spune, și rezervorul îmi este gol. :)
Foto: Fab Squad Studio