Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

MUSE UM: creez haine care pot deschide un dialog

MUSE UM, piese vestimentare și accesorii confecționate din “vegan deadstock”.

MUSE UM: creez haine care pot deschide un dialog
Foto: arhiva personală a Adinei

Când am descoperit contul de Instagram al brandului MUSE UM, primul cuvânt care mi-a trecut prin minte a fost "expresivitate". O asociere splendidă între artă și modă, a cărei desăvârșire finală este dată de grija pentru oameni, animale, planetă.

Adina, fondatoarea brandului MUSE UM, nu creează doar "simple haine" - cum îmi place mie să spun, ci piese vestimentare care "pot deschide un dialog" - așa cum chiar ea afirmă.

Foto: Adina, Model: Raluca Croitoru

Vezi tu, motivul pentru care repet atât de des, în interviurile pe care le realizez, întrebarea: Moda este privită - nu de puțină lume - ca fiind o toană, o frivolitate căreia nu merită să îi acordăm prea multă atenție… sau bani. Care este, de fapt, rolul hainelor în viața noastră, pe lângă cel de a ne acoperi corpul? este tocmai această dorință a mea de a discuta despre modă și haine altfel decât ne-am obișnuit până acum.

Iar interviul de astăzi este, zic eu, un omagiu adus modei așa cum ar trebui să înceapă deja să fie gândită, privită, iubită, respectată...până nu ne trezim că este prea târziu.

Nu este în niciun caz un manifest anti fast fashion, ci o invitație la ceva ce am tot repetat pe blog: să cumperi puțin, dar de cea mai bună calitate și cu un impact minim asupra planetei, a devenit o virtute de transmis generațiilor tinere.

Cine este în spatele brandului MUSE UM și cum a prins aripi acest brand?

Adina Orboi este fondatoarea Conceptului MUSE UM, un proiect născut din dorința de a-mi coase toate gândurile creative pe o haină.

Am avut o copilărie foarte frumoasă. Am fost înconjurată de natură, bunicii mei m-au învățat cum să recunosc diferite plante sau copaci, și mi-am dezvoltat astfel abilitatea de a avea răbdare să le văd crescând.

Bunica mea avea o mașină de cusut foarte veche la care coseam haine pentru păpuși din tot felul de resturi de materiale, un fel de patchwork.

Cred că toate aceste activități mi-au sporit foarte mult creativitatea și curiozitatea. Am ales să urmez Liceul de Arte, iar mai apoi, m-am specializat pe modă.

După ce am terminat Masterul, mi-am dat seama că nu aș vrea să lucrez pentru un brand care creează sute de colecții de haine fără nicio însemnătate, ci mai degrabă aș vrea să creez haine singulare care pot deschide un dialog.

În ultimii 4 ani, am lucrat ca designer pentru un brand sustenabil din Amsterdam, Osier, unde am folosit doar materiale inovatoare precum: ’’piele’’ realizată din coji de măr, cactus, din fibre de portocale, flori de câmp ca înlocuitor al penelor, materiale realizate din bambus, alge, miceliu.

Pe lângă latura etică a brandului, care cuprinde grija față de planetă, animale și oameni, la Osier eram 4 femei care colaborau, luau împreună toate deciziile, asemenea unei echipe unde ierarhia și responsabilitatea sunt egal distribuite.

După ce am lucrat 4 ani cu un design minimalist și clasic pentru Osier Studio, mi-am dat seama că există o parte foarte experimentală, creativă, o dorință a mea de a crea cusături și broderie de mână, desene pe textile.

Muse um reprezintă o infinită căutare personală a formei prin haină, transpusă într-o manieră experimentală, îmbinând entuziasmul creativ cu grija față de planetă și de locuitoarele ei.

Hainele semnate MUSE UM sunt confecționate din “vegan deadstock”. Pe înțelesul tuturor, ce înseamnă asta mai exact?

Din păcate, industria modei produce foarte multe haine și foarte multă risipă, utilizând enorm de multe resurse în etapa de producție a acestor materiale.

Deadstock se traduce ca materiale recuperate, ele sunt surplusul care rămâne de la industria textilelor sau din atelierele designerilor.

"From waste to couture" este ideea prin care dorim să ne re-imaginăm deșeurile deja existente. Într-o societate în care conceptul de continuă dezvoltare este aproape o constantă obsesie, noi dorim să încetinim și să privim în jurul nostru, pentru a putea utiliza și transforma ceea ce avem deja la îndemână.

De asemenea, am ales să nu implicăm niciun material care are în compoziție fibre de la animale, piele, păr, blană etc.

Considerăm că un viitor sustenabil este acela unde nicio ființă nu este neglijată sau considerată doar un bun de consum.

Cred că uităm ce implicații aduce cu sine creșterea acestor ființe asupra mediului înconjurător: de la consumul de apă, mâncare, spațiul necesar, până la sănătatea muncitorilor care activează în aceste industrii (care este afectată de soluțiile chimice folosite pentru prelucrarea materialelor).

MUSE UM crede că natura, oamenii și animalele merită respectate și protejate în egală măsură.

Pe contul de Instagram, la bio, ai scris ceva foarte fain: “Unique pieces bridging the gap between art and fashion”. Vorbește-mi, te rog, despre această abordare.

În opinia mea, colaborarea ar trebui să fie mai presus decât competiția, ceea ce se și întâmplă în acest moment. Căutările mele artistice se întind mult mai departe de artele vizuale, către literatură, filosofie, ceramică, biologie, studiul naturii, fermentare și miceliu.

Conceptele hainelor MUSE UM se ramifică pornind de la polemici culturale, căutări personale, îmbinarea practicilor artizanale cu materiale inovatoare.

Pentru colecția viitoare - "Plant the seed" - am dori să folosim haina că pe o unealtă de a re-sălbătici pământul, introducând semințe de plante indigene în material.

Conceptul potențează îmbrăcămintea și impactul ei direct asupra mediului înconjurător.

Pe site-ul muse-um-concept.com, am văzut că realizezi o varietate de produse: de la rochii, fuste și sacouri până la sacoșe și accesorii pentru cap. Care sunt sursele tale de inspirație atunci când alegi să creezi un item?

De cele mai multe ori, găsesc inspirația în natură, în lungile noastre plimbări prin pădure cu cățelușa noastră adoptată, Fetița.

Mă inspiră pietrele, mucegaiul ciupercilor, liniile stâncilor, scoicile, mirosul unei anumite zile.

Inspirația mea este foarte imprevizibilă și poate veni în cele mai neașteptate momente: când stau la coadă într-un magazin, când am discuții foarte aprinse pe o anumită temă, când îmi îngrijesc plantele etc.

Spune-mi puțin, te rog, și despre modalitatea de pregătire a coletelor către clienți, pentru că sunt acolo incluse niște detalii splendide. <3

Fiecare produs este atent observat. De cele mai multe ori, încerc să îl supun unui ultim test de stres pentru a mă asigura că, dacă se întâmplă ceva, pot corecta înainte să trimit coletul.

Pentru că este un concept foarte personal, îmi doresc să îmi îmbunătățesc practicile. De curând, am început să creez propria hârtie reciclată pentru etichetele produselor.

Foto: Adina, Modele: Raluca Croitoru & Jurriaan Baggerman

Fiecare obiect MUSE UM vine cu câte o ilustrație realizată de mână, un colaj unde descriem filosofia brandului și un mesaj de informare cu privire la serviciul de reparare a articolelor.

În acest fel, sperăm nu doar că te poți îndrăgosti, dar și (re)îndrăgosti de piesele noastre vestimentare, purtându-le o vreme îndelungată.

Apoi, piesa vestimentară este pusă într-un săculeț realizat și el din materiale ’’deadstock’’ și introdus într-o cutie recuperată, la rândul ei decorată și desenată.

Am observat că balaclavaua a devenit un accesoriu nu doar estetic, ci de-a dreptul to die for, prin decorarea lui aparte sau prin intermediul materialelor din care este confecționat. Tu de ce ai ales să realizezi acest tip de accesoriu?

Consider că acest accesoriu, dincolo de a fi un "trend", poate semnifica opresiune în unele cazuri sau chiar un simbol anarhist. În loc să ascund identitatea purtătorului, am ales să o revelez, și am creat o balaclava transparentă cu aplicații sensibile, ca o formă de răzvrătire.

Foto: Adina, Model: Raluca Croitoru

Cum este femeia care își răsfață corpul - și sufletul - cu haine semnate MUSE UM?

Conceptul este realizat deopotrivă pentru elementul masculin, feminin, cât și pentru cel non-binar. Atinge toate tipologiile de persoane și lasă locul unei interpretări cât mai diversificate și individuale ale unei muze.

Îmi doresc să las fiecărui individ libertatea de a se bucura de piesele vestimentare pe care le creez, fără a categorisi genuri și tipologii.

Este alegerea fiecăruia de a se exprima cum își dorește.
SS22 - Muse um Portfolio
SS22 on Muse um Portfolio

Cum definești tu termenul “muse”?

"Muse" poate fi absolut orice, atât timp cât în cel care privește se declanșează o scânteie de creație.

Muza, pentru mine, poate fi o entitate care este găsită foarte greu și pierdută foarte ușor, în urma ei rămânând creația ca o formă de aducere aminte.

Moda este privită - nu de puțină lume - ca fiind o toană, o frivolitate căreia nu merită să îi acordăm prea multă atenție… sau bani. Care este, de fapt, rolul hainelor în viața noastră, pe lângă cel de a ne acoperi corpul?

Din păcate, producția intensă a hainelor ne face să le privim că pe o parte frivolă din viață noastră, deoarece avem acces la atât de multe articole, atât de ieftine ca preț, dar cu un cost atât de mare.

Hainele pot avea semnificații foarte diferite în societate, ca unealtă de opresiune, religie, status sau că o formă de a ne exprima, de a ne revolta sau de a purta grijă nouă și planetei.

De aceea, partea de colaborare între diferite arii de expertiză este foarte importantă, pentru a ne reaminti că în spatele hainelor există anumite concepte și polemici. Consider că toate acestea nu sunt reprezentate în revistele de modă și fashion, unde hainele sunt doar ''cool''.

"Details matter. They create depth, and depth creates authenticity." este unul dintre citatele mele preferate tocmai pentru că celebrează o valoare pe care eu o prețuiesc tot mai mult odată cu trecerea timpului: autenticitatea. Cum te raportezi tu la acest citat?

Iubesc detaliile! Este și motivul pentru care se găsesc foarte multe elemente decorative pe obiectele pe care le creez, cum e broderia de mână, fiecare haină având un caracter unic.

Cred că autenticitatea este în fiecare dintre noi. Eu, de curând, am început să simt foarte mult bucuria de a redescoperi lucruri pe care nu le observasem în orașul meu, să aflu povești despre străbunicii mei, să descopăr folclorul din zona în care m-am născut.

Pentru că locuiesc în Olanda de 5 ani, observ foarte mult diferența de cultură și cred că obiceiurile, unele tradiții și poveștile pe care le avem în cultura noastră sunt unice și reprezintă ritmul naturii și al oamenilor.

Cum definești bunul gust?

Bunul gust este definit de fiecare în parte, iubesc diversitatea și cred că perspectivele diferite sunt foarte importante. Pentru mine, este echivalent cu un om bun, onest și cu multă compasiune.

Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Fericirea, pentru mine, înseamnă mirosul pâinii cu maia pe care am dospit-o de două zile.

  • Când văd că ciupercile mele pleurotus cresc pe zațul de la cafea;
  • Soarele;
  • Când mă plimb prin pădure ore în șir cu Fetița, câinele meu adoptat;
  • Toamna, când apar primi hribi;
  • Să învăț lucruri noi și să dăruiesc din cunoștința mea altora.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

♡ Inspiration Avalanche - Conținut exclusiv pentru abonați

Mă abonez ♡