Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Despre ritualuri de bine

Instrumentele care mă ajută să fiu bine cu mine.

Despre ritualuri de bine
Foto: Desene cu lumină

2016-2022. Au fost anii care m-au transformat în persoana de astăzi. Am dus un greu pe care nu mi-l puteam imagina, dar care s-a dovedit a fi, de fapt, un colac de salvare.

Experiența burnout-ului, căci despre ea vorbesc, m-a trântit la pământ, dar din acest zbucium interior oribil s-a născut o relație conștientă, incredibilă cu mintea mea, cu al meu corp.

Nu mă pot erija într-o expertă a disciplinei, încă mai am mult de lucru aici, dar cert este că nu mai fac rabat de la rutinele și ritualurile care îmi asigură starea de bine, de liniște. Chiar și în perioadele mai aglomerate, când se întâmplă să "uit" puțin de mine, corpul și mintea se asigură, prin semnalele pe care le mi le trimit, că revin pe "calea cea dreaptă".

Așa cum mai mai povestit aici sau pe Instagram, mersul pe jos (8-10km aproape zilnic), practica de yoga, journaling-ul și anumite experiențe senzoriale îmi sunt extrem de utile pentru a-mi menține mintea calmă.

*Produsele Neurominder pot fi comandate de pe site-ul neurominder.ro. Folosește codul de reducere RALU10, pentru a beneficia de un discount de 10% la jurnalul Plan Bee și la gama de lumânări "intuition" și "hold on" (aceasta este în serie limitată, de sărbători).

Starea de bine este un puzzle alcătuit din alegeri intenționate.

În afara unor situații excepționale (boală, moarte, altele care nu depind musai de noi), FERICIREA ține mult de ALEGERILE pe care le facem. Desigur, e mult mai ușor să ne plângem, să dăm vina pe ceilalți, să rămânem blocați în situații care nu ne mai servesc stării de bine.

Been there, done that pentru mulți ani, și nu doar în cei cu burnout. Tocmai de aceea sunt atât de recunoscătoare că am reușit să ies nu doar din depresie și burnout, ci și din acest cerc vicios al victimizării și al lipsei de motivație, de disciplină, de asumare a propriilor decizii.

Instrumente care mă ajută să fiu bine cu mine

Journaling-ul este o artă a autodescoperirii, un sanctuar în care gândurile curg liber, emoțiile își găsesc vocea, visele prind forme de aripi.

Mă ajută să răspund la întrebarea: eu cine sunt?. Pentru că, nu-i așa, răspunsul nu este întotdeauna la îndemâna noastră.

Și pe măsură ce descopăr cine sunt, fac alegeri conștiente care duc la o stare generală de bine. Devin mai fericită, deci mai bună și mai blândă cu mine și cu cei din jurul meu.

Poate că ți se pare o prostie sau ceva forțat, dar încearcă să răspunzi la întrebările acestea: eu cine sunt? ce mă face fericit/ă? ce vreau să las în urma mea? Și nu îți răspunde doar în minte, ci pune totul pe hârtie. Scrisul chiar este un soi de terapie.

De ce Plan Bee, JURNALUL DE ANTRENARE A CREIERULUI?

Plan Bee - un jurnal al gândurilor, stărilor și emoțiilor tale… 

Ce este Plan Bee?

Nu este prima dată când îți povestesc despre Neurominder (poți citi primul articol aici), și asta pentru că nu scriu decât despre oameni, produse, branduri, businessuri în care chiar cred și pe care îmi doresc să le promovez având speranța că te vor ajuta realmente să îmbrățișezi arta de a trăi frumos.

Deși gândit inițial ca un reminder pentru monitorizarea zilei, a activităților și a micilor obiective, pe parcurs și-au găsit locul concepte și activități cu rol în gestionarea gândurilor și a emoțiilor prin exprimarea lor în scris, colorat, desenat… Și iată că pornind de la un plan inițial A, Mădălina Constantin, cea care a realizat acest concept minunat, a ajuns la un nou plan. Plan Bee. Exact cum o albină pornește în misiunea ei și se întoarce la stup cu polenul necesar.

Cum te ajută jurnalul Plan Bee?

  • Experimentează cu sfaturi și exerciții terapeutice. Acestea pot ghida reflecțiile tale și pot stimula conștietizări profunde, mai ales în fața unor provocări specifice.

Trăim, în majoritatea timpului, pe fast forward și mai degrabă superficial. Momentele în care stai tu cu tine sunt esențiale în procesul de auto-cunoaștere. Reprimăm amintiri și emoții neplăcute pentru că fugim de noi, de întuneric, de traume și bagaje. Dar este nevoie să le aducem la lumină, să le acceptăm, să facem pace cu ele și cu noi. Pe lângă terapia clasică, pe care te rog să nu o neglijezi dacă simți că ești în punctul în care ai nevoie de ajutorul unui psiholog, aceste exerciții îți pot fi un aliat de nădejde.

  • Sărbătorește-ți realizările, indiferent cât de mici. Recunoașterea succeselor în jurnal îți întărește reziliența.

Nu știu cum funcționezi tu, dar eu merg braț la braț cu Sindromul Impostorului. Îmi este atât de greu să recunosc că sunt bună la ceva, că e suficient ceea ce fac, că merit ce mi se întâmplă bun, că ajung uneori să mă autosabotez. Drept care, poți înțelege de ce îmi este atât de util să pun negru pe alb chiar și cele mai mici realizări. Să le văd acolo, să le recitesc ori de câte ori mă încăpățânez să nu cred în mine.

  • Notarea regulată a lucrurilor pentru care simți recunoștință poate schimba atenția spre aspecte pozitive ale vieții tale.

Și tu vezi răul înaintea binelui, nu? Și ție ți se întâmplă să uiți sau să iei for granted lucruri, oameni, întâmplări care reprezintă o adevărată binecuvântare, nu-i așa? Pe mine mă ajută mult să fiu conștientă de tot ceea ce e bun în viața mea și să îmi exprim recunoștința zilnic.

  • Revizitarea însemnărilor mai vechi, pentru a-ți observa creșterea, provocările depășite și lecțiile învățate, oferă o perspectivă valoroasă asupra călătoriei tale.

Eu scriu pe blog uneori despre această călătorie a mea. Sunt onestă și deschisă față de mine, dar și față de comunitatea mea. Dar în mod evident sunt lucruri extrem de personale pe care aleg să le păstrez doar pentru mine. Iar când mă uit în spate, la cum eram acum 2 ani, căci acesta a fost punctul în care am reușit să ies din starea aceea oribilă, momentul în care mi-am făcut curaj să fac ceea ce îmi place și să pot plăti și facturi din asta, îmi dau seama că I DID IT!

Și pentru că vorbesc des despre importanța transformării unor gesturi banale în experiențe faine, așa cum am învățat să trăiesc în ultimii ani, nu pot să nu îți recomand lumânările parfumate Neurominder, produse în România, din ingrediente menite să-ți creeze ambianța relaxantă de care ai nevoie.

Lumânările parfumate, turnate din ceară de soia, cu fitil de bumbac și in, conțin amestecuri de uleiuri esențiale atent studiate pentru a stimula anumite funcții ale creierului.

Aromele lumânării „hold on” trezesc emoțiile în așteparea Crăciunului, ne duc cu gândul la copilărie și la o stare de liniște și optimism!

Aromele lumânării „intuition” stimulează intuiția, contemplarea și motivația intrinsecă, favorizând procesul de journaling.

Lumânarea parfumată Intuition conține:

  • Ceară naturală de soia + Ulei parfumat + Fitil din bumbac și in
  • Ulei parfumat de piper, cedru și tămâie
  • Vas galben + capac bambus gravat cu un mesaj hygge 

Sub capacul din bambus, lumânarea din soia ascunde o lume plină de arome picante, lemnoase. 

Parfumul de piper oferă un boost instant creierului și trezește buna dispoziție, iar cel de tămâie stimulează intuiția, aduce contemplare și crește motivația intrinsecă. 

Familia olfactivă: Boisé Épicé (Lemnos picant)

Note de vârf: piper negru, cardamom

Note de mijloc: piele, ghimbir, lemn de cedru

Note de bază: tămâie, chihlimbar, lemn de cedru

Hold on - the ADVENT CANDLE - emoția așteptării 

Ingrediente "hold on" advent candle:

Note de vârf: cardamom, citrice

Note de mijloc: cuișoare, ghimbir

Note de bază: scorțișoară

Kit-urile NEURObeing

Mădălina Constantin, owner Neurominder, a creat o colecție atent studiată pentru a susține creierul în procesul de antrenare și de stimulare a undelor cerebrale.

Kit-urile NEURObeing te ajută să faci din spațiul personal un loc de relaxare, contemplare și eliberare emoțională. Include în stilul tău de viață journaling-ul și aromaterapia pentru un proces sustenabil al stării de bine!

Jurnalul Plan Bee te ghidează în procesul de journaling, care este recunoscut ca formă de terapie și utilizat ca schemă de deblocare a mentalului.

Ai grijă de creierul tău, iar creierul va avea grijă de tine! este îndemnul Neurominder.

*Produsele Neurominder pot fi comandate de pe site-ul neurominder.ro. Folosește codul de reducere RALU10, pentru a beneficia de un discount de 10% la jurnalul Plan Bee și la gama de lumânări "intuition" și "hold on" (aceasta este în serie limitată, de sărbători). Comenzile plasate în luna decembrie beneficiază de transport gratuit.

*Acest articol face parte dintr-un proiect amplu și reprezintă o colaborare între ralucaharabagiu.com și Neurominder.

Foto: Desene cu lumină