Ca fiecare om (cred și sper) am anumite obsesii sănătoase cu care aleg să îmi hrănesc mintea, dar mai ales emoțiile, asemenea unui zvâc hămesit care cere continuu să primească ceea ce-i priește, ce îl face să se cutremure, să respire profund, să se arunce înainte, să nu mai privească înapoi.
Frumusețea atemporală a unora dintre femei, a locurilor, a lucrurilor, scrisul și cuvintele, oamenii care își deschid sufletul pentru a găsi acolo calea către visul lor și cei care iubesc viața cu o poftă de nestăvilit, care simt joie de vivre, il dolce far niente, sieste, tot tacâmul la un loc.
Și mai sunt cei care prin ceea ce fac reușesc să ofere altora bucuria pură, indiferent că se rezumă doar la statutul de frivolitate sau că are o însemnătate aparte. Să îi faci fericiți pe ceilalți prin propria-ți fericire, ăsta mi se pare un soi de lux pe care nu mulți și-l permit.
Și ajung la interviul de astăzi pe care l-am realizat împreună cu Loredana Munteanu, cea care pictează emoții, gânduri, trăiri, iubiri pe unul dintre item-urile mele preferate: cămașa albă, simplă, masculină.
Loredana este o splendoare de femeie, iar rândurile de mai jos sunt o punte între finalul timid de vară și curajul nebun al toamnei, cu ale ei noi începuturi.
Ai avut întotdeauna această predilecție pentru estetic, Loredana?
Am crescut într-un mediu simplu, fără artă sau repere estetice. A început să se contureze la nivel subconștient o preocupare în acest sens când m-am mutat la București, la 19 ani, pe măsură ce descopeream orașul, noi oameni, noi activități.
A fost un proces natural...treptat, am început să-mi pun o întrebare care, de-a lungul timpului, m-a tot stors: care e scopul meu?
Și pentru că nu îmi era clar, mi-am creat libertatea să mă abat de la cursul ”firesc” al societății: nu mi-am luat un job, ci mi l-am ”inventat” ca să fac experimente, să încerc diverse lucruri, să mă înconjor de oameni mai buni decât mine, să visez, să am timp și de făcut nimic.
Cum a prins aripi povestea brandului Wear Fior?
Pictam/tăiam/modificam, de vreo 10 ani, haine pentru mine, din dorința de personalizare, fără să mă gândesc o clipă că s-ar putea transforma la un moment dat într-un business. Ideea s-a cristalizat în vara 2020, la insistențele unor prieteni. Mie mi s-a părut amuzant la acel moment.
Imediat după eliminarea restricțiilor din lockdown, mi-am pictat o cămașă albă masculină cu tot dorul adunat pentru mare și am mers la plajă, unde a făcut ”valuri”.
Astfel, am primit prima comandă, din joacă, cu tematică marină, iar apoi s-a dus vestea prin cercul lor de prieteni. Și așa a început să prindă contur în mintea mea că aș putea crea un nou proiect. Nici cont IG/nume nu aveam, doar avânt de a picta.
Ador denumirea brandului. Cum ți-a venit ideea acestei combinații inedite de termeni?
Când am decis că e momentul să creez o pagină IG dedicată, am început să mă gândesc la o estetică și apoi la nume. Așa mi-am amintit că printre sutele de notițe din telefon, e una denumită: ”cuvinte favorite din limba română”. FIOR era unul dintre cuvinte și am vizualizat instant ce aveam de făcut.
Și dacă tot vorbim despre combinații - masculine shirts with an emotional touch - de ce ai ales cămăși bărbătești care să răsfețe trupuri de femei?
În procesul de vizualizare despre cum să devină FIOR, am realizat că vreau să aleg un singur item, să mă nișez, iar după sufletul meu, cămașa albă masculină rămâne cel mai simplu, sexy, încrezător și versatil item din garderoba oricărei femei.
Iar dacă o femeie încă nu are o astfel de cămașă, sigur poate împrumuta de la iubit sau de la tata. P.S. 20% dintre comenzi sunt pentru bărbați.
Modelul meu preferat este cel cu inima (organ) pictată. Unde îți găsești inspirația pentru desenele pe care le pictezi pe cămăși?
Niciodată nu îmi pun întrebarea de unde îmi iau inspirația azi?. E pur și simplu un efect al unui proces continuu de a fi, de a simți, de a căuta, de a lucra. Poate fi inspirație divină, dar de cele mai multe ori e inspirație în mișcare.
Ador să fiu în natură, să fac drumeții, să privesc cerul, să citesc, să vizitez muzee/galerii, să merg cu bicla desculță și să privesc casele vechi, iar toate aceste lucruri formează, probabil, niște reacții în mine care iau sub forma unei idei sau nu.
Nu cred că e ceva bine definit, noi definim ulterior prin ce alegem să facem cu ceea ce primim.
Și textele…Câte sunt ideile clientelor tale, câte izvorăsc din interiorul tău?
Îmi încurajez clienții spunându-le că personalizarea e cheia... chiar dacă se lasă inspirați de un model deja pictat, postat pe IG, e important să găsim firul lor personal sau să schimbăm măcar ceva.
Uneori, vin ei deja cu mesajul și le propun alte detalii, alteori vin cu sugestia schiței și a textului. Îmi e foarte natural, probabil și pentru că am exercițiul scrierii în jurnal, de a fi meditativă.
Cum este femeia care poartă cămășile Wear Fior?
Femeia versatilă care azi poartă cămașa cu o fustă lungă și tocuri la un dineu, iar mâine cu short jeans și șlapi la o grădină de vară.
Eleganța vine din felul în care porți hainele, din cum te exprimi, nu doar dintr-o garderobă formată exclusiv din rochii și fuste sau ce e considerat general valabil feminin și rafinat.
*O zic drept observație personală, fiindcă abia la 32 de ani mi-am achiziționat prima pereche de jeans pentru că până atunci îi vedeam ca pe ceva extrem de banal și consideram că îmi ”strică” linia feminină.
Cum definești tu bunul gust?
Aș asocia bunul gust cu o lucrare de artă. Când am studiat la Londra, prima întrebare a fost: Ce face ca o lucrare să fie o lucrare de artă?. Răspunsul: intenția autorului. Că e o lucrare bună sau mai puțin bună e altă discuție, cam așa e și cu bunul gust.
Indicat ar fi să zică alții despre mine dacă am sau nu bun gust. Căci eu despre mine nu pot să zic decât că am o afinitate pentru diverse lucruri, că sunt armonizate conform filtrului meu personal.
Moda este privită, nu de puțină lume, ca fiind o toană, o frivolitate căreia nu merită să îi acordăm prea multă atenție…sau bani. Care este, de fapt, rolul hainelor în viața noastră, pe lângă cel de a ne acoperi corpul?
Cred că moda are rol de manifest, traduce actualitatea și diverse mesaje de interes pentru publicul larg, iar apoi fiecare dintre noi traduce prin filtrul său de ce are nevoie.
Vrem, nu vrem, influențează nu doar ce alegem să purtăm pentru serviciu sau pentru un date, ci la nivel macro socio-cultural (ex. gândește-te la rolul scenografului).
Hainele nu ne fac oameni, dar cu ajutorul lor spunem o poveste despre noi. Cred că acum, mai mult ca niciodată, e o nevoie de diferențiere, mai ales la nivel vizual.
Ce femei te inspiră, Loredana?
Apreciez munca sau ce exprimă diverse femei în online, dar social media e seducătoare și evit să-mi iau inspirația de aici. Prefer din offline, din ce observ sau din interacțiuni, legături. Poate fi oricine, un gest care trezește ceva în mine, care mă scoate din zona mea sau îmi amintește de o zonă rătăcită, care mă adună sau spre care tind ori nu. De la sora mea, prietenele foarte apropiate, de la doamna Viorica, din Piața Matache, de la care îmi cumpăr legumele.
Ce înseamnă pentru tine fericirea?
E o senzație trecătoare, consumatoare de resurse, de aceea nu prea am căutat fericirea, ci sensul. Când mintea se armonizează cu sufletul.
Foto credit: cele cu Loredana - Alexandru Pavel, foto cămăși - arhiva Wear Fior