Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Adina Grapa, owner Grapadina: frumosul înseamnă simplu

Intervievata mea de astăzi, Adina Grapa, înnobilează prezentul cu trăinicia și farmecul originilor și rădăcinilor de odinioară.

Adina Grapa, owner Grapadina: frumosul înseamnă simplu
Adina by Felicia Simion

Interviurile pe care le realizez pentru ralucaharabagiu.com nu au drept protagoniste femei care întruchipează perfecțiunea, ci mai degrabă femei care reușesc cumva să o sfideze tocmai datorită firescului dezarmant cu care își "poartă" viața.

Sunt femei care, indiferent de meseria pe care o au, prețuiesc autenticitatea, simplitatea, bunul gust și simț. Femei care trăiesc din plin, cu nesaț și iubire profundă, în absolut. Care sunt asumate cu ele însele, cu lumină și întuneric deopotrivă.

Reprezintă un manifest pentru ceea ce, în accepțiunea mea, înseamnă "să fii femeie" dincolo de definiția precară din Dex a acestui termen.

Iar intervievata mea de astăzi, Adina Grapa, owner Grapadina și WarewarE, nu este doar o femeie, ci o super femeie care înnobilează prezentul cu trăinicia și farmecul originilor și rădăcinilor de odinioară.

Pentru mine, ești o muză atemporală, cu o frumusețe și un firesc aparte. Cine este Adina Grapa și cum ai ajuns să știi cine ești?

Adina Grapa este o fată crescută la țară de bunicii ei, Niculina și Ion, în satul Siliștea Gumești al lui Marin Preda, și de bunica Gabriela și tataie Gheorghe, în satul Dudu din Plopii-Slăviteşti. Este o fată care relaționează și iubește natura în toate formele ei. De aceea, caut esența a tot ceea ce mă înconjoară și mă îndrăgostesc de orice-i verde, o plantă, o frunză, o crenguță.

Aș zice că-i o fată cu minte complexă și imaginație cât câmpul din satul bunicilor. Despre care prietenii zic că e "fără filtru". O persoană care, de peste 10 ani de când creează, a încercat să îmbine aceste principii și trăiri în hainele ei.

Adina este fata care, la 18 ani, a început cariera de model și a plecat în Japonia, unde a cunoscut lumea frumosului.

Adina este fata care, la 25 de ani, era polițistă, și care a bătut străzile Bucureștiului și a văzut cu ochii ei cea mai dură față a oamenilor și a acestui oraș.

După 7 ani, Adina s-a întors la ea și a încercat să-și creeze lumea ei, un univers în care natura coexistă cu estetica și cultura japoneză, prin simplitate, corectitudine și bun simț.

Știu că poate sună clișeic, dar nu am ajuns încă să știu cine sunt. Este o descoperire zilnică și o evoluție continuă, deoarece ce-ți place astăzi poate nu îți mai place mâine, și aici aș puncta una dintre vorbele bunicii: "În seara asta te culci un om, iar mâine te trezești altcineva".

Trăiesc cu toată ființa acest proces de descoperire continuă așa cum vine el, cu bune și rele și cu toate încercările pe care viața le aduce.

Ai avut întotdeauna o predilecție pentru frumos?

Mama zice că am avut de mică frumosul în mine. La grădiniță și apoi la școală, nu mă îmbrăcam decât în rochiile "învârtite" - acestea îmi plăceau - și nu voiam să ies pe stradă dacă mama mea nu era cea mai elegantă mămică, cu pălărie, paltonul lung și pantofi cu toc.

La serbări, mă îmbrăcam de la Casa de modă "Venus", iar în rest mergeam la doamna Mierla, croitoreasa din Centrul Vechi, care mă întreba cum aș vrea să fie rochița, iar ea mi le făcea fix cum mi le imaginam eu. Și rochița trebuia să fie învârtită.

Eu alegeam și materialele din magazinul de vizazi, tot din Centrul Vechi. Pantofii îi luam împreună cu tata, numai "Leonardo" de la "Romarta Copiilor".

În Japonia, frumosul a căpătat o altă dimensiune, și am descoperit că frumosul înseamnă simplu.

Cum a prins viață brandul Grapadina și de ce ai ales ca laitmotive kimonoul și hanoracul?

Brandul Grapa Adina a pornit de la o necesitate proprie. Găseam pe piață doar haine care nu mă reprezentau, așa că mi-am creat o lume a mea. Kimonourile și hanoracele reprezintă doar o mică parte din Brandul Grapa Adina.

Fiecare piesă pe care am creat-o în ultimii 10 ani a fost născută din felul în care simțeam și mă simțeam în acel moment. De aceea, pe lângă haine și borsete, am creat și piesele de lenjerie intimă Kinky After Lunch, bijuteriile Kubittama, iar în curând, voi lansa și două parfumuri - Grapa’r’fume, alături de colaboratorii mei, Adi ale Van Parfum și Toskovat’ Perfumes.

Povestește-mi, te rog, despre principalele atribute pe care le îmbrățișează creațiile tale: “Traditions. Zero Waste. Raw. Cool. Effortless. AU NATUREL.”

Hainele pe care le creez vin din filosofia mea de viață, din valorile mele și din felul în care vreau să se simtă femeia care le poartă.

Să poarte tradiția cu ea. “Să se poarte frumoasă”.

Prin conceptul MARA MUKI MONO am vrut să le reamintesc româncelor despre bătrânii noștri, pe care nu trebuie să îi uităm. Materialele folosite sunt pleduri vechi pe care le-am reinterpretat în urmă cu 6 ani, cu paltonul "Floarea", și care, în opinia mea, trebuie transmise din generație în generație.

Vin împreună cu o ie tradițională, un brâu din colecția mea și o ladă de zestre din lemn de nuc reinterpretată.

În același timp, Zero Waste înseamnă și respectul față de bătrânii care au lucrat aceste materiale la război, drept care nu am vrut să le las să se piardă mâncate de molii și pierdute în timp.

Cool înseamnă să nu uiți de unde vii. Efortless înseamnă doar să fii. Totul înseamnă naturalețe și simplitate.

Realizezi și genți de talie sau alte accesorii din piele sub umbrela WarewarE. Din nou, de ce genți “de talie” și care sunt valorile care stau la baza acestor produse?

În urmă cu aproape 8 ani, și spun aproape 8 pentru că WarewarE împlinește 8 ani în aprilie, am vrut să creez un accesoriu care să marcheze talia pentru hainele largi pe care le fac, plecând de la ideea Obi-ului din kimono-ul japonez, și care să fie confortabil și util pentru orice femeie indiferent de vârstă și situație.

WarewarE, în japoneză, înseamnă “noi”, iar eu am creat acest produs pentru noi, o comunitate formată din oameni care apreciază frumosul și simplitatea.

Acum 8 ani, borseta era considerată un produs de piață, iar eu, prin designul caracterizat de simplitate și pielea din ediții limitate folosită, am creat un produs unic pe piață la acea vreme, care poate fi folosit ca accesoriu cheie în absolut orice ținută.

Grapadina
Raw. Cool. Effortless. AU NATUREL. Grapadina was born out of pure love for aesthetics and an in-born desire to explore the depths of the unknown. Embodying rawness and traditional elements in an effortlessly-cool look, every piece suddenly becomes a statement once it perfectly dresses and adorns the…

WarewarE a călătorit pe toate continentele și a ajuns rapid un trend de fashion pentru femeile din România și nu numai. Fiecare borsetă pe care o creez este unică, realizată din ediție limitată de texturi și culori de piele. Fiecare borsetă este confecționată manual la noi în țară, pentru că îmi doresc din tot sufletul meu să susțin artizanii români.

În ultimii ani, au început să apară pe piață numeroase persoane care au replicat designul WarewarE, o muncă și un concept la care țin enorm. Mă bucur că am putut fi o sursă de inspirație pentru ei toți, dar în același timp, din punctul meu de vedere, un designer este cel care creează și dezvoltă produse inovatoare.

Cum este femeia care își răsfață corpul - și sufletul - cu haine semnate Grapadina?

Hainele mele sunt pentru orice femeie și transformă orice femeie. Îi dau atitudine chiar și când aceasta e căzută și o fac să strălucească dând skip la paiete și sclipici.

Femeia care poartă hainele Grapadina nu are vârstă și nici greutate. Seasonless și timeless. Femeia care poartă Grapa Adina știe sau este pe cale să descopere ce este simplitatea și că frumusețea ei nu înseamnă descoperire fizică, ci contează cum porți haina de pe tine, îmbrăcată și nu dezbrăcată.

Ai dedicat o postare pe IG bunicii tale, Niculina, căreia îi mulțumeai pentru copilăria frumoasă pe care ai avut-o și pentru cine ești astăzi. Care sunt valorile și credințele pe care le-a sădit profund în interiorul tău timpul petrecut cu bunica Niculina?

Bunica Niculina este persoana care m-a crescut, educat și îmblânzit. Noi două suntem același om. Din generații diferite, din lumi diferite, dar cu aceleași principii și suflet.

Bunica mea m-a învățat ce-i viața, tot ce cunosc eu în viața mea de azi, ce înseamnă dreptatea și corectitudinea, că practic "cum te crești, așa te ai". M-a învățat să fiu om și să mă iubesc așa cum sunt, că-s bună sau că-s rea, și să îmbrățișez toate părțile din mine.

Bunica mea nu e doar un personaj din copilărie, e prezentă în continuare în viața mea mă și trage de urechi, mă și îndrumă să fiu o variantă bună a mea și mai corectă față de mine însămi, vorba ei: "ori te pup pe năsuc, ori te trag de urechi, tot o formă de iubire e".

Bunica mea e Ilie Moromete în varianta feminină. Cu umor, sarcasm și mereu cu toate cuvintele la ea.


"Details matter. They create depth, and depth creates authenticity." este unul dintre citatele mele preferate tocmai pentru că celebrează o valoare pe care eu o prețuiesc tot mai mult odată cu trecerea timpului: autenticitatea. Cum te raportezi tu la acest citat, Adina, din postura unui creator?

Pentru mine, autenticitatea înseamnă a fi și a te lăsa liberă în lumea ta. A îți construi din creația ta propriul univers în care îmbini frumosul cu valorile personale. Înseamnă să fii umil, smerit și ancorat în realitate.

Moda este privită - nu de puțină lume - ca fiind o toană, o frivolitate căreia nu merită să îi acordăm prea multă atenție…sau bani. Care este, de fapt, rolul hainelor în viața noastră, pe lângă cel de a ne acoperi corpul?

Pentru mine, rolul hainelor este să creeze mister. Este să acopere, nu să descopere, să-ți pună imaginația la treabă, să te facă să te gândești ce se află dincolo de acel bumbac sau acea cânepă. A purta haine este o experiență în sine, căreia tu îi dai interpretarea ta. Le porți așa cum ești și cum te simți. Uneori, hainele vorbesc în locul nostru și ne împrumută personalitatea.


Revenind la contul tău de Instagram, el este un manifest pentru bun gust și joie de vivre. Cum definești cele două noțiuni: bunul gust și starea de joie de vivre?

Contul meu de Instagram este, de fapt, o manifestare a ceea ce sunt eu și cum mi-aș dori să fie lumea din jurul meu. Pentru mine, bun gust înseamnă tot ce-i simplu și natural. Bun gust înseamnă oameni de calitate, informații de calitate, haine de calitate, mâncare de calitate. Iar starea de joie de vivre o port cu mine chiar și atunci când viața nu-mi zâmbește.

Ai realizat o ședință foto cu una dintre femeile pe care le admir tare mult, Felicia Simion, fotografii în care surprinzi grația, lumina, feminitatea, toate cu o naturalețe desăvârșită. Ce femei te inspiră pe tine, Adina?

Mama și bunica. Exemple de feminitate, grație, putere, verticalitate și naturalețe. Sunt femei reale, pe care le cunosc, care m-au crescut, pe care le admir. Nu am avut niciodată modele din cărți sau filme, pentru că nici viața nu este desprinsă din filme sau cărți.

În același timp, în ultimii ani, am cunoscut femei care împărtășesc principiile mele de viață și care mi-au intrat la suflet, iar una dintre ele este Felicia.

Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Pentru mine, înseamnă liniște. Înseamnă natură. Înseamnă să am putere să creez. Pentru că așa sunt vie.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

♡ Inspiration Avalanche - Conținut exclusiv pentru abonați

Mă abonez ♡