Less is more reprezintă unul dintre laitmotivele în jurul cărora îmi ghidez viața. Simplitatea, pentru mine, este echivalentul unei forme de lux. Bunul gust și bunul simț sunt atribute care înnobilează universul personal al unei femei. Autenticitatea este frișca rămasă pe buzele perfect roșii după ce ai savurat cu nesaț o felie de viață. Exprimarea feminității prin intermediul hainelor, al gesturilor, ritualurilor, vorbelor presupune cunoaștere, acceptare, dar mai ales iubire de sine.
Intervievata mea de astăzi este una dintre muzele mele preferate pentru că reprezintă chintesența valorilor menționate mai sus - Ana Caltun, una dintre cele mai faine prezențe din online-ul românesc.
Am discutat cu Ana despre stilul său vestimentar caracterizat printr-o claritate estetică ireproșabilă, despre importanța modei și a accesoriilor în viața noastră, despre rolul de mamă, femeile pe care le admiră, statutul de digital creator, dar și despre un subiect care mă preocupă în mod onest: susținerea reciprocă a femeilor în online și în offline.
Ana, stilul tău vestimentar este de o claritate estetică și de un bun gust pe care nu ți le poți asuma decât în momentul în care ajungi să știi foarte clar cine ești și ce vrei să lași în urma ta. Cine este, mai exact, Ana-Maria Badea (Caltun) și cum ai ajuns în acest punct?
Mulțumesc, Raluca, pentru cuvinte. Într-adevăr, povestea Anei este una cu mulți ani în spate, mai exact 31 de ani de găsire de sine, experiențe mai puțin plăcute, dar și unele minunate care au făcut din mine omul de astăzi, și cred că acest EU mă reprezintă cel mai bine.
Din punct de vedere vestimentar, am trecut prin multe etape și încă sunt într-o descoperire continuă a stilului personal. Așa cum am mai punctat acest lucru către cineva, consider că stilul personal ne reprezintă în diferite etape ale vieții noastre ca oameni în această societate și ne oferă libertatea de a ne exprima în ea fără să fie nevoie să spunem prea multe despre noi.
Deși sună clișeic și totodată superficial, cred totuși că stilul personal reprezintă și o etichetă pe care o avem atunci când pășim în societate.
Stilul personal se maturizează odată cu vârsta, iar definirea lui vine la pachet cu o cunoaștere de sine. Cred că este o călătorie pe care fiecare dintre noi trebuie să o avem, să ne bucurăm de ea și să îndrăznim să ne exprimăm și prin haine.
Ești o adevărată muză a creațiilor Ami Amalia pe care, cred eu, nu orice femeie și le-ar putea însuși cu o asemenea lejeritate firească. Cum a început love affair-ul tău cu acest brand românesc minunat?
Între mine și brandul Ami Amalia a fost o chimie aparte încă de la primul produs achiziționat, pe la începutul anului trecut. Aveam în wishlist de foarte mult timp puloverul Square Big. Într-o zi am decis că nu mai pot amâna această dorință, așa că l-am achiziționat direct.
Țin minte, ca și cum ar fi astăzi, sentimentul și experiența minunate pe care le-am trăit când am deschis cutia și am simțit calitatea puloverului. Atunci am fost sigură că nu va fi sfârșitul poveștii noastre, ci abia începutul ei.
Și așa a și fost, deoarece am creat de atunci o prietenie cu semnificație cu Amalia, omul din spatele acestui brand minunat.
Acest lucru îmi demonstrează încă o dată că oamenii sunt cei care fac un brand să fie special și cu o valoare aparte.
Moda este privită - nu de puțină lume - ca fiind o toană, o frivolitate căreia nu merită să îi acordăm prea multă atenție… sau bani. Care este, de fapt, rolul hainelor în viața noastră, pe lângă cel de a ne acoperi corpul?
Cred că moda nu este pentru toată lumea și o spun cu toată sinceritatea și cât mai firesc posibil. Sunt oameni care nu pun preț pe modă, haine, și acest lucru este absolut normal și cât se poate de firesc. Suntem unici, și de multe ori chiar apreciez oamenii care nu acordă atenție modei, pentru că nu reprezintă ceva important pentru ei.
Pentru mine, interesul pentru modă și haine a apărut de mic copil, când aș fi făcut orice ca să o conving pe mama să îmi cumpere acel pulover / fustă etc. pe care îl / o zăream într-unul dintre puținele buticuri cu haine din orașul meu natal.
Cred că afinitatea și iubirea pentru modă fac parte din ADN-ul meu și, dacă mă uit în viitor, văd o Ana la 60-70 ani foarte cochetă, cu același stil pe care îl am și astăzi.
Și ca să răspund și la întrebarea ta, pentru mine, hainele, care de fapt rezultă într-un stil personal, dezvăluie o parte din cum sunt ca om, dar și o parte din trăsăturile și valorile pe care le am, însă nu consider că o haină definește - cred că o haină doar îți aduce plăceri nevinovate, ea poate face o diferență în felul în care te simți.
Andreea Tocitu, o altă femeie pe care o admir nespus, îmi spunea, în cadrul interviului pe care le-am realizat împreună: alese în acord cu personalitatea ta, accesoriile îți pot completa fără doar și poate ținuta, ziua, și cu siguranță, starea de spirit cum nimic altceva nu o poate face. Care este relația ta cu accesoriile și bijuteriile, Ana?
Sunt o iubitoare de simplu și frumos, și sunt total de acord cu Andreea - pentru mine, sunt piesele care îți pot schimba un outfit complet și pot aduce acel twist aparte.
De ceva timp, am făcut o pasiune pentru bijuteriile din aur. Iubesc să colecționez bijuterii care, deși actuale, îmi oferă o semnificație aparte și îmi redau o amintire, cum ar fi un inel care îmi aduce aminte de bunica mea - finețea și stilul anilor 20'-30'.
Care sunt acele atuuri pe care o femeie ar trebui să le aibă nativ sau să și le cultive în timp?
Nu cred că trebuie să fim definite de o serie de atuuri, ci mai degrabă consider că femeile ar trebui să fie autentice și să fie într-o continuă căutare a EU-ului personal pentru a-și descoperi calitățile și punctele forte care le reprezintă pe ele cel mai bine.
Cred că, de multe ori, o femeie își focusează atât de mult energia și interesul în a descoperi calitățile unei alte femei, fie că este din cercul ei sau o persoană publică, că uită de ea însăși și de calitățile unice pe care le are sau le poate avea, dacă nu au fost descoperite încă.
Ce ritualuri menite să îți înnobileze viața de zi cu zi ai?
Unul: cafeaua nelipsită de dimineață care îmi înseninează ziua, nu de oboseala din ziua precedentă, ci pentru că pur și simplu ador să beau cafea dimineața. Acum câțiva ani, nu eram deloc o băutoare de cafea. De fapt, nici acum nu sunt neapărat o împătimită, pentru că sunt băutoare de lapte cu cafea, mai mult.
Zilele mele sunt atât de diferite și imprevizibile în această perioadă din viața mea, încât nu reușesc să îmi mai formez alte ritualuri, deși mi-ar plăcea. Spre exemplu, înainte de sarcină, mergeam constant la sală, era ca un ritual pentru mine. Anul acesta mi-am propus să readuc acest ritual în viața mea. :)
Ce femei te inspiră, Ana?
Am mai fost întrebată într-un interviu, deci o să reiau fix aceleași cuvinte: mama și sora mea sunt un model pentru mine.
Mama, pentru toată puterea, determinarea și bunătatea de care a dat dovadă de-a lungul vieții. În ciuda tuturor obstacolelor, ne-a pus mereu mai presus de orice, iar asta reprezintă totul pentru mine. Este o forță de bunătate.
Sora mea, pentru determinarea de a realiza tot ce își propune – cumva, nu știe, dar faptul că am avut-o în viața mea și văzând că nu se lasă niciodată până nu face ce își propune, m-a determinat și pe mine să fiu o versiune mai bună a mea. Și pentru asta și pe această cale, îi MULȚUMESC.
Se vorbește mult în online despre susținerea reciprocă între femei atât pe Internet, cât și în offline. Cum vezi, dar mai ales simți tu realitatea?
Îmi place să fiu un om transparent, și cred că fiecare dintre noi suntem autentice în felul nostru. Susțin foarte mult oamenii în care cred, și nu neapărat femeile, pentru că nu ar trebui să punem o etichetă, să ne susținem doar reciproc.
Dar ca să revin la întrebare și să răspund pur obiectiv, (unii ar putea considera acest răspuns subiectiv, însă te asigur că nu este), susținerea între femei, că este ea online sau offline, există foarte puțin sau este aproape inexistentă, deși vedem în online mai mult că "ne susținem" între noi.
Cred că pot număra pe degete persoanele care m-au ajutat în online, în toți acești ani de activitate. Din păcate, fiecare își vede interesul și are impresia că poate o "furăm" sau "ajungem înaintea ei" ceva / undeva. Eu chiar am recomandat în online persoane către branduri, unele pe care nici măcar nu le cunosc personal, însă cred în valorile pe care le aduc și le împărtășesc cu noi.
Dar, în acea proporție foarte mică, sunt femei autentice care văd în tine mai mult decât o competiție, văd o prietenă, o forță de inspirație, un potențial în acest mediu online, cât și în offline - acele persoane există, sunt acolo și te motivează să îți dai seama că tu contezi.
Mi-a plăcut mult un citat care mi-a rămas în minte: "Great minds do not think alike. They challenge each other to think again". O astfel de relație am creat eu cu o femeie extraordinară din online. Nu o voi menționa pentru că își va da seama instant că despre ea este vorba. :)
Ești și mamă, drept care trebuie să te întreb: ce valori îi transmiți băiețelului tău?
Sunt, și uneori nu îmi vine să cred că sunt mamă de aproape 2 ani de zile :). Valorile pe care le împărtășim noi le va vedea și David. Sper să și le însușească și el odată ce va fi mai mare, însă mi-ar plăcea să fie onest cu el însuși, în primul rând, să arate bunătate întregii lumi, să fie curajos și ambițios în această viață și să iubească din tot sufletul.
Împărtășim multe valori personale, spirituale și sociale, și sper să meargă în viață cu ele și cu multe altele însușite prin experiențe personale.
Ce înseamnă, din punctul tău de vedere, să ai un cont de Social Media cu adevărat inspirațional pentru comunitatea ta?
Pentru mine, contul meu de Instagram este, în primul rând, locul unde îmi regăsesc pasiunea pentru fotografie, artă și redarea stilului vestimentar prin ele.
Cred în autenticitate și cred că atunci când creezi ceea ce te reprezintă, oamenii reușesc să vadă acest lucru.
Mulți oameni consideră superficială și mai ales ușoară munca unui digital creator. Povestește-mi, te rog, ce “se ascunde”, de fapt, în spatele unei postări de Instagram.
Nici nu știu cu ce să încep :) practic, este o muncă 24/24 pentru un om care iubește să activeze în mediul online. În orice moment, creierul meu cred că face un brainstorming cu el însuși pentru noi idei și cum să le pună în practică :).
Astfel că, în spatele unei postări pe Instagram, este multă muncă, de la simpla idee și până la punerea în aplicare a ei care poate dura puțin - mă refer la execuția pozei, însă de multe ori nu vedem partea din spatele execuției și cât de multă muncă stă în partea de creativitate, alegeri, etc.
Nu vreau să intru în detalii tehnice sau administrative (atunci când executăm un livrabil pentru un client), dar dacă le punem și pe acelea, deja poate deveni mai mult decât job-ul 9:00 - 18:00 (din luna martie mă voi întoarce la job). It should be challenging and exciting in the same time.
Ce înseamnă fericirea pentru tine?
Sună clișeic, însă familia și faptul că o am lângă mine zi de zi.
Foto: arhiva personală a Anei, Felicia Simion, Desene cu lumină