Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Dr. Alexandra Munteanu, chirurg pediatru: ajută foarte mult să transformi un consult într-o joacă

Am discutat cu Dr. Alexandra Munteanu, Specialist în Chirurgie Pediatrică, despre cele mai frecvente probleme medicale pe care le pot avea copiii, dacă și cum putem preveni anumite situații, ce trebuie să conțină bagajul celui mic și al părintelui în cazul unei internări, dar și despre mituri des auzite și

Dr. Alexandra Munteanu, chirurg pediatru: ajută foarte mult să transformi un consult într-o joacă

Am discutat cu Dr. Alexandra Munteanu, Specialist în Chirurgie Pediatrică, despre cele mai frecvente probleme medicale pe care le pot avea copiii, dacă și cum putem preveni anumite situații, ce trebuie să conțină bagajul celui mic și al părintelui în cazul unei internări, dar și despre mituri des auzite și despre cum putem gestiona teama de medic.

R: Alexandra, tu ești Specialist în Chirurgie Pediatrică și Doctor în Științe Medicale. Te rog, explică-mi ce înseamnă cele două.

Dr. Alexandra M: Am absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Carol Davila’ din București, Facultatea de Medicină Generală. Ulterior, în urma examenului de rezidențiat, mi-am ales specialitatea Chirurgie Pediatrică. Luasem contact cu această ramură minunată a medicinei încă din primul an de facultate și am făcut voluntariat ca student la Spitalul MS Curie. La terminarea celor cinci ani de rezidențiat (care s-au mai prelungit cu șase luni din cauza pandemiei :)), am susținut și examenul de specialitate pe care l-am promovat cu media 9,40.

Partea de Doctor în Științe Medicale a venit după alți cinci ani de muncă, anul trecut având susținerea publică a tezei, care este focusată tot pe o patologie întâlnită la copii.

R: Care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă bebelușii și copiii cu vârste de până la 7 ani? Ce simptome ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți?

Dr. Alexandra M: Chirurgia pediatrică este o specialitate vastă, cu o mulțime de patologii diverse. În primul an de viață, principala problemă apărută în cazul băieților este dilema legată de decalotare (o facem sau nu?). Eu susțin ideea decalotării cât mai naturale, dacă nu există indicație chirurgicală clară.

De asemenea, la fetițe ne confruntăm cu coalescența labială care necesită o vizită la chirurgul pediatru.

Alte lucruri la care părintele trebuie să fie atent vizează modul în care îngrijim regiunea ombilicală în primele zile -săptămâni după naștere, aspectul regiunii inghinale și a organelor genitale (la baie, verificăm dacă testiculele sunt localizate în scrot sau nu, caz în care este bine să programăm o consultație la medicul specialist).

Dacă piticul sau pitica noastră acuză dureri de burta, greață sau vărsături, modificări în scaun sau în urină, este bine să investigăm aceste situații, pentru a nu trece cu vederea peste o eventuală patologie.

R: Referindu-ne strict la această specialitate – chirurgie pediatrică, există prevenție astfel încât să nu ajungem la tratament / operație?

Dr. Alexandra M: La copii, majoritatea problemelor apărute în primii ani sunt congenitale. Asta înseamnă că pacienții noștri se nasc cu diverse patologii cum ar fi hernia inghinală, hernia ombilicală sau fimoza.

În schimb, unghia încarnată, de exemplu, apare în urma tăierii necorespunzătoare a unghiei. Aici ar fi o situație în care o pedichiură efectuată corect ne poate scuti de o vizită la medic.

De multe ori, încerc să le spun părinților că nu au greșit cu nimic, nu este vina lor sau a copilului, că sunt puși în situația de a trata o anumită boală / problemă. Ea este acolo și trebuie să stabilim împreună ce este de făcut pentru a trata cauza.

R: Care sunt miturile pe care le-ai auzit cel mai des despre sănătatea și / sau problemele de sănătate ale copiilor?

Dr. Alexandra M: O vorbă din popor este aceea că ‘răcim dacă stăm cu picioarele goale’ sau ‘pe ceva rece’. Infecțiile de tract urinar sunt infecții bacteriene și apar în urma colonizării tractului urinar cu unul sau mai multe microorganisme. Așadar, nu au legatură cu temperatura de la nivelul solului.

Un alt mit se referă la faptul că herniile inghinale la copii apar în urma plânsului excesiv, fapt total fals. Ele sunt reprezentate de orificii care nu s-au închis la timp și devin evidente în timpul plânsului, probabil de aici făcându-se și legătura.

Hernia ombilicală dispare dacă este aplicată o centură sau un bănuț. În principiu, herniile ombilicale se vindecă de la sine în primii 3-4 ani de viață, iar bănuțul sau alte metode de contenție nu aduc niciun beneficiu real.

R: Accesul facil la informație de care beneficiem în prezent vine la pachet cu ups and downs. Ce sfaturi le dai părinților care caută pe internet răspunsuri la problemele de ordin medical ale copiilor?

Dr. Alexandra M: În ziua de azi, informația de orice natură este foarte ușor de accesat de către oricine (copil sau părinte). Este deosebit de important să ne informăm din surse sigure.

Există un trend ascendent în ultima perioadă printre medicii tineri și nu numai care își dedică o bună parte din timp pentru promovarea online a informațiilor medicale corecte. Este chiar și o provocare pe instagram care se numește #stopdoctorgoogle. Asta încerc și eu să fac pe paginile mele de Facebook si Instagram.

Scopul meu este acela de a aduce în discuție cele mai frecvente probleme chirurgicale întâlnite la copii și astfel încerc să răspund întrebărilor puse de părinți. De asemenea, am organizat și un webinar interesant despre decalotare, una dintre cele mai discutate teme printre mămicile de băieți.

R: Cum poate fi gestionată de către părinți teama copilului de a merge la medic?

Dr. Alexandra M: În primul rând, cred că nu ar trebui să utilizăm fraza ‘daca nu ești cuminte, te duc la doctor să îți facă injecție’, pentru că astfel le alimentăm la nivel psihologic o teamă care nu are o cauză reală.

În schimb, putem să le vorbim copiilor despre cât de important este să mergem la medic atunci când avem o problemă, putem trece în plimbare pe lângă spital să vedem cum arată sau putem să organizăm acasă un joc de role-play. Sigur, este foarte importantă și atitudinea medicului la care mergem și cum decurge prima întâlnire!

R: În cazul unei internări în spital, ce ar trebui să conțină bagajul micului pacient?

Dr. Alexandra M: În funcție de durata spitalizării, pe care o puteți discuta în prealabil cu medicul curant, atât părintele cât și copilul vor avea nevoie de un bagaj pregătit cu atenție și răbdare încă de acasă, care ar trebui să cuprindă următoarele:

🦄 pijama, papuci

🦄 prosop, săpun, periuță de dinți, pastă de dinți

🦄  perie sau pieptăn

🦄  scutece

🦄  oliță

🦄  biberon sau sticlă de apă

🦄  încărcător de telefon

🦄  jucării sau cărticele pentru copii

🦄  tabletă/carte/revistă

Evident, bagajul poate fi personalizat în funcție de necesitățile personale.

Documentele necesare pentru a realiza internarea în regim programat sunt:

🦄  bilet de trimitere eliberat de către medicul de familie

🦄  copie după certificatul de naștere al copilului

🦄  copie după buletinul unuia dintre părinți / reprezentant legal

🦄  adeverință de la locul de muncă din care să reiasă calitatea de angajat a părintelui și numărul de zile de concediu de care a beneficiat până la acea dată, necesară pentru eliberarea concediului medical pentru părinții copiilor cu vârsta de până la 7 ani.

R: Pe lângă studii, know-how și experiență, cu ce anume ar trebui să mai fie înzestrat un medic care are în grija lui copii?

Dr. Alexandra M: Cu răbdare și empatie în primul rând. Oamenii nu vin la spital de plăcere, vin de nevoie și trebuie să fim conștienți că ceea ce nouă, medicilor, ni se pare banal, pentru un părinte poate fi un șoc sau un moment peste care trece mai greu.

Trebuie să fim empatici atât cu micul pacient, cât și cu părintele. Și mai cred că trebuie să ne hrănim copilul din sufletul nostru, ajută foarte mult să știi să faci dintr-un consult o joacă.

R: Care sunt challenge-urile permanente ale unui chirurg pediatru? Dar satisfacțiile?

Dr. Alexandra M: Unul dintre challenge-uri este să relaționezi cu cei mici, pentru că nu îți iese mereu cum ai vrea. Câteodată, pur și simplu nu vibrezi cu unii pacienți și este tare supărător pentru mine, pentru că nu îi pot calma și nu le pot câștiga încrederea.

Eu mizez foarte mult pe faptul că prezint situația așa cum este atunci când pacientul meu are o vârsta la care ne putem înțelege cât de cât. Întotdeauna, prefer să îi explic în joacă ce vom face și cum va decurge întâlnirea, pentru a nu fi speriat de un posibil element surpriză. Cea mai mare satisfacție este atunci când primesc îmbrățișările lor și îi văd zâmbind.

R: Unde te pot găsi părinții pentru consultații și alte necesități?

Dr. Alexandra M: În momentul de față, ofer consultații în fiecare marți, între orele 16-20 la Clinica Medicum, iar în fiecare joi, îmi desfășor programul la Spitalul de Pediatrie Medlife între orele 13-17.

De asemenea, activez și în online pe Facebook și pe Instagram.

R: Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Dr. Alexandra M: De câțiva ani încoace, fericirea înseamnă să mă uit în ochii fiicei mele și să îi mângâi încet obrazul. Fericirea înseamnă liniștea de acasă și culesul florilor pe câmp, pentru ca mai apoi să le purtam în păr. Fericirea este o îmbrățișare, un zâmbet, o cafea cu un om drag.

foto: Dr. Alexandra Munteanu

Abonează-te, lasă-te inspirată.

Fii prima care primește următorul articol. 

Mă abonez ♡