Join other 2000+ free subscribers

and get your monthly dose of inspiration

Subscribe Raluca Harabagiu Blog cover image
Raluca Harabagiu profile image Raluca Harabagiu

Ioana Țigănilă, IO Pilates: îmi doresc o Academie de bine

Un interviu care te va convinge să introduci pilatesul în rutina de mișcare.

Ioana Țigănilă, IO Pilates: îmi doresc o Academie de bine

Știi deja (cel puțin așa sper) că recomandările mele vin întotdeauna la pachet cu anumite valori, cu o doză frumos și bine după care eu tânjesc în viața de zi cu zi, după o frântură de poveste care ne ajută și pe mine, și pe tine să îmbrățișăm arta de a trăi frumos și cu sens.

Intervievata mea de astăzi, Ioana Țigănilă, m-a cucerit de la prima vizită pe care am făcut-o la studioul ei de pilates, IO Studio. Are un bun simț, o decență și o anume sinceritate în tot ceea ce face și spune așa cum mai rar mi-a fost dat să întâlnesc. Iar asta m-a bucurat teribil de mult.

Este și o mamă extraordinară (lucru pe care eu îl prețuiesc infinit, pentru că nu putem avea pretenția la o lume mai bună dacă noi nu ne ajutăm copiii să devină adulți fericiți, sănătoși și responsabili), un antrenor de pilates serios și dedicat, dar blând (a avut mare răbdare cu stângăciile mele, drept care, îi mulțumesc) și o antreprenoare care își duce business-ul într-o direcție menită să ajute, să bucure, să creeze o comunitate de oameni care vor să se simtă bine cu ei înșiși deopotrivă la interior și la exterior, adulți și copii, bărbați și femei.

Am discutat cu Ioana despre toate acestea într-un interviu cool și inspirațional, la finalul căruia chiar sper să-ți rezervi o ședință de pilates la IO. Nu o să îți pară rău. Promit!

Atunci când scriu despre un brand, o persoană, un business, povestea mi se pare esențială, pentru că eu cred că este cea care face diferența. Și pentru că știu că IO Pilates nu este doar un simplu studio de pilates, te rog, Ioana, spune-mi povestea lui.

M-am apucat de Pilates acum 6 ani. M-am îndrăgostit pe loc. Acum 4 ani mi-am dorit să îmi deschid propriul studio. Nu era momentul potrivit, nu erau oamenii potriviți în viața mea. Anul trecut însă a venit momentul potrivit. Am lucrat aproape un an la proiect, timp în care am făcut mai multe cursuri de Pilates, pentru că am vrut să și antrenez. Acum sunt instructor de Pilates autorizat de o școală internațională și de Ministerul Muncii.

Studioul este exact așa cum mi l-am imaginat. 4 ani am purtat în mine o imagine. O imagine cu un studio într-o vilă cochetă, intimă, în Pipera. Cu un perete de mușchi și licheni, cu o curte mare, plină de vegetație și cu un spațiu de joacă pentru copii.

Pilatesul a fost activitatea care m-a apropiat cel mai mult de fetița mea, în timpul sesiunilor de Pilates reușeam să mă conectez cel mai bine cu ea. Era un sentiment de împlinire pe care mi-am dorit să îl simtă și alte mămici.

Nu e vorba doar despre un studio de Pilates. Ceea ce îmi doresc eu este să creez o comunitate frumoasă în jurul lui. Și să fac bine. Am început cu Pilatesul, dar ceea ce îmi doresc eu este o academie. Academia de bine.

Prima mea oră de pilates s-a desfășurat chiar la IO, cu tine in charge. Am rezonat impecabil cu vocea ta (un aspect esențial pentru mine), cu atenția pe care ai acordat-o fiecărui detaliu, fiecărei mișcări pe care am făcut-o. Dincolo de know-how și experiență, ce atuuri trebuie să mai aibă un instructor de pilates?

WOW! La asta cu vocea chiar nu mă așteptam. Mi s-a spus tot timpul că am o voce mai dură, mai rece, puternică. Cred că ești a doua persoană, după Cataleya, care îmi spune că am o voce plăcută.

Un bun instructor de Pilates trebuie în primul rând să aibă multe cunoștințe de anatomie și biomecanică. Poate sună plictisitor, dar eu sunt de părere că trebuie să aibă o bază foarte solidă. E motivul pentru care toți antrenorii noștri sunt kinetoterapeuți. Niște exerciții de Pilates poate învăța oricine, dar pentru mine nu e suficient. Nu vreau să “stricăm” oamenii, vreau să îi ajutăm, să îi “reparăm” (pe cei care au nevoie).

Un bun instructor de Pilates trebuie să fie dedicat fiecărui client sau pacient. Să îi înțeleagă nevoile, dorințele, așteptările sau patologiile și să îi construiască un antrenament personalizat. Mi-am încurajat antrenorii să le scrie clienților a doua zi, să îi întrebe cum se simt, dacă sunt probleme, dacă au dureri. E foarte important feedback-ul lor și e foarte important pentru noi să înțelegem ce responsabilitate uriașă avem. Clientul nostru e clientul nostru 24 de ore, nu doar o oră cât stă la noi în studio.

Un bun instructor de Pilates ar trebui să fie și un soi de psiholog, consilier, bun ascultător. Sunt clienți pentru care e mai important să stai de vorbă cu ei, să îi asculți, să empatizezi cu ei decât să faci un antrenament intens. Poate au o zi proastă și au nevoie de cineva care să îi înțeleagă.

Un bun instructor de Pilates ar trebui să fie prietenul clientului, nu doar instructorul lui. Să îl facă să se simtă confortabil și să simtă că face parte dintr-o comunitate, dintr-o familie.

Eu acum vorbesc și din postura de fost client de Pilates. Am avut un antrenor minunat, Andrei Poppa. Eu m-am apucat de Pilates în cea mai grea perioadă a vieții mele. Erau zile în care efectiv stăteam pe aparat și plângeam, iar el mă asculta, mă îmbărbăta, îmi făcea un ceai de ghimbir sau îmi dădea o ciocolată.

Eu de asta aveam nevoie atunci, nu de pătrățele sau fesieri.

Ce ai vrea să știe oamenii despre pilates?

Pilatesul nu e Yoga sau stretching. Și nici nu e ceva doar pentru femei.

De când am deschis studioul, avem zeci de clienți care nu au mai făcut niciodată Pilates pentru că li se părea că e ceva banal, simplu, care nu le poate aduce rezultate.

Dar ne-au văzut pe Instagram, ne-au găsit pe Google sau au prieteni care au venit la noi și au zis să încerce și ei. Reacția tuturor, și vorbesc despre zeci de persoane, a fost: Oh my God, nu mă așteptam să fie atât de solicitant! Îmi tremură tot corpul, dar în același timp am o energie și un tonus de simt că pot să mut munții din loc.

Asta e magia Pilatesului! Mintea, trupul și sufletul sunt în echilibru, în armonie. Ca să poți lucra corect trebuie să fii conștient de tine, de mișcările tale, să fii concentrat. Să fii aici și acum.

Sunt fostă sportivă de performanță, am practicat și practic toate sporturile Pământului. Pilatesul este singurul sport care a reușit să mă rupă complet de lume, să mă deconecteze și să mă reconecteze cu mine.

Mișcarea și o alimentație echilibrată, adaptată la nevoile mele, m-au ajutat să depășesc mai ușor o perioadă dificilă de burnout. În ce manieră ți-au cizelat ție viața sportul și alimentația?

Am avut o viață grea. În sensul de agitată. Lucrez de mică și mi-am ales profesii care te storc de energie. Să prezinți știri la o televiziune de știri la 25 de ani... presiunea e enormă. Și nu am clacat din 3 motive: am făcut sport, iar asta m-a ajutat să-mi limpezesc mintea și să mă descarc de tot ce am acumulat toxic peste zi, am mâncat nutritiv, iar asta mi-a ținut corpul puternic și sănătos, și am dormit corect, pentru ca cele două să nu fi fost în zadar. Așa am răzbit!

Valeria Lipovetsky spunea într-un clip pe Youtube că nu de motivație avem nevoie pentru a realiza ceva, ci de disciplină, că aici e toată magia. Tu ce părere ai despre această afirmație?

Motivația poate fi ceva trecător. Gata, sunt motivată, de luni mă apuc de sport, mănânc sănătos, dorm 8 ore pe zi!

Însă disciplina face ca motivația de luni să rămână și marți, și miercuri, și joi și în fiecare zi a săptămânii, până în ultima clipă a existenței noastre.

Știu că ai o fetiță. Ce valori îi transmiți și cum îi insufli grija pentru sine?

Fetița mea face înot de la 6 luni. Are 8 ani și merge pe role, patine de gheață, bicicletă, longboard, skateboard, hoverboard, schiază, se dă cu placa, face cățărări, balet și gimnastică la bârne și paralele. Nu toate deodată, desigur.

Surf vreau să mai facă, așa că plecăm în Canare la vară. Apoi o să consider că misiunea mea s-a încheiat. În ceea ce privește sportul și dragostea pentru mișcare, pentru că altfel, misiunea unei mame nu se încheie niciodată.


Cataleya merge cu mine la Pilates de când avea 3 ani, iar acum, la 8, și chiar mă uitam ieri pe niște filmulețe de la studio, știe să lucreze singură, le pune pe prietenele ei să facă tot felul de exerciții, e un mini instructor de Pilates.

Sunt șocată cum a reușit să “fure meserie”. Glumeam cu ea că o să mă pensionez la 40 de ani și că îi las pe mână studioul.

Mi-am dorit să facă mult sport și m-am ținut de asta. Nu i-am impus niciodată nimic însă, dacă a simțit că nu i se potrivește sau nu îi place ceva, nu am continuat. Nu sunt genul de părinte care să oblige copilul să facă vreo activitate anume. În afară de mersul la școală și o limbă străină. Aici nu negociem. 😊

De când a învățat să citească, îi dau să citească etichetele produselor pe care le vrea și îi explic ce înseamnă fiecare ingredient în parte și de ce e toxic. De cele mai multe ori, renunță singură la alimentele nesănătoase.

Îi citesc mult și am vrut să îi transmit dragostea mea pentru cărți. Noi avem și scriitori în familie, deci cumva pasiunea a venit de la sine. Bunicul meu a fost scriitor, eu am 3 cărți publicate. Îi citesc de când avea 3 zile, de când am adus-o acasă de la maternitate. Acum, la 8 ani, adoarme doar citindu-i. De când merge la școală citește ea câteva pagini, apoi preiau eu până când adoarme.

Încerc să o educ financiar cât pot de mult. Să îi explic că banii cinstiți se fac greu. Și nu doar să îi explic. Unul dintre motivele pentru care am vrut să deschid studioul a fost ca să o responsabilizez. Să îi dau lucruri de făcut, iar la final să primească și bani pentru asta. Să vadă ce înseamnă munca, să aprecieze banul și să îi crească încrederea în sine.

Spre exemplu, am avut la noi la studio un atelier creativ pentru copii la mansardă, iar la parter eram eu cu mămicile la Pilates. I-am spus să aibă grijă de copii și dacă vreunul vrea să vină la mama lui, să îl ajute să coboare. E extraordinar de responsabilă, și acum și bucuroasă că a câștigat 50 de lei.

O învăț să fie empatică, deși cred că așa s-a născut. Și să respecte oamenii. Dar mai întâi de toate să se respecte pe ea! Și să nu depindă niciodată de nimeni.

Ce femei te inspiră?

Nu am modele. Nu am avut niciodată. Eu mă uit doar la mine. Știu ce vreau de la viață și cine vreau să fiu. Și nu-mi rămâne decât să muncesc pentru a ajunge acolo unde îmi doresc.

Ce planuri ai pentru această vară, la studio IO?

Până la vară, din luna mai o să introducem clase de Yoga. Pentru adulți, pentru copii, pentru familii. În afară de Pilates, avem masaj și kinetoterapie.

Îți spuneam că am avut zilele trecute un atelier cu copiii și cu o doamnă tare drăguță. Fetițele au fost încântate, mămicile s-au bucurat liniștite de o oră de Pilates, așa că vreau să repetăm și să devină o tradiție.

Tot din luna mai vom avea o profesoară care va face dans ritmic cu fetițele, timp în care eu voi face Pilates cu mămicile.

Căutăm și o profesoară de balet. Avem spațiu suficient, e păcat să nu profităm.

Avem și piscină, așa că am în plan să organizez și cursuri de înot pentru copii. Sau măcar o bălăceală.

Plus niște duminici cu Yoga, Pilates, Prosecco și piscină, pentru comunitatea noastră minunată!

Ce înseamnă fericirea pentru tine?

Să stau întinsă în pat, Cataleya în stânga, cu capul pe inima mea, și Cătălin în dreapta. Să se țină de mână, iar mâinile lor să stea pe burta mea. Asta este pentru mine fericirea supremă. Moment în care închid ochii și sunt recunoscătoare pentru tot ce am primit.

Abonează-te, lasă-te inspirată.

♡ Inspiration Avalanche - Conținut exclusiv pentru abonați.

Mă abonez ♡